FOOTBALL ANALYSIS

Πάμπλο Γκαρσία, κλείσε την τρύπα

Πάμπλο Γκαρσία, κλείσε την τρύπα
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία, παρακολουθεί το ματς με τον Παναιτωλικό EUROKINISSI

Το 3-4-3 έφυγε, το 4-2-3-1, αλλά το πρόβλημα στο κέντρο του ΠΑΟΚ παραμένει. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί με γραφήματα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να φτιάξει ο Πάμπλο Γκαρσία.

Το ντεμπούτο του Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο του ΠΑΟΚ ήταν νικηφόρο. Φρόντισε γι'αυτό το εκπληκτικό φάουλ του Νινούα στο 88', γιατί νωρίτερα η ατσαλοσύνη του Ίνγκασον είχε σβήσει το προβάδισμα του Σβιντέρσκι.

Όλα καλά, αλλά χωρίς τέλος καλό. Η δουλειά του Ουρουγουανού τώρα ξεκινάει και τα ζητήματα που έχει να λύσει είναι αρκετά. Με το καλημέρα το διαβόητο 3-4-3 του Φερέιρα αποτέλεσε παρελθόν και ο ΠΑΟΚ του Πάμπλο "φόρεσε" το 4-2-3-1.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Όμως, το πρόβλημα με το 3-4-3 δεν ήταν η παρουσία των τριών στόπερ στη διάταξη. Το πρόβλημα είναι στη λειτουργία στο κέντρο, στην καρδιά του γηπέδου. Κι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται άμεσα με το 4-2-3-1.

Και στις δύο διατάξεις οι κεντρικοί μέσοι του ΠΑΟΚ είναι δύο. Και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά δεν είναι αυτά που χρειάζονται για να έχει ο Δικέφαλος την ισορροπία που απαιτείται.

Πάμε να το δούμε με αποδείξεις, στο χορτάρι, με την βοήθεια των passplots της Opta. Στα widget που ακολουθούν οι παίκτες έχουν στο γράφημα τη θέση που έπαιξαν με βάση τις ενέργειες που έκαναν στον αγωνιστικό χώρο. Και οι γραμμές ενώνουν τους παίκτες που είχαν πάνω από τέσσερις πάσες μεταξύ τους.

Όσο πιο έντονη η γραμμή, τόσο περισσότερες είναι οι πάσες που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι παίκτες που ενώνει. Αν δεν υπάρχουν συνολικά έστω τέσσερις πάσες μεταξύ δύο παικτών, τότε δεν υπάρχει και γραμμή μεταξύ τους.

Η ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΕΛ ΚΑΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟ

Αρχή με την εύκολη πρεμιέρα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΛ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλά "τακτοποιημένος" στο γήπεδο. Καθαρές οι θέσεις στο 3-4-2-1, οι παίκτες εκεί που πρέπει να είναι. Κοιτάξτε στο κέντρο. Ο Σβαμπ (22) είναι πιο προωθημένος, λειτουργεί πιο ψηλά ως δεκάρι κι έτσι μένει πίσω του ο Καντουρί (7), που δεν έχει τα στοιχεία να παίξει τον holding ρόλο.

Η ΑΕΛ είναι παθητική, ο Δικέφαλος δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Έρχεται ο Ατρόμητος στην Τούμπα.

Το 3-4-3 είναι και πάλι καθαρό. Δίπλα στον Σβαμπ (22) ξεκινάει ο Εσίτι (24), που όμως δεν έχει τα τρεξίματα να καλύψει. Πάλι δεν υπάρχει τρίτος χαφ κεντρικά, ο Ατρόμητος βρίσκει χώρους σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και το αυτογκόλ του Μιχάι.

"ΣΑΛΑΤΑ" ΜΕ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΟΦΗ

Επόμενο ματς, ο Δικέφαλος πάει στον Βόλο.

Το εκτεταμένο rotation του Φερέιρα "διαλύει" τον σχηματισμό του ΠΑΟΚ, η εικόνα στο χορτάρι είναι "χαοτική", αλλά η εικόνα στο κέντρο παραμένει. Εσίτι (24) και Νινούα (32) είναι το δίδυμο στον άξονα, χωρίς κάποιον μπροστά τους.

Έρχεται ο ΟΦΗ στην Τούμπα.

All over the place. Ο Μάτος (3) επιστρέφει και παίζει πιο ψηλά από όλους στα δεξιά, ο Σβαμπ (22) παίζει πιο ψηλά κι απ'τον Πέλκα (10), ο Ζϊβκοβιτς (14) "κολλάει" δίπλα στον Τσόλακ (25) και όλοι μαζί αφήνουν σαν καλαμιά στον κάμπο τον Καντουρί (7).

"ΕΓΕΙΡΕ" ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στην Αθήνα για το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Σβαμπ (22) και Εσίτι (24) είναι το δίδυμο στο κέντρο, χωρίς άλλον παίκτη να παίζει ξεκάθαρα μπροστά τους. Ο ΠΑΟΚ είναι μονόπαντος στην προσπάθειά του να χτυπήσει τον Μιτάι στην αριστερή πλευρά της ΑΕΚ, που είναι πολύ παθητική και δεν τρέχει τον Δικέφαλο στις αντεπιθέσεις.

ΤΟ 4-2-3-1 ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ

Ο Φερέιρα φεύγει, ο Γκαρσία έρχεται, το 3-4-3 αποχωρεί και ο ΠΑΟΚ "φοράει" με το καλημέρα το 4-2-3-1 στο Αγρίνιο.

Ο ΠΑΟΚ είναι αμέσως πιο "τακτοποιημένος", με πιο "καθαρό" σχήμα στο γήπεδο. Παρόλα αυτά, Σβαμπ (22) και Καντουρί (7) είναι και πάλι στο κέντρο χωρίς τρίτο παίκτη να αγωνίζεται μπροστά τους, αφού ο Μουργκ (10) "κολλάει" στα αριστερά με τον Τζόλη (11).

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΣΒΑΜΠ - ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Το θέμα για τον ΠΑΟΚ αφορά τα χαρακτηριστικά των παικτών. Το δίδυμο που αρέσει περισσότερο στον ΠΑΟΚ είναι ο Σβαμπ με τον Καντουρί. Και οι δύο είναι "μπαλάτοι" μέσοι, που θέλουν να πλησιάζουν την περιοχή για να διευθύνουν με την μπάλα στα πόδια.

Όποιον κι αν αφήσεις χαμηλά στο γήπεδο, είναι δύσκολο να υπηρετήσει μόνος του τον holding ρόλο, δεν έχει τα τρεξίματα και τη διάθεση. Ο Εσίτι είναι υποτίθεται αυτός ο παίκτης, αλλά είναι πολύ βαρύς για να τον βάλεις σε δίδυμο.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΜΕΣΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Ο Γκαρσία πρέπει να βρει τρίτο μέσο. Αν κρατήσει το 4-2-3-1 με Σβαμπ - Καντούρι θα πρέπει μπροστά τους βρει παίκτη που θα λειτουργεί ως τρίτος μέσος, με τον τρόπο που το έκανε επί Λουτσέσκου ο Πέλκας, με τον τρόπο που το κάνει ο Μάνταλος στην ΑΕΚ, με τον τρόπο που λειτουργεί το 4-3-3 στον Ολυμπιακό του Μαρτίνς.

Ο Ζίβκοβιτς θα είναι δύσκολο να έρθει κεντρικά, γιατι ο ΠΑΟΚ δεν έχει δυο παίκτες για να παίξουν στα άκρα. Ο Σέρβος σχεδόν αναγκαστικά θα ξεκινάει από το πλάι, ο Τζόλης θα έρχεται από το άλλο, με τον Γιαννούλη να δίνει το πλάτος.

Το θέμα είναι η θέση πίσω από τον φορ και μένει να δούμε αν εκεί ο Μουργκ μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο όπως πρέπει.

Ο ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ

Μια άλλη σκέψη είναι το 4-3-3 που θα βάλει παίκτη πίσω από το δίδυμο. Ο Εσίτι βαραίνει πολύ τη ομάδα, ίσως ο πιο ελαφρύς Αουγκούστο να είναι μια λύση. Να μπει "πλάτη" μπροστά από την άμυνα και δύο εκ των Νινούα - Σβαμπ - Καντουρί να είναι οι εσωτερικοί μέσοι, πιο άνετοι πλέον για να πάρουν μέτρα και να παίξουν σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους.

Να ανέβουν ψηλά και μαζί με τον Ζίβκοβιτς και τα ανεβάσματα του Γιαννούλη να φτιάξουν πράγματα για όποιον φορ ξεκινάει βασικός και τον Τζόλη που θα έρχεται από το πλάι.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ