ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Το σενάριο που οι 10 βαθμοί δεν αρκούν στην Εθνική για πρόκριση και το σενάριο τριπλής ισοβαθμίας

Eurokinissi / Νάσος Σιμόπουλος

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα του ομίλου για την Εθνική Ελλάδας και πόσους βαθμούς χρειάζεται το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότητα για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Το σενάριο της τριπλής ισοβαθμίας.

Η Εθνική Ελλάδας κρατούσε μια τεράστια νίκη στα χέρια της προηγούμενη με 2-1 της Ολλανδίας στην Τούμπα. Ωστόσο, το γκολ του Ρέιντερς λίγο πριν το φινάλε της αναμέτρησης στέρησε το τρίποντο από την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην 3η αγωνιστική του Β’ ομίλου της League A του Nations League.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παραμένει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και στρέφει το βλέμμα της στην κυριακάτικη (04/10, 21:45) αναμέτρηση απέναντι στη Γερμανία για την 4η αγωνιστική, που ενδεχομένως να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του ομίλου.

Εφόσον η Ελλάδα καταφέρει και πάρει δύο νίκες στα εναπομείναντα τρία παιχνίδια, θα εξασφαλίσει σίγουρα μια από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου φτάνοντας τους 13 βαθμούς, αλλά μπορεί να εξασφαλίσει την πρόκριση εφόσον η μία από αυτές της νίκες είναι απέναντι στη Γερμανία.Και αυτό διότι, σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με τη Μάνσαφτ, η Ελλάδα θα υπερτερεί λόγω των δύο νικών απέναντί της.

Όσον αφορά τους αντιπάλους της Εθνικής, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Το μέγιστο που μπορεί να φτάσει η Ολλανδία είναι στους 14 βαθμούς, ενώ αντίστοιχα η Γερμανία στους 13. Κανείς από τους δύο δεν μπορεί, όμως, να κάνει το απόλυτο από τη στιγμή που θα αναμετρηθούν μεταξύ τους για την τελευταία αγωνιστική του ομίλου.

Εάν η Ελλάδα επικρατήσει της Σερβίας στο Πανθεσσαλικό, θα φτάσει τους 10 βαθμούς. Βαθμολογία που δεν της εξασφαλίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Από την άλλη, εφόσον η Γερμανία νικήσει Ελλάδα, Σερβία και φέρει ισοπαλία με την Ολλανδία φτάνει στους 11. Αντίστοιχα, η Ολλανδία μπορεί με νίκες απέναντι σε Ελλάδα, Σερβία και ήττα από τη Γερμανία να φτάσει επίσης του 11 βαθμούς.

Συνεπώς, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς χρειάζεται τουλάχιστον 4 βαθμούς στα επόμενα παιχνίδια, ενώ με 5 θα είναι σίγουρα στις θέσεις 1-2.

Η 3η θέση και το σενάριο τριπλής ισοβαθμίας

Το θετικό για την Εθνική Ελλάδας είναι πως μπορεί να εξασφαλίσει σχετικά άνετα την 3η θέση. Εάν ηττηθεί η Σερβία από την Ολλανδία, δεν θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά από την Ελλάδα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Ωστόσο, η Εθνική χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για να βρεθεί ανάμεσα στις καλύτερες τρίτες των τεσσάρων ομίλων της League A του Nations League. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει τα μπαράζ παραμονής στην League A και θα είναι στους ισχυρούς στην κλήρωση των προκριματικών του Euro 2028 (06/12/2026) που θα γίνει στο Μπέλφαστ.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και το σενάριο τριπλής ισοβαθμίας. Εφόσον η Ελλάδα νικήσει τη Σερβία, φέρει ισοπαλία με τη Γερμανία και ηττηθεί από την Ολλανδία θα έχει 11 βαθμούς. Εάν, η Ολλανδία νικήσει Ελλάδα, Σερβία και ηττηθεί από τη Γερμανία θα φτάσει και εκείνη τους 11. Τέλος, εφόσον η Γερμανία φέρει ισοπαλία με την Ελλάδα και νικήσει Σερβία, Ολλανδία θα συγκεντρώσει 11 βαθμούς, με αποτέλεσμα να έχουμε τριπλή ισοβαθμία.

Η βαθμολογία

  1. Ελλάδα: 7
  2. Ολλανδία: 5
  3. Γερμανία: 4
  4. Σερβία: 0

Τα κριτήρια ισοβαθμίας στο Nations League

  1. Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια
  2. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια
  3. Γκολ που πέτυχαν στα μεταξύ τους παιχνίδια
  4. Συνολική διαφορά τερμάτων σε όλα τα ματς του ομίλου
  5. Συνολικά γκολ σε όλα τα ματς
  6. Συνολικά εκτός έδρας γκολ
  7. Συνολικές νίκες
  8. Συνολικές εκτός έδρας νίκες
  9. Λιγότεροι βαθμοί πειθαρχίας (κίτρινες/κόκκινες κάρτες)
    κίτρινη = 1 βαθμός
    κόκκινη = 3 βαθμοί
    αποβολή με δεύτερη κίτρινη = 3 βαθμοί
  10. Υψηλότερη θέση στο UEFA Nations League access list 2026/27

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ