ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ανάλυση του Παναθηναϊκού

Ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ετοιμάζει τα τελικά του πλάνα. Τι δοκίμασε στην τελευταία προπόνηση; Το δίλημμα για την επίθεση. Το Sport24.gr αναλύει το παιχνίδι του Τριφυλλιού και σας παρουσιάζει μικρά μυστικά.

Την επιστροφή στις νίκες θα ψάξει στο ντέρμπι της Κυριακής με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός και θα μπορούσαμε να πούμε ότι για το Τριφύλλι η κατάκτηση των τριών πόντων αποτελεί αυτοσκοπό.

Για το Τριφύλλι δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης που θα δώσει τους τρεις βαθμούς στους πράσινους και θα τους διατηρήσει σε απόσταση ενός πόντου το χειρότερο από τον Ολυμπιακό με το μεγάλο ντέρμπι να έπεται την επόμενη Κυριακή.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα όπως στα περισσότερα παιχνίδια του δευτέρου γύρου δεν θα έχει στην διάθεση του τον μονίμως τραυματία Σεμπάστιαν Λέτο ενώ εκτός είναι και ο τιμωρημένος Βιτόλο αλλά και οι ανέτοιμοι Μπουμσόνγκ, Ρούντολφ και Πετρόπουλος.

Ο Πορτογάλος τεχνικός στην διάρκεια της εβδομάδας έδειξε ότι σίγουρα έχει κατασταλάξει στους εννιά από τους έντεκα που θα ξεκινήσουν στην ενδεκάδα των πράσινων και ψάχνει δυο ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους για τις άλλες δυο θέσεις. Το δίλημμα του είναι αν θα αγωνιστεί με ένα βαρύ φορ βάζοντας τον Τοτσέ στην κορυφή ή αν θα παίξει με δίδυμο τους Χριστοδουλόπουλο και Κλέιτον.

Συγκεκριμένα η ενδεκάδα αναμένεται να αποτελείται από τους Καρνέζη, Μαρίνο, Καντέ (σ.σ. την τελευταία στιγμή και λόγω της ίωσης του Σαριέγκι), Μπιάρσμιρ, Σπυρόπουλο, Σιμάο, Κατσουράνη, Ζέκα, Κουίνσι και δυο εκ των Χριστοδουλόπουλο, Κλέιτον ή Τοτσέ.

Κινήσεις και τρόπος παιχνιδιού

Το Sport24.gr θα προσπαθήσει μέσα από τα τελευταία παιχνίδια του Παναθηναϊκού να σας παρουσιάσει ορισμένες κινήσεις που κάνουν μέσα στο παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές του δικεφάλου.

Η άμυνα

Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται με τετράδα στην άμυνα με τους πράσινους να παίζουν ζώνη και να μαρκάρουν χώρο και όχι παίκτες. Ούτε ο Καντέ, ούτε ο Μπιάρσμιρ θα παίξουν μαν του μαν σε κάποιον από τους επιθετικούς της ΑΕΚ. Από τους δυο τους μάλιστα ο Βάσκος είναι αυτός που συνήθως μένει ένα-δυο μέτρα πιο πίσω από τον Σουηδό ελέγχοντας τη γραμμή της άμυνας και δίνει τις εντολές για το πότε αλλά και πως πρέπει να βγουν οι πράσινοι μπροστά ανεβάζοντας την άμυνα τους. Τα πλάγια μπακ οι Μαρίνος και Σπυρόπουλος ακολουθούν κατά πόδας τις οδηγίες του αρχηγού.

Όταν ο Παναθηναϊκός επιτίθεται τώρα τα δυο στόπερ παραμένουν στις θέσεις του και σχεδόν ποτέ κανείς δεν περνάει το χώρο του κέντρου. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τα πλάγια μπακ που έχουν την εντολή να ανεβαίνουν συνέχεια, να κάνουν όβερλαπ μπροστά από τα χαφ και να βρίσκονται σε θέση εξτρέμ βοηθώντας την επίθεση των πράσινων. Πολύ σπάνια Μαρίνος και Σπυρόπουλος όταν ανέβουν στην επίθεση θα κλείσουν προς τα μέσα.

Το κέντρο

Ο Σιμάο Μάτε Τζούνιορ μαζί με τον Κατσουράνη και τους Ζέκα στα δεξιά και Κουίνσι στα αριστερά θα αποτελέσουν την τετράδα του Παναθηναϊκού στο κέντρο. Ο Μοζαμβικανός θα παίζει μπροστά από τα δυο στόπερ ακριβώς ενώ ο Κατσουράνης θα είναι πιο μπροστά από τον Σιμάο και θα κινείται σε πιο ελεύθερους χώρους από τον Μοζαμβικανό άσο των πράσινων. Την ίδια ώρα οι Ζέκα και Κουίνσι έχουν οδηγίες την ώρα που η ομάδα αμύνεται να γυρνάνε και να βοηθούν Μαρίνο και Σπυρόπουλο αντίστοιχα ώστε να μην μένουν μόνοι τους απέναντι σε δυο παίκτες της ΑΕΚ.

Στην επίθεση τώρα και πάλι ο Σιμάο θα είναι αυτός που θα ανεβαίνει λιγότερο από τον καθένα και αρκετές φορές θα λειτουργεί ως τρίτος στόπερ, ιδίως σε περίπτωση που έχουν ανέβει και τα δυο μπακ. Ο Κατσουράνης είναι ο παίκτης ο οποίος έχει τον ρόλο να συνδέει την μεσαία γραμμή με την επίθεση και να βγαίνει και σαν κρυφός φορ αρκετές φορές κινούμενος επί το πλείστον στον άξονα.

Οι Ζέκα και Κουίνσι από τα δεξιά και αριστερά αντίστοιχα θα έχουν τον ρόλο να ανοίξουν την άμυνα της ΑΕΚ από τα πλάγια με τους δυο παίκτες να κινούνται και πάνω στη γραμμή αλλά και να συγκλίνουν στη προσπάθεια τους να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για την άμυνα των γηπεδούχων και έχοντας και τη βοήθεια των πλάγιων μπακ. Υπάρχει περίπτωση μάλιστα στην διάρκεια του αγώνα οι δυο τους να αλλάξουν πλευρές είτε μετά από σχετική οδηγία, είτε από μόνοι τους έχοντας το ελεύθερο καθώς κάτι τέτοιο έχει γίνει σε πολλά φετινά ματς του Τριφυλλιού.

Η επίθεση

Στην επίθεση των πράσινων είναι που υπάρχει και το δίλημμα για τον Φερέιρα και ανάλογα με το τι θα αποφασίσει τελικά ο Πορτογάλος επιθετικός ίσως αλλάξει και ο τρόπος που αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα αν ο 65χρονος προπονητής ακολουθήσει την ίδια τακτική όπως και στο ματς με τον ΠΑΟΚ τότε ο Κλέιτον θα παίξει ως ελεύθερος πίσω από τον Χριστοδουλόπουλο ο οποίος θα είναι το φορ των πράσινων. Οι δυο τους θα έχουν βέβαια τη δυνατότητα να αλλάζουν συνέχεια θέσεις και να βγαίνουν εκτός περιοχής ώστε να πάρουν μπάλα και να απειλήσουν έτσι την εστία των γηπεδούχων.

Αν αγωνιστεί ο Τοτσέ με οποιοδήποτε εκ των δυο παίξει πίσω του ο Ισπανός φορ θα είναι η “κολόνα” των πράσινων στην επίθεση και θα γεμίσει την περιοχή της ΑΕΚ. Χωρίς φυσικά να έχει την δυνατότητα να αλλάζει θέσεις με όποιον αγωνιστεί πίσω τους ως ελεύθερος.

Όσον αφορά την επίθεση του Παναθηναϊκού θα πρέπει να σημειώσουμε φυσικά ότι οι πράσινοι έχουν και κάποιες κομπίνες αναφορικά με τα στημένα και κυρίως τα κόρνερ. Το πιο σύνηθες μια εκτέλεση στο πρώτο δοκάρι με έναν εκ των δυο στόπερ να παίρνει την κεφαλιά προς τα πίσω και τον επερχόμενο πράσινο να κάνει το γκολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ