EURO 2020

Euro 2020, Γαλλία - Ελβετία 4-5 πέν.: Ο Ζόμερ υπέγραψε στα πέναλτι το θαύμα της Ελβετίας, μοιραίος ο Εμπαπέ

Ο Κίλιαν Εμπαπέ απογοητευμένος μετά από την άστοχη εκτέλεση πέναλτι
Ο Κίλιαν Εμπαπέ απογοητευμένος μετά από την άστοχη εκτέλεση πέναλτι © 2021 MARKO DJURICA / POOL REUTERS / AP IMAGES

Ο Γιαν Ζόμερ έπιασε το τελευταίο πέναλτι της Γαλλίας, με εκτελεστή τον Κιλιάν Εμπαπέ, και με 5-4 στην εξτρά διαδικασία η Ελβετία ολοκλήρωσε το θαύμα στη φάση των 16 του Euro 2020. Ο κανονικός αγώνας κι η παράταση έληξαν με 3-3, με τους Ελβετούς να ισοφαρίζουν στο 90+1'.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο απόλυτος ηγέτης της Γαλλίας, ήταν και ο άνθρωπος που την άφησε εκτός συνέχειας στο Euro 2020, αφού έχασε σωρεία ευκαιριών και κυρίως απέτυχε να μετατρέψει σε γκολ την εκτέλεσή του στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην Ελβετία. Ο επιθετικός της Παρί είχε τη μόνη άστοχη προσπάθεια από τις δέκα και οι Ελβετοί, οι οποίοι έκαναν μία απίθανη επιστροφή στο τελευταίο 10λεπτο της κανονικής διάρκειας, προκρίθηκαν με 5-4 στα πέναλτι, ύστερα από το 3-3 του κανονικού αγώνα και της παράτασης.

Ο Γιαν Σόμερ απέκρουσε το πέναλτι του 23χρονου Γάλλου, ενώ οι Χάρις Σεφέροβιτς και Μάριο Γκαβράνοβιτς σημείωσαν τα γκολ στην κανονική διάρκεια, ο τελευταίος στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Καρίμ Μπενζεμά σημείωσε δύο γκολ σε 90'' κάνοντας την ανατροπή, αμέσως μετά από ένα χαμένο πέναλτι του Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, ενώ το παγκόσμιας κλάσης γκολ του Πογκμπά περνάει πλέον σε δεύτερη μοίρα.

Euro 2020, Γαλλία - Ελβετία 4-5 πέν.: Ο Ζόμερ υπέγραψε στα πέναλτι το θαύμα της Ελβετίας, μοιραίος ο Εμπαπέ

Στα προημιτελικά η Ελβετία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στην Αγία Πετρούπολη την προσεχή Παρασκευή στις 19:00.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έκανε την έκπληξη και παρέταξε την ενδεκάδα του σε διάταξη 3-4-3, με τον Μπενζεμά και Εμπαπέ στην κορυφή και τον Αντουάν Γκριεζμάν ανάμεσά τους. Με 3 στόπερ παρατάχθηκε και η Ελβετία, ωστόσο η διάταξη δεν ήταν πρωτόγνωρη σε σχέση με τους "μπλε" που έδειχναν από τα πρώτα λεπτά ότι δεν μπορούσαν να την υιοθετήσουν.

Οι πρωταθλητές κόσμου δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν απειλητικά την μπάλα και ο βασικός τρόπος ήταν οι κούρσες του Εμπαπέ από αριστερά και τα μακρινά σουτ. Κανείς εκ των δύο δεν τρόμαξε την άμυνα των Ελβετών, που ήταν πιο ουσιαστικοί τις λίγες φορές που επιτέθηκαν. Σε μία τέτοια περίπτωση, στο 15ο λεπτό, ο Στίβεν Ζουμπέρ έβγαλε τη σέντρα από αριστερά (έφτασε τις 4 ασίστ και είναι επικεφαλής στη λίστα) και ο Χάρις Σεφέροβιτς νίκησε κατά κράτος τον Κλεμάν Λενγκλέ, κάνοντας το 1-0.

Η αντίδραση των Γάλλων ήταν ανύπαρκτη, γεγονός που αποδείκνυε ότι το 3-4-3 δεν αξιοποιεί το ταλέντο τους. Γι' αυτό και στην ανάπαυλα ο Ντεσάμπ πήρε τα μέτρα του και έριξε στη μάχη τον Κινγκσλέ Κομάν στη θέση του Λενγκλέ, μετατρέποντας τη διάταξη σε 4-2-4 (ο Αντριέν Ραμπιό πέρασε σε θέση αριστερού μπακ).

Άλλαξε διάταξη, πήρε μπρος η Γαλλία

Η Ελβετία δεν έδειξε να πτοείται στα πρώτα λεπτά και μάλιστα κέρδισε πέναλτι από μαρκάρισμα του Μπενζαμέν Παβάρ στον Ζουμπέρ. Ο διαιτητής δεν το καταλόγισε, αλλά άφησε τη φάση να εξελιχθεί γιατί ο Ελβετός σηκώθηκε αμέσως. Όταν προχώρησε η φάση και δόθηκε η ευκαιρία για εξέταση βίντεο, καταλογίστηκε η παράβαση, αλλά ο Ουγκό Λορίς έπιασε την προσπάθεια του Ροντρίγκεζ.

Ύστερα από 4 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, αντί να χάνει με 0-2, η Γαλλία βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-1. Ο Μπενζεμά ήταν ο σκόρερ και στις δύο περιπτώσεις, πρώτα έπειτα από εξαιρετική προσπάθεια να σώσει μπαλιά του Εμπαπέ και στη συνέχεια έπειτα από καταπληκτικό συνδυασμό του Εμπαπέ με τον Γκριεζμάν και ασίστ του τελευταίου.

Η Γαλλία πήρε φόρα και με το 4-2-4 να τη βοηθάει να αναπτύσσεται καλύτερα δημιούργησε κι άλλες ευκαιρίες. Οι Ελβετοί έμοιαζαν σοκαρισμένοι από την έκβαση του αγώνα και στο 75' ο Πολ Πογκμπά τους πάγωσε ακόμη περισσότερο, με ένα τρομερό σουτ από τα 30 μέτρα!

Η Ελβετία το πίστεψε και το γύρισε

Το 3-1 έμοιαζε να έχει καθορίσει τα πάντα, όμως δεν ήταν έτσι. Η είσοδος του Μάριο Γκαβράνοβιτς 2 λεπτά πριν από το γκολ του Πογκμπά αποδείχθηκε κίνηση ματ από τον Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς. Ο βραχύσωμος επιθετικός της Ντίναμο Ζάγκρεμπ αναστάτωσε την (κακή για ακόμα ένα παιχνίδι) άμυνα των "μπλε", με τον Ραφαέλ Βαράν να μην μπορεί να τον σταματήσει.

Αρχικά δεν σταμάτησε τον Σεφέροβιτς σε ακόμα μία φάση στον "αέρα", με συνέπεια να μειώσει στο 81ο λεπτό με νέα κεφαλιά. Στη συνέχεια, ο Γκαβράνοβιτς πήρε μια κάθετη κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ήταν εκτεθειμένος για λίγα εκατοστά. Τελικά, ο Γκαβράνοβιτς έβαλε γκολ που μέτρησε στις καθυστερήσεις, με άπιαστο σουτ, ρίχνοντας τη Γαλλία στο καναβάτσο.

Μοιραίος Εμπαπέ απ' την παράταση

Η παράταση βρήκε τη Γαλλία κουρασμένη και πιεσμένη, με συνέπεια ο Μπενζεμά να τραυματιστεί και να αποχωρήσει στο 97' και λίγα λεπτά αργότερα ο Κομάν να πέσει κάτω με μυικό πρόβλημα, αλλά τελικά να συνεχίσει τον αγώνα του. Οι Ελβετοί έτρεχαν περισσότερο, πίεζαν περισσότερο και με περισσότερους παίκτες, οπότε ήταν πιο επικίνδυνοι κι έφτασαν πιο κοντά στο γκολ. Στο 2ο ημίχρονο της παράτασης, οι "μπλε" έδωσαν ό,τι είχαν ως απόθεμα δυνάμεων, με τον Εμπαπέ να σπαταλά τις δύο ευκαιρίες που πέρασαν απ' τα πόδια του και το παιχνίδι να οδηγείται στα πέναλτι.

Ο Εμπαπέ παρέμεινε μοιραίος για τη Γαλλία, έχοντας αναλάβει την ευθύνη του 5ου πέναλτί της. Για την Ελβετία εκτέλεσαν εύστοχα δύο στόπερ (Μανουέλ Ακάντζι, Φαμπιάν Σαρ), για τη Γαλλία ένας (Πρεσνέλ Κιμπεμπέ) και τελικά αυτός που δεν κατάφερε να σκοράρει ήταν ο πιο καλός όλων, ο Εμπαπέ. Ο Ζόμερ έπεσε σωστά και στον κατάλληλο χρόνο και έγινε κι αυτός ήρωας για τη χώρα του.

Η διαδικασία των πέναλτι

  1. Γκαβράνοβιτς 1-0
  2. Πογκμπά 1-1
  3. Σαρ 2-1
  4. Ζιρού 2-2
  5. Ακάντζι 3-2
  6. Τουράμ 3-3
  7. Βάργκας 4-3
  8. Κιμπεμπέ 4-4
  9. Μεχμέντι 5-4
  10. Εμπαπέ 5-4

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Βαράν, Λενγκλέ (46' Κομάν, 111' Τουράμ), Κιμπεμπέ, Παβάρ, Πογκμπά, Καντέ, Ραμπιό, Μπενζεμά (93' Ζιρού), Γκριεζμάν (88' Σισοκό), Εμπαπέ

ΕΛΒΕΤΙΑ: Σόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ (87' Μεχμέντι), Βιντμέρ (73' Εμπαμπού), Φρόιλερ, Τζάκα, Ζουμπέρ (79' Φάσναχτ), Σέφεροβιτς (97' Σερ), Σακίρι (73' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (79' Ρ. Βάργκας)

TAGS EURO 2020 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ