OPTA EURO ANALYSIS

Euro 2020: Το φοβερό ρεκόρ του Βεράτι "πονοκεφαλιάζει" τον Μαντσίνι

Ο Μάρκο Βεράτι με τη φανέλα της Ιταλίας απέναντι στην Ουαλία στο Euro 2020
Ο Μάρκο Βεράτι με τη φανέλα της Ιταλίας απέναντι στην Ουαλία στο Euro 2020 © 2021 RICCARDO ANTIMIANI / AP IMAGES

Ο Βεράτι οργίασε απέναντι στην Ουαλία στον πρώτο του αγώνα στο Euro 2020 και πλέον ο Μαντσίνι καλείται να αποφασίσει. Θα τον βάλει βασικό στα νοκ-άουτ κι αν ναι, ποιος από τους Ζορζίνιο, Μπαρέλα και Λοκατέλι θα χάσει τη θέση του;

Η Ιταλία έγινε η πρώτη ομάδα του Euro 2020 που κάνει το 3Χ3 στον όμιλο. Η ομάδα του Μαντσίνι νίκησε 1-0 την Ουαλία και πλέον περιμένει όποια από τις Ουκρανία/Αυστρία πάρει τη 2η θέση στον 3ο όμιλο στον αγώνα για τη φάση των 16 (26/6, 22:00, Γουέμπλεϊ).

Η Σκουάντρα Ατζούρα κατέβηκε με πολλές αλλαγές: Ο Τολόι με τον Έμερσον έπαιξαν στα άκρα της άμυνας, ο Μπαστόνι στόπερ δίπλα στον Κιελίνι, ενώ αλλαγμένη ήταν και η τριάδα της επίθεσης, με Κιέζα, Μπελότι, Μπερναντέσκι.

Σημαντικότερη όλων ήταν φυσικά η παρουσία του Μάρκο Βεράτι στο κέντρο. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν εκτός αποστολής στα δύο πρώτα ματς του τουρνουά και η εικόνα του απέναντι στην Ουαλία ήταν εξαρχής ένα από τα σημαντικά σημεία της αναμέτρησης.

Ο Βεράτι πάτησε όλο το γήπεδο με 136 ενέργειες

Ο Βεράτι φόρεσε το περιβραχιόνιο, έπαιξε σε όλο το ματς και έδειξε πως είναι καλά. Πολύ καλά. Δείτε τις ενέργειές του με την μπάλα στο σχετικό γράφημα της Opta / Stats Perform, που συνεργάζεται με το SPORT24 για την κάλυψη του Euro 2020.

Οι ενέργειες του Βεράτι με την μπάλα στη νίκη της Ιταλίας επί της Ουαλίας
Οι ενέργειες του Βεράτι με την μπάλα στη νίκη της Ιταλίας επί της Ουαλίας STATS PERFORM / SPORT24

Η εικόνα ενός απόλυτου box-to-box μέσου. Ο Βεράτι είχε 136(!) ενέργειες με την μπάλα, πάτησε σχεδόν όλο το γήπεδο ανάμεσα στις δύο περιοχές, χωρίς μεγάλη δράση μέσα σ'αυτές.

Οι 103 πάσες που ξεπέρασαν τον Πίρλο...

Ο αρχηγός της Ιταλίας τελείωσε τον αγώνα με 103/110(!) πάσες και 94% ευστοχία στις μεταβιβάσεις του. Από το 1980, μόνο ο Πίρλο έχει περισσότερες πάσες για την Ιταλία σε αγώνα Euro.

Ο Πίρλο είχε 115 στον προημιτελικό απέναντι στην Αγγλία το 2012, όμως είχε αγωνιστεί 120', αφού το ματς είχε κριθεί στα πέναλτι.

...και οι πέντε ευκαιρίες που έφτιαξε ο Βεράτι

Ο Βεράτι έκανε ρεκόρ για της Ιταλία σε αγώνα 90 λεπτών και δεν είναι πως οι πάσες του δεν είχαν νόημα. Δείτε στο σχετικό γράφημα τις ευκαιρίες που έφτιαξε.

Οι ευκαιρίες που έφτιαξε ο Βεράτι στη νίκη της Ιταλίας επί της Ουαλίας
Οι ευκαιρίες που έφτιαξε ο Βεράτι στη νίκη της Ιταλίας επί της Ουαλίας STATS PERFORM / SPORT24

Ο μέσος της Παρί είχε με φάουλ την ασίστ για το νικητήριο γκολ του Πεσίνα, αλλά έφτιαξε κι άλλες τέσσερις ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Σε αυτά ο Βεράτι προσέθεσε 10/13 κερδισμένες μονομαχίες, επτά ανακτήσεις κατοχής, τέσσερα κερδισμένα τάκλιν και δύο ντρίμπλες.

Θα πάρει φανέλα βασικού κι αν ναι, ποιος θα βγει;

Ο Βεράτι τα έκανε όλα και δεν έδειξε απλώς διαθέσιμος, αλλά έτοιμος να λάμψει. Πλέον ο Μαντσίνι θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Η τριάδα στο κέντρο της Ιταλίας λειτούργησε άψογα στα δύο πρώτα παιχνίδια, στις τριάρες της Σκουάντρα Ατζούρα με Τουρκία και Ελβετία.

Ζορζίνιο, Μπαρέλα, Λοκατέλι έβγαλαν ασπροπρόσωπο τον Μαντσίνι και πλέον ο Ιταλός τεχνικός έχει μπροστά του δύο διλήμματα. Το πρώτο είναι αν θα χαλάσει στα νοκ-άουτ τη βασική του τριάδα και θα δώσει φανέλα βασικού στον Βεράτι.

Κι αν το κάνει, ποιον θα αφήσει στον πάγκο; Ο Βεράτι έχει την άνεση να προσφέρει σε κάθε θέση στον άξονα του 4-3-3 και με τη φόρμα των Ζορζίνιο, Μπαρέλα και Λοκατέλι ούτε αυτή η απόφαση θα είναι εύκολη.

Η ομοιογένεια και η φόρμα είναι σπουδαία συστατικά σε ένα τουρνουά επτά αγώνων, δεν είναι ποτέ εύκολο για τους προπονητές να αλλάζουν πράγματα, ειδικά όταν δεν είναι αναγκασμένοι να το κάνουν λόγω τραυματισμών ή καρτών.

Euro 2020: Το φοβερό ρεκόρ του Βεράτι "πονοκεφαλιάζει" τον Μαντσίνι

Οι μάχες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με euro προσφορές και υψηλές αποδόσεις. Betshop.gr | Όροι & προϋποθέσεις. 21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777. Ρυθμιστής εμπ. επικ/νίας: ΕΕΕΠ

TAGS OPTA EURO ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ