ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ

Η Χρυσή Μπάλα αλλάζει: Θα απονέμεται βάσει σεζόν και όχι έτους

Ο Λιονέλ Μέσι με τη Χρυσή Μπάλα
Ο Λιονέλ Μέσι με τη Χρυσή Μπάλα 2021 CHRISTOPHE ENA/AP IMAGES

Η Equipe και το France Football έδωσαν στη δημοσιότητα τις αλλαγές στη Χρυσή Μπάλα. Πλέον θα απονέμεται για την ατομική απόδοση ενός παίκτη βάσει σεζόν και όχι του έτους.

Από το 1956 απονέμεται η Χρυσή Μπάλα, ενώ φέτος η διαδικασία σήκωσε αρκετή συζήτηση. Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε το 7ο βραβείο του μπροστά από τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Το France Football και η Εquipe ανακοίνωσαν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που θα απονέμεται πλέον το βαρύτιμο βραβείο.

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το χρονικό διάστημα που θα υπολογίζεται από εκείνους που έχουν δικαίωμα σε ψήφο. Συγκεκριμένα, έως και φέτος οι δημοσιογράφοι ψήφιζαν για τον καλύτερο παίκτη του ημερολογιακού έτους. Αυτό πλέον αλλάζει καθώς θα λαμβάνεται υπόψη η απόδοση μίας σεζόν, από τον Αύγουστο έως τον Ιούλιο.

Έτσι, η επόμενη Χρυσή Μπάλα θα δοθεί για τη σεζόν 2021/22 και όχι για το έτος 2022. Να σημειωθεί πως το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα προσμετρηθεί στη σεζόν 2022/23.

Αλλαγές στη ψηφοφορία και στα κριτήρια

Ακόμη μία μεγάλη αλλαγή είναι πόσοι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν. Συγκεκριμένα, οι "μικρές" χώρες δεν θα έχουν πλέον εκπροσώπους. Μόνο δημοσιογράφοι από τις πρώτες 100 χώρες στην κατάταξη της FIFA θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Έτσι, οι υπεύθυνοι της διαδικασίας θέλουν να αποφύγουν "περίεργες" επιλογές από μικρότερες χώρες, που καθιστούν τη ψηφοφορία άδικη.

Επίσης, η Equipe και το France Football ξεκαθάρισαν ποια ήταν τα κριτήρια της ψήφου. Πρώτο κριτήριο είναι η ατομική απόδοση και ο χαρακτήρας ενός ποδοσφαιριστή. Ακολουθεί η συλλογική απόδοση και οι τίτλοι που κέρδισε σε μία σεζόν ένας παίκτης, ενώ τρίτο κριτήριο είναι η κλάση του ποδοσφαιριστή και η αίσθηση του fair play. Πλέον, η συνολική καριέρα δεν θα αποτελεί κριτήριο.

TAGS ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ