OPTA EURO ANALYSIS

Euro 2020, Ιταλία - Ισπανία: Το στοιχείο που θα κρίνει τον ημιτελικό

Euro 2020, Ιταλία - Ισπανία: Το στοιχείο που θα κρίνει τον ημιτελικό
SPORT 24 / CREATIVE TEAM

Η Ισπανία έχει την καλύτερη επιθετική λειτουργία του Euro 2020, αλλά και τη χειρότερη αμυντική λειτουργία μεταξύ των ομάδων της τετράδας. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τον πρώτο μεγάλο ημιτελικό.

Έφτασε η ώρα των ημιτελικών του Euro 2020. Στις 22.00 στο Γουέμπλεϊ, η Ιταλία αντιμετωπίζει την Ισπανία για ένα εισιτήριο στον μεγάλο τελικό της Κυριακής.

Τελευταία φορά που οι δύο ομάδες έπαιξαν σε τελικό Euro ήταν το 2012, όταν είχαν αντιμετωπίσει η μία την άλλη, με την Ισπανία να θριαμβεύει με 4-0 και να βάζει το τελευταίο πετράδι στο στέμμα της δυναστείας που έφτιαξε από το 2008.

Η Ισπανία μπάζει πίσω...

Εννιά χρόνια μετά, το ερώτημα είναι ένα: μπορεί η Ισπανία να φτάσει στον τελικό με τόσο προβληματική αμυντική λειτουργία; Δείτε στο σχετικό γράφημα της Opta / Stats Perform τις τελικές και τα expected goals που έχουν δεχθεί οι Ίβηρες στο φετινό Euro.

Οι τελικές και τα expected goals που έχει δεχθεί η Ισπανία μέχρι στιγμής στο Euro 2020.
Οι τελικές και τα expected goals που έχει δεχθεί η Ισπανία μέχρι στιγμής στο Euro 2020. SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Το πρόβλημα δεν είναι τα τέσσερα γκολ που έχουν φάει οι Ισπανοί, αλλά τα 6.8 που θα έπρεπε να έχουν δεχθεί, με βάση τις ευκαιρίες των αντιπάλων τους. Δείτε τι έχει συμβεί στη μικρή περιοχή, αλλά και σε άλλα σημεία κεντρικά, μπροστά από τη βούλα του πέναλτι.

Τίποτα δεν είναι απόλυτο, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει μέχρι το τρόπαιο μια ομάδα που δίνει τόσο απλόχερα φάσεις στον αντίπαλο. Οι ομάδες που παίρνουν τα Euro και τα Μουντιάλ δεν είναι όλες ίδιες, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αμυντική ασφάλεια.

...αλλά είναι φωτιά στην επίθεση

Στον αντίποδα, το επόμενο ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει η Ιταλία την επιθετική ορμή των Ισπανών. Γιατί μπροστά η ομάδα του Ενρίκε είναι "φωτιά".

Οι τελικές και τα expected goals της Ισπανίας μέχρι στιγμής στο Euro 2020.
Οι τελικές και τα expected goals της Ισπανίας μέχρι στιγμής στο Euro 2020. SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Με 15.6 xG η Ισπανία είναι μακράν της δεύτερης η πιο απειλητική ομάδα του τουρνουά. Οι Ισπανοί έχουν φτιάξει 25 (!) μεγάλες ευκαιρίες στο Euro 2020, καμία από τις άλλες τρεις ομάδες των ημιτελικών δεν έχει πάνω από 15.

Μπορεί να μην τα βάζουν, μπορεί να χάνουν πέναλτι, αλλά οι Ισπανοί μπορούν σταθερά και με συνέπεια να δημιουργούν τις καλύτερες ευκαιρίες, μπροστά από το ύψος του πέναλτι και στη μικρή περιοχή.

Το ιταλικό τείχος μπροστά στον Ντοναρούμα

Θα θέλουν να το επαναλάβουν απέναντι στην Ιταλία, που μέχρι τώρα έχει εξαιρετική αμυντική παρουσία.

Οι τελικές και τα expected goals που έχει δεχθεί η Ιταλία μέχρι στιγμής στο Euro 2020.
Οι τελικές και τα expected goals που έχει δεχθεί η Ιταλία μέχρι στιγμής στο Euro 2020. SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Η Ιταλία είναι η μοναδική ομάδα των ημιτελικών που έχει δεχθεί μονοψήφιο αριθμό τελικών στην εστία (9), ενώ μόνο η Αγγλία έχει επιτρέψει λιγότερα xG στους αντιπάλους της από τα 3.9 της ομάδας του Μαντσίνι.

Είναι ασφαλές να εικάσει κανείς πως μετά το σφύριγμα της λήξης θα μιλάμε ή για την επίθεση των Ισπανών ή για την άμυνά τους, που θα έχει εκτεθεί ξανά.

Η πίεση μπροστά στην περιοχή της Ισπανίας

Πολλά θα κριθούν από το πρες. Οι Ισπανοί προφανώς και είναι ομάδα που κάνει ανάπτυξη από χαμηλά, το έκανε με θάρρος ακόμα κι όταν ο Σιμόν έκανε το λάθος που έφερε το αυτογκόλ του Πέδρι και χάρισε το 1-0 στην Κροατία στη φάση των 16.

Οι Ίβηρες συνέχισαν να βγαίνουν σωστά από την άμυνα, ο Σιμόν συνέχισε να πασάρει με τα πόδια κι από δικό του άνοιγμα στο πλάι ήρθε και το 3-1 με την κεφαλιά του Αθπλικουέτα.

Το μεγάλο όπλο της Ιταλίας

Η Ισπανία θα το κάνει και στον ημιτελικό, αλλά απέναντί της θα έχει μια ομάδα με εκπληκτικό πρες. Οι Ιταλοί πιέζουν ψηλά, πιέζουν άμεσα όταν χάνουν την κατοχή, είναι εξαιρετικοί στο να μην αφήνουν τον αντίπαλο να "αναπνεύσει", να τον κρατάνε στο δικό του μισό του γηπέδου.

Δείτε στο σχετικό γράφημα της Opta / Stats Perform τα κλεψίματα που έχουν κάνει ψηλά οι Ιταλοί.

Τα κλεψίματα που έχει κάνει η Ιταλία ψηλά και τα σουτ/γκολ που έχουν ακολουθήσει.
Τα κλεψίματα που έχει κάνει η Ιταλία ψηλά και τα σουτ/γκολ που έχουν ακολουθήσει. SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Η Ιταλία έχει κάνει 11 τελικές μετά από κλέψιμο ψηλά και έχει πετύχει με αυτόν τρόπο τρία γκολ, επιδόσεις που είναι οι κορυφαίες του τουρνουά.

Σ' αυτόν το χώρο θα κριθούν πολλά. Αν οι Ισπανοί σπάσουν το πρες, θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μεγάλες ευκαιρίες, όπως κάνουν από την αρχή του τουρνουά.

Αν οι Ιταλοί βρουν κλεψίματα, θα έχουν εκείνοι τις καλές στιγμές, απέναντι σε μια άμυνα που δεν εμπνέει ασφάλεια.

TAGS OPTA EURO ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ