ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Γιουβέντους: Η αντεπίθεση γίνεται με Πογκμπά, Ντι Μαρία, τρεις αγορές και επτά "φευγάτους"

Ο Πολ Πογκμπά
Ο Πολ Πογκμπά © 2016 ANTONIO CALANNI/AP IMAGES

Η Γιουβέντους έχει πληρώσει για να αγοράσει μόνο τον... Φεντερίκο Κιέζα αυτό το καλοκαίρι. Οι Πολ Πογκμπά και Άνχελ ντι Μαρία αποκτούνται ως ελεύθεροι, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν ακόμα τρεις παίκτες. Η αντεπίθεση του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι θα γίνει με πολλές αλλαγές στο ρόστερ.

Η Γιουβέντους θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν με τον Πολ Πογκμπά και τον Άνχελ ντι Μαρία στο ρόστερ της. Το πρόβλημά της τα τελευταία χρόνια δεν είναι οι παίκτες που υπογράφει ως ελεύθερους. Αντρέα Πίρλο, Ντάνι Άλβες, Εμρέ Τζαν, Κινγκσλέ Κομάν, Σάμι Κεντίρα και πολλοί ακόμα έκαναν το καθήκον τους, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο, με μικρό κόστος. Το πρόβλημα είναι οι επιλογές της όταν αποφασίζει να δαπανήσει χρήματα.

Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκονσάλο Ιγκουαΐν και Ματάις ντε Λιχτ κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια, όμως δεν μακροημέρευσαν στο Τορίνο, ακόμα κι αν πρόσφεραν. Άλλοι παίκτες όπως ο Ντόουγκλας Κόστα ή ο Μάρκο Πιάτσα κόστισαν αρκετά και δεν προσέφεραν κάτι.

Ο Αντρέα Ανιέλι έχει αποσαφηνίσει εδώ και χρόνια ότι οι "μπιανκονέρι", με το υπάρχον καθεστώς στο διεθνές στερέωμα, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα superclubs σε οικονομικό επίπεδο και είναι αναγκασμένη να κινείται πιο συνετά στο παζάρι. Στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο όμως ετοιμάζεται να γεμίσει τα ταμεία της, είτε ξεφορτώνοντας "βαρίδια" είτε χάνοντας παίκτες που δεν μπορεί να κρατήσει.

Μοναδικό κόστος η "μεταγραφή" Κιέζα

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η Γιουβέντους αυτό το καλοκαίρι έχει πληρώσει για να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, αφού υπέστη ρήξη χιαστού.

Ο λόγος για τον Φεντερίκο Κιέζα, ο οποίος αγωνιζόταν στους "μπιανκονέρι" με τη μορφή διετούς δανεισμού από τη Φιορεντίνα. Οι δύο ομάδες είχαν συμφωνήσει σε ρήτρα υποχρεωτικής αγοράς το καλοκαίρι του 2022, η οποία ανερχόταν στα 40.000.000 ευρώ.

Ο Ντι Μαρία και ο Πογκμπά θα αποτελέσουν τις επόμενες δύο φετινές μεταγραφές, όμως δεν θα κοστίσουν κάτι, με συνέπεια η Γιουβέντους μέχρι στιγμής να έχει δώσει χρήματα μόνο για έναν ποδοσφαιριστή.

Οι τρεις στόχοι για αγορά

Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Οι διοικούντες το σύλλογο σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ακόμα τρεις μεταγραφές μίνιμουμ, κάτι που σημαίνει ότι θα δαπανήσουν χρήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών αναμένεται να δοθούν για τον Νικολό Τζανιόλο. Ο επιθετικός της Ρόμα βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και καιρό, με τις δύο ομάδες να έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις, οι οποίες μέρα με τη μέρα οδεύουν προς συμφωνία.

Οι "τζιαλορόσι" ζητούν περίπου 60.000.000 συνολικά για την παραχώρηση του παίκτη με οποιαδήποτε μορφή (πχ. συνταγή Κιέζα) και οι "μπιανκονέρι" δίνουν έως 50.000.000 αυτήν τη στιγμή. Παρ' όλα αυτά, η απόσταση είναι πολύ πιθανό να μειωθεί τις επόμενες μέρες και οι δύο ομάδες να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή.

Σημαντική προσπάθεια γίνεται για την εύρεση του αναπληρωματικού του Ντούσαν Βλάχοβιτς. Ο Μάρκο Αρναούτοβιτς αποτελεί τον πρώτο στόχο της Γιουβέντους, με την Μπολόνια να... αντιστέκεται. Εναλλακτικά, από το κάδρο δεν έχει φύγει εντελώς ο Άλβαρο Μοράτα, ο οποίος είναι περιττός για την Ατλέτικο, αλλά δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2024.

Τέλος, ένας ακόμα μεγάλος μεταγραφικός στόχος είναι ο Καλιντού Κουλιμπαλί. Ο κεντρικός αμυντικός της Νάπολι θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξει περιβάλλον έπειτα από οκτώ χρόνια στον ιταλικό νότο και η Γιουβέντους ήδη έχει μιλήσει με τον ατζέντη του, Φάλι Ραμαντάνι, ώστε να ρίξει γέφυρες στο πάντα εχθρικό αφεντικό των "παρτενοπέι", Αουρέλιο ντι Λαουρέντις.

Η περίπτωση του Ντε Λιχτ

Η Γιουβέντους έχασε δύο κεντρικούς αμυντικούς, τους Τζιόρτζιο Κιελίνι και Μεχντί Ντεμιράλ, ωστόσο ενδέχεται να χάσει ακόμα έναν, το πιο σημαντικό από όλους. Ο Ντε Λιχτ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2019 για 75.000.000 και ακόμη 10.500.000 ως μπόνους, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα έχει ζητήσει μεταγραφή και η διοίκηση της Γιουβέντους αποδέχθηκε το αίτημα.

Μνηστήρες υπάρχουν αρκετοί, με την Τσέλσι να έχει το προβάδισμα. Οι Ιταλοί περιμένουν μία πρόταση που με τα μπόνους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 110.000.000, οι Άγγλοι εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν περίπου 80.000.000. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν, εκτός αν η Μπάγερν κάνει τη ρελάνς.

Ο 22χρονος Ολλανδός φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους Βαυαρούς, οι οποίοι όμως ετοιμάζονται να κάνουν πρόταση μόλις 60.000.000. Σε περίπτωση που η Μπάγερν ανεβάσει κάπως την προσφορά της, τότε είναι πιο πιθανό να κάνει δικό της τον ποδοσφαιριστή.

Οι παίκτες που έφυγαν

Ο Ντε Λιχτ μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου όλα δείχνουν ότι θα προστεθεί στη λίστα των παικτών που αποχώρησαν φέτος από τη Γιουβέντους. Ο Ντεμιράλ έγινε μόνιμος στην Αταλάντα για 20.000.000 και ο Ρολάντο Μαντράγκορα έκανε το ίδιο στη Φιορεντίνα για 8.200.000.

Ο Κιελίνι κατέληξε στη Λος Άντζελες ως ελεύθερος και ο Ντόουγκλας Κόστα θα είναι αντίπαλός του στην πόλη των αγγέλων, αφού υπέγραψε επίσης ως ελεύθερος στους Γκάλαξι. Παρελθόν αποτελεί και ο Πάουλο Ντιμπάλα, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει ως ελεύθερος στην Ίντερ, ενώ δεν ανανεώθηκε ούτε το συμβόλαιο του Φεντερίκο Μπερναρντέσκι.

Πωλήσεις υπήρξαν και από τη δεύτερη ομάδα, με αξιοσημείωτα έσοδα. Ο Τζιάκομο Βριόνι παραχωρήθηκε στη Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον για 3.450.000, ο Πιέτρο Μπερουάτο στην Πίζα για 2.100.000 και ο Φράνκο Ίσραελ στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας για 650.000. Η Κρεμονέζε πήρε με μορφή δανεισμού τον Λούκα Τζανιμάκια, αλλά και με ρήτρα υποχρεωτικής αγοράς για 3.000.000. Από εκεί και πέρα, Παλέρμο και Κάλιαρι δίνουν μάχη για τον Ματέο Μπρουνόρι που κοστολογείται στα 5.000.000.

Οι υπόλοιποι "φευγάτοι"

Πλην του Ντε Λιχτ, υπάρχουν αρκετοί παίκτες ακόμα που ενδέχεται να αποχωρήσουν, οι περισσότεροι εξ αυτών με τις... ευλογίες του συλλόγου, ο οποίος θέλει να τους ξεφορτωθεί. Ο Άαρον Ράμσεϊ είναι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, αφού διαθέτει και υψηλό συμβόλαιο. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν παραχωρήθηκε δανεικός στη Ρέιντζερς, η οποία δεν ήθελε να τον κρατήσει. Σύλλογοι που να ενδιαφέρονται για τον Ουαλό μέσο δεν υπάρχουν κι έτσι η Γιουβέντους κάνει συζητήσεις για τη λύση του συμβολαίου του. Προς το παρόν, τις δύο πλευρές χωρίζουν 2.000.000.

Όπως ο Ράμσεϊ, έτσι και ο Αντριάν Ραμπιό αποκτήθηκε ως ελεύθερος, όμως ο υψηλός μισθός του σε συνδυασμό με τη χαμηλή προσφορά, τον καθιστούν "βαρίδι". Ο Γάλλος μέσος έχει αρχίσει επαφές με Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νιούκαστλ και Παρί (έστω κι αν δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο), ωστόσο αν δεν πωληθεί το φετινό καλοκαίρι, η Γιουβέντους αναμένεται να του προσφέρει νέο συμβόλαιο (το τρέχον λήγει το καλοκαίρι του 2023).

Ο Λούκα Πελεγκρίνι πήρε κάποιους αγώνες τη φετινή σεζόν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολόγησε τα τελευταία τρία χρόνια τα 22.000.000 που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του. Ο 23χρονος αριστερός μπακ κοιτάζει την πρώην ομάδα του, τη Ρόμα, με συνέπεια ίσως να χρησιμοποιηθεί για το deal του Τζανιόλο.

Ο Αρτούρ κόστισε 76.000.000 το 2020, όμως στην πραγματικότητα η Γιουβέντους πήρε τον διεθνή Βραζιλιάνο μέσο για τον Μιραλέμ Πιάνιτς και 16.000.000. Σε κανένα σημείο δεν δικαιολόγησε τα χρήματα αυτά (όπως και ο Βόσνιος στην Μπαρτσελόνα), με συνέπεια αυτός ο "γάμος" να είναι καταδικασμένος. Κοινή επιθυμία και των δύο το "διαζύγιο", όμως ο υψηλός μισθός του διώχνει οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο (Άρσεναλ, Μονακό). Καμία ομάδα δεν είναι διατεθειμένη να δώσει 6.000.000 συμβόλαιο στον Αρτούρ και τα 20.000.000 που ζητάει η Γιουβέντους.

Ο Μόις Κεν αποκτήθηκε με διετή δανεισμό το περσινό καλοκαίρι, όμως ποτέ δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ο 22χρονος Ιταλός θα κοστίσει 7.000.000 αν ολοκληρώσει το δανεισμό του, με τη Γιουβέντους να ψάχνει φόρμουλα να τον σπάσει, με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι "μπιανκονέρι" ψάχνουν σύμμαχο στην Έβερτον, η οποία θα πρέπει να βρει αγοραστή για τον παίκτη της (αν δεν τον θέλει πίσω ο Φρανκ Λάμπαρντ).

Τέλος, στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών βρίσκεται και το όνομα του Νικολό Φατζιόλι. Ο 21χρονος κεντρικός μέσος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2023 και ύστερα από τον περσινό πετυχημένο δανεισμό του στην Κρεμονέζε, έχει και αρκετούς "μνηστήρες".

TAGS ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΙΤΑΛΙΑ SERIE A ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ