ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γκουστάβο Πογέτ: Αγύριστο κεφάλι, δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του

Ο Γκουστάβο Πογέτ στη διάρκεια της πρώτης θητείας του στην Ελλάδα
Ο Γκουστάβο Πογέτ στη διάρκεια της πρώτης θητείας του στην Ελλάδα EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Γκουστάβο Πογέτ, ο οποίος κουμπώνει ιδανικά στα "θέλω" της Εθνικής ομάδας.

Η ΕΠΟ κατέληξε στο πρόσωπο του Γκουσταβο Πογέτ ως αντικαταστάτη του Φαν Σιπ. Επιλογή που για τα δεδομένα της Εθνικής φαίνεται ικανοποιητική.

Η Ομοσπονδία, μετά τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Ολλανδό. Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Φαν Σιπ δεν έκανε κάποια σημαντική επιτυχία για να δικαιολογείται κάποιος να θεωρεί λανθασμένη την απόφαση της ΕΠΟ. Ταυτόχρονα όμως ουδείς μπορεί να πει ότι δεν άφησε σε καλύτερη κατάσταση την Εθνική ομάδα απ' όσο την ανέλαβε. Δημιούργησε μία δική του ομάδα, ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που έπαιζαν και για τον Ολλανδό προπονητή, όμως το ταβάνι της συγκεκριμένης προσπάθειας φώναζε πως ήταν χαμηλό.

Η ΕΠΟ πήρε την απόφαση να το παλέψει και η αλήθεια είναι πως ο προπονητής που επέλεξε έχει πιο γεμάτο βιογραφικό από τον προκάτοχο του. Ελπίζω μόνο να έχουν καταλάβει καλά στην Ομοσπονδία τι άνθρωπο αποφάσισαν να προσλάβουν. Γενικά είναι δύσκολος χαρακτήρας κι έρχεται συχνά σε ρήξεις. Για την ακρίβεια δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του και αν κάτι δεν του αρέσει δεν το έχει σε τίποτα να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Οι τρεις φορές που εξόργισε τα αφεντικά του

Πριν απολυθεί από τη Σάντερλαντ, είχε μιλήσει λες και είναι προφήτης. Οι οπαδοί "πρέπει να σταματήσουν να ζουν με το παρελθόν, αλλά να κοιτούν που πραγματικά βρίσκεται σήμερα η ομάδα τους". Τα έβαλε ανοιχτά με κόσμο και με τη διοίκηση, ζήτησε μεταγραφές και λίγο αργότερα απολύθηκε.

Στην επιτυχημένη θητεία του στην ΑΕΚ, ο λόγος απόλυσης ήταν η απόφαση του να δημοσιοποιήσει ότι δεν τα βρήκε με την διοίκηση και πως δεν θα παραμείνει στην ομάδα την επόμενη σεζόν, τρεις ημέρες πριν από τον ημιτελικό κυπέλλου με τον Ατρόμητο.

Ο Πογέτ απολύθηκε ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο με την ομάδα για τον κρίσιμο ημιτελικό.

Η πιο έντονη κόντρα όμως ήταν αυτή στην Μπορντό. Τη γαλλική ομάδα την ανέλαβε στα μέσα της σεζόν 2017-18. Πραγματικά είχε μια απόλυτα επιτυχημένη παρουσία. Με ένα ρεκόρ 9-2-5 κατάφερε τη φέρει στην 6η θέση και να την βγάλει στην Ευρώπη. Τον Αύγουστο του 2018 όμως ήρθε το τέλος μ' έναν τρόπο που θύμιζε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αποχώρησε από την ΑΕΚ.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, η διοίκηση πούλησε τον επιθετικό Λαμπόρντ στην Μονπελιέ. Ο ίδιος ήταν έξαλλος, δήλωσε πως δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση, δεν ήταν σύμφωνος με αυτήν την απόφαση και ότι υπολόγιζε τον Λαμπόρντ για το παιχνίδι που ερχόταν με την Τουλούζ. Δέκα λεπτά αφότου βγήκε στα ΜΜΕ η αντίδραση του, η διοίκηση της Μπορντό μετέτρεψε την απειλή παραίτησης σε απόλυση.

Εξασφαλίζει η παρουσία του πως δεν θα δεχθεί παρέμβαση

Με λίγα λόγια ο Πογέτ είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας και έχει απαιτήσεις. Η ΕΠΟ ασφαλώς ούτε μεταγραφές μπορεί να του κάνει, ούτε να του πουλήσει ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να μην έχει απαιτήσεις για το οργανωτικό κομμάτι της ομάδας. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να υπάρχουν "κομμένοι" ποδοσφαιριστές που ο ίδιος θα πιστεύει πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν την προσπάθεια του και φυσικά είναι άνθρωπος που δεν πρόκειται να δεχθεί την παραμικρή παρέμβαση.

Πέρα από την προπονητική αξία του, το πιο σημαντικό από όλα είναι πως ο Γκουστάβο Πογέτ σταματά κάθε κουβέντα για οποιαδήποτε παρέμβαση στις κλήσεις για την Εθνική ομάδα. Προσέξτε, δεν λέω πως γίνεται κάτι τέτοιο, δεν το γνωρίζω. Όμως η φύση της δουλειάς του ομοσπονδιακού τεχνικού είναι δύσκολη και όπως όλοι γνωρίζουμε ανοιχτή σε κριτική.

Ο Γκουστάβο Πογέτ ως προπονητής της ΑΕΚ
Ο Γκουστάβο Πογέτ ως προπονητής της ΑΕΚ EUROKINISSI


Οι επιλογές του ασφαλώς και θα συνεχίσουν να κρίνονται - το πιθανότερο και με υπερβολή. Όμως είναι σίγουρο πως θα είναι 100% δικές του. Το όνομα του Πογέτ, ο γνωστός χαρακτήρας του, θα σταματήσει την κουβέντα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια για αποφάσεις που έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Αν πάει κάποιος να επιβάλει δικό του θέλω στον Πογέτ, το παρελθόν του έχει δείξει τι ακριβώς θα συμβεί. Είναι δεδομένο πως θα φροντίσει να τον "κρεμάσει" στα μανταλάκια δίχως να έχει την παραμικρή δεύτερη σκέψη για τις επιπτώσεις που θα φέρει η απόφαση του. Το έκανε στην Σάντερλαντ σε μία εποχή που η ομάδα του έδινε μάχη παραμονής. Το έκανε στην ΑΕΚ πριν από ημιτελικό κυπέλλου. Το έκανε και στην Μπορντό λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος.

Αυτές οι τρεις απολύσεις ήρθαν ενώ βρισκόταν με τις ομάδες του στο ξενοδοχείο για να της οδηγήσει σε αγώνα. Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να του ξανασυμβεί, αν νιώσει πως τα πράγματα δεν γίνονται όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Απρόβλεπτος και εκρηκτικός, άλλα έναν τέτοιο προπονητή χρειάζεται η Εθνική

Έχουμε μπροστά μας, δύο βατές αποστολές Η Εθνική έχει μπροστά της δύο δοκιμασίες, στις οποίες η επιτυχία μοιάζει πιο ρεαλιστική συγκριτικά με τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Πρώτη αποστολή να πάρει την πρώτη θέση, σε όμιλο με Κόσοβο, Βόρεια Ιρλανδία και Κύπρο ή Εσθονία. Από το καλοκαίρι του 2014 και την επιστροφή από τα γήπεδα της Βραζιλίας, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε ούτε έναν στόχο σε προκριματική φάση.

Θα κερδίσει πολλούς πόντους, αν τα καταφέρει ο Πογέτ στον βατό όμιλο του Nations League και θα πάμε με καλύτερη ψυχολογία στα προκριματικά για να πάρουμε ένα από τα 24 εισιτήρια για το Ευρωπαϊκό του 2024, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας.

Ταιριάζει στο πακέτο του

Ο Πογέτ είναι ένας άνθρωπος με ταμπεραμέντο και έχει την ικανότητα να κερδίζει τους ποδοσφαιριστές του. Προπονητής που του ταιριάζει να αναλάβει Εθνική ομάδα, καθώς έχει στην φιλοσοφία του, την προσαρμογή στον αντίπαλο, την ικανότητα, να παρουσιάζει σχέδιο εξουδετέρωσης των ατού των αντιπάλων και δεμένες αμυντικά ομάδες. Προτιμά το 4-2-3-1 με δύο αμυντικούς χαφ, όμως δεν υπάρχει κανένα σύστημα και διάταξη που να μην έχει χρησιμοποιήσει.

Κέρδισε όλα τα ντέρμπι με 1-0

Οι φίλοι της ΑΕΚ θα θυμούνται καλά πως τη χρονιά της επιστροφής στην πρώτη κατηγορία, ο Πογέτ ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να περάσει γρήγορα στην ομάδα τον χαρακτήρα της σκληρής ομάδας. Ο προκάτοχος του, Τραϊανός Δέλλας, είχε απολυθεί μετά από επιπόλαιο αντιμετώπιση που είχε η ομάδα του, στο ντέρμπι στο Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό. Ο Δέλλας ήταν και άπειρος ακόμη, είχε κατεβάσει την ομάδα του με άδειο κέντρο, με αποτέλεσμα να χάσει 4-0.

Εκείνη την εποχή είχε πολύ μεγάλη ανάγκη ο σύλλογος έναν προπονητή που θα μπορεί να δώσει τον χαρακτήρα της μεγάλης ομάδας και θα της επιτρέψει να είναι ανταγωνιστική στα εγχώρια ντέρμπι. Ο Πογέτ, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά κέρδισε όλα τα ντέρμπι στη σειρά με 1-0. Μπορεί τους ημιτελικούς κυπέλλου και τον τελικό εκείνης της χρονιάς να τους έδωσε η ΑΕΚ με τον Στέλιο Μανωλά, όλοι όμως γνωρίζουν πως η ομάδα ήταν του Πογέτ. Όπως και το σχέδιο που έφερε την κατάκτηση του κυπέλλου.

Κουμπώνει στα "θέλω" της Εθνικής

Στο ερώτημα λοιπόν, πιο είναι το πιο σημαντικό προσόν του Πογέτ, η απάντηση είναι ότι δημιουργεί σκληρές κυνικές ομάδες και να διαχειρίζεται μεμονωμένα σημαντικά παιχνίδια. Αν ερχόταν ο Πογέτ να αναλάβει έναν μεγάλο σύλλογο, δεν θα μπορούσα με ασφάλεια να πω ότι είμαι σίγουρος για την ορθότητα της επιλογής. Ο άνθρωπος έχει βιογραφικό, έχει εργαστεί σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και δεν δικαιούται κανείς να τον ακυρώσει. Παρόλα αυτά θα διατηρούσα τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο είναι σε θέση να δημιουργήσει μία επιθετική ομάδα, ικανή να πετύχει τους στόχους της με καλό ποδόσφαιρο.

Τα θετικά στοιχεία του όμως, για τα "θέλω" της Εθνικής ομάδας, κουμπώνουν ιδανικά. Η ΕΠΟ έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή με βάση τις ρεαλιστικές πάντα δυνατότητες που υπήρχαν. Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουμε πως το υλικό που προσφέρει το ποδόσφαιρο μας στον ομοσπονδιακό προπονητή είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και συνήθως το περιβάλλον άρρωστο.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ