PREMIER LEAGUE

Η Premier League ξεκινάει: Η ευκαιρία της Μάντσεστερ Σίτι να γράψει ιστορία, η μάχη για τίτλο και τετράδα και το όνειρο της παραμονής

Η Premier League ξεκινάει: Η ευκαιρία της Μάντσεστερ Σίτι να γράψει ιστορία, η μάχη για τίτλο και τετράδα και το όνειρο της παραμονής
24MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Η Premier League, το κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, ξεκινάει. Η μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τι θα γίνει στην τετράδα και οι ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους στην κατηγορία.

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Το κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, η Premier League, ξεκινάει την Παρασκευή (11/8). Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει την Μπέρνλι (11/8, 22:00, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24) στο παιχνίδι που κάνει σέντρα στη φετινή σεζόν.

Τα βλέμματα πέφτουν πάνω στους πολίτες του Γκουαρδιόλα. Η Μάντσεστερ Σίτι έχει μία ιστορική ευκαιρία μπροστά της. Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος να κατακτήσει τέσσερις τίτλου στη σειρά. Η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ έφτασε κοντά, όμως η Τσέλσι του Αντσελότι της έβαλε στοπ τη σεζόν 2009/10.

Σπουδαίο βάρος πέφτει πάνω στον σταρ της Σίτι, τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός στράικερ πέτυχε 36 γκολ την προηγούμενη σεζόν και φέτος ο πήχης μπαίνει ακόμη ψηλότερα, καθώς μπορεί να γίνει ο πρώτος που φτάνει τα 40 τέρματα μέσα σε μία σεζόν. Πάντως, έχει τη δυνατότητα να το πετύχει, καθώς σύμφωνα με την Premier League είχε τις περισσότερες χαμένες "μεγάλες ευκαιρίες".

Στο μεταγραφικό παζάρι η Σίτι θέλησε να θωρακίσει την άμυνά της, αποκτώντας τον Γιόσκο Γκβάρντιολ από τη Λειψία για το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ. Απέκτησε και τον Ματέο Κόβατσιτς από την Τσέλσι για 29,1 εκατομμύρια ευρώ. Ένα μεγάλο κενό φυσικά θα είναι η απώλεια του Ιλκάι Γκιουντογκάν, ο οποίος αρκετές φορές έβγαλε τους πολίτες από τη δύσκολη θέση.

Από κοντά η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ

Η Άρσεναλ ήταν η ομάδα που κόντραρε στα ίσα πέρσι τη Μάντσεστερ Σίτι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κρατούσε τα ηνία της Premier League, ωστόσο δεν άντεξε, πέταξε αρκετούς βαθμούς αναπάντεχα και το "κύμα" επίθεσης της Σίτι ήταν σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί.

Οι κανονιέρηδες θέλουν... εκδίκηση και γι' αυτό τον λόγο στη θερινή μεταγραφική περίοδο προχώρησαν σε τρεις μεγάλες προσθήκες. Τίναξαν την μπάνκα στον αέρα κάνοντας δικό τους τον Ντέκλαν Ράις για 116 εκατομμύρια ευρώ από τη Γουέστ Χαμ, ξόδεψαν 75 εκατομμύρια για τον Κάι Χάβερτς, ενώ έδωσαν 40 εκατομμύρια στον Άγιαξ για τον Γιούριεν Τίμπερ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε στην τρίτη θέση την περσινή σεζόν και φέτος ξεκινάει με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όπως φυσικά αρμόζει στο DNA της ομάδας. Οι κόκκινοι διάβολοι αναπλήρωσαν το κενό που άφησε ο Ντάβιντ Ντε Χέα, με τον Αντρέ Ονανά, ενώ απέκτησαν τον Ράσμους Χόιλουντ και τον Μέισουν Μάουντ.

Η Λίβερπουλ την περσινή σεζόν έμεινε εκτός τετράδας, μένοντας στην πέμπτη θέση. Οι Reds δεν θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο και φέτος. Ήδη ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε με την αποχώρηση των Φιρμίνο, Χέντερσον, Φαμπίνιο και Μίλνερ, με τα νέα πρόσωπα να είναι ο Ζομποζλάι και ο Μακ Άλιστερ.

Είναι άγνωστο τι μπορεί να καταφέρει η Λίβερπουλ φέτος, ωστόσο, ένα καλό ξεκίνημα με μία δυνατή συγκομιδή, μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στους Reds για τη συνέχεια του μαραθωνίου.

Τότεναμ και Τσέλσι ψάχνουν "ανάσταση"

Δύο ομάδες που ψάχνουν την "ανάστασή τους τη φετινή σεζόν είναι η Τσέλσι και η Τότεναμ. Η περσινή χρονιά για τους μπλε ήταν καταστροφική. Παρά τις μεγάλες και κοστοβόρες μεταγραφές τερμάτισαν στην 12η θέση με 44 πόντους.

Με καθοδηγητή τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και "έξυπνες" μεταγραφές, όπως αυτή του Ενκουνκού, του Ντισασί και του Νίκολας Τζάκσον, η Τσέλσι θα επιδιώξει επιστροφή στην τετράδα.

Εκτός Ευρώπης την περασμένη σεζόν έμεινε και η Τότεναμ. Ο Άγγελος Ποστέκογλου ανέλαβε το χτίσιμο των σπιρουνιών, με τις μεταγραφές των Μάντισον και φαν ντε Φεν να είναι πιο ηχηρές.

Φυσικά, η Τότεναμ θα πρέπει πλέον να πορευτεί χωρίς τον αρχηγό και σκόρερ της, Χάρι Κέιν, ο οποίος μετακομίζει στην Μπάγερν. Πρόκειται για ένα τεράστιο κενό που δύσκολα αναπληρώνεται, καθώς τα σπιρούνια χάνουν έναν φορ παγκόσμιας κλάσης, που όμοιοι του είναι ελάχιστοι στην αγορά.

Η μάχη για την είσοδο στην τετράδα και την Ευρώπη

Η Νιούκαστλ πέτυχε την μεγάλη έκπληξη την περσινή σεζόν, τερμάτισε στην 4η θέση της Premier League και πήρε το "εισιτήριο" για το Champions League. Φέτος, ο στόχος είναι η καθιέρωση στα ψηλά... πατώματα του αγγλικού πρωταθλήματος και η εκ νέου είσοδος στην τετράδα. Μεγαλύτερη της μεταγραφή είναι ο Σάντρο Τονάλι από τη Μίλαν για 64 εκατομμύρια ευρώ.

Υψηλοί είναι οι στόχοι ακόμη δύο ομάδων. Η Μπράιτον ήταν από τις δυνάμεις του περασμένου πρωταθλήματος. Με καθοδηγητή τον Ντε Τσέρμπι οι γλάροι θέλουν να είναι το ίδιο ανταγωνιστικοί, αν και έχουν χάσει περσινούς πρωταγωνιστές, όπως ο Μακ Άλιστερ και ο Καϊσέδο.

Φυσικά, ο πήχης έχει μπει ψηλά και για την Άστον Βίλα. Ο Ουνάι Έμερι χτίζει μία ομάδα με στόχο την πρόκρισή της στους ομίλους του Champions League. Ο Ισπανός ενδυνάμωσε το σύνολό του, με τους Τίλεμανς, Ντιαμπί και Πάου Τόρες. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το ταβάνι της τη φετινή σεζόν.

Χαμός για την παραμονή

Σπουδαίες μάχες πρόκειται να γίνουν για την παραμονή στην κατηγορία. Πολλές είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό στην Championship. Σε δύσκολη θέση είναι η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η οποία έχασε πολύτιμους παίκτες της, όμως δεν ενισχύθηκε, μετά την άνοδό της.

Η Νότιγχαμ από την άλλη ήταν πιο ήσυχη στο μεταγραφικό παζάρι και θα χρησιμοποιήσει την περσινή βάση της, με σκοπό να κερδίσει την παραμονή της για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Δυσκολίες είχε η Γουλβς στο θερινό μεταγραφικό παζάρι, όπως και η Κρίσταλ Πάλας που θα πορευτεί φέτος χωρίς τον Βιλφρίντ Ζαχά.

Η Έβερτον δεν ήταν ενεργή μεταγραφικά και φαίνεται πως και φέτος θα είναι σε κίνδυνο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Γουέστ Χαμ. Ο Ντέιβιντ Μόγιες θέλει να αξιοποιήσει την περσινή κατάκτηση του Conference League, όμως ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να του προσθέσουν παραπάνω πίεση. Τα σφυριά πούλησαν τον Ντέκλαν Ράις και τον αντικατέστησαν με τον Έντσον Άλβαρες από τον Άγιαξ.

Η Μπόρνμουθ του Άντονι Ιραόλα θα ψάξει να πετύχει την άνετη παραμονή, όπως και η Μπρέντφορντ, ενώ η Μπέρνλι του Κομπανί που κυριάρχησε την περσινή χρονιά στην Championship θα προσπαθήσει να αποφύγει τον υποβιβασμό, με το παιχνίδι κατοχής του Βέλγου προπονητή.

Τέλος, τις δυνάμεις της θα μετρήσει στη μεγάλη κατηγορία η Λούτον. Η νεοφώτιστη ομάδα δεν προχώρησε σε μεγάλες μεταγραφές το καλοκαίρι, ωστόσο θέλει "όπλο" της το μικρό της γήπεδο, το Kenilworth Road, το οποίο επιθυμεί να μετατρέψει σε φρούριο.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

Παρασκευή 11 Αυγούστου

  • Μπέρνλι - Μάντσεστερ Σίτι (22:00)

Σάββατο 12 Αυγούστου

  • Άρσεναλ - Φόρεστ (14:30)
  • Μπόρνμουθ - Γουέστ Χαμ (17:00)
  • Έβερτον - Φούλαμ (17:00)
  • Μπράιτον - Λούτον (17:00)
  • Σέφιλντ Γιουνάιτεντ - Κρίσταλ Πάλας (17:00)
  • Νιούκαστλ - Άστον Βίλα (19:30)

Κυριακή 13 Αυγούστου

  • Μπρέντφορντ - Τότεναμ (16:00)
  • Τσέλσι - Λίβερπουλ (18:30)

Δευτέρα 14 Αυγούστου

  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γουλβς (22:00)
TAGS PREMIER LEAGUE ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΤΣΕΛΣΙ ΑΓΓΛΙΑ ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΤΟΤΕΝΑΜ ΕΒΕΡΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ