ΤΣΕΛΣΙ

Ενγκολό Καντέ: Ο ταπεινός άνθρωπος των τελικών

Ο Καντέ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Champions League με τη Τσέλσι στον τελικό κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.
Ο Καντέ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Champions League με τη Τσέλσι © 2021 MANU FERNANDEZ/ASSOCIATED PRESS

Ο Ενγκολό Καντέ, δεν πέτυχε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Champions League, όμως έκανε όλη την υπόλοιπη δουλειά, αποδεικνύοντας γι' ακόμη μία φορά ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τέτοιου είδους παιχνίδια.

Το βράδυ του Σαββάτου (30/5) ήταν ιστορικό για την Τσέλσι. Οι μπλε επικράτησαν 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League και σήκωσαν το τρόπαιο με τα μεγάλα "αυτιά" στον ουρανό του Ντραγκάο. Το νικητήριο γκολ σκόραρε ο Κάι Χάβερτς, ωστόσο εκτός απ' τον Γερμανό τα φώτα γι' ακόμη φορά έπεσαν στον Ενγκολό Καντέ.

Ο Γάλλος μέσος έκανε τα πάντα στον τελικό. Ήταν παντού μέσα στο γήπεδο, έτρεχε και βοηθούσε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του αγωνιστικού χώρου συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Μάλιστα, σύμφωνα με την Opta είχε κερδίσει 10 φορές την κατοχή για την ομάδα του, τις περισσότερες από κάθε άλλον μέσα στο γήπεδο. Ένα τάκλιν του στον Κέβιν Ντε Μπράινε στο 52ο λεπτό του παιχνιδιού ήταν από αυτά που ξεχώρισαν, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη μαχητικότητά του.

Μέχρι και η ίδια η Μάντσεστερ Σίτι υποκλίθηκε στο μεγαλείο του. Στο 53ο λεπτό της αναμέτρησης έγραψε στο Twitter: "Καμία φάση στο πρώτο ημίχρονο και μία μικρή στο δεύτερο. Ο Καντέ είναι παντού σε όλο το παιχνίδι. Αν μπορέσουμε να τον περάσουμε ίσως να καταφέρουμε κάτι".

Παραμένει ταπεινός παρά την επιτυχία

Ο Καντέ χωρίς αμφισβήτηση είναι ο άνθρωπος του Champions League για τη Τσέλσι τη φετινή σεζόν. Ήταν ο MVP στη ρεβάνς της φάσης των 16, στους δύο ημιτελικούς κόντρα στη Ρεάλ και φυσικά τον τελικό. Ωστόσο παραμένει ταπεινός παρά την επιτυχία.

Άλλωστε μιλάμε για τον άνθρωπο που αφού βοήθησε την Τσέλσι να προκριθεί στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης έφυγε απ' το Στάμφορντ Μπριτζ με ένα Mini Cooper και όχι με ένα πολυτελές supercar. Μετά το τέλος του τελικού πήρε αμέσως αγκαλιά τη μητέρα του, η οποία φυσικά θα είναι πολύ περήφανη για τα επιτεύγματά του.

Ακόμη μία στιγμή ταπεινότητας έγινε εμφανής στην απονομή της κούπας. Ενώ όλοι του οι συμπαίκτες περνούσαν δίπλα απ' το τρόπαιο φιλώντας το, εκείνος πλησίασε αμήχανα και απλά το ακούμπησε. Αυτή τη φορά φωτογραφήθηκε με το τρόπαιο, κάτι που δεν είχε κάτι από ντροπή στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Γαλλία το 2018.

Έξι σπουδαία τρόπαια σε λίγο χρονικό διάστημα

O 30χρονος μέσος πλέον μέσος έχει μία γεμάτη τροπαιοθήκη με όλα τα κορυφαία τρόπαια. Όταν το 2015 πήρε τη μεταγραφή για τη Λέστερ κανένας δεν μπόρεσε να φανταστεί την εξέλιξή του. Το 2016 κατάκτησε το πρωτάθλημα με τις αλεπούδες, ενώ το ίδιο επανέλαβε την επόμενη σεζόν ως παίκτης της Τσέλσι.

Το 2018 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γαλλία, ενώ τη σεζόν 2018/2019 πήρε το Europa League. Στην τροπαιοθήκη του είχε και ένα Κύπελλο Αγγλίας και του έλειπε φυσικά η κούπα με τα μεγάλα "αυτιά", την οποία σήκωσε στον ουρανό του Ντραγκάο το Σάββατο (20/21).

Ο Καντέ δεν είναι απλά παρών σε αυτές τις κούπες, αλλά είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών. Είναι ο άνθρωπος των σημαντικών παιχνιδιών και των τελικών. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Μέσα σε έξι χρόνια έχει κατακτήσει έξι πάρα πολύ σημαντικούς τίτλους. Είναι ακόμη πιο σπουδαίο το κατόρθωμά του, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν το 2015 αγωνιζόταν στην Καέν και νωρίτερα στην Μπουλόν.

Η Τσέλσι θα του προσφέρει νέο συμβόλαιο

Ο Καντέ έχει ακόμη πολλά να δώσει στο ποδόσφαιρο. Είναι μεν 30 χρονών, αλλά μέσα στο γήπεδο μοιάζει κατά πολύ νεότερος. Το συμβόλαιό του με την Τσέλσι λήγει το 2023, ωστόσο οι μπλε θέλουν να τον κρατήσουν στο Στάμφορντ Μπριτζ για πολλά χρόνια ακόμη.

Γι' αυτό άλλωστε και η Τσέλσι αναμένεται να τον επιβραβεύσει για τις εμφανίσεις του. Όπως μετέδωσε ο έγκριτος δημοσιογράφος, Φαμπρίτσιο Ρομάνο, μετά απ' τον τελικό του Champions League, οι μπλε πρόκειται να προσφέρουν στον Καντέ νέο πολυετές συμβόλαιο τις επόμενες εβδομάδες.

Ελπίζουμε ο Καντέ να συνεχίσει να κοσμεί τα γήπεδα για πολλά χρόνια ακόμη. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, σε συνδυασμό με ταπεινότητα, αλλά και ένα μεγάλο χαμόγελο, αποτελούν τα συστατικά για την επιτυχία.

Δείτε την Game Night του Σαββάτου (29/5) με καλεσμένο του Παντελή Βλαχόπουλου τον Πάνο Ρέτσο

TAGS ΤΣΕΛΣΙ CHAMPIONS LEAGUE ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ