FIFA

Η FIFA σκέφτεται εναλλακτικές για το Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο © 2021 BILL KOSTROUN / AP IMAGES

Η πρόταση για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια δεν θα συζητηθεί στο κογκρέσο της FIFA την Πέμπτη, κάτι που επιβεβαιώνει όσους θεωρούν ότι η παγκόσμια ομοσπονδία ψάχνει εναλλακτικές στο σχέδιό της.

Η πρόταση του επικεφαλής διεθνούς ανάπτυξης ποδοσφαίρου της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, η οποία υιοθετήθηκε και από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, δεν θα συζητηθεί στο προσεχές κογκρέσο.

Οι άνθρωποι της FIFA θα συναντηθούν στην Ντόχα την Πέμπτη, σε μία συνέλευση που προμηνυόταν επεισοδιακή, ωστόσο το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα, κάτι που προϊδεάζει για... νίκη των αντιδρώντων στην πρόταση.

"Για μας δεν υπάρχει ιδέα βασικά, οπότε δεν χρειάζεται να τη συζητήσουμε. Νομίζω ότι δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ξεκάθαρος", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων και πρόεδρος της Παρί, Νασέρ αλ Κελαϊφί.

Η UEFA και οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν εναντιωθεί σφόδρα με αυτήν την πρόταση, η οποία αν περάσει, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2026, αλλάζοντας όλο το καλεντάρι.

Ήδη, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, είχε δηλώσει ότι "το Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια είναι κακό για όλους στο ποδόσφαιρο. Είμαι χαρούμενος που η FIFA το αντιλήφθηκε. Κάναμε κάποιες συζητήσεις, όμως όσο με αφορά, το Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια είναι εκτός πλάνων. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθουμε σε συμφωνία με τη FIFA σύντομα".

Ο πρόεδρος της CONCACAF και αντιπρόεδρος της FIFA, Βίκτορ Μονταλιάνι, έχει προτείνει ότι στη θέση του επιπλέον Μουντιάλ σε κάθε τετραετή κύκλο θα μπορούσε να διεξάγεται ένα τουρνουά όπως το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο διεξήχθη τελευταία φορά το 2017. Μέχρι τότε, στο τουρνουά συμμετείχαν οι πρωταθλήτριες κάθε ηπείρου, η διοργανώτρια και η πρωταθλήτρια κόσμου. Στην προκειμένη περίπτωση, έχει συζητηθεί διεύρυνση σε 16 ομάδες για να ικανοποιεί τις ανάγκες της FIFA.

Μια άλλη πρόταση είναι ένα παγκόσμιο Nations League, στα πρότυπα εκείνων που διοργανώνουν UEFA και CONCACAF αντί φιλικών. Τα Final Four στο Nations League που διοργανώνει η UEFA έχουν αφήσει θετικές εντυπώσεις και οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από μία παγκοσμιοποιημένη έκδοση.

TAGS FIFA UEFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ