ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Οι πιθανοί αντίπαλοι στα ιστορικά playoffs για την πρόκριση στο Euro 2024

Εθνική Ελλάδας: Οι πιθανοί αντίπαλοι στα ιστορικά playoffs για την πρόκριση στο Euro 2024
INTIME SPORTS

Τα προκριματικά του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν και το SPORT24 εξετάζει ποια είναι τα δεδομένα για τα playoffs Nations League που δίνουν δεύτερη ευκαιρία στην Εθνική Ελλάδας. Ο πιθανός αντίπαλος για τη χώρα μας αυτήν τη στιγμή και οι επιλαχόντες.

Οι αγώνες του Σεπτεμβρίου για τα προκριματικά του Euro 2024 ολοκληρώθηκαν και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τα είκοσι εισιτήρια που θα μοιράσουν οι δέκα όμιλοι. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στα γήπεδα της Γερμανίας, όπου περιμένει ήδη η οικοδέσποινα κι έτσι απομένουν τρία εισιτήρια που αναζητούν κατόχους.

Οι τρεις χώρες που θα συμπληρώσουν την 24άδα θα προκύψουν από το Nations League 2022-2023 και συγκεκριμένα από τρεις παράλληλες διαδικασίες playoffs που θα διεξαχθούν, με τους νικητές να κερδίζουν θέση στο Euro 2024.

Η Εθνική Ελλάδας έχει κερδίσει το δικαίωμα στο όνειρο μέσω αυτής της διαδικασίας, αφού οι ελπίδες για "εισιτήριο" μέσω προκριματικών τείνουν στο ελάχιστο, ύστερα από τις δύο αγωνιστικές του 2ου ομίλου τον Σεπτέμβριο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρίσκεται στην 3η θέση, με τους ίδιους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει κι η Ολλανδία με αγώνα λιγότερο, όμως έπειτα από τη βαριά ήττα στο Αϊντχόφεν οι πιθανότητες προσπέρασης των "οράνιε" δεν είναι ρεαλιστικές.

Τα playoffs χάρη στη νίκη της χώρας μας στον 2ο όμιλο της League C στο Nations League είναι αυτά που προσφέρουν ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης κι αν τελικά η Ελλάδα διαβεί αυτό το μονοπάτι, θα χρειαστεί δύο αγώνες για να πάρει εισιτήριο για τα γερμανικά γήπεδα.

Τα κριτήρια κατάταξης σε ισοβαθμία

  1. Περισσότεροι βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  2. Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  3. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων
  4. Επανεφαρμογή κριτηρίων 1-3 μεταξύ των ομάδων που εξακολουθούν να ισοβαθμούν
  5. Καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  6. Καλύτερη επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  7. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  8. Περισσότερες νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  9. Περισσότερες εκτός έδρας νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  10. Πόντοι fair play (1 πόντος για κίτρινη κάρτα, 3 πόντοι για κόκκινη κάρτα με δύο κίτρινες, 3 πόντοι για απευθείας κόκκινη κάρτα, 4 πόντοι για κίτρινη κάρτα και κατόπιν απευθείας κόκκινη)
  11. Θέση στο ranking του Nations League

Οι κανόνες σχηματισμού

Τα τρία... Final Four των League A, B και C του Nations League θα συμπληρωθούν ιδανικά από τέσσερις ομάδες κάθε κατηγορίας. Η UEFA έχει θεσπίσει κάποιους κανόνες, ώστε αυτή η διαδικασία να καταστεί δυνατή υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ 12 ΧΩΡΩΝ

  • Οι τέσσερις θέσεις κάθε διαδικασίας playoffs κάθε κατηγορίας αρχίζουν να συμπληρώνονται από τη League C. Ακολουθεί η League B και τελευταία συμπληρώνονται τα playoffs της League A
  • Οι νικητές ομίλων του Nations League συμπληρώνουν τα Final Four, εκτός αν έχουν πάρει εισιτήριο από τα προκριματικά του Euro 2024
  • Αν ένας νικητής ομίλου Nations League στις πρώτες τρεις κατηγορίες έχει προκριθεί ήδη στο Euro 2024, η χώρα με την υψηλότερη θέση στην κατάταξη της αντίστοιχης κατηγορίας που δεν έχει προκριθεί, παίρνει τη θέση του
  • Αν υπάρχουν λιγότερες από τέσσερις χώρες μιας κατηγορίας για τα playoffs μιας κατηγορίας, την πρώτη διαθέσιμη θέση καλύπτει ο νικητής ομίλου της League D που είναι υψηλότερα στην κατάταξη της κατηγορίας και δεν έχει προκριθεί ήδη στο Euro 2024. Αν υπάρχουν κι άλλες κενές θέσεις, καλύπτονται από χώρες που δεν έχουν προκριθεί ήδη, με βάση την κατάταξή τους στο Nations League, με την προϋπόθεση οι νικητές ομίλων League A, B και C να μην αγωνιστούν με χώρα πιο ψηλά στην κατάταξη

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ 12 ΧΩΡΩΝ

  • Αν τέσσερις οι περισσότερες ομάδες μιας κατηγορίας έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε playoffs, σχηματίζεται μία τετράδα playoffs με ομάδες της αντίστοιχης κατηγορίας. Αν υπάρχουν επιπλέον ομάδες, αυτές τοποθετούνται σε άλλα playoffs
  • Ένας νικητής ομίλου Nations League απαγορεύεται να τοποθετηθεί σε playoffs με χώρα από ανώτερη κατηγορία
  • Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόσει επιπλέον όρους και προϋποθέσεις αν απαιτηθούν, κατόπιν έγκρισης της Εκτελεστικής Επιτροπής

Το σύστημα διεξαγωγής και οι ημερομηνίες των αγώνων

Όταν σχηματιστούν τα τρία playoffs, οι δώδεκα ομάδες θα αρχίσουν την προετοιμασία για τις μάχες του Μαρτίου 2024. Οι ημιτελικοί είναι μονοί και διεξάγονται στις έδρες των δύο πρώτων του Nations League ranking κάθε κατηγορίας, ως εκ τούτου με τα υπάρχοντα δεδομένα της Γεωργίας και της Ελλάδας για τη League C.

Οι τελικοί είναι επίσης μονοί και η έδρα θα αποφασιστεί κατόπιν κλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στη Νιόν, όταν και θα σχηματιστούν επίσημα τα τρία μονοπάτια.

Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και οι τελικοί την Τρίτη 26 του μήνα.

Ο πιθανός αντίπαλος έπειτα από τους αγώνες Σεπτεμβρίου

Με τη συμπλήρωση πέντε αγωνιστικών στους ομίλους των πέντε ομάδων και έξι στους ομίλους των έξι ομάδων στα προκριματικά του Euro 2024, υπάρχει ήδη μία εικόνα για το πού βρίσκεται κάθε ομάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίπαλο της Ελλάδας στα playoffs.

Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα ως 2η στο ranking της League C, θα αντιμετώπιζε την 3η Τουρκία και η επικεφαλής Γεωργία το 4ο Καζακστάν.

Η παρέα του Χβίτσα Κβαρατσχέλια βρίσκεται στην 4η θέση του 1ου προκριματικού ομίλου, πέντε βαθμούς πίσω από τη 2η Ισπανία ύστερα από την ήττα της από τη Νορβηγία και τη νίκη των Ισπανών επί της Κύπρου και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ελπίζει για απευθείας πρόκριση.

Ως εκ τούτου, με τα τρέχοντα δεδομένα, θα βρίσκεται στο Final Four της League C και μάλιστα ως επικεφαλής (οπότε η Ελλάδα δεν θα πάρει τη θέση της, κάτι που θα συνέβαινε αν η Γεωργία περνούσε απευθείας), άρα μπορεί να συναντήσει την Ελλάδα μόνο στον τελικό.

Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του μήνα με έναν βαθμό από την ισοπαλία με την Αρμενία την Παρασκευή (ακολούθως είχε ρεπό) που όμως την κρατά στη 2η θέση του 4ου προκριματικού ομίλου, τρεις βαθμούς πάνω από τον ανταγωνισμό από Αρμενία και Ουαλία και φαβορί για την πρόκριση.

Αυτό σημαίνει ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, δεν είναι αντίπαλος της Ελλάδας στα ημιτελικά του Final Four και θα "παραχωρήσει" τη θέση της στην αμέσως επόμενη ομάδα του Nations League ranking στη League C.

Η ομάδα αυτή είναι το Καζασκστάν, που ύστερα από τους αγώνες του Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην 4η θέση του 8ου ομίλου, χάρη στη νίκη επί της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι Καζάκοι θα μπορούσαν να είναι επικεφαλής του γκρουπ αν δεν έχαναν εντός έδρας από τη Φινλανδία, η οποία τους περνάει στην ισοβαθμία και Σλοβενία και Δανία έχουν έναν βαθμό περισσότερο.

Σε αυτόν τον πολύ σφιχτό όμιλο, το Καζακστάν προκύπτει ως αντίπαλος της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή, όμως όλα είναι ανοιχτά, αφού απομένουν τέσσερις αγωνιστικές.

Οι εναλλακτικές επιλογές

Σε περίπτωση που το Καζακστάν αφαιρεθεί από τη διαδικασία, λόγω απευθείας πρόκρισης στο Euro 2024, και χωρίς να αλλάξει κάτι για Γεωργία και Τουρκία, τότε πρώτη επιλαχούσα αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας είναι το Λουξεμβούργο.

Οι Λουξεμβούργιοι πραγματοποιούν την καλύτερη πορεία τους σε προκριματικά διοργάνωσης, ο προπονητής τους δήλωσε ότι στόχος είναι η πρόκριση, όμως η εννιάρα από την Πορτογαλία τους προσγείωσε. Ύστερα από έξι αγωνιστικές στον 10ο όμιλο βρίσκονται στην 3η θέση, τρεις βαθμούς πίσω από τη Σλοβακία και αυτήν τη στιγμή έχουν κι αυτοί ως ρεαλιστικό στόχο την πρόκριση μέσω playoffs.

Αν το Λουξεμβούργο κάνει το... θαύμα, τότε κατά σειρά ο αντίπαλος της Ελλάδας θα προκύψει από Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρο, Λευκορωσία, Λιθουανία ή Γιβραλτάρ. Προϋπόθεση, η χώρα αυτή να μην έχει περάσει από τα προκριματικά στο Euro 2024.

Βάσει των τωρινών δεδομένων -που μπορούν να αλλάζουν στην εξέλιξη των προκριματικών- τα δεδομένα των playoffs του Nations League διαμορφώνονται ως εξής:

  1. 21/03/2024 Γεωργία - Λουξεμβούργο
  2. 21/03/2024 Ελλάδα - Καζακστάν
  • Τελικός (26/03/2024) Γεωργία ή Λουξεμβούργο - Ελλάδα ή Καζακστάν
  • Επιλαχούσες: Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία
  • Απευθείας πρόκριση από τη League C έως τώρα: Τουρκία, Σλοβακία
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO NATIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ