EURO 2020

Euro 2020, Ελβετία - Ισπανία 1-3 πέν.: Ο Σιμόν και ο Οϊαρθάμπαλ νίκησαν τον Ζόμερ στα πέναλτι

Ο Σιμόν πανηγυρίζει με τον Οϊρθάμπαλ μετά την πρόκριση των Ισπανών επί της Ελβετίας στα πέναλτι | 2 Ιουλίου 2021
Ο Σιμόν πανηγυρίζει με τον Οϊαρθάμπαλ μετά την πρόκριση των Ισπανών επί της Ελβετίας στα πέναλτι | 2 Ιουλίου 2021 © 2021 KIRILL KUDRYAVTSEV/AP IMAGES

Η Ισπανία πήρε ακόμα μία αγχωτική πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2020, αυτήν τη φορά χάρη στη διαδικασία των πέναλτι. Οι Ελβετοί απέτυχαν σε 3 προσπάθειες και οι Ισπανοί πήραν την πρόκριση με 3-1 (1-1 ο κανονικός αγώνας κι η παράταση).

Η Ισπανία είναι η πρώτη ομάδα των ημιτελικών του Euro 2020, ύστερα απ' την περιπετειώδη νίκη της στα πέναλτι επί της Ελβετίας στην "Γκάζπρομ Αρένα" της Αγίας Πετρούπολης. Το 3-1 ήρθε έπειτα από μπαράζ αποτυχιών στις εκτελέσεις, με τους Ελβετούς να σημειώνουν γκολ μόνο με την πρώτη προσπάθειά τους και τον Ουνάι Σιμόν να πιάνει δύο πέναλτι.

Ο Ντένις Ζακάρια με αυτογκόλ έδωσε προβάδισμα στην Ισπανία νωρίς στον αγώνα, ενώ ο Τζερντάν Σακίρι ισοφάρισε στο 2ο ημίχρονο. Οι Ισπανοί είχαν πολλές ευκαιρίες να βρουν το νικητήριο γκολ, τόσο στο 90λεπτό όσο και στην παράταση, αλλά βρήκαν απέναντί τους τον εξαιρετικό Γιαν Ζόμερ, παρότι οι Ελβετοί έπαιζαν με 10 παίκτες απ' το 77' λόγω αποβολής του Ρέμο Φρόιλερ.

Στα ημιτελικά, οι Ισπανοί θα αντιμετωπίσουν το νικητή του Βέλγιο - Ιταλία στο "Γουέμπλεϊ", την Τρίτη στις 22:00.

Euro 2020, Ελβετία - Ισπανία 1-3 πέν.: Ο Σιμόν και ο Οϊαρθάμπαλ νίκησαν τον Ζόμερ στα πέναλτι

Ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς επέλεξε τον Ντένις Ζακάρια για αντικαταστάτη του τιμωρημένου Γκράνιτ Τζάκα, χωρίς να αλλάζει το 3-4-3 στη διάταξη της ενδεκάδας του. Στον αντίποδα, ο Λουίς Ενρίκε έκανε δύο αλλαγές σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στην Κροατία, αφού επανέφερε τον Τζόρντι Άλμπα στη θέση του Χοσέ Γκαγιά για αριστερό μπακ, ενώ προτίμησε τον Πάου Τόρες αντί του Έρικ Γκαρθία στα στόπερ.

Η επιλογή του Πέτκοβιτς για τα χαφ αποδείχθηκε μοιραία και του Ενρίκε για τα μπακ ευεργετική μόλις στο 8ο λεπτό. Σε ένα κόρνερ από δεξιά, η μπάλα έφτασε έξω από την περιοχή, από όπου ο Άλμπα έπιασε ένα βολέ, κόντραρε στον Ζακάρια και κατέληξε στα δίχτυα. Η φάση χρεώθηκε αυτογκόλ του μέσου της Γκλάντμπαχ και ήταν το 10ο στο φετινό τουρνουά, όταν σε όλα τα προηγούμενα Euro μαζί είχαν σημειωθεί μόλις 9.

Η καλή κυκλοφορία της μπάλας από τη "φούρια ρόχα", κυρίως απ' τα στόπερ και από τον Πέδρι (ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία των προημιτελικών του Euro) βοήθησε την Ισπανία να έχει τον έλεγχο του ρυθμού. Οι Ελβετοί προσπάθησαν με κάποιες προωθημένες μπαλιές να βρουν τον Χάρις Σεφέροβιτς, αλλά όχι και τον Μπριλ Εμπολό, που τραυματίστηκε κι έγινε αλλαγή στο 23'.

Η καλύτερη στιγμή στο 1ο ημίχρονο ήταν ξανά για την Ισπανία και ξανά από στημένο του Κόκε. Από νέο κόρνερ του ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα είχε την ευκαιρία να κάνει το 2-0, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω στον Γιαν Ζόμερ. Μάλιστα, ο μέσος της Ατλέτικο είχε και μια καλή εκτέλεση φάουλ, με την μπάλα λίγο άουτ. νΜε τον Ρουμπέν Βάργκας αντί του Εμπολό οι Ελβετοί δεν κατάφεραν να απειλήσουν και ο κορυφαίος σε ασίστ στο φετινό τουρνουά, Στίβεν Ζουμπέρ, δεν κατάφερε να περάσει επικίνδυνες πάσες στους συμπαίκτες του.

Οι Ισπανοί άρχισαν με αλλαγή παίκτη στο 2ο μέρος, αφού ο Ντάνι Όλμο πήρε τη θέση του Πάμπλο Σαράμπια. Ο Όλμο προερχόταν από δυο ασίστ κόντρα στην Κροατία και έδειξε μεγάλη όρεξη και στα πρώτα λεπτά της παρουσίας του στον αγώνα της Αγίας Πετρούπολης. Το ίδιο ορεξάτοι ήταν και οι Ελβετοί, οι οποίοι έψαξαν το γκολ της ισοφάρισης κυρίως από στημένα, σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Μία επικίνδυνη κεφαλιά του Ζακάρια κατέληξε άουτ, με τους Ισπανούς να εξακολουθούν να απολαμβάνουν την κατοχή της μπάλας, αλλά σε αντίθεση με άλλες φορές, να μη δημιουργούν. Η είσοδος του Ζεράρ Μορένο στη θέση του Άλβαρο Μοράτα δεν αφορούσε τόσο τη δημιουργία, ωστόσο την εκτέλεση. Αυτή τελικά ήρθε για την Ελβετία, η οποία σε περίπου 10 λεπτά είχε 3 καλές στιγμές. Η τελευταία εξ αυτών ήταν από τον Τζερντάν Σακίρι στο 68', ύστερα από λάθος των Εμερίκ Λαπόρτ και Πάου Τόρες, με τον Ελβετό μεσοεπιθετικό να κάνει το 1-1.

Το γκολ σόκαρε τους Ισπανούς, που όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά είδαν τους Ελβετούς να ψάχνουν πιο επισταμένα το τέρμα, μέχρι τη φάση του 77ου λεπτού και την αποβολή του Ρέμο Φρόιλερ με απευθείας κόκκινη για τάκλιν στον Μορένο. Η Ισπανία δεν εκμεταλλεύτηκε τον παίκτη παραπάνω στον αγωνιστικό χώρο, πέραν ενός σουτ του Μορένο που μπλόκαρε εύκολα ο Ζόμερ. Οι αλλαγές των δύο προπονητών στο τέλος αφορούσαν κυρίως την παράταση και το παιχνίδι οδηγήθηκε εκεί ακριβώς.

Η παράταση εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο, αυτόν του Ζόμερ. Ο τερματοφύλακας της Ελβετίας ερχόταν κάθε λεπτό αντιμέτωπος και με άλλο κίνδυνο, αλλά ήταν εκεί όποτε τελική των Ισπανών πήγαινε προς τον στόχο. Ο Μορένο έχασε δύο τεράστιες ευκαιρίες, ενώ ο Όλμο απείλησε επίσης, ο Σέρχιο Μπουσκέτς, ο Μάρκος Γιορέντε... Ο Ζόμερ ήταν πάντα εκεί, σταθερός και ακατάβλητος.

Στα πέναλτι διεξήχθη άτυπος διαγωνισμός αποτυχίας, αφού στα; δίχτυα κατέληξαν μόλις 4 εκτελέσεις. Οι Ντάνι Όλμο, Μορένο και Μίκελ Οϊαρθάμπαλ ευστόχησαν για την Ισπανία, ο Μάριο Γκαβράνοβιτς με την πρώτη εκτέλεση για την Ελβετία. Ο Ουνάι Σιμόν έπιασε τα πέναλτι των Φαμπιάν Σερ και Μανουέλ Ακάντζι, ο Γιαν Ζόμερ μόνο αυτό του Ρόδρι (που μπήκε αλλαγή στο 119' για τις εκτελέσεις), ενώ ο Σέρχιο Μπουσκέτς είχε προσπάθεια στο δοκάρι.

Με το 3-1 στα πέναλτι, η Ισπανία προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2020 και περιμένει το νικητή του Βέλγιο - Ιταλία για τον 1ο ημιτελικό του "Γουέμπλεϊ".

Οι εκτελέσεις των πέναλτι στο Ελβετία - Ισπανία

  • Μπουσκέτς - δοκάρι
  • Γκαβράνοβιτς - γκολ
  • Όλμο - γκολ
  • Σερ - απόκρουση Σιμόν
  • Ρόδρι - απόκρουση Ζόμερ
  • Ακάντζι - απόκρουση Σιμόν
  • Μορένο - γκολ
  • Βάργκας - άουτ
  • Οϊαρθάμπαλ - γκολ

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Βιντμέρ (100' Εμπαμπού), Ζακάρια (101' Σερ), Φρόιλερ, Ζουμπέρ (90+2' Φάσναχτ), Σακίρι (81' Σο), Σεφέροβιτς (82' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (23' Ρ. Βάργκας)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Π. Τόρες (113' Τιάγκο), Άλμπα, Κόκε (90+2' Μ. Γιορέντε), Μπουσκέτς, Πέδρι (119' Ρόδρι), Σαράμπια (46' Όλμο), Μοράτα (54' Μορένο), Φ. Τόρες (91' Οϊαρθάμπαλ)

TAGS EURO 2020 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ