Γιάκομπ Νίστρουπ: Το προφίλ του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού – Τι παίζει, τι έχει κατακτήσει και τι περιμένουν οι πράσινοι

Ένας από τους πιο ανερχόμενους προπονητές της σκανδιναβικής σχολής αναλαμβάνει το τιμόνι του Παναθηναϊκού. Αυτός είναι ο Γιάκομπ Νίστρουπ, που οδήγησε την Κοπεγχάγη σε δύο νταμπλ και σε αξιόλογη πορεία στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
Ο Γιάκομπ Νίστρουπ αποτελεί μία από τις περιπτώσεις προπονητών που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, λόγω της δουλειάς που παρουσίασε στην Κοπεγχάγη. Ο 38χρονος Δανός είναι αυτός που θα αναλάβει τον πάγκο του Παναθηναϊκού και τη δύσκολη αποστολή να επαναφέρει τους πράσινους σε τροχιά… πρωταθλήματος.
Πρόκειται για έναν σύγχρονο και εξελίξιμο προπονητή, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δομή, στην ένταση και στη συνολική αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας του. Παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από την Κοπεγχάγη τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από μία κακή σεζόν, σε μία χρονιά κατά την οποία η ομάδα είχε ήδη αποδυναμωθεί σημαντικά μετά τις πωλήσεις βασικών ποδοσφαιριστών το προηγούμενο καλοκαίρι, το συνολικό του έργο στη Δανία κρίνεται άκρως επιτυχημένο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον πάγκο της Κοπεγχάγης κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Δανίας, οδηγώντας την ομάδα σε ισάριθμα νταμπλ τις σεζόν 2022/23 και 2024/25. Παράλληλα, κατάφερε να συνδυάσει τα αποτελέσματα με ένα αγωνιστικό μοντέλο που απέσπασε πολλά θετικά σχόλια σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, σε σημείο το όνομά του να έχει συνδεθεί με συλλόγους της Bundesliga.
Η γνώση των νοκ-άουτ και η υπέρβαση του 2023/2024
Η πιο εντυπωσιακή ευρωπαϊκή πορεία του ήρθε τη σεζόν 2023/24. Η Κοπεγχάγη ξεκίνησε από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και απέκλεισε κατά σειρά τις Μπρέινταμπλικ, Σπάρτα Πράγας και Ρακόβ, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στους ομίλους. Εκεί, σε γκρουπ με Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γαλατασαράι, οι Δανοί κατάφεραν να προκριθούν ως δεύτεροι πίσω από τους Βαυαρούς, πριν αποκλειστούν στους 16 από την πανίσχυρη Μάντσεστερ Σίτι.
Το στοιχείο που έχει επίσης τη σημασία του για τον Παναθηναϊκό είναι πως ο Νίστρουπ έχει εμπειρία σε απαιτητικά καλοκαίρια με συνεχόμενες προκρίσεις. Τόσο το 2024 όσο και το 2025 οδήγησε ξανά την Κοπεγχάγη μέσω τριών προκριματικών γύρων στις League Phases των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι πράσινοι χρειάζονται τον ίδιο αριθμό προκίσεων για να βρεθούν στη League Phase του Conference League.
Η φιλοσοφία του
Σε επίπεδο φιλοσοφίας, ο Νίστρουπ αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της σύγχρονης σκανδιναβικής σχολής. Ο ίδιος προτιμάει το 4-3-3 με αρκετές παραλλαγές μέσα στο παιχνίδι, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ένταση, στο pressing και στην επιθετικότητα σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Οι ομάδες του επιχειρούν να επιβληθούν μέσω κατοχής, υψηλού ρυθμού και πίεσης μακριά από την μπάλα, χωρίς όμως να χάνουν τη συνοχή και τη δομή τους στο γήπεδο.
Παράλληλα, θεωρείται ένας προπονητής με σημαντική προσαρμοστικότητα στην τακτική του προσέγγιση, καθώς μπορεί να διαφοροποιεί αρκετές λεπτομέρειες ανάλογα με τον αντίπαλο και τις απαιτήσεις του αγώνα, χωρίς να αλλοιώνει τη βασική ταυτότητα της ομάδας του.
Σε αρκετές πτυχές του παιχνιδιού του συναντά κανείς στοιχεία της σύγχρονης σκανδιναβικής σχολής, η οποία έχει αρκετές επιρροές τόσο από το γερμανικό ποδόσφαιρο στο κομμάτι της αμυντικής οργάνωσης και της πίεσης, όσο και από την ολλανδική προσέγγιση αναφορικά με την ανάπτυξη, τις αποστάσεις και την επιθετική λειτουργία. Το μοντέλο του θυμίζει σε αρκετά σημεία ομάδες όπως η Μπόντο Γκλιμτ, μιας ομάδας που τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει στην Ευρώπη για την ξεκάθαρη ταυτότητα και τις αγωνιστικές της αρχές.
Επιπρόσθετα, ο Δανός τεχνικός θεωρεί κομβικής σημασίας την αθλητικότητα, την ενέργεια και την τακτική πειθαρχία των ποδοσφαιριστών του. Θέλει παίκτες που να μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλό ρυθμό παιχνιδιού και να υπηρετήσουν συγκεκριμένους ρόλους μέσα στο σύνολο, ενώ επιθυμεί να έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του ρόστερ και στη συνολική αγωνιστική κατεύθυνση της ομάδας.
Ένα ακόμη στοιχείο που συνοδεύει το προφίλ του και ταιριάζει με το πλάνο του Παναθηναϊκού, είναι η ικανότητά του στην εξέλιξη και ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Επί των ημερών του στην Κοπεγχάγη αναδείχθηκαν παίκτες όπως οι Όσκαρσον, Φρόχολντ, Γέλερτ, Κρίστιανσον, Χάραλντσον και Μπαρτζί, με αρκετούς εξ αυτών να πωλούνται στη συνέχεια αντί αρκετών εκατομμυρίων. Όσκαρσον και Φρόχολντ πουλήθηκαν έναντι 20 εκατομμυρίων σε Σοσιεδάδ και Πόρτο, αντίστοιχα, ο Χάραλντσον έναντι 15 εκατομμυρίων στη Λιλ, ο Κρίστιανσον έναντι 14 εκατ. στη Λέστερ, ο Γέλεντ για 9 εκατ. στη Γαλατασαράι κτλ.
Στον πάγκο της Κοπεγχάγης κάθισε σε 181 παιχνίδια και είχε 98 νίκες 39 ισοπαλίες και 44 ήττες, με 1,84 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι.
Η σχέση του με τα Μέσα
Επιπλέον, ο Νίστρουπ έχει αποκτήσει στη Δανία τη φήμη ενός προπονητή που διαχειρίζεται ιδιαίτερα καλά την πίεση και τα Μέσα ενημέρωσης. Είναι έντονα εκφραστικός κατά τη διάρκεια των αγώνων, μιλάει ευθέως στις συνεντεύξεις του και αποφεύγει τις τυπικές και “διπλωματικές” απαντήσεις.
Στην Κοπεγχάγη αρκετές φορές ανέλαβε δημόσια την ευθύνη μετά από κακές εμφανίσεις, παραδεχόμενος ακόμη και ότι “το πλάνο που είχε σχεδιάσει δεν λειτούργησε”, ενώ μετά από άσχημες ευρωπαϊκές βραδιές δεν προσπάθησε να προστατεύσει επικοινωνιακά την κατάσταση. “Δεν παίζουμε στο επίπεδο που απαιτείται στην Κοπεγχάγη“, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά έπειτα από τη βαριά ήττα με 4-0 απέναντι στη Τότεναμ στο Champions League, προσθέτοντας μάλιστα πως η ομάδα του “θα μπορούσε να είχε χάσει και με μεγαλύτερο σκορ”.
Την ίδια στιγμή, δεν έχει διστάσει να αναγνωρίζει δημόσια την απογοήτευση του κόσμου μετά από αρνητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μετά από μια απρόσμενη ήττα της Κοπεγχάγης από την ΟΒ είχε τονίσει: “Καταλαβαίνω απόλυτα εάν οι φίλαθλοι είναι απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι“. Μία προσέγγιση που αποκτά ξεχωριστή σημασία και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, σε έναν σύλλογο όπου η πίεση και η ανάγκη του κόσμου για επιστροφή στις επιτυχίες είναι πολύ έντονες τα τελευταία χρόνια.
Στη Δανία ο Νίστρουπ απέκτησε τη φήμη ενός προπονητή που μιλάει ανοιχτά, αποφεύγει τα ποδοσφαιρικά κλισέ και δεν διστάζει να αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη μετά από αρνητικά αποτελέσματα. Στοιχεία που του χάρισαν θετική εικόνα σε σημαντικό κομμάτι των φίλων της Κοπεγχάγης ακόμη και μετά το τέλος της παρουσίας του στον σύλλογο.
Οι σχέσεις του με Έλληνες και “Έλληνες”
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σχέσεις που έχει αναπτύξει με Έλληνες ποδοσφαιριστές στην Κοπεγχάγη. Ο Νίστρουπ συνεργάστηκε τόσο με τον Κάρλος Ζέκα, όσο και με τον Παντελή Χατζηδιάκο, έχοντας εξαιρετική άποψη και για τους δύο. Επίσης, έχει συνεργαστεί με ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως οι Κοτάρσκι, Στάμενιτς και Μπιέλ.
Στην περίπτωση του Χατζηδιάκου, ο Έλληνας στόπερ αγωνίστηκε αρχικά ως δανεικός από την Κάλιαρι την περίοδο 2024/25, με τον Δανό τεχνικό να εισηγείται θετικά για την παραμονή του. Τελικά η Κοπεγχάγη προχώρησε στην αγορά του καταβάλλοντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής, ο Νίστρουπ είχε αναφερθεί με ιδιαίτερα θερμά λόγια στον διεθνή αμυντικό: “Από το πρώτο παιχνίδι αισθανθήκαμε ότι αποκτήσαμε έναν ποιοτικό αμυντικό, έξυπνο στο παιχνίδι του, ικανό στην ανάπτυξη και με ξεκάθαρα ηγετικά χαρακτηριστικά. Έπαιξε με μεγάλη σταθερότητα, ειδικά στα playoffs του πρωταθλήματος, ενώ είναι και ένας ποδοσφαιριστής που ενδιαφέρεται πολύ για τις λεπτομέρειες και την εξέλιξη του παιχνιδιού“.
Αντίστοιχα θετική ήταν και η άποψη του Κάρλος Ζέκα για τον Νίστρουπ. Ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μετακομίσει στην Ελλάδα, είχε μιλήσει δημόσια για εκείνον λίγο μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Κοπεγχάγης τον Σεπτέμβριο του 2022: “Ο Νίστρουπ είναι ένας άμεσος και απαιτητικός προπονητής, ο οποίος δεν ικανοποιείται με τίποτα λιγότερο από το 100% της προσπάθειας και της συγκέντρωσης όλων μας. Ταυτόχρονα, είναι πολύ ειλικρινής και μπορείς να μιλήσεις μαζί του για όλα όσα απασχολούν το γκρουπ“.
Οι δυο τους διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις ήδη από την εποχή που ο Νίστρουπ εργαζόταν ως βοηθός προπονητή στην Κοπεγχάγη, με τον Ζέκα να μιλά ξανά με τα καλύτερα λόγια για τον Δανό και μετά την αποχώρησή του από τον σύλλογο τον περασμένο Μάρτιο: “Είμαι βέβαιος ότι δεν θα μείνει χωρίς δουλειά για πολύ. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Μια κακή σεζόν μπορεί να αλλάξει τα πάντα, αλλά ίσως αυτό να είναι καλό για εκείνον ως προπονητή”.
Η καριέρα του
Η διαδρομή του Νίστρουπ στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Κοπεγχάγης. Ως ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε να κάνει μεγάλη καριέρα λόγω αρκετών τραυματισμών και αποσύρθηκε νωρίς, ακολουθώντας όμως άμεσα την προπονητική. Δούλεψε στις ακαδημίες του συλλόγου, οδήγησε την Κ17 αήττητη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στη συνέχεια, έπειτα από τέσσερα χρόνια, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα ως βοηθός του Στάλε Σολμπάκεν, ο οποίος είχε σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της προπονητικής του φιλοσοφίας.
Η επιρροή του ιστορικού Νορβηγού τεχνικού πάνω του θεωρείται αρκετά έντονη. Σε αρκετά στοιχεία του παιχνιδιού του διακρίνεται η ίδια έμφαση στην πειθαρχία, στη δομή και στη νοοτροπία νικητή. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, θεωρείται ήδη ένας προπονητής με ισχυρή προσωπικότητα και ξεκάθαρες απαιτήσεις από το περιβάλλον και τους ποδοσφαιριστές του.
Το 2019 ανέλαβε τη Βίμποργκ, πριν επιστρέψει το 2021 στην Κοπεγχάγη αρχικά ως βοηθός του Γες Θόρουπ και εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες νέους προπονητές της σκανδιναβικής αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν 2022/23, όταν έγινε πρώτος προπονητής της Κοπεγχάγης και σε ηλικία μόλις 34 ετών κατέκτησε το νταμπλ.
Παρά το αρνητικό φινάλε της παρουσίας του στη Δανία, το όνομά του εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη δυναμική στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο Νίστρουπ θεωρείται ένας προπονητής που μπορεί να χτίσει ομάδα με ταυτότητα, ένταση και σαφές αγωνιστικό πλάνο, στοιχεία που αναζητά ο Παναθηναϊκός ενόψει της νέας εποχής του συλλόγου.