ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Η εικόνα των playoffs του Euro 2024 έπειτα από τη νίκη της Τουρκίας

Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει με τον Δημήτρη Πέλκα
Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει με τον Δημήτρη Πέλκα INTIME

Η Τουρκία απομακρύνεται από τον δρόμο της Ελλάδας στα playoffs του Euro 2024, αφού ύστερα από τη νίκη μέσα στην Κροατία για τον 4ο προκριματικό όμιλο μοιάζει να εξασφαλίζει απευθείας το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας.

Η Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται για τις δύο πιο κομβικές αναμετρήσεις στα προκριματικά του Euro 2024, με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο (13/10, 21:45, Alpha, live από το SPORT24) και με την Ολλανδία στην OPAP Arena (16/10, 21:45, Alpha, live από το SPORT24).

Ωστόσο, γνωρίζει πως το μέλλον της ίσως περιλαμβάνει τα playoffs της διοργάνωσης, που προκύπτουν από το Nations League και την κατάκτηση της 1ης θέσης στον όμιλο της στη League C πριν από έναν χρόνο.

Η Εθνική Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να προκριθεί στο Euro 2024 μέσω των playoffs, όμως προς το παρόν δεν γνωρίζει επ' ακριβώς την ταυτότητα των δύο... στροφών που θα βρει μπροστά της.

Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα ως 2η στο ranking της League C, θα αντιμετώπιζε την 3η Τουρκία και η επικεφαλής Γεωργία το 4ο Καζακστάν. Οι νικητές των δύο ζευγαριών της 3ης κατηγορίας θα παίξουν μεταξύ τους για ένα "εισιτήριο". Απαραίτητη προϋπόθεση; Να μην πάρουν το εισιτήριο από τους προκριματικούς ομίλους στα εναπομείντα παιχνίδια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η Τουρκία επικράτησε την Πέμπτη της Κροατίας μέσα στο Όσιγεκ στο ντέρμπι κορυφής του 4ου προκριματικού ομίλου κι έτσι έμεινε μόνη 1η και με έξι βαθμούς απόσταση από τις ομάδες που την κυνηγούν για την πρόκριση, την Αρμενία και την Ουαλία (που έχει αγώνα λιγότερο), μοιάζει απίθανο να μην τερματίσει στην πρώτη δυάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα ρεαλιστικά βγαίνει από το κάδρο των αντιπάλων και σε πρωτο πλάνο μπαίνει το Καζακστάν, που βρίσκεται στην 4η θέση του 8ου ομίλου, όμως μόλις έναν βαθμό μακριά από την κορυφή. Σλοβενία και Δανία έχουν από 13, Φινλανδία και Καζακστάν από 12 και η τελευταία έχει δύο εκτός έδρας αποστολές με δύο εκ των συνδιεκδικητριών για τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ. Αρχικά αντιμετωπίζει τη Δανία στην Κοπεγχάγη και κατόπιν τη Φινλανδία στο Όσλο.

Δύο αποτυχίες σε αυτά τα παιχνίδια και την αφήνουν πολύ πίσω στην κούρσα πρόκρισης από τον όμιλο, αλλά τη στέλνουν κατευθείαν στον ημιτελικό της Εθνικής Ελλάδας.

Παρ' όλα αυτά, αν η ομάδα του Μαγκομέντ Αντίγεβ καταφέρει να πάρει την πρόκριση κι η Τουρκία έχει κάνει το ίδιο, τότε η σκυτάλη περνάει στο Λουξεμβούργο. Από την 3η θέση του 10υ ομίλου, βλέπει από πάνω του τη Σλοβακία κατά τρεις βαθμούς και την Πορτογαλία κατά οκτώ.

Την Παρασκευή αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Ισλανδία που έχει έξι βαθμούς και ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης και την προσεχή Δευτέρα θα δώσει "τελικό" με τους Σλοβάκους μέσα στο Δουκάτο. Αν δεν καταφέρει να τους προσπεράσει, τότε αυτή θα είναι η χώρα που θα βρει η Ελλάδα απέναντί της, αν βρεθεί κι αυτή στα playoffs.

Αν το Λουξεμβούργο κάνει το... θαύμα, τότε κατά σειρά ο αντίπαλος της Ελλάδας θα προκύψει από Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρο, Λευκορωσία, Λιθουανία ή Γιβραλτάρ. Προϋπόθεση, η χώρα αυτή να μην έχει περάσει από τα προκριματικά στο Euro 2024.

Βάσει των τωρινών δεδομένων -που μπορούν να αλλάζουν στην εξέλιξη των προκριματικών- τα δεδομένα των playoffs του Nations League διαμορφώνονται ως εξής:

  1. 21/03/2024 Γεωργία - Λουξεμβούργο
  2. 21/03/2024 Ελλάδα - Καζακστάν
  • Τελικός (26/03/2024) Γεωργία ή Λουξεμβούργο - Ελλάδα ή Καζακστάν
  • Επιλαχούσες: Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Εσθονία
  • Απευθείας πρόκριση από τη League C έως τώρα: Τουρκία, Σλοβακία
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ