EURO 2024

Euro 2024 κλήρωση, Εθνική Ελλάδας: Τα προφίλ των τριών αντιπάλων αν περάσει στα τελικά

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Πορτογαλίας πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στο Λίχτενσταϊν για τα προκριματικά του Euro 2024 στο "Ζοζέ Αλβαλάδε", Λισαβόνα | Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Πορτογαλίας πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στο Λίχτενσταϊν για τα προκριματικά του Euro 2024 στο "Ζοζέ Αλβαλάδε", Λισαβόνα | Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 © 2023/ARMANDO FRANCA/AP IMAGES

Το νέο ραντεβού με την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, το déjà vu με την Τσεχία και η συμβολική μάχη με την Τουρκία βρίσκονται στον ορίζοντα της Εθνικής Ελλάδας, αν προκριθεί στα τελικά του Euro 2024.

Η κληρωτίδα έκλεισε το μάτι στην Εθνική Ελλάδας, η οποία θα βρεθεί στον 6ο όμιλο του Euro 2024 με Πορτογαλία, Τουρκία και Τσεχία, αν περάσει με επιτυχία τον σκόπελο των playoffs.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα προφίλ των τριών αντιπάλων της γαλανόλευκης, δύο εκ των οποίων είχε βρει απέναντί της και πριν από 20 χρόνια, στην αξέχαστη πορεία προς το τρόπαιο.

Πορτογαλία: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είκοσι χρόνια μετά

  • Η κατάστασή της: Η καλύτερη ομάδα των προκριματικών με διαφορά. Έκανε το 10/10 και παραλίγο να τα βγάλει χωρίς να δεχθεί γκολ. Τα 36 γκολ υπέρ ήταν η καλύτερη επίδοση (δεύτερη η Γαλλία με 29), τα δύο γκολ κατά ήταν η καλύτερη επίδοση (δεύτερη ξανά η Γαλλία με τρία), εικόνα ενδεικτική του τι αντιμετώπισε απέναντι σε Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Λίχτενσταϊν. Η Πορτογαλία του 2024 δεν έχει σχέση με εκείνη του 2004 που είχε μεν στις τάξεις της μια επονομαζόμενη "χρυσή φουρνιά", αλλά στα τελευταία της. Ο συνδετικός κρίκος Κριστιάνο Ρονάλντο μετέτρεψε τους Ίβηρες σε νικητές, οδηγώντας τους σε τελική φάση κάθε μεγάλης διοργάνωσης και φυσικά στην κατάκτηση του Euro 2016 και του Nations League 2018-2019. Η πραγματική "χρυσή φουρνιά" της είναι αυτή που περιλαμβάνει παίκτες όπως ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Ζοάο Κανσέλο, ο Γκονσάλο Ράμος, ο Ραφαέλ Λεάο, ο Ντιόγκο Ζότα, ο Ρούμπεν Νέβες, ο Ρούμπεν Ντίας και φυσικά ο αδιαμφισβήτητος ταγός του συνόλου, ο CR7 των 205 διεθνών συμμετοχών και των 128 γκολ.
  • Τι θέλει: Ο αποκλεισμός στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2022 άφησε πικρή γεύση στους Πορτογάλους. Η υποφώσκουσα κόντρα του Ρονάλντο με τον Φερνάντο Σάντος οδήγησε στο τέλος εποχής του τελευταίου και στην αρχή εκείνης του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Στόχος της νέας σελίδας είναι εφάμιλλος της αξίας του ρόστερ και της νοοτροπίας του Ρονάλντο: η κατάκτηση του τροπαίου.
  • Ο σούπερ σταρ: Το 2004, ο Ρονάλντο έκανε ντεμπούτο σε μεγάλες διοργανώσεις σε επίπεδο ανδρών, ως ένα από τα εκκολαπτόμενα αστέρια. Επιβεβαίωσε με το παραπάνω τις προσδοκίες και μπορεί να μην ήταν βασικός και αναντικατάστατος, αποτελούσε τη λύση από τον πάγκο των Ιβήρων, πετυχαίνοντας και γκολ κόντρα στην Ελλάδα. Ύστερα από δύο δεκαετίες, τίποτα δεν είναι ίδιο. Ο Ρονάλντο αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος, ο μεγαλύτερος σκόρερ του, ένας serial winner. Το μόνο πρόβλημα είναι τα 39,5 χρόνια που θα έχει στην καλογυμνασμένη πλάτη του το επόμενο καλοκαίρι. Η όρεξή του παραμένει αναλλοίωτη και ουδείς διακινδυνεύει να πει ότι αυτό το τουρνουά θα είναι το τελευταίο του με την εθνική Πορτογαλίας.
  • Ο προπονητής: Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ παρέλαβε μία "χρυσή φουρνιά" στο Βέλγιο, όμως απέτυχε να την οδηγήσει στο τρόπαιο που τόσο εποφθαλμιούσε. Ο 50χρονος Ισπανός αποχώρησε έπειτα από έξι χρόνια και το καλοκαίρι του 2022 ανέλαβε την Πορτογαλία, με τις ευλογίες και του Ρονάλντο. Οι επιλογές του στις αποστολές δεν είναι ιδιαίτερα πειραματικές, με τα αστέρια να παραμένουν σε πρώτο πλάνο και φυσικά τον Ρονάλντο να γίνεται ξανά σημείο αναφοράς στην ενδεκάδα. Οι πειραματισμοί αφορούσαν κυρίως στη διάταξη, με τις περισσότερες να έχουν τον Ρονάλντο μόνο του στην κορυφή. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμάσει 3-1-4-2, 3-4-3, 3-4-2-1, 4-3-3, 4-2-3-1, 4-1-3-2, 4-4-1-1 και 4-1-4-1, εκμεταλλευόμενος τον πλουραλισμό ποιοτικών επιλογών στη μεσαία γραμμή και τη συνύπαρξη του Μπερνάρντο Σίλβα με τον Μπρούνο Φερνάντες, η οποία κάνει την ομάδα να λειτουργεί.
  • Πού να χτυπήσει η Ελλάδα: Θεωρητικά, η Ελλάδα δεν μοιάζει να υπερτερεί σε κάποιον τομέα. Η κακή μέρα των Πορτογάλων είναι μία καλή ευκαιρία για να χτυπήσει η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ. Η αντεπίθεση και δη από τα άκρα ίσως αποτελέσει τη μοναδική επιλογή, αν προηγουμένως έχει καταφέρει να "τραβήξει" τους Ζοάο Κανσέλο και Ραφαέλ Γκερέιρο στην επίθεση, ώστε να αφήσουν κενά στην πλάτη τους.
  • Τελευταία αξία Transfermarkt: 921.500.000

Τουρκία: Άλλαξε ρότα με Μοντέλα

  • Η κατάστασή της: Η εικόνα της Τουρκίας μέσα στο 2023 χωρίζεται σε δύο... ημίχρονα. Επί Στέφαν Κουντς ήταν μία ομάδα που αγκομαχούσε στα προκριματικά, με διαφορετική εικόνα από παιχνίδι σε παιχνίδι και σχετικά καλή συγκομιδή πόντων. Με τον Βιντσέντζο Μοντέλα η μεταμόρφωση ήταν εμφανής, τόσο στα αποτελέσματα όσο και στην εικόνα. Με δύο νίκες (η μία μέσα στην Κροατία) εξασφάλισε την πρωτιά του ομίλου και την τελευταία αγωνιστική έκανε... πάρτι στην Ουαλία, ενώ νίκησε και την οικοδέσποινα Γερμανία σε φιλικό στο Βερολίνο. Η Τουρκία θα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις κερκίδες πλην των διοργανωτών και το βάρος θα επωμιστούν έμπειροι παίκτες όπως ο Χακάν Τσαλχάνογλου, ο Κερέμ Ακτούρκογλου, ο Γιουσούφ Γιαζιτζί, ο Ιρφάν Καχβετζί, ο Μερίχ Ντεμιράλ, ο Τζενκ Τοσούν, ο Ενές Ουνάλ, αλλά και ταλέντα όπως ο Εμιούρ Κεκτσιού και Αρντά Γκιουλέρ, που αναμένεται σύντομα να αναλάβουν την μπαγκέτα της μεσαίας γραμμής.
  • Τι θέλει: Εν πρώτοις, να βρει τα πατήματά της, αφού ο Μοντέλα έχει βρεθεί στον πάγκο της μόνο σε τέσσερα παιχνίδια. Σε περίπτωση που καταφέρει να έχει γεμάτο ρόστερ και σε καλή κατάσταση παίκτες όπως ο Γκιουλέρ και ο Καχβετζί, τότε ο στόχος των νοκ άουτ είναι αυτονόητος, ώστε να σπάσει κι η κατάρα των αποκλεισμών στον όμιλο στις τελευταίες δύο συμμετοχές.
  • Ο σούπερ σταρ: Ο Χακάν Τσαλχάνογλου δεν είναι απλά ο παίκτης με τις περισσότερες διεθνείς συμμετοχές. Ο αρχηγός της εθνικής Τουρκίας αποτελεί και σύμβολο της πολιτισμικής νίκης της εις βάρος της Γερμανίας, αφού ο μέσος της Ίντερ γεννήθηκε στο Μάνχαϊμ πριν από 29 χρόνια, όμως σε αντίθεση με παίκτες όπως ο Μεσούτ Εζίλ, επέλεξε το εθνόσημο των ριζών του. Την περσινή σεζόν ήταν ο μαέστρος στο κέντρο της Ίντερ που έφτασε στον τελικό του Champions League, φέτος την καθοδηγεί στην κατάκτηση του σκουντέτο. Σε αντίθεση με προηγούμενα τουρνουά όμως, δεν θα είναι απελπιστικά μόνος. Η ποιότητα των Γκιουλέρ, Κεκτσιού και Σαλίχ Εζτζάν θα τον βοηθήσουν να πατάει κάθε σπιθανή του γηπέδου και να δημιουργεί κινδύνους στις αντίπαλες άμυνες.
  • Ο προπονητής: Ο Βιντσέντζο Μοντέλα δεν ήταν καινούργιος στην τουρκική πραγματικότητα, αφού πριν αναλάβει άρον άρον από τον Κουντς, είχε μια διετία στην Άδανα Ντεμίρσπορ. Ο Ιταλός τεχνικός μοιάζει να έχει βρει απάγκιο στην άλλη πλευρά της Ελλάδας και έχει κάνει πολλές δοκιμές προσώπων στα παιχνίδια που κάθισε στον πάγκο των Τούρκων. Αυτά είναι μόνο τέσσερα μέχρι στιγμής, ένα εκ των οποίων φιλικό και ένα χωρίς βαθμολογικό κίνητρο, όμως θα ακολουθήσουν κι άλλα μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα επιχειρήσει να βρει την καλύτερη ενδεκάδα, κρατώντας τη διάταξη με τέσσερις στην άμυνα, πέντε στο κέντρο και τον Μπαρίς Γιλμάζ αναντικατάστατο στην κορυφή.
  • Πού να χτυπήσει η Ελλάδα: Τα άκρα αποτελούν όπλο για την Τουρκία, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Η ποιότητα στη μεσαία γραμμή είναι ξεκάθαρη κι έτσι οι πιο μεγάλες αδυναμίες εντοπίζονται στην κορυφή και στη βάση. Τερματοφύλακας που θα πάρει τα γάντια "σπίτι" του δεν υπάρχει, ενώ ο Γιλμάζ στην κορυφή τώρα παίρνει τις πρώτες ευκαιρίες με την εθνική ομάδα και δεν έχει καταφέρει να βρει πολλές φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα.
  • Τελευταία αξία Transfermarkt: 185.300.000

Τσεχία: Από τα προημιτελικά στο ελεγχόμενο χάος

  • Η κατάστασή της: Μία ισοπαλία με τη Μολδαβία και η αποτυχία να νικήσει την Αλβανία προκάλεσε μίνι αγωνία στην Τσεχία, μέχρι να εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά του Euro 2024. Εν τέλει, δεν θα χάσει ούτε αυτήν την έκδοση, όπως καμία από τη στιγμή της διάσπασης της Τσεχοσλοβακίας. Αυτό που θα χάσει είναι τον προπονητή της, αφού ο Γιάροσλαβ Σίλχαβι αποχώρησε έπειτα από το τέλος τον προκριματικών και μία περίεργη πενταετία, που τη βρήκε στα προημιτελικά του προηγούμενου Euro, αλλά κι εκτός Μουντιάλ. Ο τελικός απολογισμός των προκριματικών με τους 15 βαθμούς και τη μία ήττα μοιάζει θετικός, αν και δεν παρήγαγε μεγάλους ήρωες, όπως στο πρόσφατο παρελθόν ο Πάτρικ Σικ.
  • Τι θέλει: Να χαλάσει την τροχιά που τη θέλει σε ένα Ευρωπαϊκό να τα πηγαίνει καλά και στο επόμενο όχι. Δεύτερη το 1996, τρίτη το 2004, έκτη το 2012 και το 2020, αλλά δέκατη το 2000, ενδέκατη το 2008, 21η το 2016. Τα νοκ άουτ μοιάζει με μίνιμουμ στόχο στον συγκεκριμένο όμιλο και από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει εκπλήξεις όπως στο προηγούμενο τουρνουά κόντρα σε Ολλανδία, μέχρι να λυγίσει απ' τη Δανία.
  • Ο σούπερ σταρ: Ο Τόμας Σούτσεκ πέτυχε γκολ στα τελευταία τρία παιχνίδια των προκριματικών, φοράει το περιβραχιόνιο, αγωνίζεται στη Γουέστ Χαμ και κατέκτησε το Europa Conference League την περσινή σεζόν. Δεν υπάρχει συμπαίκτης με περισσότερα παράσημα αυτήν τη στιγμή στο ρόστερ της εθνικής ομάδας και ως εκ τούτου γύρω του περιστρέφονται τα πάντα. Μαζί με τον 28χρονο μέσο υπάρχει ο Σικ ως η πιο αξιόπιστη λύση στην επίθεση, αλλά και έμπειροι παίκτες όπως ο Άνταμ Χλόζεκ, ο Άλεξ Κραλ και ο Λούκας Μάσοπουστ.
  • Ο προπονητής: Ο Γιάροσλαβ Σίλχαβι αποχώρησε έπειτα από την πρόκριση επικαλούμενος ακατανόητη πίεση, όμως έπειτα από πέντε χρόνια παρουσίας του στον πάγκο, η ομοσπονδία δεν είχε έτοιμο τον διάδοχο. Η αναζήτηση συνεχίζεται και ο νέος τεχνικός καλείται να επιβάλλει και πειθαρχία, αφού πριν από το τελευταίο παιχνίδι οι Βλάντιμιρ Τσούφαλ, Γιάκουμπ Μπράμπετς (του Άρη) και Γιαν Κούχτα αποβλήθηκαν από την αποστολή λόγω νυχτοπερπατήματος.
  • Πού να χτυπήσει η Ελλάδα: Η Τσεχία δεν μπορεί να σκοράρει με τους επιθετικούς της, εξαιρουμένου του Σικ, κατά συνέπεια είναι ένας τομέας που μπορεί να εκμεταλλευτεί. Από εκεί και πέρα, στην άμυνα δεν υπάρχει το μεγάλο όνομα και μέχρι τώρα η Τσεχία στηριζόταν στη συνοχή, η οποία όμως θα αναζητηθεί εκ νέου, ύστερα από την αλλαγή προπονητή.
  • Τελευταία αξία Transfermarkt: 132.250.000
TAGS EURO 2024 EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΣΕΧΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ