FIFA

FIFA: Το ποσό - μαμούθ στους συλλόγους για τα επόμενα Μουντιάλ οδήγησε σε μεταστροφή της ECA

Ο Τζάνι Ινφαντίνο στην Ινδονησία
Ο Τζάνι Ινφαντίνο στην Ινδονησία © 2022 ACHMAD IBRAHIM / AP IMAGES

FIFA και ECA ανανέωσαν το μνημόνιο συνεργασίας τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2030, ύστερα από την αύξηση κατά περίπου 70% των χρημάτων που θα λάβουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ως αποζημίωση για τους παίκτες που θα στείλουν στα επόμενα δύο Μουντιάλ.

Η 29η γενική συνέλευση της ECA που πραγματοποιήθηκε σε Βουδαπέστη οδήγησε στην ευθυγράμμιση της ένωσης των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης με τη FIFA.

Οι δύο οργανισμοί ανανέωσαν το μνημόνιο συνεργασίας τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2030, αφού επήλθε συμφωνία ως προς τις αποζημιώσεις των συλλόγων για τα επόμενα δύο Μουντιάλ που υπάρχουν στο καλεντάρι.

Οι σύλλογοι εισέπραξαν 209.000.000 δολάρια για τη διοργάνωση του 2018 και άλλα τόσα για εκείνη του 2022 για τους παίκτες που χρησιμοποίησαν οι εθνικές ομάδες, όμως αυτό το ποσό εκτοξεύεται στα 355.000.000 δολάρια για τη διοργάνωση του 2026 σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό και για εκείνη του 2030 που ίσως διεκδικήσει η Ελλάδα μαζί με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο.

Η αύξηση άνω του 70% του ποσού οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση των εθνικών ομάδων που θα μετάσχουν στις επόμενες δύο διοργανώσεις, οι οποίες από 32 ανέρχονται πλέον σε 48.

Η συμφωνία που επήλθε σε αυτό το επίπεδο οδήγησε την ECA σε μεταστροφή στις διαφωνίες που υπήρχαν ως προς το βαρύτερο καλεντάρι που διαμορφώνει η FIFA, με την προσθήκη νέων διοργανώσεων και το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα στο Συμβούλιό της στις 14 Μαρτίου.

Το μνημόνιο που υπεγράφη συνοδεύεται με συγκατάθεση της ECA για το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που θα εγκαινιαστεί το 2025 και θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια με 32 ομάδες (εκ των οποίων 12 από την Ευρώπη), την προσθήκη μιας ετήσιας διοργάνωσης που θα φέρει αντιμέτωπο το νικητή του Champions League με το νικητή αγώνων μπαράζ από τους πρωταθλητές άλλων ηπειρωτικών διοργανώσεων, καθώς και τη δημιουργία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στις γυναίκες.

"Είναι μια σημαντική ημέρα για το μέλλον του ποδοσφαίρου και της μακροπρόθεσμης σταθερότητας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανανεώσαμε και ενδυναμώσαμε τη συνεργατική συμφωνία μας με την ECA, ενός σημαντικού φορέα που εκπροσωπεί τους συλλόγους από όλη την Ευρώπη. Το να έχουμε την έγκριση της ECA για το διεθνές καλεντάρι παρέχει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ συλλόγων και εθνικών ομάδων. Έχουμε συναρπαστικά πρότζεκτ μπροστά μας, μεταξύ των οποίων το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2025 και το Παγκόσμιο Συλλόγων στις γυναίκες. Μια στενή συνεργασία με με τους συλλόγους στην Ευρώπη, τον υπόλοιπο κόσμο, θα είναι απαραίτητη για την επιτυχία των διοργανώσεων", δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο πρόεδρος της ECA, Νασέρ αλ Κελαϊφί, υποστήριξε: "Είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε σε αυτήν την αξιοσημείωτη συμφωνία. Το μνημόνιο αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο των συλλόγων στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως και διασφαλίζει ότι εκπροσωπούνται κατάλληλα στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Η FIFA και η ECA θα αποκτήσουν στενότερες σχέσεις συνεργασίας για το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, μεταξύ των οποίων σε επίπεδο αθλητικό και εμπορικό για το 2025. Θα δουλέψουμε μαζί για τις μελλοντικές εκδόσεις μεταξύ άλλων και για τη διαχείριση των εμπορικών δικαιωμάτων. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε στενά με τη FIFA τους επόμενους μήνες και χρόνια, για να διασφαλίσουμε ότι τα προνόμια των νέων και μεγαλύτερων διοργανώσεων σε άνδρες και γυναίκες θα απλωθούν παντού".

TAGS FIFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ