ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δημήτρης Λημνιός, το κρυφό όπλο του Πογέτ στο 2X2 της Εθνικής στο Nations League

Ο Δημήτρης Λημνιός αγκαλιάζει τον Τάσο Μπακασέτα μετά το γκολ του δεύτερου κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία
Ο Δημήτρης Λημνιός αγκαλιάζει τον Τάσο Μπακασέτα μετά το γκολ του δεύτερου κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία INTIME SPORTS

Ο Δημήτρης Λημνιός επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και αποδεικνύει πως αποτελεί το "κρυφό όπλο" του Γκουστάβο Πογέτ στην εξαιρετική αρχή της Εθνικής στους ομίλους του Nations League.

Κάτι παραπάνω από ιδανικό είναι το ξεκίνημα του Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μετά το 1-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ, έφυγε με το διπλό και από την Πρίστινα, επικρατώντας με το ίδιο σκορ του Κοσόβου στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Nations League.

Δύο σημαντικές νίκες στη μάχη που δίνει η "γαλανόλευκη" να ανέβει κατηγορία στη διοργάνωση της UEFA, να επιστρέψει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αλλά παράλληλα να βελτιώσει τη θέση της στο FIFA Ranking ενόψει των επόμενων κληρώσεων για τα προκριματικά του Euro και του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η κυνικότητα του Πογέτ έχει αποτέλεσμα

Είναι εμφανές, στα πρώτα παιχνίδια τουλάχιστον, ότι ο Πογέτ στοχεύει στο αποτέλεσμα, δίχως να τον ενδιαφέρει αν η Εθνική θα παρουσιάσει όμορφο θέαμα. Κάτι που έλειψε τα προηγούμενα χρόνια και είχε ως συνέπεια η Ελλάδα να μην έχει παρουσία σε τελική φάση ούτε Euro ούτε Μουντιάλ.

Μπορεί σε αρκετά ματς επί Φαν Σιπ η Εθνική να έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο, με συνεργασίες και αυτοματισμούς, αλλά ήταν φανερό πως κάτι έλειπε για να συνδυαστεί και με νίκες/προκρίσεις.

Αντίθετα, ο Ουρουγουανός έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο που το χαρακτηρίζει η κυνικότητα. Κάτι, άλλωστε, που αποτελεί και προπονητικό γνώρισμά του.

Είναι βέβαιο πως, μέχρι στιγμής, η εικόνα της Ελλάδας δεν είναι θελκτική στο μάτι, αλλά όπως επεσήμανε αρκετές φορές κι ο ίδιος ο Πογέτ, το ζήτημα τη δεδομένη στιγμή είναι να έρθουν οι νίκες που θα δώσουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια.

Μπακασέτας ο σκόρερ, Λημνιός ο x-factor

Η αλήθεια είναι πως στα δύο πρώτα παιχνίδια, τα υπέροχα γκολ του αρχηγού, Τάσου Μπακασέτα ήταν εκείνα που έκαναν τη διαφορά και έδωσαν τις νίκες στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ωστόσο, υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που έχει ξεχωρίσει και αποτελεί στην πραγματικότητα το "κρυφό όπλο" του Πογέτ σε αυτό το 2Χ2 στο Nations Legue.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Λημνιό. Ο 24χρονος διεθνής εξτρέμ, που προέρχεται από μία πολύ καλή σεζόν με την Τβέντε (8 γκολ, 2 ασίστ σε 33 αγώνες), είχε καταλυτική παρουσία τόσο στον αγώνα με τη Βόρεια Ιρλανδία όσο και με το Κόσοβο.

Συγκεκριμένα, στην αναμέτρηση του Μπέλφαστ προσέφερε την ασίστ στον Μπακασέτα, ύστερα από εξαιρετική ατομική προσπάθεια, ενώ γενικότερα ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης της Εθνικής, δημιουργώντας ρήγματα από τα δεξιά, δίχως να αμελεί και τα αμυντικά καθήκοντά του.

Από την άλλη πλευρά, απέναντι στο Κόσοβο μπορεί να μην έδωσε κάποια ασίστ ή να μην σκόραρε, αλλά πραγματοποίησε μία γεμάτη εμφάνιση και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Σε στιγμές που το Κόσοβο ανέβαζε ένταση και πίεζε την Εθνική, κατάφερε να κερδίζει έξυπνα φάουλ, δίνοντας σημαντικές ανάσες στους συμπαίκτες του.

Παράλληλα, βοηθούσε πολύ και στον αμυντικό τομέα τον Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος έκανε ντεμπούτο με το εθνόσημο και όπως είναι λογικό χρειάστηκε χρόνο για να βρει τα πατήματά του.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετική ήταν η εικόνα του και στο επιθετικό κομμάτι, αφού δημιούργησε τις δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες της Εθνικής στον αγώνα, με τους Μπάλντοκ και Μαυροπάνο να μην καταφέρνουν δυστυχώς να τις μετουσιώσουν σε γκολ.

Επίσης, ήταν εκείνος που κέρδισε πανέξυπνα την αποβολή του Αλίτι με δεύτερη κίτρινη κάρτα, σε ένα σημείο που το Κόσοβο προσπαθούσε να πάρει τον έλεγχο του αγώνα, αναζητώντας το γκολ της ισοφάρισης.

Παρ' όλα αυτά, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι πως παρουσίασε μία ωριμότητα στο παιχνίδι του. Δεν έψαξε το εξεζητημένο, δεν εκβίασε κάποια τελική προσπάθεια. Είχε το καθαρό μυαλό να κρατήσει την μπάλα και να πάρει τη σωστή απόφαση, επιβεβαιώνοντας πως και σε θέμα τακτικής έχει ανέβει επίπεδο.

Αισιόδοξος για την πορεία της Εθνικής

Ο Πογέτ πόνταρε πολλά σε αυτόν, η Εθνική έπαιξε πολύ από την πλευρά του και στα δύο παιχνίδια. Κι αν κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν λογικό, αφού στα αριστερά έπαιξε -αναγκαστικά- ο Πέτρος Μάνταλος που δεν λογίζεται ως εξτρέμ, το γεγονός ότι αντίστοιχη εικόνα υπήρξε και με τον Κόσοβο, παρά την παρουσία του Γιώργου Μασούρα, κάτι λέει και για την αγωνιστική κατάσταση του Λημνιού.

Η διετία στο εξωτερικό, πρώτα στην Κολωνία (παρότι δεν αγωνίστηκε όσο θα ήθελε) και μετά στην Τβέντε, είναι δεδομένο πως του έκανε καλό. Πρόσφατα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Show Must Go On, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία της Εθνικής. Μάλιστα, είχε υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη ομάδα "δεν έχει ταβάνι", καθώς διαθέτει ποιότητα, αλλά και δίψα για διάκριση.

Από την πλευρά του, φαίνεται πως κάνει τα πάντα για να επιστρέψει η Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο. Πλέον, όπως δήλωσε κι ο ίδιος, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Στόχος είναι η πρώτη θέση στο Nations League. Για αρχή. Βήμα-βήμα, με προσήλωση και επιμονή. Τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ NATIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ