ΣΤΗΜΕΝΑ

Ένταση και διακοπή στη δίκη για τα στημένα με Βαξεβάνη

ΑΘΗΝΑ-Δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του HOT DOC, Κώστα Βαξεβάνη, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.(EUROKINISSI)
ΑΘΗΝΑ-Δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του HOT DOC, Κώστα Βαξεβάνη, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.(EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με διακοπή ολοκληρώθηκε η 8η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την εκδίκαση της υπόθεσης των στημένων αγώνων. Ένταση ανάμεσα σε Βαξεβάνη και την πλευρά Ψωμιάδη. Τι είπε ο Δαλούκας για τις απειλές που δέχτηκε και το περιβόητο Άρης-ΠΑΟ 0-1.

Ο πρώην διαιτητής Γιώργος Δαλούκας μίλησε για το Άρης - Παναθηναϊκός (0-1): " Είχα μια λανθασμένη απόφαση σε αυτό το ματς και δημιουργήθηκε ντόρος. Ήταν ένα ανθρώπινο λάθος. Για το ματς αυτό είχα μια διαμάχη με τον Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος μου είπε κάποια πράγματα τα οποία είναι γνωστά".

Για το αν φοβήθηκε και γι' αυτό αποχώρησε από τη διαιτησία: "Όχι δεν φοβήθηκα. Υπάρχουν χίλιοιδυο άνθρωποι στο ποδόσφαιρο που σου λένε τέτοια πράγμα. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα της υπερβολής είναι σύνηθες κάτι τέτοιο. Προτίμησα όμως να παραιτηθώ παρά να μείνω. Για κάποιο διάστημα πήγα και στην Αμερική να διαιτητεύσω. Έχω οικογένεια και δεν μπορούσε να συνεχιστεί το να με παίρνει ο καθένας πριν από κάθε ματς τηλέφωνο. Η διαμάχη μου με τον Μπέο είναι επί προσωπικού".

Η εισαγγελέας της έδρας τόνισε: "Εδώ βλέπω ότι διαφοροποιήστε από την κατάθεσή σας στον εισαγγελέα".

Δαλούκας: "Δεν διαφοροποιούμαι. Μου είπε πράγματα του τύπου κοίτα πως θα παίξεις κτλ".

Εισαγγελέας: "Όχι. Σας είπε, πρόσεξε να παίξεις υπέρ του Άρη".

Δαλούκας: "Εντάξει. Έτσι το είπε. Εν τέλει όμως, βάσει του αποτελέσματος, δεν άκουσα τίποτα από αυτά που μου είπε ο Μπέος".

Εισαγγελέας: "Μετά το ματς σας πήρε και σας είπε: Με ρεζίλεψες ρε, θα δεις τι θα πάθεις. Επίσης έχετε καταθέσει ότι έγινε εμπρησμός στο αυτοκίνητό σας και ότι μετακομίσατε σε διαμέρισμα κοντά στην αστυνομική διεύθυνση".

Δαλούκας: "Δεν με φόβισε ο Μπέος. Με φόβισαν τα ανώνυμα τηλεφωνήματα και αυτά που μου έγραφαν με σπρέι έξω από το σπίτι μου".

Εισαγγελέας: "Μα τι λέτε. Εδώ ζητάτε προστασία, ζητάτε βοήθεια από την Πολιτεία".

Δαλούκας: "Για την οικογένειά μου φοβόμουν. Όχι για μένα. Δεν θέλω να στρογγυλοποιήσω καμία γωνία. Εγώ τουλάχιστον είχα την ευθιξία να παραιτηθώ".

Εισαγγελέας: "Είχατε ιδιαίτερες σχέσεις με τον Νίκο Πατέρα;".

Δαλούκας: "Όχι καμία σχέση δεν είχα".

Εισαγγελέας: "Ο Αχιλλέας Μπέος σας είχε αποκαλέσει δημοσίως απατεώνα. Του είχατε κάνει μήνυση;".

Δαλούκας: "Ναι, αλλά την έχω ανακαλέσει. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις".

Για τα στημένα παιχνίδια: "Δεν ξέρω κάτι για στημένα παιχνίδια. Ό,τι έχω διαβάσει στο ίντερνετ και στις εφημερίδες. Εγώ δεν ήμουν σε κανένα ματς από αυτά που έχουν χαρακτηριστεί χειραγωγημένα".

Ερώτηση από την πρόεδρο της Έδρας: Τους διαιτητές του ορίζει η ΚΕΔ ή κάποιος άλλος;

Δαλούκας: "Η ΚΕΔ είναι υπεύθυνη για τους ορισμούς και δεν ξέρω ούτε έχω ακούσει αν η ΚΕΔ επηρεάζεται από άλλους παράγοντες".

Για τον Μάκη Ψωμιάδη τι έχετε να πείτε;

Δαλούκας: "Δεν έχω να προσάψω τίποτα στον Ψωμιάδη. Είχα σφυρίξει τον ημιτελικό του κυπέλλου Καβάλα-Άρης και ήταν κύριος απέναντί μου. Μου έδωσε και συγχαρητήρια, παρά το γεγονός ότι είχε χάσει".

Έχετε δεχτεί απειλές ή εκβιασμούς από τους κατηγορούμενους;

Δαλούκας: "Όχι δεν απειλήθηκα ούτε εκβιάστηκα από τον Μάκη ή τον Σταύρο Ψωμιάδη. Ούτε έχω ακούσει από άλλους συναδέλφους μου κάτι".

Για τον Γιάννη Παπακώστα είπε: "Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του. Είναι ένας φιλήσυχος προπονητής και έχει καλή φήμη".

Για τον Γιώργο Χριστοβασίλη: "Ούτε μαζί του είχα πρόβλημα. Κι αυτός έχει καλή φήμη".

Ο Κώστας Βαξεβάνης κλήθηκε να καταθέσει στη συνέχεια και υποστήριξε: "Κάναμε τρεις εκπομπές για τα στημένα παιχνίδια. Εξετάσαμε το ποιόν του Ψωμιάδη που παρέμενε ασύλληπτος εσαεί. Επίσης εξετάσαμε και τον συσχετισμό με μια παλαιότερη υπόθεση, εμπορίου κοκαΐνης από τον κύριο Αγγελόπουλο ο οποίος νομιμοποιούσε κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών μέσω κερδισμένων δελτίων από το στοίχημα. Τότε έφτιαξε και έναν κατάλογο το ΣΔΟΕ. Όπου πολλοί άνθρωποι(δημοσιογράφοι, μάνατζερ, παράγοντες και διαιτητές) φαίνονταν να κερδίζουν πολλά λεφτά από το στοίχημα. Επίσης εντοπίσαμε πρακτορεία που έκαναν συστηματικά αυτή τη δουλειά και όλοι πήγαιναν σε αυτά".

Από τα στημένα παιχνίδια, τι γνωρίζετε να μας πείτε;

"Έχω πολλά να σας πω. Για παράδειγμα το Ηλιούπολη - Λεβαδειακός 2-4, όπου με συστηματικό τρόπο, πολλοί άνθρωποι έπαιξαν σε ένα απίθανο αποτέλεσμα και κέρδισαν. Γενικά η UEFA εντόπισε ότι με τεράστια συχνότητα έπεφταν πολλά χρήματα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επίσης εντοπίσαμε και κάποιες σχέσεις. Για παράδειγμα στη δίκη του Μπέου για πλαστά τιμολόγια 5 εκατ. ευρώ όπου αθωώθηκε από δικαστή, ο οποίος είχε διατελέσει και αθλητικός δικαστής στην ΕΠΟ επί εποχής Κανελλόπουλου, ο οποίος ήταν φίλος και δικηγόρος του Μπέου".

Ερώτηση της Εισαγγελέος Βιργινίας Σακελλαροπούλου: Τον Μάκη Ψωμιάδη τον έχετε ικανό να στήσει παιχνίδι;

Στο σημείο εκείνο ο Κώστας Βαξεβάνης άρχισε να αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν τον Μάκη Ψωμιάδη από το 1975, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του δικηγόρου του Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Ηρειώτη. Εν τέλει ο Κώστας Βαξεβάνης απάντησε: "Η λειτουργία του Ψωμιάδη στο ποδόσφαιρο είναι το αποτέλεσμα όλων των πραγμάτων που αφορούν το παρελθόν του".

Εισαγγελέας: "Σε σχέση με το ποδόσφαιρο πείτε μας".

Βαξεβάνης: "Καθημερινά στον Τύπο υπήρχαν δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτη της ΑΕΚ ή της τάδε ομάδας, στις οποίες ομάδες όμως δεν υπήρχε ποτέ. Το ίδιο έκανε και με τις εταιρείες του. Δεν υπάρχει πουθενά. Πάντα υπήρχαν άλλα ονόματα από το στενό συγγενικό του περιβάλλον. Εμφανιζόταν ως ο επικεφαλής όλων αυτών των επιχειρήσεων αλλά δεν υπήρχε πουθενά. Το ότι ήταν ο γιος του στην Καβάλα είναι στο πλαίσιο της τακτικής του. Το τι έκανε τα λεφτά είναι ένα άλλο θέμα".

Εισαγγελέας: "Αυτά που λέτε στις εκπομπές σας για τον Ψωμιάδη ήταν δυσφημιστικά. Υπέβαλε μήνυση εναντίον σας;"

Βαξεβάνης: "Αφού παρουσιάσαμε πραγματικά γεγονότα, πως θα μας κάνει μήνυση; Μέχρι και βίντεο ντοκουμέντο έχουμε".

Στο σημείο αυτό ο Μάκης Ψωμιάδης πήρε τον λόγο και είπε: "Από την ΕΥΠ τα πήρατε;"

Βαξεβάνης: "Τι είπατε κ. Ψωμιάδη;"

Ηρειώτης: "Αφήστε κ. Ψωμιάδη να κάνω τη δουλειά μου". Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο είπε: "Με το ποδόσφαιρο κυρία πρόεδρε πρέπει να ασχοληθούμε, όχι με άλλες υποθέσεις".

Εν συνεχεία στην αίθουσα υπήρξε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει τη συνεδρίαση. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή (11/10) όπου ο Κώστας Βαξεβάνης έχει κληθεί να ολοκληρώσει την κατάθεσή του, ενώ το παρών για να καταθέσει ως μάρτυρας θα δώσει και ο Νίκος Πατέρας.

TAGS ΣΤΗΜΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ