UEFA

Η UEFA στέλνει τους δευτεραθλητές στο Europa League και τους κυπελλούχους στο Conference

The Europa League trophy is put on display before the UEFA Europa League group stage draw at the Grimaldi Forum, in Monaco, Friday, Aug. 30, 2019. (AP Photo/Daniel Cole)
Europa League/AP Images ΑP IMAGES

Η UEFA αναμένεται να προχωρήσει σε μία τεράστια αλλαγή ως προς τη διανομή των εισιτηρίων για τα αναμορφωμένα Europa League και Europa Conference League. Πώς επηρεάζεται άμεσα η Ελλάδα.

Μία τεράστια αλλαγή ετοιμάζει η UEFA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Tipsbladet, η οποία αφορά τα εισιτήρια σε Europa League και Europa Conference League και τον τρόπο διανομής τους.

Η αναμόρφωση των τριών διασυλλογικών διοργανώσεών της από τη σεζόν 2024-2025 οδηγεί και σε αλλαγές τόσο στον αριθμό ομάδων κάθε τουρνουά όσο και στον τρόπο που κάθε σύλλογος θα προκρίνεται στη φάση των ομίλων.

Αλλάζουν οι προτεραιότητες της UEFA

Μέχρι και την τρέχουσα σεζόν, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη υποστήριζε τις ομάδες που κατακτούσαν κάποιο τρόπαιο και γι' αυτό έδινε προνόμια σε πρωταθλητές και κυπελλούχους, όταν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Αν εμφανιζόταν κάποιο κενό σε κάποιον προκριματικό γύρο, τότε αυτός καλυπτόταν από κάποιον τροπαιούχο. Ακόμα και ο προβιβασμός διοργάνωσης που εμφανίστηκε με την εισαγωγή του Europa Conference League μπορεί να συμβεί μόνο με σύλλογο που έχει κατακτήσει εγχώριο κύπελλο.

Αυτή η πρακτική είχε τα υπέρ και τα κατά της. Το εκάστοτε εγχώριο κύπελλο, ως θεσμός εκπλήξεων, έδινε καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο ακόμα και σε ομάδες χαμηλών δυνατοτήτων και ειδικά. Ταυτόχρονα, αυτές οι ομάδες συνήθως δεν βοηθούσαν στον συντελεστή της χώρας και ουσιαστικά την καταδίκαζαν σε πτώση στην κατάταξη της UEFA.

Με τις ευλογίες της ECA, της ένωσης 245 ευρωπαϊκών συλλόγων, η UEFA προχωρά σε αντιστροφή των δεδομένων. Η εφημερίδα της Δανίας είδε το σχέδιο για το 2024-2027 και αναφέρει ότι πλέον προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα έχουν οι δευτεραθλητές και όχι οι κυπελλούχοι.

Ποιος θα πηγαίνει στο Europa League και ποιος στο Conference League

Στην πράξη, μέχρι και τη φετινή σεζόν, ο δευτεραθλητής των χωρών που βρίσκονται κάτω από τη 15η θέση στην κατάταξη της UEFA αγωνιζόταν στο Europa Conference League, μαζί με τον τρίτο του πρωταθλήματος και τον κυπελλούχο. Αν -για οποιονδήποτε λόγο- έπρεπε κάποιος εκ των τριών να κερδίσει γύρο, αυτός ήταν πάντα ο κυπελλούχος.

Από τη σεζόν 2024-2025, αυτή η συνθήκη αλλάζει άρδην. Ο κυπελλούχος κάθε χώρας από τη 16η μέχρι την 33η θέση στην κατάταξη της UEFA γίνεται "ομάδα Conference League" και το στάτους της δευτεραθλήτριας αυτών των χωρών μεταβάλλεται σε "ομάδα Europa League".

Οι 18 δευτεραθλητές θα αρχίζουν την ευρωπαϊκή περιπέτειά τους από τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League και θα πρέπει να κάνουν τέσσερις προκρίσεις για να φτάσουν στον όμιλο των 36 ομάδων.

Οι 18 κυπελλούχοι των συγκεκριμένων χωρών θα αγωνίζονται στα προκριματικά του Conference League, μαζί με τους τρίτους.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η UEFA δεν έχει ανακοινώσει τίποτα μέχρι στιγμής, όμως αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε η Ελλάδα θα επηρεαστεί άμεσα. Μπορεί τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που παίρνει για τις διοργανώσεις της σεζόν 2023-2024 να είναι καλά επειδή η χώρα μας πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στη 15η θέση της UEFA, του χρόνου τα δεδομένα αλλάζουν.

Η Ελλάδα φέτος θα τερματίσει στην 20ή θέση (ή 19η αν ανακοινωθεί νέα αποβολή των ρωσικών ομάδων) κι έτσι θα ανήκει στο γκρουπ 16-33 που επηρεάζει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη σεζόν 2024-2025.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League, ο δευτεραθλητής Ελλάδας στα προκριματικά του Europa League, ο κυπελλούχος και ο τρίτος της Stoiximan Super League στα προκριματικά του Europa Conference League.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ούτε η μορφή των προκριματικών γύρων των τριών διοργανώσεων είναι σαφείς και αναμένονται απαντήσεις από την UEFA και γι' αυτό το ζήτημα.

TAGS UEFA EUROPA LEAGUE CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ