FOOTBALL ANALYSIS

Η ΑΕΚ σταμάτησε να παίζει μετά το 0-2

Ο απορημένος Λιβάι Γκαρσία
Ο απορημένος Λιβάι Γκαρσία EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ γνώρισε μία οδυνηρή ήττα με 3-2 από τον Άρη που την πέταξε εκτός Ευρώπης, πληρώνοντας την απόφαση να οπισθοχωρήσει και να σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο μετά το 0-2.

Η σεζόν ολοκληρώνεται με το χειρότερο τρόπο για την ΑΕΚ, καθώς η ήττα με 3-2 από τον Άρη στο "Κλ. Βικελίδης" για την 9η αγωνιστική των playoffs της Super League Interwetten την πέταξε εκτός Ευρώπης. Οι "κιτρινόμαυροι" προηγήθηκαν 2-0 χάρη στα γκολ του Λιβάι Γκαρσία, αλλά από το 78' και μετά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και να πάρουν κατ' επέκταση το ευρωπαϊκό εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League.

Οι παίκτες του Σωκράτη Οφρυδόπουλου σε ακόμη μία αναμέτρηση δεν κατάφεραν να διαχειριστούν το υπέρ τους προβάδισμα, εμφάνισαν ξανά τις παιδικές ασθένειες που τους ταλαιπωρούν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και είδαν τους αντιπάλους τους να παίρνουν μία τεράστια νίκη.

"Ναρκοπέδιο" η αντίπαλη περιοχή μετά το 57'

Η αλήθεια είναι πως οι οιωνοί ήταν ιδανικοί για την Ένωση, καθώς το 0-2 του 57ου λεπτού τής προσέφερε πέρα από το τρίποντο και μία θέση στην Ευρώπη. Ωστόσο, η λάθος διαχείριση από εκείνο το σημείο και μετά κόστισε σε απόλυτο βαθμό στους "κιτρινόμαυρους", οι οποίοι υπέστησαν μία αγωνιστική καθίζηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 57' οι παίκτες του Οφρυδόπουλου είχαν 13 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή έναντι 9 του των γηπεδούχων. Γενικότερα, οι φιλοξενούμενοι πατούσαν πιο εύκολα την περιοχή του Κουέστα και απειλούσαν, με τον Λιβάι Γκαρσία να χρησιμοποιείται για δεύτερο σερί παιχνίδι ως φορ, δικαιώνοντας τον προπονητή του.

Παρ' όλα αυτά, μετά το 0-2 η εικόνα άλλαξε άρδην. Οι γηπεδούχοι ανέβηκαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, ανάγκασαν την Ένωση να οπισθοχωρήσει, ενώ κι οι αλλαγές του Χερμάν Μπούργος έπαιξαν το ρόλο τους, αφού προσέφεραν μία φρεσκάδα ειδικά από τη μέση και μπροστά. Αντίθετα, ο Οφρυδόπουλος καθυστέρησε να προχωρήσει σε αλλαγές και το πλήρωσε σε σημαντικό βαθμό, αφού ήταν φανερή η κούραση στα τελευταία λεπτά, όπως και το γεγονός ότι όσοι μπήκαν δεν πρόλαβαν να μπουν στο κλίμα της αναμέτρησης.

Αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της Opta/Stats Perform, ο Άρης να έχει 11 ενέργειες μέσα στη μεγάλη περιοχή από το 57' και μετά, την στιγμή που η ΑΕΚ είχε μόλις 2(!) σε διάστημα 40 λεπτών (57' - 90 +7').

Η εικόνα βελτιώθηκε μόνο στα τελευταία 2,5 λεπτά (άλλες 4 ενέργειες μέσα στην αντίπαλη περιοχή), όταν κι έγινε η υπερπροσπάθεια για την ισοφάριση κυρίως μέσω στημένων φάσεων, αλλά πλέον ήταν αργά, αφού ο Άρης είχε κλείσει τους χώρους και έδινε δικαιώματα στην αντίπαλό του.

Τρεις τελικές με "αξία" 0.14 xGoals

Παράλληλα, τεράστια ήταν κι η διαφορά στο κομμάτι της απειλής και των τελικών προσπαθειών. Η ΑΕΚ αρκέστηκε σε ρόλο κομπάρσου μετά το 0-2, με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να στοιχίσει στην πραγματικότητα. Μέχρι το 2-0 του Λιβάι Γκαρσία στο 57', η ΑΕΚ είχε 8 τελικές με "αξία" 1,23 xGoals. Την ίδια στιγμή ο Άρης είχε μόλις 2 τελικές, με σημαντικότερη προφανώς το δοκάρι του Χουάν Ιτούρμπε που είχε "αξία" 0.14 xGoals.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τους γηπεδούχους να αναλαμβάνουν τα ηνία του αγώνα, να σφυροκοπούν την Ένωση και να κάνουν 11 τελικές με "αξία" 1.45 xGoals, εκ των οποίων οι τρεις μετουσιώθηκαν σε ισάριθμα γκολ. Στον αντίποδα, η ΑΕΚ έκανε μόλις τρεις τελικές στο ίδιο διάστημα, εκ των οποίων οι δύο στην ίδια φάση στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Γιώργο Τζαβέλλα να στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ μετά από ένα πρώτο σουτ του Σέρχιο Αραούχο.

Στην ουσία, η ΑΕΚ πλήρωσε το γεγονός ότι επέλεξε να οπισθοχωρήσει και να δώσει την ευκαιρία στον Άρη να πάρει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Αντί να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και μείνει ψηλά στο γήπεδο, προτίμησε να σταματήσει να παίζει και να πάει σε διαχείριση, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ