ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Γροιλανδία ετοιμάζει αίτηση για να ενταχθεί σε FIFA και CONCACAF

Η Γροιλανδία ετοιμάζει αίτηση για να ενταχθεί σε FIFA και CONCACAF
KAK

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γροιλανδίας προετοιμάζεται ώστε να κάνει αίτηση ένταξης σε FIFA και CONCACAF. Της λείπει μόνο ένα... γήπεδο.

Ρωσία, Ισλανδία, Νορβηγία ή ακόμα και Καναδάς σε λίγα χρόνια ίσως να μην είναι οι χώρες με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες μπορούν να διεξαχθούν παιχνίδια για κάποια διοργάνωση της FIFA. Η Γροιλανδία έχει θέσει σε εφαρμογή τα μακρόπνοα σχέδιά της που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αίτηση να ενταχθεί στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία και στην CONCACAF, τη συνομοσπονδία που περιλαμβάνει Βόρεια και Κεντρική Αμερική, μαζί με την Καραϊβική.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γροιλανδίας (KAK), η οποία διοικητικά ανήκει στη Δανία ωστόσο πρόκειται για αυτόνομη περιοχή, θα πρέπει να υπερβεί κάποια εμπόδια για να φτάσει στο στόχο της. "Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουμε μέλη της UEFA, αφού δεν θα έχουμε τη στήριξη της Δανίας. Η KAK αποφάσισε ότι πρέπει να ετοιμάσουμε αίτηση για την CONCACAF", δήλωσε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γροιλανδίας, Τόνες Μπέρθελσεν στη Sermitsiaq, μία από τις δύο εφημερίδες της περιοχήςε.

Για να γίνει δεκτή μια ομοσπονδία πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Μία από αυτες είναι και το γήπεδα. "Η Γροιλανδία πρέπει να έχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με τουλάχιστον 3.000 θέσεις στην κερκίδα. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να μπορούν να φιλοξενήσουν μία αντίπαλη εθνική ομάδα. μία άλλη απαίτηση είναι οι παίκτες να μπορούν να πάνε από το στάδιο στο αεροδρόμιο εντός μισής ώρας, οπότε πρέπει να περιμένουμε την επέκταση του αεροδρομίου στο Νουκ", δήλωσε ο Μπέρθελσεν.

Πάρ' ολα αυτά, η KAK θα είναι παρούσα ως παρατηρητής στο επόμενο κογκρέσο της CONCACAF: "Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αυτούς με τους οποίους θα εργαστούμε από κοντά στο μέλλον. Βρισκόμαστε σε στενούς διαλόγους με το αμερικανικό προξενείο, από το οποίο μπορούμε να έχουμε επαφές με ΗΠΑ και Καναδά. Πρέπει να έχουμε συμμάχους αυτές τις χώρες, ώστε να στηρίξουν την αίτησή μας. Η CONCACAF χωρίζεται σε τρεις τομείς κι εμείς θέλουμε να γίνουμε μέλη στο βόρειο κομμάτι, στην Ένωση ποδοσφαίρου βόρειας Αμερικής".

Η Γροιλανδία δεν διαθέτει γήπεδο που πληροί τις προϋποθέσεις της FIFA αυτήν τη στιγμή, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει ως έδρα γήπεδο σε άλλη χώρα, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. "Έχουμε δει την εθνική Νησιών Φερόε να δίνει εντός έδρας παιχνίδια στη Σουηδία, αφού δεν είχαν γήπεδο. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και να δίνουμε εντός έδρας παιχνίδια είτε στις ΗΠΑ, είτε σε Καναδά ή Ισλανδία".

Ακόμα κι αν γίνει δεκτή από την CONCACAF, η Γροιλανδία θα αργήσει να δώσει παιχνίδια κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους. "Θα αντιμετωπίσουμε πρώτα ομάδες που βρίσκονται χαμηλά στο ranking. Όμως θα μας ανεβάσει ποδοσφαιρικά εδώ και επιτέλους θα δώσουμε επίσημα παιχνίδια εθνικών ομάδων και θα δούμε πού βρισκόμαστε. Προς το παρόν, μπορούμε να πούμε ρεαλιστικά ότι μπορούμε να στείλουμε την αίτηση το 2024-2025".

Η εθνική Γροιλανδίας μέχρι στιγμής δίνει ανεπίσημα φιλικα, όπως αυτό που θα δώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο σε τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Τουρκία.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ