ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πρώτη αποστολή του Ολυμπιακού έχει σοβιετικό background

Οι Ελ Αραμπί και Εμβιλά θα είναι εκ των παικτών που θα υπερασπιστούν την προσπάθεια του Ολυμπιακού για πρόκριση στους ομίλους του Champions League
Οι Ελ Αραμπί και Εμβιλά θα είναι εκ των παικτών που θα υπερασπιστούν την προσπάθεια του Ολυμπιακού για πρόκριση στους ομίλους του Champions League EUROKINISSI

Ο δρόμος του μεταξιού προς τους ομίλους του Champions League περνάει για τον Ολυμπιακό είτε από την Τιφλίδα είτε από το Μπακού.

Η Ολυμπιακού ανάβασις από τον β' προκριματικό του Champions League και τελικό προορισμό τους ομίλους θα περιέχει στην αφετηρία της ένα ταξίδι μέχρι τα όρια του Καύκασου. Είτε στις όχθες του ποταμού Κούρα είτε σε αυτές της Κασπίας Θάλασσας. Από τη μία βρίσκεται η Ντιναμό Τιφλίδας και από την άλλη η Νέφτσι Μπακού. Η κληρωτίδα απέτρεψε μια πιθανή διασταύρωση με την πρωταθλήτρια Ισραήλ Μακάμπι Χάιφα, που θα εγκυμονούσε κινδύνους εφόσον προέκυπτε από το ζευγάρι με την Καϊράτ, και έφερε στο δρόμο των "ερυθρόλευκων" τον νικητή ενός ζευγαριού απέναντι στον οποίο θα είναι το ξεκάθαρο φαβορί πρόκρισης.

Δυναμίτης από το παρελθόν

Η Ντιναμό Τιφλίδας είναι η 18 φορές πρωταθλήτρια Γεωργίας και κάτοχος των περισσότερων κυπέλλων (άλλα 13 τρόπαια), απ' όταν η χώρα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ. Μέχρι τις 27/10 του 1989 που έδωσε το τελευταίο παιχνίδι της ως μέλος της σοβιετικής ομοσπονδίας, υπήρξε μία από τις ισχυρές δυνάμεις της εποχής με διεθνείς ποδοσφαιριστές (Μέσκι ή ο Γεωργιανός Γκαρίντζα, Κιπριάνι, Σενγκέλια) δύο πρωταθλήματα (1964, 1978), ισάριθμα κύπελλα (1976, 1979) και σταθερή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μια παρουσία που είχε ως κορωνίδα την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1981. Τότε που στον τελικό 2-1 την Καρλ Τσάις Ιένα στο Ντίσελντορφ με ανατροπή από τέρματα των διεθνών Γκουτσάεφ και Νταρασέλια.

Στην εκκίνηση εκείνης της θριαμβευτικής πορείας, η Ντιναμό είχε αποκλείσει την κυπελλούχο Καστοριά. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που συναντούσε ελληνική ομάδα. Το 0-0 στο Καυτανζόγλειο είχε συνδυαστεί με το 2-0 στην πρωτεύουσα της Γεωργίας. Ακολούθως αντιμετώπισε τον Πανιώνιο (όμιλος Κυπέλλου UEFA, 2004), τον Παναθηναϊκό (προκριματικά Champions League, 2008), την ΑΕΚ (προκριματικά Europa League, 2011) και τον ΠΑΟΚ (προκριματικά Europa League, 2016). Νίκησε 1-0, αλλά δεν απέκλεισε μόνο την Ένωση, διότι ο Βραζιλιάνος Λεονάρντο είχε ισοφαρίσει στην παράταση διαγράφοντας την εκδοχή των πέναλτι.

Από τον Γενάρη του 2011 η Ντιναμό ανήκει στον επιχειρηματία Ρόμαν Πίπια, ο οποίος έχει επενδύσει αξιοσημείωτα ποσά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων (προπονητικά, έδρα) και στο αναπτυξιακό κομμάτι. Από τις ακαδημίες της, άλλωστε, ξεπήδησε ο Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, ο 20χρονος τερματοφύλακας που προσφάτως παραχωρήθηκε στη Βαλένθια με δανεισμό και οψιόν αγοράς.

Σήμερα η ομάδα της Τιφλίδας, με προπονητή τον 52χρονο (άλλοτε διεθνή) Κάχα Τσχαντάτζε, πασχίζει να ξεφύγει από την παχιά σκιά του ένδοξου παρελθόντος της και να 'χτίσει' ένα διαφορετικό, πιο ευρωπαϊκό προφίλ. Ύστερα από ένα κενό διετίας ανέκτησε μεν τα πρωτεία στη χώρα για δύο σερί σεζόν, αλλά εφέτος τη συναγωνίζεται επάξια η Ντιναμό Μπατούμι, με την οποία ισοβαθμεί στην κορυφή, μπροστά από τη Λοκομοτίβ, στα μέσα της διαδρομής.

Πρωταθλήτρια στην εκπνοή

Προφανέστατα η Νέφτσι Μπακού δεν κουβαλά την παράδοση της αντιπάλου της, παρά το γεγονός πως συνυπήρξαν κατά καιρούς στην κορυφαία κατηγορία του σοβιετικού ποδοσφαίρου. Η τελευταία κοινή φορά τους ήταν το 1988-89.

Αντιπροσωπεύει την ομάδα των εργατών των πλούσιων πετρελαιοπηγών στο Μπακού. Της μητρόπολης που βρίσκεται σχεδόν 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την παρούσα επωνυμία εμφανίστηκε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα στα τέλη των 30s, αλλά μόνο μετά την απόσχιση της χώρας από τη 'μαμά' ΕΣΣΔ άρχισε να γεμίζει με τίτλους τη συλλογή της, μιας και μέχρι τότε η καλύτερη θέση της υπήρξε η τρίτη.

Με την τεχνογνωσία που κατείχε, έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια του ανεξάρτητου πρωταθλήματος, έχοντας φτάσει έκτοτε σε άλλες εννέα πρωτιές. Το 2020-21 επέστρεψε στην κορυφή ύστερα από οκτώ 'στείρες' χρονιές, έχοντας ενδιάμεσα κατακτήσει μόνο ένα κύπελλο. Βαθμολογικά υποσκέλισε την Καραμπάγκ με οριακή νίκη 1-0 στο 90ό λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής της Premyer Liqa, χάρη στο μοναδικό γκολ που σημείωσε στη σεζόν ο Βούλγαρος επιθετικός Αχμέντ Αχμέντοφ. Κι ένα χέρι που στο 97' θεωρήθηκε ακούσιο από το ρέφερι του μεγάλου ντέρμπι, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων.

Το 2012 ήταν η πρώτη ομάδα του ντόπιου ποδοσφαίρου που έφτασε ως τους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αποσπώντας τρεις ισοπαλίες σε έξι παιχνίδια, η μία εκ των οποίων με την Ίντερ στο 'Μεάτσα'.

Κατά καιρούς έχει ξοδέψει προπονητές και παίκτες για να τους δελεάσει να κάνουν το ταξίδι στο Μπακού, με συνέπεια να εμφανίσει πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία που δεν ήταν εύκολο να επιλυθεί. Βρέθηκε να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί προτού ανακτήσει τις ισορροπίες της. Τον χειμώνα του 2019 υπέγραψε τον Βαγγέλη Πλατέλλα, ο οποίος σε 31 συμμετοχές σημείωσε 3 γκολ και μοίρασε 8 ασίστ ως το καλοκαίρι του 2020. Ο Έλληνας εξτρέμ έφυγε προτού αφιχθεί ο Ιάπωνας Κεϊσούκε Χόντα. Ο 35χρονος άσος με τη θητεία σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μίλαν, έπαιξε σε 7 αγώνες και προσέφερε δύο γκολ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ