EURO 2024

Euro 2024: Τα ντέρμπι πρόκρισης, τα γκρουπ δυναμικότητας, οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας, τα τρία playoffs και το πρόγραμμα

Ο Φώτης Ιωαννίδης
Ο Φώτης Ιωαννίδης EUROKINISSI SPORTS

Το SPORT24 παρουσιάζει το πανόραμα του φινάλε των προκριματικών και του Euro 2024. Τα εισιτήρια που απομένουν, οι θέσεις για τα playoffs, τα γκρουπ δυναμικότητας στην τελική φάση, το πρόγραμμα και η μοίρα της Εθνικής Ελλάδας.

Οι προκριματικοί όμιλοι του Euro 2024 έχουν φτάσει στην τελευταία αγωνιστική τους, η τελική φάση γνωρίζει ήδη 17 από τις 24 ομάδες, τα τρία playoffs είναι έτοιμα να σχηματιστούν και η Εθνική Ελλάδας περιμένει να δώσει δύο μάχες για να σφραγίσει το δικό της εισιτήριο.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα κλείσουν αρκετές από τις ανοιχτές υποθέσεις της διοργάνωσης, τον Δεκέμβριο θα γραφτεί η επόμενη πράξη με την κλήρωση των έξι ομίλων της τελικής φάσης και η τελευταία πράξη θα γραφτεί τον Μάρτιο με τα τρία playoffs, ώστε στις 14 Ιουνίου να γίνει απρόσκοπτα η σέντρα στην "Άλιαντς Αρένα" του Μονάχου.

Τα ντέρμπι πρόκρισης κι οι θέσεις που απομένουν

Στην τελική φάση έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους 17 ομάδες και απομένουν άλλες επτά. Οι τρεις εξ αυτών θα προκύψουν απ' τα playoffs κι ως εκ τούτου στα προκριματικά θα μοιραστούν ακόμη τέσσερα "εισιτήρια" για τα γήπεδα της Γερμανίας.

Ο 3ος όμιλος έχει ένα τέτοιο, το οποίο θα περιμένει κάτοχο στο Λεβερκούζεν, όπου η τύποις γηπεδούχος Ουκρανία θα υποδεχθεί την ισόβαθμη Ιταλία. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης θέλει να υπερασπιστεί το στέμμα της και της αρκεί μια νίκη ή μια ισοπαλία. Σε περίπτωση ήττας θα απουσιάσει από δεύτερη διαδοχική μεγάλη διοργάνωση, ύστερα από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Στον 4ο όμιλο, η Τουρκία περιμένει την ομάδα που θα την ακολουθήσει. Η πάντα εξαιρετική στα Μουντιάλ Κροατία περιμένει την Αρμενία, έχοντας "αέρα" δύο βαθμών από την Ουαλία, η οποία αγωνίζεται στο Κάρντιφ με τους πρωτοπόρους. Ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα στέλνει τον 38χρονο Λούκα Μόντριτς και τον Ντομαγκόι Βίντα στα τελικά, όμως αν οι Ουαλοί νικήσουν και οι Κροάτες όχι, τότε αντιστρέφονται τα δεδομένα.

"Τελικό" περιλαμβάνει το μενού της 10ης αγωνιστικής και στον 5ο όμιλο, αφού η 2η Τσεχία υποδέχεται την 4η Μολδαβία, με δύο βαθμούς να χωρίζουν τις δύο ομάδες. Ο νικητής προκρίνεται, η ισοπαλία στέλνει τους Τσέχους στη Γερμανία, με την 3η Πολωνία αδύναμη να αντιδράσει, αφού ολοκλήρωσε τους αγώνες της (κι ενώ η πρωτοπόρος Αλβανία έχει προκριθεί ήδη).

Ο τελικός της Λιουμπλιάνας και η Ελλάδα

Ο τελευταίος ανοιχτός "όμιλος" είναι ο 8ος, ο οποίος περιλαμβάνει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Η Δανία διασφάλισε την πρωτιά του ομίλου στο ντέρμπι κορυφής με τη Σλοβενία, η οποία με τη σειρά της ψάχνει την πρόκριση στο ντέρμπι της 2ης θέσης με το Καζακστάν.

Αυτό με τη σειρά του, αν δεν καταφέρει να νικήσει και να προσπεράσει την ομάδα του Άντραζ Σπόραρ, Μπένιαμιν Βέρμπιτς και Άνταμ Τσέριν, θα αγωνιστεί με την Ελλάδα στα ημιτελικά των playoffs για την πρώτη συμμετοχή του στα τελικά μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η σύνθεση των τριών playoffs

Το Καζακστάν αποτελεί τη μοναδική εκκρεμότητα στο playoffs που προκύπτει από τη League C του Nations League, αφού ήδη Ελλάδα, Γεωργία και Λουξεμβούργο έχουν κλείσει θέση. Με τα τρέχοντα δεδομένα, οι Καζάκοι θα αντιμετωπίσουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας και ο νικητής θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία - Λουξεμβούργο για μια θέση στο Euro 2024.

Αν το Καζακστάν προκριθεί απευθείας, το Λουξεμβούργο γίνεται αρχικός αντίπαλος της Εθνικής ομάδας και το Αζερμπαϊτζάν αντίπαλος της Γεωργίας.

Υπάρχουν όμως ακόμα δύο διαδικασίες playoffs, για τις οποίες υπάρχουν ακόμη περισσότερα ανοιχτά μέτωπα. Γι' αυτήν που συνδέεται με τη League B, το Ισραήλ, η Βοσνία και η Φινλανδία έχουν κλειδώσει θέση (αν και η τελευταία μπορεί να βρεθεί και στα τρίτα playoffs) και περιμένουν τους αντιπάλους τους. Η Ουκρανία κρίνει τα πάντα, αφού αν δεν νικήσει την Ιταλία, θα συμπληρώσει την τετράδα, όμως αν τα καταφέρει, το κενό καλύπτει η Ισλανδία.

Στην τρίτη διαδικασία, αυτή που προκύπτει από ομάδες της League A (ή όσες απομένουν από τις υπόλοιπες), η Πολωνία αποτελεί τη μοναδική βεβαιότητα. Η Ιταλία θα έχει δεύτερη ευκαιρία εκεί αν δεν τα καταφέρει κόντρα στην Ουκρανία, όπως και η Κροατία και η Τσεχία αν δεν πετύχουν στις δικές τους αποστολές. Η Ουαλία θα πάρει τη θέση των Κροατών αν αυτοί περάσουν απευθείας, ενώ υπάρχει και η Εσθονία, η οποία εντάσσεται εκεί ως καλύτερη ομάδα της League D, σε περίπτωση που μείνουν μόνο τρεις διαθέσιμες ομάδες της League A για τα συγκεκριμένα playoffs.

Τα γκρουπ δυναμικότητας κι η κλήρωση του Αμβούργου

Οι 24 χώρες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της 2ας Δεκεμβρίου στο Αμβούργο. Οι έξι όμιλοι της τελικής φάσης θα εμπεριέχουν μία ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας.

Το 1ο γκρουπ δυναμικότητας θα απαρτίζεται από τη διοργανώτρια Γερμανία και από τις πέντε καλύτερες νικήτριες των προκριματικών ομίλων, με βάση τα αποτελέσματά τους. Σε περίπτωση που βρίσκονται σε προκριματικό όμιλο με έξι ομάδες, εξαιρούνται τα αποτελέσματα με τη χειρότερη ομάδα του ομίλου, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκριση.

Οι υπόλοιποι πέντε νικητές ομίλων θα τοποθετηθούν στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με τον καλύτερο δεύτερο των ομίλων. Οι επόμενοι έξι δεύτεροι θα σχηματίσουν το 3ο γκρουπ δυναμικότητας και οι τρεις χειρότεροι δεύτεροι μαζί με τους τρεις νικητές των playoffs θα τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με αυτά τα δεδομένα, η οικοδέσποινα και οι Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο γνωρίζουν από τώρα το γκρουπ δυναμικότητας που θα βρεθούν και θα είναι το 1ο.

Αγγλία και Δανία έχουν προβάδισμα για να σφραγίσουν τη δική τους παρουσία στο ίδιο γκρουπ, ωστόσο μαθηματικά δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμα, αφού τους κυνηγά η Τουρκία (που όμως μπορεί να πέσει μέχρι το 3ο γκρουπ).

Η Ουγγαρία με την Αυστρία θα είναι σίγουρα στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ Ρουμανία και Ελβετία στο 2ο ή στο 4ο. Η Αλβανία θα βρεθεί από το 2ο έως το 4ο γκρουπ, ενώ Σκωτία και Σλοβακία θα είναι σίγουρα στο 3ο . Ολλανδία και Σερβία θα είναι στο 3ο ή στο 4ο.

Τέλος, οι τρεις νικητές των playoffs, οπότε ίσως κι η Εθνική Ελλάδας, θα τοποθετηθούν ex officio στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, ανεξαρτήτως θέσης στους προκριματικούς ομίλους.

Τα γκρουπ δυναμικότητας του Euro 2024

ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Γερμανία
  2. Πορτογαλία
  3. Γαλλία
  4. Ισπανία
  5. Βέλγιο

ΠΡΩΤΟ Ή ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Αγγλία
  • Δανία

ΠΡΩΤΟ Ή ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΤΡΙΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Τουρκία

ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Αυστρία
  2. Ουγγαρία

ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Αλβανία

ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Ρουμανία
  • Ελβετία

ΤΡΙΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Σκωτία
  2. Σλοβακία

ΤΡΙΤΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Ολλανδία
  • Σερβία

ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Νικητής playoffs Α
  2. Νικητής playoffs Β
  3. Νικητής playoffs Γ (όπου θα συμμετάσχει η Εθνική Ελλάδας)
TAGS EURO 2024 ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ