ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ

Η κατάσταση στους ομίλους των προκριματικών: Φαβορί που κινδυνεύουν και αουτσάιντερ που περνούν στο Παγκόσμιο

Αγγλία και Ιταλία ψάχνουν τον τρόπο που θα κλειδώσουν την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Αγγλία και Ιταλία ψάχνουν τον τρόπο που θα κλειδώσουν την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου CARL RECINE/POOL PHOTO VIA AP

Η Γερμανία και η Δανία βρίσκονται ήδη στα τελικά του Παγκοσμίου. Ποιες άλλες ομάδες θα τις ακολουθήσουν και με ποιες πιθανότητες. Η εικόνα των ομίλων της προκριματικής φάσης στη ζώνη της Ευρώπης πριν από τα τελευταία παιχνίδια.

Το Μουντιάλ χωρά μόνο 13 εθνικές από την Ευρώπη. Ειδάλλως θα 'ταν EURO. Εξ αυτών γνωρίζουμε ήδη τις δύο, καθώς η Γερμανία και η Δανία πρόλαβαν κιόλας να κλείσουν θέση στην τελική φάση. Απομένουν διαθέσιμα άλλα 11 εισιτήρια από τα προκριματικά.

Τα οκτώ αφορούν τις πρώτες καθενός εκ των ομίλων και θα μοιραστούν ως τις 16 Νοεμβρίου, ενδεχομένως νωρίτερα. Τα εναπομείναντα τρία, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ από τις καλύτερες δεύτερες και τις... ωφελημένες του Nations League, θα ψάξουν κάτοχο μέσα από την έξτρα διαδικασία των προκριματικών που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου χωρίς περιθώριο λάθους.

Για την ώρα η μάχη παραμένει ανοικτή και έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε τι ισχύει και τι όχι πριν από τα ματς του τελευταίου παραθύρου.

Τα κριτήρια διαβάθμισης

  1. Βαθμοί
  2. Συνολική διαφορά γκολ στα παιχνίδια των ομίλων
  3. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια των ομίλων
  4. Βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  5. Διαφορά γκολ στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  6. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  7. Εκτός έδρας γκολ στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (μόνο για διπλή ισοβαθμία)
  8. Πόντοι Fair Play (πρώτη κίτρινη κάρτα = -1, αποβολή με δύο κίτρινες = -3, απευθείας κόκκινη - -4, κίτρινη και μετά απευθείας κόκκινη = -5
  9. Κλήρωση από την οργανωτική επιτροπή της FIFA

1ος Όμιλος

Πολυθρόνα για δύο η πρωτιά. Το +1 της πρωτοπόρου Σερβίας είναι πλασματικό δεδομένου ότι η Πορτογαλία μετρά ένα παιχνίδι λιγότερο. Άρα ο Φερνάντο Σάντος και οι ποδοσφαιριστές του μπορούν να προσπεράσουν τους "ορλόβι". Ακόμη κι αν ηττηθούν από την αδιάφορη Ιρλανδία στο Δουβλίνο, θα έχουν το περιθώριο να κερδίσουν εντός έδρας τους Σέρβους στο ντέρμπι κορυφής της Κυριακής και να "κλέψουν" το απευθείας εισιτήριο για το Κατάρ.

Σε περίπτωση που το ματς του Δουβλίνου λήξει ισόπαλο, θα τους αρκεί η ισοπαλία στη Λισαβόνα, αφού θα έχουν καλύτερη διαφορά τερμάτων (+12 έναντι +8). Θ' αφήσει να συμβεί κάτι άλλο ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Οι τελευταίες αγωνιστικές

2ο Όμιλος

Την ώρα που την Εθνική βολεύει μόνο μια εκδοχή αποτελεσμάτων μήπως και αρπάξει τη δεύτερη θέση, Σουηδία και Ισπανία δίνουν τη δική τους μάχη για ν' αποφύγουν τα πλέι οφ. Με μια πρώτη ματιά οι Σουηδοί του +2 στους βαθμούς και του +1 στα γκολ υπερτερούν.

Βαθύτερα ωστόσο η "φούρια ρόχα" καθορίζει απόλυτα την τύχη της υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει δύο νίκες - η μία εκ των οποίων στη Σεβίλλη επί των Σκανδιναβών. Διαφορετικά θα υποχρεωθεί να συμβιβαστεί με τη συμμετοχή της στα πλέι οφ.

Οι τελευταίες αγωνιστικες

3ος Όμιλος

Ξεκάθαρη η κατάσταση για τις ισόβαθμες Ιταλία και Ελβετία, τις μόνες ομάδες με δικαίωμα στην πρόκριση. Όποια εκ των δύο επικρατήσει στο μεταξύ τους παιχνίδι στη Ρώμη, το βράδυ της Παρασκευής, θα κρατά την τύχη στα χέρια της πριν από την τελευταία αγωνιστική.

Στο σενάριο της ισοπαλίας, η τελική κατάταξη θα οριστεί από τα αποτελέσματα των αγώνων Β.Ιρλανδία-Ιταλία και Ελβετία-Βουλγαρία. Οι πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά χάρη στο (για δύο γκολ) καλύτερο goal average.

Οι τελευταίες αγωνιστικές

4ος Όμιλος

Λιγότερο θολά απ' όσο δείχνουν είναι τα πράγματα εδώ παρά το γεγονός πως τέσσερις ομάδες διατηρούν (ημι)ζώντανες πιθανότητες πρόκρισης-πρωτιάς. Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία (που στη χειρότερη θα είναι στη β' φάση των προκριματικών) είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί, παίζοντας στο Παρίσι με το Καζακστάν, και η (πολύ πιθανή) νίκη της τελειώνει όποια άλλη συζήτηση μπορεί να σηκώσει το αποτέλεσμα στο Βοσνία-Φινλανδία της Ζένιτσα.

Αν παρ' ελπίδα δημιουργηθεί οποιοδήποτε άλλο σενάριο, όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των παιχνιδιών της τελευταίας αγωνιστικής σε Ελσίνκι (Φινλανδία-Γαλλία) και Ζένιτσα (Βοσνία-Ουκρανία), με την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ να παραμένει σε πλεονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων της, δεδομένου ότι δεν θα την έχει φτάσει καμία ό,τι κι αν έχει μεσολαβήσει.

Οι τελευταίες αγωνιστικές

5ος Όμιλος

Θα είναι κάτι παραπάνω από γιγαντιαία έκπληξη, αν το Βέλγιο δεν κλειδώσει την πρωτιά. Στους "κόκκινους διαβόλους" φτάνει ο βαθμός απέναντι στην Εσθονία εντός έδρας, καθώς είναι αδύνατον στην Ουαλία ακόμη κι αν κάνει το 2/2 να καλύψει το -14 που τη χωρίζει στη διαφορά τερμάτων.

Επί της ουσίας η παρέα του Γκάρεθ Μπέιλ ψάχνει τον τρόπο να βρεθεί μπροστά από τους ισόβαθμους Τσέχους που έχουν ένα ματς περισσότερο, αλλά καλύτερο συντελεστή γκολ.

Οι τελευταίες αγωνιστικές

6ος Όμιλος

Με την τρομερή Δανία να κατατροπώνει τον ανταγωνισμό με 8/8 και 27-0 γκολ, το ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο είναι ποια εκ των Σκωτίας ή Ισραήλ θα μπει στον β' γύρο. Λογικά η ομάδα του Στιβ Κλαρκ δεν θα πατήσει την μπανανόφλουδα και παίρνοντας τη νίκη στο Τσισινάου, θα εξασφαλίσει το μίνιμουμ (δεύτερη θέση).

Κάτι που θα συμβεί επίσης αν οι Ισραηλινοί χάσουν στην Αυστρία. Διαφορετικά θα περιμένουν το ματς με τους Δανούς στη Γλασκώβη για να πανηγυρίσουν ή να μπήξουν τα κλάματα, ενόσω η "chosen team" θα φιλοξενεί τα Νησιά Φαρόε.

Οι τελευταίες αγωνιστικές

7ος Όμιλος

Μόνο μία εκ των Ολλανδίας, Νορβηγίας ή Τουρκίας χωρά στην απευθείας πτήση για Κατάρ. Οι "οράνιε" χρειάζονται καν 4 βαθμούς σε 2 αγώνες για να εξασφαλιστούν κι αυτό γιατί στις 16/11 υποδέχονται τους "Βίκινγκς". Αν όμως χάσουν στο Ρότερντάμ και έχει προηγηθεί η νίκη των Νορβηγών επί της Λετονίας, το εισιτήριο θ' αλλάξει χέρια.

Οι Τούρκοι αντιθέτως περιμένουν έναν τρομερό συνδυασμό αποτελεσμάτων ακόμη για τη δεύτερη θέση, αφού το πιθανό 2/2 (απέναντι σε Γιβραλτάρ και Μαυροβούνιο) δεν είναι αρκετό.

Οι τελευταίες αγωνιστικές

8ος Όμιλος

Στο Πόλιουντ, την Κυριακή (14/11), θα γίνει γνωστό ποια εκ των Ρωσίας ή Κροατίας θα μπήξει τη σημαία της στην κορυφή. Εκτός κι αν προκύψει οτιδήποτε αναπάντεχο στα ματς Ρωσία-Κύπρος και Μάλτα-Κροατία.

Του Βαλερί Καρπίν το σύνολο παλεύει να προστατεύσει το +2 έναντι των φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο που η επίσκεψη στο Σπλιτ δεν είναι η πιο βατή αποστολή που θα μπορούσε να του τύχει στην τελευταία αγωνιστική, ακόμη κι αν θα βολεύεται με δύο αποτελέσματα (Χ2).

Οι τελευταίες αγωνιστικές

9ος Όμιλος

Η Αγγλία του 6-2-0 θα 'ταν ήσυχη, αν δεν είχε μεσολαβήσει το 1-1 με την Ουγγαρία στο Λονδίνο. Τώρα ψευτο-αγχώνεται διότι θα πρέπει να βρει 4 βαθμούς στις αναμετρήσεις με Αλβανία (εντός) και Σαν Μαρίνο (εκτός). Επί της ουσίας η μάχη αφορά Πολωνούς και Αλβανούς που τους χωρίζουν 2 βαθμοί αλλά και 13 γκολ διαφοράς.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες πάντως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και οι φίλοι του θα παίξουν στα πλέι οφ, καθώς ενόσω οι γείτονες θα ψάχνουν την έκπληξη στο Γουέμπλεϊ, οι ίδιοι θα έχουν εύκολο έργο στην έδρα της Ανδόρας για να φτιάξουν μη αναστρέψιμο προβάδισμα.

Οι τελευταίες αγωνιστικές

10ος Όμιλος

Η Γερμανία, μπορεί να έχασε ένα παιχνίδι και μαζί το απόλυτο, αλλά συνολικά έκανε περίπατο και πήρε ξεκούραστα την πρόκριση ως η πρώτη ομάδα παγκοσμίως μετά τους οικοδεσπότες. Το ζητούμενο είναι ποια εκ των άλλων τεσσάρων θα κερδίσει τη δεύτερη ευκαιρία.

Η Ρουμανία έχει το αβαντάζ του +1 έναντι των Β.Μακεδονίας / Αρμενίας και παίζει εντός έδρας με την Ισλανδία, προτού πάει στο Βαντούζ για το ματς με το Λιχτενστάιν. Ως εκ τούτου ορίζει την τύχη της, όταν Αρμενία και Βόρεια Μακεδονία θα βγάζουν τα μάτια τους στο Ερεβάν, πριν παίξουν εντός με Γερμανούς και Ισλανδούς.

Οι τελευταίοι έχουν γονατίσει και προσεύχονται απλώς για έναν εξωπραγματικό συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προλάβουν και να προσπεράσουν τρεις ομάδες όταν έχουν να πάνε σε Βουκουρέστι και Σκόπια.

Οι τελευταίες αγωνιστικές

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΣΕΧΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΡΩΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΩΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΔΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ