ΙΣΡΑΗΛ

Η Aida Celtic είναι το καμάρι της Παλαιστίνης και η ομάδα - σύμβολο των απανταχού καταπιεσμένων

Οι οπαδοί της Σέλτικ στήριξαν την Παλαιστίνη στη μάχη με το Ισραήλ με πανό
Οι οπαδοί της Σέλτικ στήριξαν την Παλαιστίνη στη μάχη με το Ισραήλ με πανό PRINT SCREEN

Η Aida Celtic αποτελεί το καμάρι της Παλαιστίνης, μία ομάδα που έχει μάθει να αντιστέκεται εκ της ιδρύσεώς της. Ενός κλαμπ που είναι προϊόν της διαμαρτυρίας των οπαδών της Σέλτικ και “παιδί” της αλληλεγγύης του λαού.

Τη στήριξή τους έδειξαν -για ακόμη μία φορά- οι οπαδοί της Σέλτικ στον αγώνα της Παλαιστίνης μέσω της ανάρτησης πανό στο ματς με την Κιλμάρνοκ για τη ScottishPremier League. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτήν την κίνηση; Η απάντηση έρχεται μέσα από τη σχέση του σκωτσέζικου συλλόγου και των οπαδών της με την Aida Celtic, ομάδα της Παλαιστίνης;

Resist to Exist

"Μια ποδοσφαιρική ομάδα που γεννήθηκε από διαμαρτυρία για να προσφέρει στα παιδιά του καταυλισμού προσφύγων Aida μια διέξοδο για το πάθος τους - Μια επικείμενη κληρονομιά".

Αυτή είναι η πλήρης περιγραφή του τι εστί AidaCeltic στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Ο καταυλισμός Aida δημιουργήθηκε το 1948 από Παλαιστίνιους/ες πρόσφυγες, απόρροια της πρώτης εθνοκάθαρσης, και βρίσκεται στη δυτική όχθη μόλις 2 χιλιόμετρα βόρεια της Βηθλεέμ. Εκτείνεται σε 7000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί 6000 ανθρώπους. Περιβάλλεται από τοίχο ύψους 8 μέτρων σε τρεις πλευρές, με Ισραηλινούς στρατιώτες να επιβλέπουν καθημερινά, από παρατηρητήρια, τους κατοίκους. Σε μελέτη του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας το 2017, χαρακτηρίστηκε το μέρος που έχουν χρησιμοποιηθεί τα περισσότερα δακρυγόνα στον κόσμο, ενώ οι διαμένοντες διακατέχονται από άγχος και κατάθλιψη λόγω των πολεμικών συρράξεων.

Η προσφυγική ομάδα Aida Celtic με έτος ίδρυσης το 2019, αποτελεί το “παιδί” της αλληλεγγύης που έδειξε μέρος των οργανωμένων οπαδών της Σέλτικ με την επωνυμία Green Brigade. Τον Αύγουστο του 2016, η σκωτσέζικη ομάδα φιλοξένησε την ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά. Το πέταλο της “Πράσινης Ταξιαρχίας”, ένας άκρως πολιτικοποιημένος και κοινωνικά ενεργός σύνδεσμος φιλάθλων της Σέλτικ, γέμισε με σημαίες της Παλαιστίνης, επισύροντας πρόστιμο 8.600 λιρών από την UEFA, με τον συμβολισμό της δράσης να χαρακτηρίζεται ως “πράξη πολιτικής δήλωσης”.

Αμέσως, ξεκίνησε η εκστρατεία #MatchTheFineForPalestine, προκειμένου να μαζευτούν τα απαιτούμενα έξοδα. Μέσω παγκόσμιων δωρεών, το ποσό υπερκάλυψε τον αρχικό στόχο, φτάνοντας τις 176.076 λίρες. Η διαφορά διανεμήθηκε ανάμεσα στην ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestine και στο κέντρο προσφύγων Lajee Center, που διοργανώνει αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις εντός του καταυλισμού Aida. Απότοκος αυτού, ήταν η “γέννηση” της Aida Celtic.

Πλέον, η παλαιστινιακή ποδοσφαιρική ομάδα χρηματοδοτείται κατά βάση από τις φανέλες της που γίνονται soldout επί τη εμφανίσει τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η μπλούζα με την ονομασία "Palestinadelica", που σχεδιάστηκε από τον GraigFords και λανσαρίστηκε από τη βρετανική εταιρεία ρούχων A Number Of Names σε συνεργασία με το ροκ συγκρότημα Primal Scream, με τον θρύλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ερίκ Καντονά, να σπεύδει να την αγοράσει, στηρίζοντας το εγχείρημα της ομάδας που έχει μάθει να αντιστέκεται εκ της ιδρύσεώς της.

TAGS ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ