EURO

Γεωργία - Ισπανία 1-7: Άστραψε και βρόντηξε η φούρια ρόχα με μπροστάρη τον Μοράτα και ρέκορντμαν τον Γιαμάλ

Ο Άλβαρο Μοράτα πανηγυρίζει γκολ της Ισπανίας κόντρα στην Γεωργία για τα προκριματικά του Euro | 8 Σεπτεμβρίου 2023
Ο Άλβαρο Μοράτα πανηγυρίζει γκολ της Ισπανίας κόντρα στην Γεωργία για τα προκριματικά του Euro | 8 Σεπτεμβρίου 2023 @2023 ZURAB TSERTSVADZE/AP IMAGES

Η Ισπανία ήταν καταιγιστική απέναντι στην Γεωργία την οποία και κονιορτοποίησε με 7-1 εκτός έδρας, για να πάρει ένα τρίποντο που την κάνει φαβορί για πρόκριση στα τελικά του Euro 2024. Χατ-τρικ ο Μοράτα, ονειρεμένο ρεκόρ για τον Γιαμάλ.

Η Ισπανία δεν έδωσε αγώνες τον περασμένο Ιούνιο στα προκριματικά του Euro 2024 λόγω της συμμετοχής της στο Final-4 του Nations League, με την κατάκτηση εκείνου του τουρνουά να της δίνει ωστόσο τόσο θετική αύρα ώστε να ισοπεδώνει την Γεωργία.

Ο θρίαμβος της ομάδας του Λουίς ντε λα Φουέντε έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής (8/9), με την φούρια ρόχα να διαλύει με 7-1 εκτός έδρας την παρέα του Κβαρατσχέλια και να κάνει τεράστιο βήμα πρόκρισης στα τελικά της Γερμανίας, σε ένα ματς που έλαμψε ο Άλβαρο Μοράτα (χατ-τρικ) και ο Λαβίν Γιαμάλ (νεαρότερος σκόρερ στην ισπανία των Ιβήρων).

Το ματς

Οι Ισπανοί πήραν από νωρίς τα ηνία του αγώνα και ουσιαστικά καθάρισαν το ματς στο πρώτο μέρος, όταν έστειλαν τη μπάλα τέσσερις φορές στα αντίπαλα δίχτυα σε λιγότερο από 20 λεπτά. Στο 22' ο Μοράτα έκανε το 1-0 με κεφαλιά, έξι λεπτά αργότερα ο Κβιρκβέλια πέτυχε αυτογκόλ για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο το έργο των Ιβήρων, με τον Όλμο να κάνει το 3-0 στο 38'με δυνατό σουτ εντός περιοχής και τον Μοράτα να πανηγυρίζει δεύτερο προσωπικό γκολ στο 40'.

Οι εμβρόντητοι Γεωργιανοί μπόρεσαν στο 49ο λεπτό να μειώσουν με τον Τσακβετάτζε (η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του Σιμόν) όμως αυτό το γκολ δεν ήταν αρκετό για να τους κάνει να σηκώσουν κεφάλι, αντίθετα "αγρίεψε" τους Ισπανούς που σκόραραν άλλες τρεις φορές.

Ο Άλβαρο Μοράτα πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του γκολ της Ισπανίας απέναντι στην Γεωργία για τα προκριματικά του Euro | 8 Σεπτεμβρίου 2023
Ο Άλβαρο Μοράτα πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του γκολ της Ισπανίας απέναντι στην Γεωργία για τα προκριματικά του Euro | 8 Σεπτεμβρίου 2023 @2023 ZURAB TSERTSVADZE/AP IMAGES

Ο Μοράτα έγραψε το 5-1 με πλασέ στο 66' και πανηγύρισε χατ-τρικ (πρώτο στην καριέρα του με την εθνική ομάδα της χώρας του), μειώνοντας σε δύο γκολ τη διαφορά του από τον 4ο σκόρερ στην ιστορία της Ισπανίας, Νταβίντ Σίλβα (έχει σταματήσει στα 35 γκολ), με τον Νίκο Γουίλιαμς να κάνει το 6-1 στο 68' μετά από εντυπωσιακή ατομική ενέργεια και τον Λαβίν Γιαμάλ να κλέβει τις εντυπώσεις λίγο αργότερα.

Και αυτό γιατί όχι μόνο έγινε ο νεαρότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο αλλά με το γκολ του στο 74ο λεπτό (διαμόρφωσε το τελικό 7-1 για την φούρια ρόχα) έγινε ο νεαρότερος σκόρερ όλων των εποχών για την εθνικής Ισπανίας, βρίσκοντας δίχτυα σε ηλικία 16 ετών και 57 ημερών.

Σημειώνεται πως ο φορ της Μπαρτσελόνα έγινε επίσης ο νεαρότερος που βρίσκει δίχτυα στην ιστορία των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με την Γεωργία από την πλευρά της να γνωρίζει την πιο βαριά ήττα στην ιστορία της, με την αμέσως προηγούμενη να είναι το 1-6 από την Δανία το 2005.

  • ΓΕΩΡΓΙΑ: Μαμαρντασβίλι, Αζάροφ (60' Ντβάλι), Κάσια, Κβιρκβέλια, Γκοτσολεϊσβίλι (77' Σαζόνοφ), Γκαγκνίτζε (46' Μεκβαμπισβίλι), Λομπζανίτζε (46' Νταβιτασβίλι), Αμπουρζάνια (46' Τσακβετάτζε), Κιτεϊσβίλι, Μικαουτάτζε, Κβαρατσχέλια
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Γκαγιά, Γκάβι (58' Μερίνο), Ρόδρι (72' Θουμπιμέντι), Ρουίθ, Ασένσιο (44' Νίκο Γουίλιαμς), Μοράτα (72' Χοσέλου), Όλμο (44' Γιαμάλ)

Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο

  • Γεωργία - Ισπανία 1-7 (49' Τσακβετάτζε / 22' 40' 66' Μοράτα, 28' αυτ. Κβιρκβέλια, 38' Όλμο, 68' Νίκο Γουίλιαμς, 74' Γιαμάλ)
  • 08/09 21:45 Κύπρος - Σκωτία
  • Ρεπό: Νορβηγία

Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής

  • 12/09 21:45 Νορβηγία - Γεωργία
  • 12/09 21:45 Ισπανία - Κύπρος
  • Ρεπό: Σκωτία
TAGS EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ