EURO

Euro 2024: Οι δέκα Εθνικές ομάδες που μπορούν να προκριθούν από τον Οκτώβριο

Ζιρού και Εμπαπέ πανηγυρίζουν με τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας
Ζιρού και Εμπαπέ πανηγυρίζουν με τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας 2022 EBRAHIM NOROOZI / AP PHOTO

Οι δύο αγωνιστικές του Οκτωβρίου για τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2024 μπορούν να δώσουν εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας σε δέκα χώρες.

Τα προκριματικά του Euro 2024 βρίσκονται στην τελική ευθεία. Τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν η 7η και η 8η αγωνιστική των δέκα προκριματικών ομίλων και τον Νοέμβριο οι τελευταίες δύο.

Οι δύο κορυφαίες χώρες κάθε ομίλου θα προχωρήσουν απευθείας στη διοργάνωση της Γερμανίας, ενώ τα υπόλοιπα τρία "εισιτήρια" που απομένουν, θα απονεμηθούν μέσω των playoffs του Nations League.

Η οικοδέσποινα είναι η μόνη χώρα που γνωρίζει ότι θα βρίσκεται στο τουρνουά, όμως τις επόμενες ημέρες μπορεί να μάθει μέχρι και δέκα εθνικές ομάδες με την ίδια μοίρα. Οι χώρες εκείνες που έχουν κάνει... πάρτι στις πρώτες αγωνιστικές, πλέον περιμένουν να "σφραγίσουν" την πρόκριση με ένα ή δύο θετικά αποτελέσματα στους προσεχείς αγώνες.

Η έκπληξη Σκωτία και οι Ισπανοί

Στον 1ο όμιλο, το ακλόνητο φαβορί όταν έγινε η κλήρωση ήταν η Ισπανία, όμως η Σκωτία άρχισε με 5/5 και πλέον απέχει μία νίκη από την πρόκριση. Βέβαια, αυτή θα πρέπει να σημειωθεί στην πιο δύσκολη αποστολή που έχει μπροστά της, την προσεχή Πέμπτη στη Σεβίλλη, όπου αντιμετωπίζει τη "φούρια ρόχα".

Αν δεν τα καταφέρει, τότε μπορεί να προκριθεί άνευ αγώνα την Κυριακή (αφού έχει ρεπό), χάρη στην... Ισπανία. Αυτό που χρειάζεται είναι η Νορβηγία να χάσει από τους Ισπανούς στο Όσλο και να μην έχει νικήσει ούτε την Κύπρο τρεις ημέρες νωρίτερα, ώστε να μην μπορεί να προλάβει τους Σκοτσέζους με τις αναμετρήσεις του Νοεμβρίου.

Η Ισπανία πάντως μπορεί κι αυτή να εξασφαλίσει την πρόκριση από τον Οκτώβριο, αν κάνει δύο νίκες κόντρα σε Σκωτία και Νορβηγία. Οι εννέα πόντοι που θα τη χωρίζουν από την παρέα του Έρλινγκ Χάλαντ θα είναι αρκετοί να τη στείλουν στη Γερμανία, αφού έχει το πάνω χέρι στην ισοβαθμία.

Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου

  • 12/10 21:45 Κύπρος - Νορβηγία
  • 12/10 21:45 Ισπανία - Σκωτία
  • 15/10 16:00 Γεωργία - Κύπρος
  • 15/10 21:45 Νορβηγία - Ισπανία

Η αναπόφευκτη Γαλλία και ο... αντίπαλος Ολλανδία

Στον 2ο όμιλο, όπου βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας, τα δεδομένα είναι γνωστά και αναμενόμενα. Η Γαλλία έχει κάνει το απόλυτο σε πέντε αγώνες και χωρίς να δεχθεί γκολ (11 υπέρ), με συνέπεια να θέλει μια νίκη για να εξασφαλιστεί και μαθηματικά.

Ο επόμενος αγώνας της είναι κόντρα στην Ολλανδία στο Άμστερνταμ και κατά συνέπεια η απώλεια δεν είναι απίθανη. Με δεδομένο ότι έχει ρεπό στην 8η αγωνιστική, αν φέρει ισοπαλία με τους "οράνιε" στη "Γιόχαν Κρόιφ Αρένα", τότε θέλει δύο ήττες της Ελλάδας τον Οκτώβριο, ώστε το συγκρότημα του Γκουστάβο Πογέτ να μην έχει πιθανότητες να προσπεράσει τους Γάλλους, όσο... αδύνατο κι αν φαίνεται αυτό το σενάριο.

Βέβαια, η Ελλάδα μπορεί να μην μπορεί να περάσει ούτε τους Ολλανδούς στο τέλος του μήνα, αν ηττηθεί στα δύο παιχνίδια της και η Ολλανδία κάνει δύο νίκες.

Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου

  • 13/10, 21:45 Ιρλανδία - Ελλάδα
  • 13/10, 21:45 Ολλανδία - Γαλλία
  • 16/10 21:45 Γιβραλτάρ - Ιρλανδία
  • 16/10 21:45 Ελλάδα - Ολλανδία

Ο τελικός της Αγγλίας

Η Αγγλία αναδείχθηκε ισόπαλη με την Ουκρανία την προηγούμενη αγωνιστική στον 3ο όμιλο, πυροδοτώντας κριτικές, όμως μία αγωνιστική αργότερα μπορεί να τσεκάρει το εισιτήριο για Γερμανία. Η προϋπόθεση είναι να πάρει τον "τελικό" κόντρα στην Ιταλία στο "Γουέμπλεϊ", ώστε να ανοίξει την "ψαλίδα" στους εννέα βαθμούς και με δική της την ισοβαθμία έπειτα από τη νίκη στη Νάπολη, να μην μπορεί να πέσει κάτω από τη 2η θέση.

Αν δεν πάρει εκδίκηση για την ήττα στον τελικό του Euro 2020 στο ίδιο γήπεδο, αλλά πάρει έστω τον βαθμό της ισοπαλίας, τότε θα χρειαστεί η Ουκρανία να νικήσει τη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια να πάρει το πολύ ισοπαλία στην ουραγό Μάλτα. Με αυτά τα δεδομένα, ούτε οι Ουκρανοί ούτε οι Βορειομακεδόνες θα μπορέσουν να προσπεράσουν την Αγγλία στα παιχνίδια του Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου

  • 14/10 16:00 Ουκρανία - Βόρεια Μακεδονία
  • 14/10 21:45 Ιταλία - Μάλτα
  • 17/10 21:45 Αγγλία - Ιταλία
  • 17/10 21:45 Μάλτα - Ουκρανία

Διπλή πρόκριση για Βέλγιο και Αυστρία

Η κατάσταση στον 6ο όμιλο έχει ξεκαθαρίσει από την 6η αγωνιστική, αφού Βέλγιο και Αυστρία μοιράζονται την κορυφή, έχοντας επτά βαθμούς απόσταση από τη Σουηδία.

Την 7η αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες στη Βιέννη και η νικήτρια προκρίνεται απευθείας. Η ηττημένη θα χρειαστεί νίκη στην 8η αγωνιστική για να εξασφαλίσει ότι δεν θα την προσπεράσει η Σουηδία ή απλά ήττα των Σκανδιναβών κόντρα στους Βέλγους τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου

  • 13/10 19:00 Εσθονία - Αζερμπαϊτζάν
  • 13/10 21:45 Αυστρία - Βέλγιο
  • 16/10 19:00 Αζερμπαϊτζάν - Αυστρία
  • 16/10 21:45 Βέλγιο - Σουηδία

Η σταθερή Ουγγαρία

Στον 7ο όμιλο η κατάσταση μοιάζει αμφίρροπη, όμως ίσως να μην είναι τόσο. Αν η πρωτοπόρος Ουγγαρία επικρατήσει της ισόβαθμης Σερβίας στη Βουδαπέστη το Σάββατο και πάρει "τρίποντο" και στην ουραγό Λιθουανία τρεις ημέρες αργότερα, τότε τερματίζει σίγουρα πάνω από τους Σέρβους κι έτσι προκρίνεται από αυτόν τον μήνα.

Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου

  • 14/10 19:00 Βουλγαρία - Λιθουανία
  • 14/10 21:45 Ουγγαρία - Σερβία
  • 17/10 21:45 Λιθουανία - Ουγγαρία
  • 17/10 21:45 Σερβία - Μαυροβούνιο

Η απόλυτη Πορτογαλία κι οι Σλοβάκοι

Η Πορτογαλία είναι η καλύτερη ομάδα των προκριματικών μέχρι στιγμής, αφού έχει έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες και 24-0 τέρματα στον 10ο όμιλο. Την επόμενη αγωνιστική υποδέχεται τη Σλοβακία που βρίσκεται στη 2η θέση κι αν νικήσει, μπορεί να πανηγυρίζει πρόωρα την πρόκρισή της.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μία ισοπαλία, σε περίπτωση που το Λουξεμβούργο πάρει το πολύ έναν βαθμό στην Ισλανδία στην 7η αγωνιστική. Ειδάλλως, η πρόκριση των Ιβήρων θα προκύψει στην 8η αγωνιστική, όταν θα ταξιδέψουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είτε με νίκη είτε με γκέλα των άμεσων διωκτών τους.

Βέβαια, αν η Σλοβακία υποτάξει τους Πορτογάλους στην 7η αγωνιστική και νικήσει στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, τότε θα προκριθεί εκείνη απευθείας στο Euro 2024, ίσως κάνοντας παρέα στην παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το πρόγραμμα του Οκτωβρίου

  • 13/10 21:45 Ισλανδία - Λουξεμβούργο
  • 13/10 21:45 Λίχτενσταϊν - Βοσνία
  • 13/10 21:45 Πορτογαλία - Σλοβακία
  • 16/10 21:45 Βοσνία - Πορτογαλία
  • 16/10 21:45 Ισλανδία - Λίχτενσταϊν
  • 16/10 21:45 Λουξεμβούργο - Σλοβακία
TAGS EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΩΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ