OPTA EURO ANALYSIS

Euro 2020: Το όπλο της Αγγλίας είναι το πόσο βαρετή είναι

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ πανηγυρίζει στη νίκη της Αγγλίας επί της Τσεχίας
Ο Ραχίμ Στέρλινγκ πανηγυρίζει στη νίκη της Αγγλίας επί της Τσεχίας 2021 NEIL HALL / AP PHOTO

Η Αγγλία δεν έχει ενθουσιάσει κανέναν μέχρι στιγμής στο Euro 2020, αλλά παίζει ακριβώς όπως θέλει ο Σάουθγκεϊτ για να αποκλείσει τη Γερμανία και να φτάσει ψηλά.

Η Αγγλία αντιμετωπίζει τη Γερμανία στο Γουέμπλεϊ (22.00, ANT1) για τους 16 του Euro 2020, σε ένα ιστορικό ραντεβού. Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον ημιτελικό του Euro 1996 οι δύο ομάδες συναντιούνται ξανά στο θρυλικό γήπεδο του Λονδίνου.

Ο Σάουθγκεϊτ τότε ήταν ο παίκτης που έχασε το τελευταίο πέναλτι των Άγγλων, τώρα είναι ο προπονητής των τριών λιονταριών, που διψούν για εκδίκηση.

Δίψα για εκδίκηση

Όχι μόνο για το 1996, αλλά για όλα: οι Άγγλοι μία φορά έχουν νικήσει τους Γερμανούς σε νοκ-άουτ μεγάλου τουρνουά κι αυτό έγινε στον τελικό του 1966, όταν και πήραν το μοναδικό τους μεγάλο τρόπαιο.

Η Αγγλία δεν έχει ενθουσιάσει πολλούς με την παρουσία της στον όμιλο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό: σπάνια η νικήτρια του τουρνουά έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά στη φάση των ομίλων.

Η καλύτερη αμυντική επίδοση μαζί με την Ιταλία

Σημαντικότερο στοιχείο για τη συνέχεια είναι η αμυντική ασφάλεια και σ'αυτό η Αγγλία τα έχει πάει πολύ καλά.

Δείτε τις τελικές που δέχθηκε η Αγγλία στο σχετικό γράφημα της Opta / Stats Perform, που συνεργάζεται με το SPORT24 για την κάλυψη του Euro2020.

Οι τελικές και τα expected goals που δέχθηκε η Αγγλία στη φάση των ομίλων του Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals που δέχθηκε η Αγγλία στη φάση των ομίλων του Euro 2020 SPORT24 / STATS PERFORM


Οι Άγγλοι δέχθηκαν 26 τελικές, αλλά στην ουσία απειλήθηκαν ελάχιστα, αφού συνολικά οι αντίπαλοί τους στον όμιλο είχαν 1.33 xGoals.

Καλύτερη αμυντική επίδοση στα τρία πρώτα ματς του Euro 2020 είχε μόνο η Ιταλία του Μαντσίνι.

Οι τελικές και τα expected goals που δέχθηκε η Ιταλία στη φάση των ομίλων του Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals που δέχθηκε η Ιταλία στη φάση των ομίλων του Euro 2020 SPORT24 / STATS PERFORM


Οι αντίπαλοι των Ιταλών είχαν συνολικά 1.30 xGoals, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα.

Η Αγγλία δέχθηκε τις πιο ακίνδυνες τελικές

Βέβαια, το όπλο της Ιταλίας ήταν η ποσότητα, αφού η ομάδα του Μαντσίνι δέχθηκε μόνο 12 τελικές. Οι Άγγλοι δέχθηκαν 26 τελικές, αλλά σχεδόν όλες ήταν ακίνδυνες, με πολύ λίγες πιθανότητες να γίνουν γκολ.

Κατά μέσο όρο οι τελικές που δέχθηκε η Ιταλία είχαν 11% πιθανότητες να γίνουν γκολ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Αγγλία ήταν το εξωφρενικά καλό 5%.

Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ δέχθηκε τρεις μεγάλες ευκαιρίες για γκολ, ενώ η Ιταλία δέχθηκε τέσσερις, παρότι οι τελικές των αντιπάλων της Σκουάντρα Ατζούρα ήταν 12.

Δεν είχε όμιλο για περίπατο

Βέβαια, στα μεγάλα τουρνουά τέτοιες κουβέντες είναι δύσκολο να γίνουν, για δύο λόγους. Πρώτον, το δείγμα των αγώνων είναι πολύ μικρό και δεύτερον, δεν παίζουν όλοι με όλους.

Η εικόνα των ομάδων επηρεάζεται άμεσα από τη ισχύ, αλλά και το στιλ παιχνιδιού των αντιπάλων που έχουν στον όμιλο. Η Αγγλία δεν ήταν σε όμιλο θανάτου, αλλά δεν είχε και χαμηλά εμπόδια.

Η Κροατία είναι στους 16 με βλέψεις για την 8άδα, η Σκωτία είναι πάντα δύσκολος αντίπαλος στο βρετανικό ντέρμπι και η Τσεχία βρέθηκε κι εκείνη στα νοκ-άουτ.

Η πιο αργή ανάπτυξη του τουρνουά

Είναι σαφές πως ο Σάουθγκεϊτ θέλει αμυντική ασφάλεια και γι'αυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα να παρουσιάσει μια "βαρετή" Αγγλία. Και το "βαρετή" δεν είναι υπερβολικός χαρακτηρισμός.

Σύμφωνα με την Opta, η Αγγλία είχε στους ομίλους την πιο αργή ανάπτυξη του Euro 2020. Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ προώθησε την μπάλα 0.98 μέτρα το δευτερόλεπτο, ένας ρυθμός που ήταν ο πιο "αργός" από τις 24 ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά.

Έτσι τους θέλει ο Σάουθγκεϊτ

Είναι σαφές πως για τον Σάουθγκεϊτ ο Νο1 στόχος είναι ο έλεγχος του ρυθμού και η αμυντική ασφάλεια. Η Αγγλία σπάνια πατάει το γκάζι και προτιμάει να το κάνει όταν προσπαθεί να προκαλέσει το λάθος των αντιπάλων.

Η συνολική προσέγγισή της είναι ελεγχόμενη, στα όρια του αργού, χωρίς ρίσκα και μεγάλο ενδιαφέρον για τη λειτουργία της επίθεσης.

Οι Άγγλοι άλλωστε έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία των Euro που βγαίνει πρώτη σε όμιλο με μόλις δύο γκολ. Με τέτοια εικόνα στην επίθεση, με τον Χάρι Κέιν βαρύ, είναι λογικό τα Τρία Λιοντάρια να μην έχουν ενθουσιάσει, αλλά δεν είναι και πως προσπαθούν για κάτι διαφορετικό.

Αυτό θέλουν, έτσι θέλουν να παρουσιαστούν στο χορτάρι. Το αν αυτό θα τους φέρει εκεί που επιθυμούν, θα φανεί στην πορεία.

Και εν πολλοίς, θα κριθεί στις 19:00 στο Γουέμπλεϊ. Γιατί στο φινάλε, αν οι Άγγλοι αποκλείσουν τους Γερμανούς, θα έχουν ήδη καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο για εκείνους.

Euro 2020: Το όπλο της Αγγλίας είναι το πόσο βαρετή είναι

Οι μάχες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με euro προσφορές και υψηλές αποδόσεις. Betshop.gr | Όροι & προϋποθέσεις. 21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777. Ρυθμιστής εμπ. επικ/νίας: ΕΕΕΠ

TAGS OPTA EURO ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ