ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

IFAB: Οι αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου από την 1η Ιουλίου

IFAB: Οι αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου από την 1η Ιουλίου
Το VAR @ 2023 MARTIN MEISSNER / AP IMAGES

Η IFAB ανακοίνωσε αρκετές αλλαγές σε κανονισμούς του ποδοσφαίρου και σε διάφορα θέματα που απασχολούν το παιχνίδι.

Αρκετές είναι οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η IFAB ως προς τον κανονισμούς του παιχνιδιού σε διάφορα θέματα. Μεταξύ άλλων και το "χαλινάρι" που μπαίνει στους τερματοφύλακες ως προς τη συμπεριφορά τους κατά τη διαδικασία των πέναλτι.

Παράλληλα έγιναν κάποιες διευκρινίσεις ως προς τις καθυστερήσεις και το οφσάιντ ως προς το "σκόπιμο παιχνίδι". Οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Σύνοψη των αλλαγών στους νόμους του παιχνιδιού

Άρθρο 3 - Οι παίκτες

  • Διευκρίνιση σχετικά με επιπλέον άτομο(α) στον αγωνιστικό χώρο όταν έχει επιτευχθεί ένα γκολ.

Άρθρο 6 - Οι διαιτητές και οι match officials

  • Ο εφεδρικός βοηθός διαιτητή (RAR) έχει πλέον το δικαίωμα να βοηθήσει τον διαιτητή όπως και οι άλλοι διαιτητές του αγώνα που βρίσκονται «στο γήπεδο».

Άρθρο 7 - Διάρκεια αγώνα

  • Οι πανηγυρισμοί των γκολ γίνονται ένα ξεχωριστό σημείο στη λίστα των αιτιών χαμένου χρόνου (καθυστερήσεις), τον οποίο ο διαιτητής λαμβάνει υπόψιν.

Άρθρο 10 - Καθορισμός του αποτελέσματος ενός αγώνα

  • Ο όρος «λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι» θα αντικατασταθεί από τον όρο «πέναλτι».
  • Διευκρίνιση ότι οι προειδοποιήσεις για τους ανθρώπους της ομάδας, καθώς και για τους παίκτες, δεν μεταφέρονται στα πέναλτι (σε πέναλτι).

Άρθρο 11 - Οφσάιντ

  • Διευκρίνιση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διάκριση μεταξύ "σκόπιμου παιχνιδιού" και της "εκτροπής (απόκρουσης)", όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο 26 (Ιούλιος 2022).

Άρθρο 12 - Φάουλ και ανάρμοστη συμπεριφορά

  • Διευκρίνιση ότι εάν ο διαιτητής καταλογίσει πέναλτι για παράβαση που περιλάμβανε έναν παίκτη της αμυνόμενης ομάδας που προκάλεσε έναν αντίπαλο για την μπάλα
  • (εξαιρείται το κράτημα, το τράβηγμα, το σπρώξιμο και τη δυνατότητα να παίξει την μπάλα κ.λπ.), η ίδια κύρωση θα πρέπει να δοθεί στον παίκτη όπως και για μια προσπάθεια να παίξει την μπάλα, δηλαδή εάν η επίθεση σταματήσει ή παρεμβαίνει σε μια πολλά υποσχόμενη επίθεση.

Άρθρο 12 - Φάουλ και ανάρμοστη συμπεριφορά

  • Διευκρίνιση ότι ο προπονητής της ανώτερης ομάδας που βρίσκεται στον τεχνικό χώρο δεν μπορεί να τιμωρηθεί για παράβαση που διαπράχθηκε από παίκτη μη γνωστής ταυτότητας.

Άρθρο 14 - Πέναλτι

  • Διευκρίνιση ότι ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που αποτυγχάνει να δείξει σεβασμό για το παιχνίδι και τον αντίπαλο, δηλαδή αποσπώντας άδικα την προσοχή αυτού που εκτελεί το πέναλτι.

Πρωτόκολλο VAR

  • Επιβεβαίωση ότι το VAR light system δεν περιλαμβάνει χειριστή επανάληψης.

Οι λεπτομέρειες των νέων κανονισμών

ΑΡΘΡΟ 3 - ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Γκολ που σημειώθηκε με επιπλέον άτομο στον αγωνιστικό χώρο.

Εάν, αφού σημειωθεί ένα γκολ, ο διαιτητής συνειδητοποιήσει, πριν από την επανέναρξη του παιχνιδιού, ότι ένα επιπλέον άτομο ήταν στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώθηκε το γκολ και αυτό το άτομο παρενέβη με παίξιμο:

*Ο διαιτητής πρέπει να ακυρώσει το γκολ εάν το επιπλέον άτομο ήταν:

- Ένας παίκτης, αναπληρωματικός, αντικατεστημένος παίκτης, παίκτης που αποβλήθηκε ή υπάλληλος ομάδας της ομάδας που σημείωσε το γκολ. Το παιχνίδι ξαναρχίζει με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα από τη θέση του επιπλέον ατόμου.

- Ένας εξωτερικός παράγοντας που παρενέβη στο παιχνίδι, εκτός εάν προκύψει ένα γκολ όπως περιγράφεται παραπάνω στην ενότητα "Επιπλέον άτομα στον αγωνιστικό χώρο". Το παιχνίδι ξαναρχίζει με πεσμένη μπάλα.

*Ο διαιτητής πρέπει να επιτρέψει το γκολ εάν το επιπλέον άτομο ήταν:

- παίκτης, αναπληρωματικός, αντικατασταμένος παίκτης, παίκτης που αποβλήθηκε ή υπάλληλος ομάδας της ομάδας που δέχθηκε το γκολ

- Ένας εξωτερικός παράγοντας που δεν παρενέβη με παίξιμο.

ΕΞΗΓΗΣΗ: Διευκρίνιση ότι ο διαιτητής πρέπει να λαμβάνει μέτρα εναντίον ενός επιπλέον ατόμου στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώνεται γκολ μόνο εάν το άτομο επηρέασε το παιχνίδι, π.χ. Ο Νόμος δεν αναμένει από τον διαιτητή να τιμωρήσει την καταπάτηση στον αγωνιστικό χώρο εάν δεν έχει επηρεάσει το παιχνίδι.

ΑΡΘΡΟ 6 - ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ MATCH OFFICIALS

Ο εφεδρικός βοηθός διαιτητή (RAR) έχει πλέον το δικαίωμα να βοηθήσει τον διαιτητή όπως και οι άλλοι διαιτητές του αγώνα "στο γήπεδο".

Οι άλλοι διαιτητές του αγώνα (πλην του πρώτου) (δύο βοηθοί διαιτητές, ένας τέταρτος διαιτητής, δύο επιπλέον βοηθοί διαιτητές, ένας έφεδρος βοηθός διαιτητή, ένας βοηθός διαιτητής βίντεο (VAR) και τουλάχιστον ένας βοηθός VAR (AVAR) μπορούν να οριστούν σε αγώνες.

Ο διαιτητής, οι βοηθοί διαιτητές, ο τέταρτος διαιτητής, οι πρόσθετοι βοηθοί διαιτητές και ο αναπληρωματικός βοηθός διαιτητής είναι οι διαιτητές του αγώνα " στο γήπεδο".

Οι άλλοι "επί του γηπέδου" διαιτητές του αγώνα βοηθούν τον διαιτητή σε παραβάσεις όταν έχουν πιο ξεκάθαρη άποψη από τον διαιτητή.

ΕΞΗΓΗΣΗ: Η χρήση των εφεδρικών βοηθών διαιτητών έχει αυξηθεί σημαντικά και, επομένως, είναι λογικό να μπορούν να παρέχουν την ίδια βοήθεια στον διαιτητή με τους άλλους διαιτητές "στο γήπεδο".

ΑΡΘΡΟ 7 - Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Οι πανηγυρισμοί των γκολ να γίνουν ένα ξεχωριστό σημείο στη λίστα των αιτιών χαμένου χρόνου (καθυστερήσεις), τον οποίο ο διαιτητής λαμβάνει υπόψιν.

Δίνεται από τον διαιτητή σε κάθε ημίχρονο για όλο τον χρόνο παιχνιδιού που χάθηκε επιπλέον χρόνος για:

-αντικαταστάσεις (σσ. αλλαγές)

- πανηγυρισμοί γκολ

-Οποιαδήποτε άλλη αιτία, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε σημαντικής καθυστέρησης στην επανεκκίνηση (π.χ. πανηγυρισμοί γκολ λόγω παρέμβασης εξωτερικού παράγοντα)

ΕΞΗΓΗΣΗ: Οι πανηγυρισμοί των γκολ στο εξής θα αναφέρονται ξεχωριστά για να τονιστεί ότι συχνά οδηγούν σε απώλεια σημαντικού χρόνου, για τον οποίο ο διαιτητής λαμβάνει υπόψη.

ΑΡΘΡΟ 10 - ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ

Εδώ γίνεται αναφορά στο πώς καθορίζεται η νικήτρια ενός αγώνα που στην κανονική διάρκεια έληξε ισόπαλος. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να βγει κάποιος νικητής από αυτό. Ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ, οι παρατάσεις και τα πέναλτι.

Στον κανονισμό υπήρχε ο όρος "λάκτισμα (χτύπημα από το σημείο του πέναλτι" και αντικαθίσταται με τον όρο "πέναλτι" στους κανονισμούς, μιας και ο πρώτος ήταν ξεπερασμένος.

ΑΡΘΡΟ 11 - ΟΦΣΑΪΝΤ

Διευκρίνιση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διάκριση μεταξύ "σκόπιμου παιχνιδιού" και της "εκτροπής (απόκρουσης)", όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο 26 (Ιούλιος 2022).

Ένας παίκτης σε θέση οφσάιντ που λαμβάνει την μπάλα από έναν αντίπαλο που εσκεμμένα έπαιξε την μπάλα, συμπεριλαμβανομένου του σκόπιμου παιχνιδιού με χέρι, δεν θεωρείται ότι κέρδισε πλεονέκτημα, εκτός εάν ήταν σκόπιμη απόκρουση από οποιονδήποτε αντίπαλο.

*«Εσκεμμένο παιχνίδι» (εξαιρουμένου του σκόπιμου παιχνιδιού με το χέρι) είναι όταν ένας παίκτης έχει τον έλεγχο της μπάλας με δυνατότητα:

-Να πασάρει την μπάλα με συμπαίκτη.

-απόκτηση της κατοχής της μπάλας.

-απομάκρυνση της μπάλας (π.χ. κλωτσώντας ή με κεφαλιά)

Εάν η πάσα, η προσπάθεια να αποκτήσει την κατοχή ή η απομάκρυνση από τον παίκτη που έχει τον έλεγχο της μπάλας είναι ανακριβής ή ανεπιτυχής, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο παίκτης «έπαιξε σκόπιμα» την μπάλα.

Τα ακόλουθα κριτήρια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, κατά περίπτωση, ως ενδείξεις ότι ένας παίκτης είχε τον έλεγχο της μπάλας και, ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ότι "έπαιξε σκόπιμα" την μπάλα:

-Η μπάλα ταξίδεψε από απόσταση και ο παίκτης είχε καθαρή θέα

-Η μπάλα δεν κινούνταν γρήγορα

-Η κατεύθυνση της μπάλας δεν ήταν απροσδόκητη

-Ο παίκτης είχε χρόνο να συντονίσει την κίνηση του σώματός του, δηλ. ότι επρόκειτο για ενστικτώδη διάταση ή άλμα ή κίνηση που πέτυχε περιορισμένη επαφή/έλεγχο.

-Μια μπάλα που κινείται στο έδαφος είναι πιο εύκολο να παίξει από μια μπάλα στον αέρα.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Η πρόσθετη διατύπωση διευκρινίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάκριση μεταξύ "σκόπιμου παιχνιδιού" και "εκτροπής απόκρουσης" με βάση την προσδοκία ότι ένας παίκτης που είναι σαφώς σε θέση οφσάιντ δεν θα πρέπει να μπαίνει στο παιχνίδι σε όλες τις περιπτώσεις όταν ο αντίπαλος κινείται και αγγίζει την μπάλα. Αυτή η διατύπωση δημοσιεύτηκε στην εγκύκλιο της IFAB 26 (Ιούλιος 2022).

ΑΡΘΡΟ 12 - Φάουλ και παραβατική συμπεριφορά

Προφυλάξεις για αντιαθλητική συμπεριφορά

Υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας παίκτης πρέπει να προειδοποιείται για αντιαθλητική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου εάν ένας παίκτης:

-χειρίζεται την μπάλα για να παρεμβαίνει ή να σταματήσει μια πολλά υποσχόμενη επίθεση.

-διαπράττει οποιοδήποτε άλλο παράπτωμα που παρεμβαίνει ή σταματά μια πολλά υποσχόμενη επίθεση, εκτός εάν ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι για παράβαση που ήταν προσπάθεια να παίξει την μπάλα ή να προσπαθήσει να παίξει την μπάλα.

-αρνείται σε έναν αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ διαπράττοντας μια παράβαση που ήταν προσπάθεια να παίξει την μπάλα ή πρόκληση για την μπάλα και ο διαιτητής καταλογίζει ένα πέναλτι.

Άρνηση σε έναν αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ

Όταν ένας παίκτης διαπράττει παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι, η οποία στερεί στον αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίζει ένα πέναλτι, ο δράστης προειδοποιείται εάν η παράβαση ήταν να προσπαθήσει να παίξει την μπάλα ή να προκαλέσει για την μπάλα. σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

ΕΞΗΓΗΣΗ: Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν μια ενέργεια ήταν μια προσπάθεια να παίξει η μπάλα ή μια πρόκληση για την μπάλα (ή και τα δύο). Η ίδια αρχή θα πρέπει να ισχύει για την πρόκληση για την μπάλα όταν ένας παίκτης προσπαθεί να παίξει την μπάλα. Όταν ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι για παράβαση του DOGSO (Denying an Opponent an obvious Goal - scoring opportunity), ο παίκτης που κάνει την παράβαση αποβάλλεται μόνο εάν η παράβαση διαπράχθηκε χωρίς τη δυνατότητα να παίξει την μπάλα.

ΑΡΘΡΟ 12 - Φάουλ και παραβατική συμπεριφορά

Αξιωματούχοι της ομάδας

Σε περίπτωση που διαπράττεται παράβαση από κάποιον από τον τεχνικό χώρο (αναπληρωματικός, αντικαταστημένος παίκτης, αποβλημένος παίκτης ή υπάλληλος ομάδας) και ο δράστης δεν μπορεί να εντοπιστεί, ο ανώτερος προπονητής της ομάδας που βρίσκεται στον τεχνικό τομέα θα λάβει την κύρωση.

ΕΞΗΓΗΣΗ: Διευκρίνιση ότι ο ανώτερος αξιωματούχος της ομάδας μπορεί να τιμωρηθεί μόνο για παράβαση που διαπράχθηκε από "άγνωστο παραβάτη" που βρίσκεται εντός/από τον τεχνικό χώρο, δηλαδή αυτό δεν ισχύει για παράβαση που διαπράχθηκε από "άγνωστο παίκτη".

ΑΡΘΡΟ 14 - Πέναλτι

Ο αμυνόμενος τερματοφύλακας πρέπει να παραμείνει στη γραμμή του τέρματος, στραμμένος προς τον εκτελεστή, ανάμεσα στα δοκάρια. Ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που αποσπά άδικα την προσοχή του παίκτη, π.χ. καθυστέρηση στην εκτέλεση του λακτίσματος ή άγγιγμα των δοκάριών ή των διχτυών του τέρματος.

ΕΞΗΓΗΣΗ: Διευκρίνιση ότι ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να μην δείχνει σεβασμό για το παιχνίδι και τον αντίπαλο, δηλαδή αποσπώντας άδικα την προσοχή του παίκτη.

Πρωτόκολλο VAR

Η χρήση VAR κατά τη διάρκεια ενός αγώνα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πρακτικές ρυθμίσεις:

- Το VAR παρακολουθεί τον αγώνα στην αίθουσα βίντεο (VOR) με τη βοήθεια ενός ή περισσότερα βοηθητικά VAR (AVAR) και χειριστή επανάληψης (RO).

-Ανάλογα με τον αριθμό των γωνιών της κάμερας (και άλλες εκτιμήσεις) που υπάρχει, μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας AVAR και ένας ή περισσότεροι τελεστές επανάληψης (RO).

Εξήγηση: Η τροποποιημένη διατύπωση αντικατοπτρίζει το σύστημα VAR, το οποίο δεν περιλαμβάνει χειριστή επανάληψης.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ