BUNDESLIGA

Η Λεβερκούζεν έγραψε ιστορία: Ο Αλόνσο διέγραψε το Νεβερκούζεν και έφτιαξε την απόλυτη ομάδα

Η Λεβερκούζεν έγραψε ιστορία: Ο Αλόνσο διέγραψε το Νεβερκούζεν και έφτιαξε την απόλυτη ομάδα
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η Μπάγερ Λερβερκούζεν κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα στα 120 χρόνια της ιστορίας της, με τον Τσάμπι Αλόνσο να δημιουργεί την απόλυτη ομάδα που στοχεύει στο τρεμπλ. Ο ρεπόρτερ της γερμανικής ομάδας στην Bild, Φίλιπ Άρενς, περιέγραψε στο SPORT24 τα συστατικά του μεγάλου άθλου.

Κυριακή 14 Απριλίου 2024. Μία μέρα ιστορική για την πόλη του Λεβερκούζεν και ολόκληρο το γερμανικό ποδόσφαιρο. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν διέλυσε με 5-0 τη Βέρντερ Βρέμης, έβαλε τέλος στην αυτοκρατορία των 11 σερί τίτλων της Μπάγερν Μονάχου και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στα 120 χρόνια της ιστορίας της.

Η ομάδα του εργοστασίου, η Werkself, όπως είναι το προσωνύμιο της στη Γερμανία - και όχι Ασπιρίνες που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα - ζει, λοιπόν, την πιο όμορφη στιγμή της.

Η ομάδα που έχει καταβολές από τον σύλλογο που δημιούργησαν οι εργάτες της Μπάγερ το 1904 και έπαιξε για πρώτη φορά στην Bundesliga το 1979 πραγματοποίησε το μεγάλο όνειρο. Να κατακτήσει το πρωτάθλημα και να το τοποθετήσει δίπλα από το ένα τρόπαιο DFB-Pokal (1988) και το ένα Κύπελλο UEFA (1993).

FILE - Leverkusen's head coach Xabi Alonso, centre, celebrates with his team after winning the German Bundesliga soccer match between Bayer Leverkusen and TSG Hoffenheim at the BayArena in Leverkusen, Germany, on March 30, 2024. Excitement was building in Leverkusen, Germany on Sunday ahead of local team Bayer Leverkusens expected Bundesliga title win after an outstanding season so far. (AP Photo/Martin Meissner, File)
Ο Τσάμπι Αλόνσο πανηγυρίζει με τους παίκτες του μπροστά από τον κόσμο AP PHOTO/MARTIN MEISSNER, FILE

Ένα επίτευγμα τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς πως η Λεβερκούζεν έχει φτάσει πέντε φορές στην "πηγή", αλλά δεν έχει πιει νερό, καθώς τερμάτιζε δεύτερη στην κούρσα του τίτλου. Τρεις φορές έχει χάσει το Κύπελλο και το 2002 ηττήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης στον μοναδικό της τελικό στο Champions League. Έτσι οι αντίπαλοι της έβγαλαν το παρατσούκλι... Νεβερκούζεν.

Ο Τσάμπι Αλόνσο, ο αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας, διέγραψε αυτό το παρατσούκλι. Ο Βάσκος προπονητής στην πρώτη του δουλειά σε πρώτη ομάδα, έκανε πράγματα και θαύματα και κατάφερε κάτι μοναδικό μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες.

Ο Αλόνσο δημιούργησε ένα σύνολο που συνδυάζει υπέροχο θέαμα με αποτελέσματα, δεν έχει ηττηθεί τη φετινή σεζόν σε Γερμανία και Ευρώπη, τρέχοντας σερί 43 αήττητων αγώνων, κάνοντας όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλάει.

Ο Αλόνσο έφτιαξε την τέλεια συνταγή

Η δουλειά του Τσάμπι Αλόνσο ξεκίνησε από πέρσι, όταν ανέλαβε σε μία δύσκολη περίοδο στις 5 Οκτωβρίου του 2022. Ο Ζεράρντο Σεοάνε ήταν παρελθόν από τον πάγκο, με τη Λεβερκούζεν έπειτα από οκτώ αγωνιστικές να είναι στην προτελευταία θέση με μόλις πέντε βαθμούς. Σταδιακά, όμως με την καθοδήγηση του Ισπανού προπονητή άρχισε να χτίζει σερί. Τερμάτισε εν τέλει στην 6η θέση και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa League.

Ωστόσο, δεν ήταν μονάχα τα αποτελέσματα. Ο Αλόνσο έβαλε τις κατευθυντήριες. Άρχισε να δημιουργεί τον κορμό της ομάδας, με την τριάδα στην άμυνα να είναι σε πρώτο πλάνο. Το φθινόπωρο του 2022 η διοίκηση "ταρακουνήθηκε", ήξερε πώς κάτι έπρεπε να αλλάξει. Πούλησε τον κορυφαίο παίκτη της περσινής σεζόν, τον Μουσά Ντιαμπί, για 55 εκατομμύρια στην Άστον Βίλα, αλλά πάλι κατάφερε να κάνει το upgrade.

To SPORT24 συνομίλησε με τον επί σειρά ετών ρεπόρτερ της Λεβερκούζεν στην Bild, Φίλιπ Άρενς, ο οποίος εξήγησε: "Η Λεβερκούζεν άλλαξε την νοοτροπία της όσον αφορά στην μεταγραφική πολιτική. Ήταν σημαντικό να αποκτήσει έμπειρους παίκτες, γιατί η ομάδα είχε πάντα πολλά ταλέντα. Αποφάσισαν να το αλλάξουν, η ομάδα αγόρασε τον Τζάκα, πήρε τον Γκριμάλντο και τον Γιόνας Χόφμαν. Η θερινή μεταγραφική περίοδος ήταν φανταστική".

Η Λεβερκούζεν δαπάνησε 117 εκατομμύρια ευρώ το περασμένο καλοκαίρι και απέκτησε ποδοσφαιριστές που κόλλησαν με το πλάνο του Αλόνσο. Γκράνιτ Τζάκα (από Άρσεναλ), Βίκτορ Μπονιφάς (από Ουνιόν Σεν Σιλουάζ), Γιόνας Χόφμαν (από Γκλάντμπαχ), Αλεχάντρο Γκριμάλντο (από Μπενφίκα) και Γιόσιπ Στάνισιτς (δανεικός από Μπάγερν) ήταν οι μεταγραφές ουσίας της Werkself. Την ώρα που όλος ο πλανήτης παραμιλούσε για την μεταγραφή του Κέιν από τους Βαυαρούς, ο Τσάμπι Αλόνσο έχτιζε ομάδα πρωταθλήματος.

Leverkusen's Granit Xhaka celebrates his side's second goal during a German Bundesliga soccer match between Bayer Leverkusen and Werder Bremen in Leverkusen, Germany, Sunday, April 14, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)
Ο Γκράνιτ Τζάκα πανηγυρίζει γκολ της Λεβερκούζεν κόντρα στη Βέρντερ Βρέμης 2024 AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Οι νέες μεταγραφές ενσωματώθηκαν άμεσα και προσέφεραν το κάτι παραπάνω. Ο Στάνισιτς για παράδειγμα έδωσε βάθος στην γραμμή άμυνας που ήδη αποτελούνταν από τους Τα, Ταπσόμπα, Ινκαπιέ και Κοσονού. Ο Ισπανός τεχνικός ήθελε έλεγχο στο κέντρο και το βρήκε στο πρόσωπο του Γκράνιτ Τζάκα. Ο Ελβετός είναι ο κορυφαίος της Bundesliga σε πετυχημένες μεταβιβάσεις με 96.4 ανά 90'.

Επίσης, ο Γκριμάλντο οργώνει την αριστερή πλευρά και είναι ο κορυφαίος του πρωταθλήματος σε rating από το Sofascore και προπορεύεται στις ασίστ με 12. Ο Μπονιφάς ακολουθεί τον Κέιν σε τελικές ανά 90', έχει πετύχει 11 γκολ και έχει μοιράσει οκτώ ασίστ.

Όλοι οι καινούργιοι έδεσαν με τις... παλιοσειρές. Τον 20χρονο Φλόριαν Βιρτς που σεζόν με τη σεζόν μοιάζει όλο και πιο ώριμος και ονειρεύεται να ηγηθεί της εθνικής Γερμανίας στο Euro 2024, τον ταχύτατο Ζερεμί Φριμπόνγκ, τον Λούκας Χραντέτσκι, που έχει χτίσει τείχος μπροστά από την εστία του ή τον Εζέκιελ Παλάσιος, που βρίσκεται στη Λεβερκούζεν από το 2020.

Έλεγχος, ταχύτητα, σταθερή άμυνα με τριάδα στα μετόπισθεν και ποδόσφαιρο όμορφο στα μάτια. Ο Τσάμπι Αλόνσο βρήκε τα σωστά συστατικά και έφτιαξε μία... πεντανόστιμη συνταγή.

Το Τσάμπι Αλόνσο effect και το μέλλον

Ο Τσάμπι Αλόνσο δεν βρήκε μονάχα τα σωστά συστατικά, έφερε και το κάτι διαφορετικό στη Λεβερκούζεν. Το winning mentality, κάτι που περιέγραψε ο Φίλιπ Άρενς στο SPORT24: "Ο Αλόνσο έδωσε στην Λεβερκούζεν νοοτροπία νικητή. Η ομάδα είχε πάντα ταλαντούχους παίκτες, όμως τις έλειπε σταθερότητα στα αποτελέσματα και πνεύμα νικητή.

Ο Τσάμπι Αλόνσο που έχει κατακτήσει 18 τίτλους ως παίκτης που έχει σηκώσει τα πάντα, έφερε αυτή την νοοτροπία στην ομάδα. Έτσι είναι αήττητη, ενώ έχει κερδίσει πολλά παιχνίδια στα τελευταία λεπτά, ακόμη και στις καθυστερήσεις. Είναι η πείνα και η επιθυμία που δείχνει η Λεβερκούζεν να κατακτήσει κάτι".

Οι παίκτες της Λεβερκούζεν μπουγελώνουν τον προπονητή τους, Τσάμπι Αλόνσο, έπειτα από την κατάκτηση της Bundesliga 2023-2024 στην "Μπαϊαρένα", Λεβερκούζεν | Κυριακή 14 Απριλίου 2024
Οι παίκτες της Λεβερκούζεν μπουγελώνουν τον προπονητή τους, Τσάμπι Αλόνσο, έπειτα από την κατάκτηση της Bundesliga 2023-2024 στην "Μπαϊαρένα", Λεβερκούζεν | Κυριακή 14 Απριλίου 2024 © 2024/MARTIN MEISSNER/AP IMAGES


Το όνομα του Ισπανού συνδέθηκε με τη Λίβερπουλ και την μεγάλη ανταγωνίστρια, Μπάγερν Μονάχου. Δύο ομάδες στις οποίες μεγαλούργησε στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Όμως, ο Αλόνσο νιώθει πως το έργο του δεν έχει τελειώσει στη Λεβερκούζεν. Έτσι, αποφάσισε να παραμείνει και την επόμενη σεζόν. Μεγάλο κίνητρο; Το Champions League.

"Ναι, ο Αλόνσο θα μείνει και την επόμενη χρονιά. Θα αγωνιστεί στο Champions League και όπως ξέρετε αυτή ήταν πάντα η φυσική του θέση. Ήταν σημαντικό για εκείνον να ξέρει τι φιλοδοξίες έχει η ομάδα, έτσι ήθελε να μείνει" ανέφερε ο κ. Άρενς.

Το Λεβερκούζεν μία μεθυσμένη πολιτεία

Οι οπαδοί της Λεβερκούζεν έστησαν ένα τεράστιο πάρτι την Κυριακή (14/4). Πριν από την έναρξη του αγώνα με την Βέρντερ υποδέχθηκαν την ομάδα εν μέσω εκρηκτικής ατμόσφαιρας, στο τέταρτο γκολ έκαναν μίνι εισβολή, ενώ στο φινάλε της αναμέτρησης άπαντες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν μαζί με τους πρωταγωνιστές.

Πανέμορφες εικόνες, ιστορικές για μία εργατική πόλη των 163 χιλιάδων κατοίκων. Το Λεβερκούζεν ζει απίστευτες στιγμές και ο κ. Άρενς περιγράφει στο SPORT24: "Η πόλη είναι ζωηρή, δεν έχουμε ξαναδεί μία τέτοια γιορτή στο Λεβερκούζεν. Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα. Ολόκληρη η πόλη είναι σε... πυρετό.

Οι φίλαθλοι της Λεβερκούζεν πανηγυρίζουν την κατάκτηση της Bundesliga 2023-2024 στην "Μπαϊαρένα", Λεβερκούζεν | Κυριακή 14 Απριλίου 2024
Οι φίλαθλοι της Λεβερκούζεν πανηγυρίζουν την κατάκτηση της Bundesliga 2023-2024 στην "Μπαϊαρένα", Λεβερκούζεν | Κυριακή 14 Απριλίου 2024 © 2024/MARTIN MEISSNER/AP IMAGES


Οι οπαδοί είναι καταπληκτικοί φέτος. Υπήρξε μία μεγάλη 'έκρηξη' στον σύλλογο. Τα μέλη αυξήθηκαν από τα περίπου 30.000 στα 50.000. Κάθε παιχνίδι είναι sold out, εντός και εκτός έδρας. Κάνω το ρεπορτάζ της Λεβερκούζεν από το 2008, είναι εκπληκτικό τι έχει συμβεί εδώ".

Θα έχει και γλυκό...

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν έζησε την πιο όμορφη μέρα της ιστορίας της. Όμως, η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμη, ίσα ίσα τώρα "φουντώνει". Ο Τσάμπι Αλόνσο και οι ποδοσφαιριστές του έχουν καρφωμένο το μάτι τους σε άλλα δύο τρόπαο, με μεγάλο στόχο το ντρεμπλ.

Την Πέμπτη (18/4) κοντράρεται με τη Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο, για να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League, έχοντας κάνει το πρώτο βήμα, αφού επικράτησε 2-0 στο πρώτο ματς στην BayArena. Επόμενος αντίπαλός της; Η Μίλαν ή η Ρόμα και ευελπιστεί να διεκδικήσει την δεύτερη ευρωπαϊκή της κούπα, στον τελικό του Δουβλίνου στις 22 Μαΐου.

Στις 25 Μαΐου πάντως η Λεβερκούζεν θα βρίσκεται εγγυημένα στον τελικό του DFB-Pokal. Απέναντι στην Καϊζερσλάουτερν, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου θα προσπαθήσει να κάνει το εγχώριο νταμπλ, με το δεύτερο της Κύπελλο (είχε κατακτήσει το πρώτο το 1993).

Με λίγα λόγια, περιμένετε... Το φετινό έργο της Λεβερκούζεν δεν έχει τελειώσει και ετοιμάζεται να βγάλει και γλυκό, ώστε να πετάξει μία για πάντα από πάνω της το παρατσούκλι Νεβερκούζεν.

TAGS BUNDESLIGA ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ