ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Αυτοί είναι οι έξι αγώνες άλλων εθνικών που την ενδιαφέρουν για τη μεγάλη μάχη της πρόκρισης στο Euro 2024

Εθνική Ελλάδας: Αυτοί είναι οι έξι αγώνες άλλων εθνικών που την ενδιαφέρουν για τη μεγάλη μάχη της πρόκρισης στο Euro 2024
Οι παίκτες της Εθνικής πανηγυρίζουν το γκολ του Μπακασέτα κόντρα στην Ιρλανδία EUROKINISSI

Η Εθνική Ελλάδας στρέφει τις κεραίες της και σε έξι αγώνες εκτός του δικού της προκριματικού ομίλου του Euro 2024, με φόντο τα playoffs του Nations League.

Η Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται για τις δύο πιο κομβικές αναμετρήσεις στα προκριματικά του Euro 2024, με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο (13/10, 21:45, Novasports Start + Alpha, live από το SPORT24) και με την Ολλανδία στην OPAP Arena (16/10, 21:45, Novasports Start + Alpha, live από το SPORT24)

Δύο νίκες και όλα παραμένουν ανοιχτά για μία από τις δύο θέσεις του 2ου προκριματικού ομίλου, μία απώλεια και ρεαλιστικά όλα έχουν τελειώσει από αυτό το μονοπάτι, με τους "οράνιε" να το διανύουν ταχύτερα και να προλαβαίνουν να ακολουθήσουν τη Γαλλία.

Δεν είναι το μοναδικό όμως που οδηγεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Μάλιστα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει καταφέρει να φτάσει πιο μακριά σε ένα άλλον μονοπάτι, με λιγότερες στροφές, αυτό που άρχισε από το Nations League πριν από έναν χρόνο.

Το σύστημα διεξαγωγής και οι ημερομηνίες των αγώνων

Όταν σχηματιστούν τα τρία playoffs, οι δώδεκα ομάδες θα αρχίσουν την προετοιμασία για τις μάχες του Μαρτίου 2024. Οι ημιτελικοί είναι μονοί και διεξάγονται στις έδρες των δύο πρώτων του Nations League ranking κάθε κατηγορίας, ως εκ τούτου με τα υπάρχοντα δεδομένα της Γεωργίας και της Ελλάδας για τη League C.

Οι τελικοί είναι επίσης μονοί και η έδρα θα αποφασιστεί κατόπιν κλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στη Νιόν, όταν και θα σχηματιστούν επίσημα τα τρία μονοπάτια.

Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και οι τελικοί την Τρίτη 26 του μήνα.

Οι τρεις χώρες που έχουν προτεραιότητα

Η Εθνική Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να προκριθεί στο Euro 2024 μέσω των playoffs, όμως προς το παρόν δεν γνωρίζει επ' ακριβώς την ταυτότητα των δύο... στροφών που θα βρει μπροστά της.

Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα ως 2η στο ranking της League C στο Nations League, θα αντιμετώπιζε την 3η Τουρκία και η επικεφαλής Γεωργία το 4ο Καζακστάν. Οι νικητές των δύο ζευγαριών της 3ης κατηγορίας θα παίξουν μεταξύ τους για ένα "εισιτήριο". Απαραίτητη προϋπόθεση; Να μην πάρουν το εισιτήριο από τους προκριματικούς ομίλους στα εναπομείντα παιχνίδια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η Τουρκία μοιάζει με μία περίπτωση που μπορεί να εξασφαλίσει το εισιτήριο καθ' αυτόν τον τρόπο. Πολλά θα κριθούν από την εκτός έδρας αναμέτρηση της Πέμπτης κόντρα στην ισόβαθμη Κροατία στην κορυφή του 4ου ομίλου, αλλά και από το εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην ουραγό και χωρίς πόντο Λετονία. Δύο νίκες αφαιρούν τους γείτονες από τα playoffs και "προβιβάζουν" στη θέση της αντιπάλου της Ελλάδας το Καζακστάν.

Οι Καζάκοι βρίσκονται στην 4η θέση του 8ου ομίλου, όμως μόλις έναν βαθμό μακριά από την κορυφή. Σλοβενία και Δανία έχουν από 13, Φινλανδία και Καζακστάν από 12 και η τελευταία έχει δύο εκτόες έδρας αποστολές με δύο εκ των συνδιεκδικητριών για τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ. Αρχικά αντιμετωπίζει τη Δανία στην Κοπεγχάγη και κατόπιν τη Φινλανδία στο Όσλο.

Δύο αποτυχίες σε αυτά τα παιχνίδια και την αφήνουν πολύ πίσω στην κούρσα πρόκρισης από τον όμιλο, αλλά τη στέλνουν κατευθείαν στον ημιτελικό της Εθνικής Ελλάδας.

Παρ' όλα αυτά, αν η ομάδα του Μαγκομέντ Αντίγεβ καταφέρει να πάρει την πρόκριση κι η Τουρκία έχει κάνει το ίδιο, τότε η σκυτάλη περνάει στο Λουξεμβούργο. Από την 3η θέση του 10υ ομίλου, βλέπει από πάνω του τη Σλοβακία κατά τρεις βαθμούς και την Πορτογαλία κατά οκτώ.

Την Παρασκευή αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Ισλανδία που έχει έξι βαθμούς και ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης και την προσεχή Δευτέρα θα δώσει "τελικό" με τους Σλοβάκους μέσα στο Δουκάτο. Αν δεν καταφέρει να τους προσπεράσει, τότε αυτή θα είναι η χώρα που θα βρει η Ελλάδα απέναντί της, αν βρεθεί κι αυτή στα playoffs.

Αν το Λουξεμβούργο κάνει το... θαύμα, τότε κατά σειρά ο αντίπαλος της Ελλάδας θα προκύψει από Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρο, Λευκορωσία, Λιθουανία ή Γιβραλτάρ. Προϋπόθεση, η χώρα αυτή να μην έχει περάσει από τα προκριματικά στο Euro 2024.

Βάσει των τωρινών δεδομένων -που μπορούν να αλλάζουν στην εξέλιξη των προκριματικών- τα δεδομένα των playoffs του Nations League διαμορφώνονται ως εξής:

  1. 21/03/2024 Γεωργία - Λουξεμβούργο
  2. 21/03/2024 Ελλάδα - Καζακστάν
  • Τελικός (26/03/2024) Γεωργία ή Λουξεμβούργο - Ελλάδα ή Καζακστάν
  • Επιλαχούσες: Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία
  • Απευθείας πρόκριση από τη League C έως τώρα: Τουρκία, Σλοβακία
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO NATIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ