ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Βοτανικός Vs Λεωφόρος, τα επιχειρήματα κάθε πλευράς

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Βοτανικός Vs Λεωφόρος, τα επιχειρήματα κάθε πλευράς
24MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Το SPORT24 λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τη "Διπλή Ανάπλαση" καταγράφει τα επιχειρήματα όσων φίλων του Παναθηναϊκού είναι υπέρ του Βοτανικού, αλλά και το τι ισχυρίζονται όσοι είναι κατά του πρότζεκτ και υπέρ της παραμονής στη Λεωφόρο.

Η πιο μεγάλη ώρα, μέχρι την επόμενη, έφτασε για τον Παναθηναϊκό με τη σημερινή ψηφοφορία των μελών του Ερασιτέχνη για τη "Διπλή Ανάπλαση" και τη μετεγκατάσταση του "τριφυλλιού" στην περιοχή του Βοτανικού, τόσο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΠΑΕ όσο και για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία το SPORT24 προσπαθεί να καταγράψει τα επιχειρήματα όσων είναι υπέρ του Βοτανικού αλλά και αυτών που είναι υπέρ της παραμονής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατά του πρότζετκ της "Διπλής Ανάπλασης".

Τι ισχυρίζονται οι μεν και τι οι δεν. Γιατί υπάρχουν φίλοι του Παναθηναϊκού που επιθυμούν διακαώς να πάει το τριφύλλι στο Βοτανικό και πιστεύουν πως μόνο έτσι ο σύλλογος θα πάει μπροστά και την ίδια ώρα γιατί υπάρχουν φίλοι των πράσινων για τους οποίος η παραμονή στη Λεωφόρο, τουλάχιστον με αυτούς τους όρους της σύμβασης αποτελεί το "Α και το Ω".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Υπέρ του Βοτανικού

Υπέρ της "Διπλής Ανάπλασης", που περιλαμβάνει νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο έως 40.000 θέσεων στο Βοτανικό και νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη έχουν εκφραστεί εδώ και περίπου 2,5 μήνες τα μέλη του προεδρείου του Α.Ο., προχωρώντας μαζί με την ΠΑΕ προς την υλοποίηση του πρότζεκτ, μέσω των τελικών συμβάσεων που τίθενται την Τετάρτη 30/3 σε ψηφοφορία.

Τα κυριότερα επιχειρήματα όσων διαχειρίστηκαν το θέμα των διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων είναι:

  • Αναβάθμιση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, με τη μεταφορά του Παναθηναϊκού σε νέο γηπεδικό περιβάλλον, πολύ πιο σύγχρονων ("του καλύτερου γηπέδου στην Ελλάδα", όπως έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη), που θα καλύψουν τις ανάγκες της ποδοσφαιρικής ομάδας και του συνόλου του Ερασιτέχνη, σε χώρο 7.500 τ.μ.
    Η Λεωφόρος πλησιάζει πλέον τον ένα αιώνα ζωής και δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του συλλόγου στο σύνολό τους, ενώ δεν μπορεί να ανεγερθεί νέο γήπεδο, ούτε να μπει στην κουβέντα αυτή η προοπτική, καθώς έχει χαρακτηριστεί "χώρος πρασίνου".
  • Από την πλευρά του Α.Ο., αλλά κι απ’ τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Παναγιωτίδη τονίστηκε και στην προσυνέλευση της Δευτέρας (28/3) πως οι συμβάσεις περιέχουν πολύ πιο ευνοϊκούς όρους και για τον Ερασιτέχνη, σε σχέση με τις συμβάσεις του 2006, που περιελάμβαναν εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ., αλλά και στο οικονομικό σκέλος.
    Κι αυτό διότι ενώ το 2006 θα έπρεπε η ΠΑΕ να αναλάβει η ίδια την ανέγερση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, βρίσκοντας τα κεφάλαια μέσω δανειοδότησης (και πληρώνοντας 3,3 εκατ. ευρώ το χρόνο), πλέον η ανέγερση θα γίνει υπό την επιμέλεια του δήμου Αθηναίων, με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει εκείνος.
    Και δίχως ο Παναθηναϊκός να πληρώνει το παραμικρό, είτε ως ΠΑΕ, είτε ως Ερασιτέχνης, καθώς την ανέγερση των δικών του εγκαταστάσεων θα πληρώσει η ΑΕΠ Ελαιώνα (Τράπεζες). Η δε ΠΑΕ να καταβάλει μόνο 415.000 ευρώ ετησίως κατ’ ελάχιστον -ως "αντάλλαγμα" αποπληρωμής- για τις εμπορικές χρήσεις και τις σουίτες του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
  • Τα έσοδα της ΠΑΕ θα είναι πολλαπλάσια στο νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο και θα μπορούν –με μετριοπαθείς προβλέψεις- να φτάνουν τα 10-12 εκατ. ευρώ το χρόνο καθαρά, ενώ ο Ερασιτέχνης από το ετήσιο φιξ μίσθωμα, την κάρτα φιλάθλου, τα έσοδα από τα διαρκείας και εν γένει των εισιτηρίων και την παραχώρηση του σήματος (και χωρίς τα έξοδα συντήρησης) θα έχει κέρδη 3-4 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • Η χρηματοδότηση για την ανέγερση των εγκαταστάσεων, αλλά πολύ περισσότερο για τα σύνοδα έργα υποδομών στις δύο περιοχές, που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει τώρα στο τραπέζι. Και τα χρονοδιαγράμματα απορρόφησης αυτών των χρημάτων είναι πλέον πολύ "σφικτά" και πρέπει να αντληθούν μέχρι το 2025. Μετά δεν θα είναι διαθέσιμα τα ποσά του συνόλου της χρηματοδότησης.
  • Αντίστοιχα, ένα επιπλέον επιχείρημα όσων έχουν ταχθεί υπέρ του Βοτανικού, είναι και η προεργασία που έχει ήδη γίνει πάνω στο πρότζεκτ, με τις μελέτες και το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του δεσμευτικού Προεδρικού Διατάγματος, που έχουν "στρώσει" το δρόμο για να πάει πλέον μέχρι τέλους το πλάνο χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
    Σε αντίθεση με ένα νέο νόμο ή και ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αν τεθεί τώρα επί τάπητος και ξεκινήσει να τρέχει ακόμα και αύριο κανείς ποτέ δεν ξέρει πότε θα είναι έτοιμο να μπεις στις ράγες.
  • Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο Βοτανικό εκτός του ποδοσφαιρικού γηπέδου θα στεγαστούν μαζί και τα περισσότερα τμήματα του Ερασιτέχνη. Θα έχουμε ουσιαστικά μια "Παναθηναϊκή Πολιτεία" αν εξαιρέσει κανείς το μπάσκετ που θα παραμείνει στο ΟΑΚΑ. Με τη μετεγκατάσταση μάλιστα το τριφύλλι όπως έχουν δηλώσει όλα τα στελέχη του θα μπορέσει να φτιάξει και άλλα τμήματα όπως το Futsal ή το χάντμπολ, καθώς και επιπλέον τμήματα για τα ΑΜΕΑ.

Υπέρ της Λεωφόρου και κατά του πρότζεκτ "Διπλή Ανάπλαση"

Στην προσυνέλευση της Δευτέρας (28/3) στο "Απόστολος Νικολαΐδης", όπου έδωσαν το "παρών" πάνω από 1.000 μέλη του Ερασιτέχνη (χωρίς να έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από μεγάλο μέρος του κόσμου, που θεωρεί πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι απόλυτα κατοχυρωμένος στο Βοτανικό και πως όλα όσα περιλαμβάνονται στις συμβάσεις, δεν είναι απόλυτα προς όφελος του Ερασιτέχνη, κατά κύριο λόγο.

Τα επιχειρήματα όσων δεν είναι υπέρ της "Διπλής Ανάπλασης" κι εκφράστηκαν σε πολύ μεγάλο κι έντονο βαθμό στη συνέλευση της Δευτέρας (28/3) εστιάζονται:

  • Στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είναι ιδιοκτήτης του "Απόστολος Νικολαΐδης" και παραχωρεί την κυριότητα του γηπέδου του, για να μετακομίσει μετά από λίγα χρόνια σε εγκαταστάσεις που θα ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων. Κι επ’ αυτού υπήρξαν πολύ έντονα παράπονα προς τη σημερινή διοίκηση του Α.Ο. για το γεγονός ότι δεν κυνήγησε το θέμα νομικά τα προηγούμενα χρόνια για να κατοχυρώσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του γηπέδου της Λεωφόρου και να πάει με πιο δυνατά διαπραγματευτικά ατού να συζητήσει για το Βοτανικό, με την επισήμανση πως δεν θα έπρεπε να έχει επιτρέψει το χαρακτηρισμό της Λεωφόρου ως "χώρο πρασίνου".
    Και γενικά το όλο θέμα της ιδιοκτησίας και το πλαίσιο με το οποίο "μπαίνει" ο Α.Ο. στον Βοτανικό παίρνοντας παραχώρηση χρήσης για 99 χρόνια, την οποία παραδίδει με τη σειρά του στην ΠΑΕ, είναι ένα απ’ τα βασικά επιχειρήματα για το κατά πόσο ακριβώς μεταφέρονται τα ίδια δικαιώματα από τη Λεωφόρο στο Βοτανικό.
  • Έτερο σημείο μεγάλης "τριβής" είναι τα χρήματα που θα καρπώνεται ετησίως σε σταθερή ο Ερασιτέχνης απ’ την ΠΑΕ (500.000 ευρώ, συν τα έσοδα από τις κάρτες φιλάθλου) με την επισήμανση πως οι όροι θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτεροι και το ποσό θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο υπέρ του Ερασιτέχνη. Καθώς επίσης και πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό από τώρα, αλλά ένα ποσό που αναφέρεται ως πριμ, αν το "τριφύλλι" παίζει στο Champions League ή στο Europa Conference League.
  • Όσοι είναι αντίθετοι με τη "Διπλή Ανάπλαση" στέκονται και στην έλλειψη συγκεκριμένων ρητρών στις συμβάσεις, στο ενδεχόμενο που η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφασίσει να αποχωρήσει κάποια στιγμή από το νέο γήπεδο στον Βοτανικό, καθώς όλο το οικονομικό βάρος (σε μία τέτοια περίπτωση) θα "πέσει" στον Α.Ο.
    Ουκ ολίγοι απ' όσους πήραν το λόγο στην προσυνέλευση της Δευτέρας έκαναν ακριβώς το ίδιο ερώτημα: "Πως ξέρουμε ότι ένα ωραίο πρωί δεν θα φύγει η ΠΑΕ από το Βοτανικό όπως έχει κάνει στο παρελθόν και με τη Λεωφόρο για να πάει στο ΟΑΚΑ". Γενικά υπάρχει μεγάλη δυσπιστία μεγάλου μέρους του κόσμου προς το πρόσωπο του Γιάννη Αλαφούζου και αυτό εκφράστηκε και τη Δευτέρα.
  • Αντίστοιχη δυσπιστία υπάρχει και για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ρήτρες με τη πλευρά του Δήμου Αθηναίων σε ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση που το έργο σταματήσει και δεν υλοποιηθεί.
  • Την ίδια ώρα βεβαίως, υπάρχει και το συναισθηματικό κομμάτι, όσων δεν θέλουν να δουν την "καρδιά" του Παναθηναϊκού, "εκεί που ο σύλλογος έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες του να γκρεμίζεται" και να μετακομίζει η ομάδα αλλού. Κάτι που αποτυπώνεται μόνιμα στο σύνθημα "γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο" και τέθηκε ως θέμα και στην προσυνέλευση του Ερασιτέχνη, με πολλά μέλη να τονίζουν πως μπορεί να αποχαρακτηριστεί το γήπεδο από "χώρος πρασίνου" και να χτιστεί στη Λεωφόρο νέο γήπεδο, όπως έγινε και στην περίπτωση της ΑΕΚ.
  • Έντονη ανησυχία υπάρχει και για τη χρηματοδότηση του γηπέδου και δη αν τα 115 εκατ. ευρώ φτάσουν, στο μέλλον με την αύξηση των τιμών σε όλα τα υλικά, ώστε ο Βοτανικός να φτάσει τις 39.000-40.000 που έχουν υποσχεθεί άπαντες. Μάλιστα υπήρχε και σχετική ερώτηση στη προσυνέλευση της Δευτέρας γιατί δεν έχει προβλεφθεί στις συμβάσεις κατώτερος αριθμός χωρητικότητας του νέου γηπέδου.
  • Ένας από τους λόγους που κάνει αρκετό κόσμο να εμφανίζεται αρνητικός στην μετακίνηση στο Βοτανικό έχει να κάνει με την ίδια περιοχή ως περιοχή. Την αποκαλούν "χαβούζα" της Αθήνας και πως τα έργα που θα γίνουν δίπλα στο γήπεδο δεν θα βοηθήσουν για την ανάπτυξη της, το αντίθετο μάλιστα θα την επιβαρύνουν. Και φυσικά πως η περιοχή είναι κοντά στο Ρέντη και κοντά στον Πειραιά έχει και αυτό τη δική του σημασία για κάποιους φίλους των "πράσινων".
TAGS ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ