ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Το "σωσίβιο" του Nations League, οι πιθανοί αντίπαλοι και οι διασταυρώσεις

EURO 24 /  -  (  / EUROKINISSI)
EURO 24 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Ελλάδα, εάν δεν καταφέρει τελικά να πάρει την απευθείας πρόκριση για την τελική φάση του Euro 2024, έχει το "μαξιλάρι" του Nations League. Οι πιθανοί αντίπαλοι, οι διασταυρώσεις και τα σενάρια.

Η Εθνική την Κυριακή (10/9, 21:45, ALPHA, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24) υποδέχεται το Γιβραλτάρ στην OPAP Arena για την 6η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024, που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.

Ο αντίπαλος είναι χαμηλού επιπέδου για την Ελλάδα, ωστόσο όπως και να 'χει, οι διεθνείς θέλουν οπωσδήποτε το τρίποντο. Στόχος είναι οι νίκες απέναντι σε Γιβραλτάρ και Ιρλανδία (13/10), προκειμένου η Εθνική να διεκδικήσει όποιες πιθανότητες έχει για απευθείας πρόκριση στα εντός έδρας ματς με Ολλανδία (16/10) και Γαλλία (21/11).

Τα κριτήρια κατάταξης σε ισοβαθμία

  1. Περισσότεροι βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  2. Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  3. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  4. Επανεφαρμογή κριτηρίων 1-3 μεταξύ των ομάδων που εξακολουθούν να ισοβαθμούν
  5. Καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  6. Καλύτερη επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  7. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  8. Περισσότερες νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  9. Περισσότερες εκτός έδρας νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  10. Πόντοι fair play (1 πόντος για κίτρινη κάρτα, 3 πόντοι για κόκκινη κάρτα με δύο κίτρινες, 3 πόντοι για απευθείας κόκκινη κάρτα, 4 πόντοι για κίτρινη κάρτα και κατόπιν απευθείας κόκκινη)
  11. Θέση στο ranking του Nations League

Μετά την βαριά με 3-0 από τους οράνιε στο Philips Stadium, τα πράγματα για τη δεύτερη θέση έχουν δυσκολέψει δραματικά. Η Ελλάδα έχει χάσει την ισοβαθμία από την Ολλανδία και για να την ξαναπάρει, θα πρέπει να πετύχει τέσσερα γκολ στο μεταξύ τους παιχνίδι. Επομένως, χρειάζεται καλύτερη συγκομιδή από τους παίκτες του Κούμαν στα εναπομείναντα ματς.

Ωστόσο, η Εθνική έχει και το "μαξιλαράκι" του Nations League. Δηλαδή, μπορεί να αποκτήσει το "εισιτήριο" για τα γήπεδα της Γερμανίας μέσω των μπαράζ που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο.

Οι πιθανοί αντίπαλοι

Οι ομάδες που κατέλαβαν την πρωτιά του ομίλου τους σε κάθε μία από τις τρεις πρώτες κατηγορίες του Nations League θα συμμετάσχουν αντίστοιχα σε τρία Final Four με απώτερο σκοπό ένα από τα τρία τελευταία εισιτήρια για το τουρνουά της Γερμανίας.

Αν κάποια από αυτές τις ομάδες έχει εξασφαλίσει πλασάρισμα από τα προκριματικά του Euro, τότε θα πάρει τη θέση της η επόμενη ομάδα της ίδιας League χωρίς εισιτήριο για το Euro. Να τονίσουμε εδώ ότι σε αυτή την περίπτωση (που ο πρώτος ομίλου NL πάει Γερμανία απευθείας) πρόκριση για τα μπαράζ δεν παίρνει ο δεύτερος του ομίλου του Nations League που βρισκόταν η συγκεκριμένη χώρα, αλλά το εισιτήριο δίνεται βάσει της σειράς κατάταξης ολόκληρης της κατηγορίας.

Στο League C, στο οποίο βρισκόταν η Ελλάδα, οι υπόλοιπες νικήτριες είναι η Τουρκία, το Καζακστάν και η Γεωργία, κάτι που σημαίνει πως αν ούτε αυτές οι χώρες εξασφαλίσουν εισιτήριο μέσω προκριματικών, τότε θα είναι οι τέσσερις εθνικές ομάδες που θα διεκδικήσουν μία θέση στο Euro 2024 μέσω του Final Four της League C.

Με βάσει τα τωρινά δεδομένα, η Τουρκία είναι στην κορυφή του τετάρτου ομίλου στο +3 από Κροατία και Αρμενία, η Γεωργία είναι στην 4η θέση στο -2 από την δεύτερη Ισπανία, ενώ το Καζακστάν παλεύει επίσης για την απευθείας πρόκριση, αλλά είναι 4ο στον όμιλό του.

Ως εκ τούτου, άμεσα επιλαχούσα ομάδα για να κλείσει την 4άδα είναι το Λουξεμβούργο (το οποίο επίσης παλεύει για απευθείας πρόκρισης). Ελπίζουν ακόμη το Αζερμπαϊτζάν, το Κόσοβο και η Βουλγαρία για μία θέση στα μπαράζ του Nations League. Να σημειωθεί πως η Εσθονία (ως καλύτερη ομάδα του League D) παραμένει αστάθμητος παράγοντας και μπορεί να κλείσει τρύπες.

Οι διασταυρώσεις των μπαράζ

Η Ελλάδα ως δεύτερη καλύτερη στο Ranking της θα αντιμετωπίσει την τρίτη καλύτερη ομάδα της League C. Την δεδομένη στιγμή σε αυτή τη θέση βρίσκεται το Καζακστάν. Εάν τελικά η Τουρκία, δεν καταφέρει να πάρει το εισιτήριό της απευθείας, τότε θα είναι εκείνη που θα αντιμετωπίσει την Εθνική μας ομάδα.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο, η Ελλάδα να βρεθεί ως καλύτερη ομάδα του League C, σε περίπτωση που η Γεωργία προκριθεί απευθείας στο Euro από τον όμιλό της. Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική θα αντιμετωπίσει την τέταρτη καλύτερη ομάδα του Ranking της UEFA (Καζακστάν ή Λουξεμβούργο ή Αζερμπαϊτζάν ή άλλη επιλαχούσα).

Τα παιχνίδια είναι μονά και η Ελλάδα θα παίξει στην έδρα της σε οποιοδήποτε σενάριο. Όσον αφορά στον τελικό θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.

Έτσι, βάσει των τωρινών δεδομένων στις 9 Σεπτεμβρίου (αλλάζουν στην εξέλιξη των προκριματικών) οι διασταυρώσεις στα playoffs του Nations League διαμορφώνονται ως εξής:

  1. 21/03/2024 Γεωργία - Λουξεμβούργο
  2. 21/03/2024 Ελλάδα - Καζακστάν
  • Τελικός (26/03/2024): Γεωργία ή Λουξεμβούργο - Ελλάδα ή Καζακστάν
  • Επιλαχούσες: Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ
  • Απευθείας πρόκριση έως τώρα: Τουρκία
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NATIONS LEAGUE EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ