FIFA

Δίωξη σε Μπλάτερ - Πλατινί για απάτη, υπεξαίρεση και πλαστογραφία

Ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, παρακολουθούν την αναμέτρηση της Σλοβενίας μς τις ΗΠΑ για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 στο "Έλις Παρκ", Τζοχάνεσμπουργκ | Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010
Ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, παρακολουθούν την αναμέτρηση της Σλοβενίας μς τις ΗΠΑ για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 στο "Έλις Παρκ", Τζοχάνεσμπουργκ | Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010 © 2010 MARTIN MEISSNER/ASSOCIATED PRESS

Ο Ζεπ Μπλάτερ και ο Μισέλ Πλατινί θα καθίσουν στο εδώλιο σε δικαστήριο της Ελβετίας τους επόμενους μήνες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απάτη, υπεξαίρεση και πλαστογραφία, εξαιτίας μιας πληρωμής 2.000.000 ελβετικών φράγκων.

Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού την Τρίτη η εισαγγελία της Ελβετίας που έχει αναλάβει την υπόθεσή τους, άσκησε ποινική δίωξη για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η απάτη.

Η έρευνα της υπόθεσης διήρκεσε για περίπου έξι χρόνια και ο πρώην πρόεδρος της FIFA με τον πρώην πρόεδρο της UEFA θα δικαστούν στο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Μπελιντσόνα σε μερικούς μήνες.

Τον Ιανουάριο του 2011 ο Πλατινί αιτήθηκε από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία αναδρομική πληρωμή ύψους 2.000.000 ελβετικών φράγκων για τις παροχές του ως σύμβουλος του Μπλάτερ στην πρώτη προεδρική θητεία του, μεταξύ 1998 και 2002. Ο Ελβετός ενέκρινε την πληρωμή εντός μικρού χρονικού διαστήματος, καθώς προετοιμαζόταν για εκλογική μάχη με τον Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ. Με αυτήν την κίνηση, φέρεται να εξασφάλισε την επιρροή του Γάλλου μεταξύ των Ευρωπαίων μελών της FIFA.

"Η πληρωμή έβλαψε τα περιουσιακά στοιχεία της FIFA και πλούτισε παράνομα τον Πλατινί. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το εισαγγελικό γραφείο συγκλίνουν στο ότι η πληρωμή αυτήν στον Πλατινί έγινε χωρίς νομική βάση", αναφέρει μεταξύ άλλων η εισαγγελική ανακοίνωση.

Ο Μπλάτερ κατηγορείται για απάτη, κακοδιαχείριση, υπεξαίρεση και πλαστογραφία εγγράφων, ενώ ο Πλατινί αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης, υπεξαίρεσης, πλαστογραφίας και συνέργειας στην κακοδιαχείρηση του Μπλάτερ.

Η υπόθεση άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2015, όμως αμφότεροι οι παράγοντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ενοχή, υποστηρίζοντας ότι για όλες τις συναλλαγές τους υπήρχε προφορική συμφωνία. Παρ' όλα αυτά, εξωθήθηκαν σε απομάκρυνση από τις προεδρικές θέσεις τους, όπως και πολλά ανώτατα διοικητικά στελέχη των δύο ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.

Οι αρχές των ΗΠΑ είχαν κάνει έφοδο σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν διάφορα υψηλά ιστάμενα στελέχη της FIFA και της UEFA τον Μάιο του 2015, προχωρώντας σε συλλήψεις και κατασχέσεις, στο πλαίσιο προσπάθειας εξυγίανσης των δύο ομοσπονδιών. Ο Μπλάτερ είχε εκλεγεί πρόεδρος για πέμπτη φορά εκείνη την άνοιξη, όμως έπειτα από τις εφόδους, παραιτήθηκε και άνοιξε το δρόμο για τη διαδοχή του. Φαβορί για τη θέση ήταν ο Πλατινί, όμως λίγους μήνες αργότερα αμφότεροι τιμωρήθηκαν με έξι χρόνια αποκλεισμού από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA για την υπόθεση της πληρωμής των 2.000.000.

Η ποινή του Πλατινί μειώθηκε σε τέσσερα χρόνια έπειτα από έφεσή του στο CAS και τον Οκτώβριο του 2019 απαλλάχθηκε σε αθλητικό επίπεδο.

Σε ποινικό επίπεδο οι διεργασίες συνεχίστηκαν, όμως προέκυπταν καθυστερήσεις λόγω των προβλημάτων υγείας του 85χρονου Μπλάτερ, ο οποίος τον Δεκέμβριο υποβλήθηκε σε επέμβαση καρδιάς, ενώ τέθηκε και σε τεχνητό κώμα για μία εβδομάδα.

Ο Μπλάτερ βρίσκεται στο επίκεντρο κι άλλης μια ειααγγελικής έρευνας, για μία πληρωμή ύψους 1.000.000 δολαρίων από τη FIFA στην ομοσπονδία του Τρίνινταντ και Τομπάγκο το 2010, με αποδέκτη τον τότε αντιπρόεδρο της FIFA, Τζακ Γουόρνερ.

TAGS FIFA UEFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ