ΑΕΚ

Είναι μόνο ο Πόνσε που δε δικαιώνει την ΑΕΚ για την επιλογή της ή μήπως και η ΑΕΚ που αδικεί τον Πόνσε;

Ο Έκι Πόνσε
Ο Έκι Πόνσε EUROKINISSI SPORTS

Ο Αργεντινός φορ Εζεκιέλ Πόνσε δεν προσφέρει στην ΑΕΚ αυτά που εκείνη περιμένει, όμως και η Ένωση δεν ψάχνει τον τρόπο για να αξιοποιήσει καλύτερα όσα πραγματικά μπορεί να της δώσει.

Η μεταγραφή του καλοκαιριού για την ΑΕΚ, ήταν το δίχως άλλο αυτή του Ορμπελίν Πινέδα, τον οποίο η Ένωση απέκτησε με αγορά από τη Θέλτα, αντί 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός απογειώθηκε όταν αποφασίστηκε ο ερχομός του Εζεκιέλ Πόνσε, επίσης με αγορά από την Έλτσε. Σε συνδυασμό μάλιστα με την επέκταση συμβολαίου του Λιβάι Γκαρσία!

Σήμερα, σχεδόν πεντέμισι μήνες μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του στην Ένωση -τη φανέλα της οποίας είχε πρωτοφορέσει τη σεζόν 2018-19, με 21 γκολ σε 43 συμμετοχές- ο Αργεντινός φορ αμφισβητείται έντονα για την παρουσία του στην ομάδα, έχοντας σκοράρει μόλις 2 φορές σε 21 αγώνες με τη φανέλα της. Τι φορές είναι αυτές όμως…

Με 900 λεπτά συμμετοχές συνολικά, άρα μόλις 42’ ανά αγώνα, ο Πόνσε δικαιούται να λέει ότι απέχει σημαντικά από το να θεωρείται έστω η δεύτερη εναλλακτική λύση πίσω από τον Λιβάι. Έχει αγωνιστεί μόλις 8 φορές ως βασικός, έχει περάσει τρεις μυϊκούς τραυματισμούς και σπανίως παίζει συνεχόμενα παιχνίδια ώστε να έχει ρυθμό.

Οι περισσότερες από τις 13 παρουσίες του ως αλλαγή είναι ολιγόλεπτες και σε στιγμές που η ομάδα είτε πιέζει απεγνωσμένα και ανορθόδοξα για κάποιο γκολ, είτε έχει ‘’καθαρίσει’’ με τους αντιπάλους της και χαμηλώνει τους ρυθμούς της, δίνοντας και σε αυτόν χρόνο απλά για να παίξει.

Τα γκολ του σημειώθηκαν κόντρα στον Ολυμπιακό (1-1), σε παιχνίδι που ήταν βασικός και απέναντι στη Μπράιτον όταν και έγραψε το 3-2 της σπουδαίας επικράτησης της ΑΕΚ στην Αγγλία.

Το σχέδιο και οι υπηρεσίες του

Οι κυριότερες ικανότητες του Πόνσε εντοπίζονται στον τρόπο που απειλεί με το κεφάλι και γενικά στο πως ‘’γεμίζει’’ την αντίπαλη περιοχή περιμένοντας ‘’τάισμα’’ από τους συμπαίκτες του για να ψάξει το γκολ.

Τι του ζητούν όμως να κάνει στην ΑΕΚ; Αυτά που δίνει ο Γκαρσία, ο οποίος όμως μπροστά του, σε στοιχεία όπως η υποδοχή της μπάλας, η ντρίμπλα, η ταχύτητα και η κίνηση στο χώρο, μοιάζει με… Superman.

Ευθύνεται ο Πόνσε γι’ αυτό; Όχι! Ευθύνεται ο Πόνσε που του ζητείται να υπηρετήσει έναν τακτικό ρόλο μη ταιριαστό στα χαρακτηριστικά του; Όχι! Ευθύνεται ο Πόνσε που ο Γκαρσία ταιριάζει γάντι στο σχέδιο του Αλμέιδα, ενώ εκείνος δεν τα καταφέρνει; Όχι! Ευθύνεται ο Πόνσε που πολλές φορές έρχεται πιο πίσω στην ιεραρχία για να παίξει αντί εκείνου στην κορυφή της επίθεσης ο Τσούμπερ ή (σε 2-3 περιπτώσεις) ο Αραούχο; Όχι!

Που ευθύνεται ο Πόνσε; Στο γεγονός ότι σε κάποια παιχνίδια δεν τελείωσε φάσεις σαν και αυτές που είχε κάνει γκολ κατά την πρώτη θητεία του στην ΑΕΚ. Και πάλι, όμως, αυτές είναι πολύ λίγες συγκριτικά με το πόσο παίζει, που χρησιμοποιείται και τι ζητά από εκείνον ο προπονητής, να κάνει στο γήπεδο. Δίχως ρυθμό, χωρίς καλή ψυχολογία, με συνεχή προσπάθεια να ακολουθήσει κάτι που δεν του ταιριάζει.

Αλλάζει μια ομάδα για έναν παίκτη;

Ρητορικό το ερώτημα… Ασφαλώς και όχι! Όμως όταν μια ομάδα επιλέγει το καλοκαίρι τον Πόνσε, δαπανώντας μάλιστα κάποια εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, οφείλει να γνωρίζει τι ποδοσφαιριστή αποκτά και πως θα τον αξιοποιήσει.

Ο Πόνσε δεν είναι Γκαρσία, δεν θα του μοιάσει ποτέ, ούτε θα κάνει όσα εκείνος μέσα στο γήπεδο. Για να κριθεί ωστόσο σωστά και δίκαια, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε συνθήκες δικής του κανονικότητας. Να μην αλλάξει η ΑΕΚ το σχέδιό της, αλλά να το προσαρμόσει κατά περιπτώσεις ώστε και εκείνος να παρουσιάσει αυτά που ξέρει και μπορεί στο γήπεδο. Παίζοντας αρκετά.

Διαφορετικά, μέσα από σποραδικές εμφανίσεις και με την απαίτηση να γίνει κάποιος που δεν είναι, ο Πόνσε θα βρίσκεται πάντα εδώ για να μας θυμίζει τι έκανε πριν από 5 χρόνια κι ενώ θα αναρωτιόμαστε αν τελικά η ΑΕΚ ήξερε για ποιους λόγους τον επέλεξε το περασμένο καλοκαίρι.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ