ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

FIFA: Οι Φαν Σιπ και Μπακασέτας ψήφισαν τον Λεβαντόβσκι

Η στιγμή που ο Λεβαντόβσκι έχει πάρει το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη του 2020
Η στιγμή που ο Λεβαντόβσκι έχει πάρει το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη του 2020 AP IMAGES

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τζον Φαν Σιπ, και ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, Τάσος Μπακασέτας ψήφισαν τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι στη μάχη για τον κορυφαίο της σεζόν αλλά είχαν διαφορετική άποψη για τον καλύτερο προπονητή.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι νικητές στα βραβεία «The Best Of FIFA 2020» βγήκαν μέσα από μία διαδικασία ψηφοφορίας, στην οποία είχαν ίσο "μερίδιο" απόφασης τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Οι αρχηγοί και οι προπονητές των Εθνικών Ομάδων απ’ όλο τον κόσμο, το φίλαθλο κοινό και εκπρόσωποι των media από κάθε χώρα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο ομοσπονδιακός προπονητής, Τζον φαν’τ’ Σιπ και ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος Τάσος Μπακασέτας που ψήφισαν στις κατηγορίες του ποδοσφαίρου ανδρών:

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΔΡΩΝ-ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Φαν’τ’ Σιπ: Χανς Φλικ (5 β.), Γιούργκεν Κλοπ (3 β.), Μαρσέλο Μπιέλσα (1 β.)

Μπακασέτας: Γιούργκεν Κλοπ (5 β.), Χανς Φλικ (3 β.), Ζινεντίν Ζιντάν (1 β.)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΔΡΩΝ-ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ

Φαν’τ’ Σιπ: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (5 β.), Κριστιάνο Ρονάλντο (3 β.), Λιονέλ Μέσι (3 β.)

Μπακασέτας: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (5 β.), Λιονέλ Μέσι (3 β.), Κριστιάνο Ρονάλντο (1 β.)

Φυσικά στα αντίστοιχα γυναικεία βραβεία ψήφισαν ο Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Γυναικών, Γιώργος Κυριαζής και η αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, Ναταλία Χατζηγιαννίδου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

Γιώργος Κυριαζής: Ζαν-Λουκ Βασέ (5 β.), Ρίτα Γκουαρίνο (3 β.), Έμα Χάγιες (1 β.).

Ναταλία Χατζηγιαννίδου: Ζαν-Λουκ Βασέ (5 β.), Σαρίνα Βίγκμαν (3 β.), Λουίς Κορτές (1 β.)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιώργος Κυριαζής: Ντζένιφερ Μαροζσάν (5 β.), Περνίλ Χάρντερ (3 β.), Γουέντι Ρενάρ (1 β.).

Ναταλία Χατζηγιαννίδου: Περνίλ Χάρντερ (5 β.), Ντζένιφερ Μαροζσάν (3 β.), Βιβιάν Μεντιέμα (1 β.)

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ (ΠΟΛΩΝΙΑ/ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ): Κορυφαίος ποδοσφαιριστής

"Το να κερδίζω ένα τέτοιο βραβείο και να είμαι στους φιναλίστ μαζί με τους προηγούμενους νικητές, τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πραγματικά κάτι το απίστευτο. Σημαίνει πάρα πολλά για μένα. Είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος. Είναι μία σπουδαία μέρα για μένα, αλλά και για την ομάδα μου και τους συμπαίκτες μου. Αυτό το τρόπαιο ανήκει σε όλους τους συμπαίκτες μου, στον προπονητή μου και στο κλαμπ συνολικά. Είναι μία μεγάλη στιγμή γεμάτη συναισθήματα για μένα. Κατακτήσαμε όλα όσα μπορούσαμε φέτος, φυσικά το highlight ήταν το Champions League. Η κατάκτησή του μου έδειξε ότι πάντα πρέπει να πιστεύεις στα όνειρά σου και θα δικαιωθείς".

ΛΟΥΣΙ ΜΠΡΟΝΖ (ΑΓΓΛΙΑ/ΛΙΟΝ, ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ): Κορυφαία γυναίκα στο ποδόσφαιρο

"Δεν νομίζω ότι μπορούν να αποτυπώσουν τα λόγια το πως αισθάνομαι τώρα. Εάν μας έμαθε κάτι το 2020 είναι να εκτιμούμε όλοι μας κάθε στιγμή της ζωής μας. Να μην κοιτάμε τόσο μακριά, αλλά να ζούμε το τώρα και το εδώ. Νιώθω ευγνωμοσύνη. Θα τη θυμάμαι αυτή τη στιγμή για όλη μου τη ζωή".

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ): Κορυφαίος προπονητής ανδρικής ομάδας

"Είμαι... σοκαρισμένος. Είμαι εδώ με τους παίκτες μου. Σας ευχαριστώ. Γεια σου Αρσέν (σ.σ. απευθύνθηκε προς τον παλιό προπονητή Αρσέν Βενγκέρ που ανακοίνωσε τον νικητή). Χαίρομαι που σε βλέπω. Πρέπει να ευχαριστήσω πάρα πολύ κόσμο. Αν ήξερα ότι θα... κέρδιζα, θα είχα εδώ μαζί μου όλους τους προπονητές της ομάδας. Ότι κάναμε τα τελευταία χρόνια είναι σπουδαίο κι οφείλεται σε αυτά τα παιδιά. Και τα δύο τρόπαια ήταν σπουδαία και το Champions League του 2019 και ο περσινός τίτλος στην Premier League.

"Είχαμε μία πολύ σπουδαία χρονιά και πιστεύω ότι δώσαμε ορισμένες μεγάλες στιγμές στους φίλους της Λίβερπουλ σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς σαν ομάδα για να έχουν κάτι να πανηγυρίσουν οι φίλαθλοί μας όταν επιστρέψουν στο γήπεδο. Επίσης θέλω να πω ένα μεγάλο αντίο στον Ζεράρ Ουγιέ που έφυγε πριν λίγες μέρες από κοντά μας. Ήταν σπουδαίος άνθρωπος και εξαιρετικός προπονητής. Μεγάλο κομμάτι αυτού του κλαμπ και θα μας λείψει πολύ".

ΣΑΡΙΝΑ ΒΙΓΚΜΑΝ (ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ): Κορυφαία προπονήτρια γυναικείας ομάδας

«Νιώθω τεράστια τιμή γι’ αυτό το βραβείο. Είμαι χαρούμενη για την προσπάθεια που κάναμε στην Εθνική Ολλανδίας. Δούλεψα με τις καλύτερες παίκτριες και είναι μία αναγνώριση για την προσπάθειά τους, για όλους. Εύχομαι να παίξουμε σύντομα με τον κόσμο στις εξέδρες. Κι ελπίζω να εμπνέουμε ακόμη τον κόσμο που μας στηρίζει».

ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΙΕΡ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΜΠΑΓΕΡΝ): Κορυφαίος τερματοφύλακας

"Ήταν μία απ’ τις καλύτερες σεζόν της καριέρας μας. Ήταν μία εξαιρετική περίοδος για τη Μπάγερν Μονάχου. Έχουμε σπουδαία νοοτροπία μέσα στο γήπεδο και παίζουμε για τους φίλους μας, παρότι δεν είναι κοντά μας στις εξέδρες λόγω της κατάστασης, αλλά είναι πάντα στο πλευρό μας για να μας δίνουν κίνητρο. Και προσπαθούμε να τους κάνουμε χαρούμενους. Σαν τερματοφύλακας είσαι υποχρεωμένος να είσαι τα μάτια του προπονητή μέσα στο γήπεδο κι εκείνος που θα επικοινωνεί και θα κατευθύνει όλους τους συμπαίκτες του κι αυτό προσπαθώ να κάνω".

ΣΟΝ ΧΕΟΥΝΓΚ-ΜΙΝ (Ν. ΚΟΡΕΑ/ΤΟΤΕΝΑΜ): Καλύτερο γκολ της σεζόν

"Ήταν ένα εξαιρετικό γκολ (σ.σ. το τέρμα που σημείωσε και βραβεύτηκε γι’ αυτό, το πέτυχε εναντίον της Μπέρνλι στις 7 Δεκεμβρίου 2019). Προσπάθησα να τους περάσω όλους, άρχισα τις ντρίμπλες και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ήμουν μπροστά από την εστία και το γκολ. Δεν είχα... επιλογές. Θα έπρεπε να μου δώσουν περισσότερες... επιλογές οι συμπαίκτες μου, αλλά δεν έβλεπα κανέναν για να του δώσω πάσα. Το κατάλαβα πόσο απίστευτο ήταν το γκολ μετά το παιχνίδι. Με εξέπληξε πόσοι πολλοί παίκτες ήταν δίπλα μου, αλλά ένιωσα υπέροχα".

Βραβεύτηκε επίσης η Καναδέζα Κριστίν Σινκλέρ, η οποία έσπασε το 2020 το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε Εθνική Ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου, σημειώνοντας συνολικά 186 τέρματα με την Εθνική Καναδά.

"Ήταν μία ανεπανάληπτη στιγμή το να καταφέρω να σπάσω αυτό το ρεκόρ. Απ’ όλα αυτά τα γκολ, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που πέτυχα στο πρώτο ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καναδά, όταν σκόραρα στο τελευταίο λεπτό το νικητήριο γκολ, μπροστά σε 60.000 φιλάθλους. Είναι υπέροχο το συναίσθημα".

Στις στιγμές της βραδιάς που ξεχώρισαν ήταν και τα δύο υπέροχα βίντεο που ετοίμασε η FIFA για να τιμήσει τη μνήμη των Ντιέγκο Μαραντόνα και Πάολο Ρόσι που "έφυγαν" από τη ζωή, ενώ φιλοξενήθηκαν για να μιλήσουν για τους δύο μεγάλους άσους του παρελθόντος, ο Σέρχιο Γκοϊγκοτσέα, ο Τσίρο Φεράρα και ο Αντόνιο Καμπρίνι.

Ξεχώρισε επίσης η ατάκα του Αρσέν Βενγκέρ ο οποίος απένειμε το βραβείο για την καλύτερη ενδεκάδα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία προς τους Λιονέλ Μέσι, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Κριστιάνο Ρονάλντο: "Τι τριάδα πραγματικά. Υποκλίνομαι στην ποιότητά σας. Με κάνατε να... υποφέρω πολλές φορές γιατί και οι τρεις σας σκοράρατε πολλές φορές εναντίον μου".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ BEST FIFA FOOTBALL AWARDS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ