OPTA EURO ANALYSIS

Euro 2020, Ιταλία - Αγγλία: Η απόλυτη ανάλυση του τελικού

Euro 2020, Ιταλία - Αγγλία: Η απόλυτη ανάλυση του τελικού
@ AP IMAGES/ 24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ποια ομάδα έχει την καλύτερη αμυντική λειτουργία και ποια πιέζει καλύτερα ψηλά; Η διαφορά μεταξύ Βεράτι και Μάουντ, ο ξεχωριστός Στέρλινγκ και οι αντίθετοι δρόμοι για Ιμόμπιλε - Κέιν. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει Ιταλία και Αγγλία λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό του Euro 2020.

Η ώρα του τελικού έφτασε. Στις 22.00 στο Γουέμπλεϊ θα παλέψουν για το τρόπαιο οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, η Αγγλία και η Ιταλία.

Οι πιο σταθερές, αυτές που εφάρμοσαν καλύτερα το σχέδιο με το οποίο κατέβηκαν στο τουρνουά. Μόνο μια θα κατακτήσει το τρόπαιο, αλλά πριν τον τελικό είναι σωστό να πούμε πως το αξίζουν το ίδιο.

Πάμε να δούμε το πως έφτασαν μέχρι εδώ, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, με τη βοήθεια των γραφημάτων της Opta / Stats Perform, που συνεργάζεται με το SPORT24 για την κάλυψη του Euro 2020. Ξεκινάμε από την άμυνα.

Η Αγγλία την καλύτερη αμυντική λειτουργία...

Η Αγγλία έχει την καλύτερη αμυντική λειτουργία της διοργάνωσης. Δείτε τις τελικές και τα expected goals που είχαν οι αντίπαλοί της στα έξι ματς πριν τον τελικό.

Οι τελικές και τα expected goals των αντιπάλων της Αγγλίας στο Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals των αντιπάλων της Αγγλίας στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Καμία ομάδα δεν έχει απειληθεί τόσο λίγο, αφού συνολικά οι αντίπαλοι των Άγγλων είχαν 3.2 xGoals. Τα Τρία Λιοντάρια έχουν δεχθεί μόνο δύο πραγματικά καλές ευκαιρίες, αμφότερες στο ίδιο ματς: οι δύο μεγάλες βούλες είναι τα πλασέ του Βέρνερ και του Μίλερ που βρέθηκαν φάτσα με τον Πίκφορντ.

Η Αγγλία αναγκάζει τον αντίπαλο σε τελικές χαμηλής επικινδυνότητες, έχει κατεβάσει τον μέσο όρο των τελικών που δέχεται στο εκπληκτικό 0.07 xG/shot.

...ακολουθεί η Ιταλία

Η Ιταλία ακολουθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η Σκουάντρα Ατζούρα έχει κακή αμυντική λειτουργία.

Οι τελικές και τα expected goals των αντιπάλων της Ιταλίας στο Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals των αντιπάλων της Ιταλίας στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Οι αντίπαλοι των Ιταλών είχαν συνολικά 5.4 xGoals, νούμερο που στην κανονική ροή είναι μικρότερο, αν αφαιρεθεί το πέναλτι του Λουκάκου.

Ακόμα και χωρίς το πέναλτι, οι Ιταλοί έχουν επιτρέψει στους αντιπάλους πιο επικίνδυνες τελικές από την Αγγλία, αφού ο μέσος όρος τους είναι στο 0.09 xG/shot.

Η Ιταλία έχει την ποσότητα στην επίθεση...

Πάμε και στην επίθεση. Η Ιταλία έχει απειλήσει περισσότερο από την Αγγλία και έχει 11 γκολ μέχρι τώρα.

Οι τελικές και τα expected goals της Ιταλίας στο Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals της Ιταλίας στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Η ομάδα του Μαντσίνι έχει κάνει 108 τελικές, με συνολική "αξία" 11 xGoals. Έχουν βάλει δηλαδή ακριβώς τα γκολ που "έπρεπε", αφού με τα τρία γκολ εκτός περιοχής κατάφεραν να "ισοφαρίσουν" τις χαμένες ευκαιρίες από κοντά.

...η Αγγλία έχει την ποιότητα

Η Αγγλία ακολουθεί με 10.6 xG, αλλά με τελείως διαφορετική προσέγγιση.

Οι τελικές και τα expected goals της Αγγλίας στο Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals της Αγγλίας στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ έχει κάνει 57 τελικές, σχεδόν τις μισές από την Ιταλία. Ο στόχος των Άγγλων δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα.

Και τα έχουν καταφέρει, αφού με τις μισές τελικές έχουν απειλήσει όσο η Ιταλία, έχουν φτιάξει όλες αυτές τις ευκαιρίες μπροστά από το σημείο του πέναλτι και μέσα στη μικρή περιοχή.

Να πούμε βέβαια πως η επίδοση των Άγγλων είναι λίγο "φουσκωμένη" από τη διπλή ευκαιρία με τη Δανία, αφού ο Κέιν σκόραρε μετα το χαμένο πέναλτι.

Και χωρίς αυτή τη φάση όμως, είναι σαφές πως οι Ιταλοί θέλουν να εκτελούν συχνά, ενώ οι Άγγλοι δεν νοιάζονται για την ποσότητα, ψάχνουν λίγες, αλλά καλές ευκαιρίες.

Οι Ιταλοί πιάζουν περισσότερο/καλύτερα ψηλά

Πάμε και στην πίεση ψηλά. Εδώ η πρωτιά ανήκει ξεκάθαρα στην Ιταλία.

Τα κλεψίματα της Ιταλίας ψηλά στο γήπεδο στο Euro 2020
Τα κλεψίματα της Ιταλίας ψηλά στο γήπεδο στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Η ομάδα του Μαντσίνι έχει ξεκινήσει 51 επιθέσεις μετά από κλέψιμο ψηλά κι απ'αυτές έχει βρει 12 τελικές και τρία γκολ. Η Αγγλία δεν έχει δείξει τέτοιες διαθέσεις.

Τα κλεψίματα της Αγγλίας ψηλά στο γήπεδο στο Euro 2020
Τα κλεψίματα της Αγγλίας ψηλά στο γήπεδο στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Τα Τρία Λιοντάρια έχουν 39 επιθέσεις μετά από κλέψιμο ψηλά, μόλις δύο σουτ και κανένα γκολ.

Η Αγγλία προτιμά να αμύνεται πιο χαμηλά, στο μεσαίο μπλοκ και δεν θέλει γρήγορο κάθετο παιχνίδι, επιδιώκει αργές και μεγάλες επιθέσεις, μέχρι να βρει την καλύτερη ευκαιρία.

Η Ιταλία σίγουρα θα πιέσει ψηλά, κάτι που δυσκολεύει πολύ την Αγγλία, όπως φάνηκε και στο παιχνίδι με τη Γερμανία. Οι μέσοι των Άγγλων δεν έχουν σιγουριά όταν πιέζονται, ούτε θέλουν να παίζουν κάθετα, προτιμούν να βγάζουν την μπάλα στα άκρα.

Η ιταλική πίεση θα είναι μεγάλο όπλο στον τελικό.

Η διαφορά στο κέντρο: Βεράτι vs Μάουντ

Στο κέντρο τα πράγματα είναι διαφορετικά για τις ομάδες. Η Αγγλία αρκείται στο να παίρνει από τους μέσους πίεση και έλεγχο του ρυθμού, ενώ η Ιταλία παίρνει από κέντρο της και κάθετο παιχνίδι, δημιουργία.

Το βλέπει εύκολα κανείς αν δει τι έχουν κάνει οι μέσοι που αγωνίζονται πιο ψηλά στο γήπεδο. Δείτε τις ευκαιρίες που έχει φτιάξει ο Βεράτι στο τουρνουά.

Οι ευκαιρίες που έχει φτιάξει ο Βεράτι στο Euro 2020
Οι ευκαιρίες που έχει φτιάξει ο Βεράτι στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Ο μέσος της Παρί έχει δημιουργήσει 12 ευκαιρίες και έχει δύο ασίστ, παρότι δεν αγωνίστηκε λεπτό στα δύο πρώτα ματς του τουρνουά. Πάμε και στον Μάουντ.

Οι ευκαιρίες που έχει φτιάξει ο Μάουντ στο Euro 2020
Οι ευκαιρίες που έχει φτιάξει ο Μάουντ στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Ο μέσος της Τσέλσι έχει φτιάξει οκτώ ευκαιρίες, έχει μία ασίστ, όμως το θέμα δεν είναι η ποσότητα, αλλά ο τρόπος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευκαιριών που έχουν έρθει από τα πόδια του Μάουντ είναι εκτελέσεις κόρνερ. Στο open play ο Άγγλος έχει δημιουργήσει ελάχιστα.

Ο Στέρλινγκ είναι παντού, ο Κιέζα είναι στην εκτέλεση

Η Αγγλία δεν παίρνει σχεδόν τίποτα στην επίθεση από το κέντρο της, αλλά έχει τον Στέρλινγκ. Ο άσος της Σίτι δεν έχει μόνο τρια γκολ, αλλά είναι κι αυτός από του οποίου τα πόδια ξεκινούν τα πάντα.

Οι ενέργειες του Στέρλινγκ με την μπάλα στον ημιτελικό της Αγγλίας με τη Δανία
Οι ενέργειες του Στέρλινγκ με την μπάλα στον ημιτελικό της Αγγλίας με τη Δανία SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Ο Στέρλινγκ απέναντι στη Δανία είχε 73 ενέργειες με την μπάλα, 16 εξ αυτών ήταν εντός της μεγάλης περιοχής, ενώ είχε και 10(!) πετυχημένες ντρίμπλες.

Η Ιταλία δεν έχει παίκτη που να παίρνει τόσο μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού πάνω του, αλλά έχει τον Κιέζα.

Οι τελικές και τα expected goals του Κιέζα στο Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals του Κιέζα στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Ο εξτρέμ της Γιουβέντους δεν ήταν βασικός στην αρχή του τουρνουά, αλλά άλλαξε τα πράγματα στην παράταση με την Αυστρία και δικαίωσε τον Μαντσίνι με άλλο ένα γκολ στον ημιτελικό με την Ισπανία.

Ιμόμπιλε vs Κέιν: Αντίθετοι δρόμοι

Κλείνουμε με μια ματιά στους σέντερ φορ. Δείτε τις τελικές και τα expected goals του Ιμόμπιλε.

Οι τελικές και τα expected goals του Ιμόμπιλε στο Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals του Ιμόμπιλε στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM


Ο φορ της Λάτσιο ξεκίνησε "καυτός", με δύο γκολ στα δύο πρώτα ματς, αλλά έκτοτε δεν έχει βρει δίχτυα, ούτε απειλεί πολύ.

Ακριβώς αντίθετη πορεία με αυτήν του Κέιν.

Οι τελικές και τα expected goals του Κέιν στο Euro 2020
Οι τελικές και τα expected goals του Κέιν στο Euro 2020 SPORT24 / OPTA STATS PERFORM

Ο φορ της Τότεναμ δεν είχε γκολ στον όμιλο, αλλά έχει τέσσερα γκολ στα τρία νοκ-άουτ της Αγγλίας. Ο Κέιν παίζει μακριά από την περιοχή, βοηθάει στη δημιουργία, αλλά ταυτόχρονα βρίσκει τον τρόπο να έρχεται σε καλές εκτελέσεις, κεντρικά στην περιοχή.

Euro 2020, Ιταλία - Αγγλία: Η απόλυτη ανάλυση του τελικού

Οι μάχες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με euro προσφορές και υψηλές αποδόσεις. Betshop.gr | Όροι & προϋποθέσεις. 21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777. Ρυθμιστής εμπ. επικ/νίας: ΕΕΕΠ

TAGS OPTA EURO ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ