FOOTBALL ANALYSIS

Γκαρσία - Τσούμπερ: Το γιν - γιανγκ της επίθεσης στα χέρια του Αλμέιδα

Ο Λιβάι Γκαρσία με τον Στίβεν Τσούμπερ
Ο Λιβάι Γκαρσία με τον Στίβεν Τσούμπερ EUROKINISSI SPORTS

Ο Λιβάι Γκαρσία και ο Στίβεν Τσούμπερ είναι δύο παίκτες που "έγιναν" επιθετικοί στα χέρια του Αλμέιδα και αναμορφώθηκαν από διαφορετικούς ρόλους ο καθένας και έδειξαν ότι ο ένας μπορεί να συμπληρώσει τον άλλο σαν το γιν - γιανγκ στη θέση του "φουνταριστού".

Η ΑΕΚ έκανε τη δουλειά απέναντι στον Άρη, επικρατώντας 3-1 στην OPAP Arena με δύο γκολ του Στίβεν Τσούμπερ μετά το 80ο λεπτό και να προσθέτει τρεις βαθμούς στο σακούλι της, στη μάχη που δίνει για την κατάκτηση του τίτλου και πηγαίνει με την καλύτερη ψυχολογία στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet.

Πριν από τα δύο γκολ του Ελβετού φορ, προηγήθηκε το τέρμα του Λιβάι Γκαρσία στο πρώτο μέρος που επέστρεψε στα γκολ μετά από περίπου δύο μήνες (τελευταίο ήταν με τον Λεβαδειακό στη Λιβαδειά στις 13 Φεβρουαρίου), έστω και αν αυτό ήταν από την άσπρη βούλα.

Ο Λιβάι Γκαρσία έκανε το πρώτο βήμα από τα 11 μέτρα

Ο Λιβάι Γκαρσία ξεκίνησε βασικός για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι και έπαιξε μέχρι το 90+7' δείχνοντας ότι σιγά σιγά αποκτά ρυθμό για να επιστρέψει στα αγωνιστικά στάνταρ του πριν από τη θλάση που υπέστη στο ματς με τον Αστέρα.

Συνολικά είχε 31 ενέργειες με την μπάλα. Στο γράφημα της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε τις ενέργειες του 25χρονου, οι οποίες απλώνονται από την περιοχή του Κουέστα μέχρι τη μεσαία γραμμή.

Γκαρσία - Τσούμπερ: Το γιν - γιανγκ της επίθεσης στα χέρια του Αλμέιδα
Οι ενέργειες του Λιβάι Γκαρσία με τον Άρη SPORT24

Ο 25χρονος φορ από το Τρινιντάτ και Τομπάγκο ήταν ο πιο δραστήριος από τους παίκτες της κιτρινόμαυρης αιχμής. Από τις 31 ενέργειες με την μπάλα, οι έξι ήταν στην περιοχή του Κουέστα, οι οποίες ήταν οι περισσότερες μαζί με αυτές του Τσούμπερ.

Ο Γκαρσία είχε μεγάλη επιτυχία στις μεταβιβάσεις τους με 13/17 εύστοχες πάσες. Το παιχνίδι του δεν ήταν από τα πιο "μεστά" από τη φετινή σεζόν που έχει εκτοξευθεί, ωστόσο ξεχώρισε στο κομμάτι της δημιουργίας.

Είχε τρεις key passes, τις περισσότερες συγκριτικά με τους συμπαίκτες του και δημιούργησε δύο μεγάλες ευκαιρίες. Την πρώτη τελική της Ένωσης στο 2' με ωραίο ψιλοκρεμαστό γύρισμα στον Αραούχο που με το κεφάλι ανάγκασε τον Κουέστα σε ωραία επέμβαση, αλλά και στο 90+1' όταν τροφοδότησε τον Πινέδα σε θέση βολής στην περιοχή και εκείνος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Εκτός από το εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 36' και την επιστροφή στα γκολ είχε μια τελική προσπάθεια στο 84', η οποία κατέληξε εκτός εστίας και δεν είχε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να απειλήσει τον Κουέστα "γράφοντας" μόλις 0.04 xGoals.

Ο Τσούμπερ μπήκε για να κρίνει την έκβαση του ματς και... καθάρισε

Από την άλλη πλευρά ο Τσούμπερ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή αντί του Αραούχο στο 60' σε μια προσπάθεια του Ματίας Αλμέιδα να πιέσει περισσότερο τα καρέ του Άρη και να γεμίσει με παίκτες την περιοχή του Κουέστα.

Ο Ελβετός εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ αυτό το οποίο ήταν υπέρ της ΑΕΚ στην προσπάθειά της να βρει τα γκολ της νίκης και πήρε αρκετά την μπάλα στα πόδια του. Συνολικά είχε 22 ενέργειες με την μπάλα, φτάνοντας ακόμα και πιο πίσω από τη μεσαία γραμμή, όπως φαίνεται στο γράφημα της Opta.

Γκαρσία - Τσούμπερ: Το γιν - γιανγκ της επίθεσης στα χέρια του Αλμέιδα
Οι ενέργειες του Τσούμπερ στο παιχνίδι με τον Άρη SPORT24


Από τις 22 ενέργειες του Τσούμπερ οι έξι ήταν μέσα στο κουτί, καθώς κινήθηκε κυρίως εκεί, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια που μπήκε για να πετύχει το νικητήριο γκολ (όπως με τον Ιωνικό στη Νεάπολη).

Ο Ελβετός διεθνής είχε τρεις τελικές προσπάθειες όλες τους μέσα από την περιοχή. Αρχικά προειδοποίησε τον Κουέστα στο 79' με το ωραίο δυνατό σουτ έπειτα από κάθετη πάσα του Πινέδα. Ακολούθησε η οβίδα στο 82' που άνοιξε τον δρόμο της νίκης για την Ένωση και το ωραίο τελείωμα στο 90+5' που σφράγισε τη νίκη της Ένωσης επί του Άρη. Οι τελικές προσπάθειές του είχαν αξία 0.27 xGoals.

Παράλληλα παρότι έπαιξε 30 λεπτά πρόλαβε να έχει 8/11 εύστοχες πάσες στην επίθεση (έχοντας λιγότερες μόνο από τους βασικούς Ρότα, Αραούχο και Γιόνσον) αλλά και 10/15 στο σύνολο.

Οι δυο τους συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και το απέδειξαν κόντρα στον Άρη

Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν επωμιστεί το τελευταίο διάστημα να καλύψουν τη θέση του φορ, παρότι κανείς τους δεν είναι καθαρόαιμος επιθετικός. Και οι δύο πριν από την έλευση του Αργεντινού στην ΑΕΚ έπαιξαν ελάχιστα σε αυτή τη θέση. Ο Γκαρσία έγινε κατ' ανάγκη φορ την περσινή σεζόν στην Ένωση, ενώ ο Τσούμπερ είχε κάνει δύο παιχνίδια ως φορ με την Γκρασχόπερ στα πρώτα βήματα καριέρας του.

Ο Λιβάι Γκαρσία φέτος διανύει την καλύτερη σεζόν με τα κιτρινόμαυρα και αυτό είναι έργο Ματίας Αλμέιδα που τον έχει αναμορφώσει. Ο 25χρονος είναι ο πρώτος σκόρερ της Ένωσης (και δεύτερος στο πρωτάθλημα), ο πιο απειλητικός του πρωταθλήματος και με τις περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Μέχρι και τον Φεβρουάριο που υπέστη τον μυϊκό τραυματισμό ήταν σε εξαιρετική φόρμα, όμως άφησε ένα μεγάλο κενό. Ο Τσούμπερ το κάλυψε επαρκώς στα παιχνίδια με Ατρόμητο και ΟΦΗ, αλλά στα ντέρμπι που ακολούθησαν προτιμήθηκε να έρθει στον αγωνιστικό χώρο ερχόμενος από τον πάγκο με τον Αραούχο να παίζει σε αυτή τη θέση. Μια εξήγηση γι' αυτό είναι ότι ο Τσούμπερ δεν προσφέρει τα τρεξίματα του Λιβάι στην πίεση που ψηλά που θέλει ο Αλμέιδα στη δική του ΑΕΚ.

Έτσι ο Αργεντινός τεχνικός προτιμά να δίνει τη φανέλα βασικού στον Λιβάι και στα παιχνίδια που ο 25χρονος δεν θα κάνει τη δουλειά, να έρχεται ο Τσούμπερ από τον πάγκο για να προσφέρει αυτός τις λύσεις. Στο παιχνίδι με τον Άρη, σκόραραν και οι δύο.

Ο Λιβάι έκανε ένα από τα "μέτρια" σε απόδοση παιχνίδια του, ενώ ο Τσούμπερ έκανε ίσως το καλύτερό του φέτος. Οι δυο τους συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον σαν το "γιν - γιάνγκ" και αυτό θα ήθελε ο Αλμέιδα να συνεχιστεί και στην κρίσιμη συνέχεια της σεζόν για την ΑΕΚ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ