ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη των "28": Πρόταση για αθώωση Μαρινάκη και άλλων 22

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης EUROKINISSI

Ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, πρότεινε την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλων 22 προσώπων στη Δική των "28" και την ενοχή ποδοσφαιριστών και παραγόντων της Βέροιας για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Ο εισαγγελέας έδρας στη Δίκη των "28" για την υπόθεση χειραγωγημένων αγώνων, Χαράλαμπος Λακαφώσης, πρότεινε την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη (τόσο για το ματς με τη Βέροια όσο και για εκείνο με τον Ατρόμητο) και άλλων 22 προσώπων. Παράλληλα, πρότεινε την ενοχή ποδοσφαιριστών και παραγόντων της Βέροιας για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό το 2013 στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκακης" που έληξε με σκορ 3-0 υπέρ των Πειραιωτών.

Ο κύριος Λακαφώσης πρότεινε την ενοχή του τότε μεγαλομετόχου της "βασίλισσας του Βορρά", Γιώργου Αρβανίτη και του Γιώργου Λαναρή, τότε παράγοντα της ομάδας, καθώς επίσης των ποδοσφαιριστών Μπάρμπα και Παυλίδη. Ένοχος και ο διαιτητής Δημητρόπουλος για τον αγώνα Κυπέλλου του 2012 ανάμεσα σε Παναχαϊκή και Ολυμπιακό.

Αθώοι κρίθηκαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Σαρρής, Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθοπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος, Γιώργος Δούρος, Θανάσης Μπριάκος, Σπανός, Αγγελόπουλος, Σα Πίντο και οι διαιτητές: Κώστας Ιωαννίδης, Ιωάννης Κάμπαξης, Απόστολος Αμπάρκιολης, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας.

Για τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού και άλλους επτά που κατηγορήθηκαν για σύσταση "συμμορίας" προτάθηκε η απαλλαγή λόγω παραγραφής, καθώς η δράση της ατόνησε τον Δεκέμβρη του 2012 με αρχές του 2013 και έχει επέλθει παραγραφή, αφού είναι πλημμέλημα. Οι άλλοι επτά είναι οι Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρο ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθοπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος (πρώην παράγοντες ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην πρόεδρο ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος της ΚΕΔ).

Για το Ολυμπιακός - Βέροια του 2013 ανέφερε ο κύριος Λακαφώσης: "Πλην των κατηγορουμένων, καταθέσεις μαρτύρων δεν υπάρχουν, ούτε στοιχεία ότι έγινε συναλλαγή, κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι ο Μαρινάκης ήρθε σε συναλλαγή με Αρβανιτίδη και Λαναρή για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα αν έγινε για στοιχηματικούς λόγους, είναι προφανής ότι έγινε. Οι καταθέσεις Καλαϊτζίδη, Γεωργέα, το βίντεο, η επιβεβαίωση των καταθέσεων από έναν κατηγορούμενο, όλα αυτά, ο αγώνας αυτός κατ' επιλογή Αρβανιτίδη και μέσω Λαναρή, ο αγώνας αυτός αλλοιώθηκε, επιτεύχθηκε η αλλοίωση αποτελέσματος και είναι κακούργημα".

Για το ματς με τον Ατρόμητο και το ότι καταλογίστηκε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε συμφωνήσει με τον Γιώργο Σπανό να μην χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι παίκτες, ο κύριος Λακαφώσης τόνισε:νας από τους παίκτες που ο Φύσσας λέει ότι δεν έπαιξαν, μπήκε αλλαγή. Κατέθεσε ότι Ναπολεόνι δεν έπαιξε ενώ έπαιξε. Τα όσα εξέθεσε ο μάρτυρας είναι αβάσιμα και περιέργως αβάσιμα. Έχει τέτοιο επαγγελματικό προφίλ που δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη.

Απ' όλα αυτά τα περιστατικά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Ατρόμητος στον συγκεκριμένο αγώνα αποδυναμώθηκε σκοπίμως. Δε περιγράφεται πως αποδυναμώθηκε ο Ατρόμητος, ούτε συγκεκριμένες φάσεις. Τι δουλειά έχει ο Φύσσας με την εμπειρία που έχει να ασχοληθεί ότι αποδυναμώθηκε ο Ατρόμητος. Η διαδικασία μας έδειξε ότι δεν προέκυψε προσυνεννόηση των συγκεκριμένων αγώνων που προανέφερα όπως επίσης και στους Μαρινάκη, Σπανό, Αγγελόπουλο, για τον τελευταίο αγώνα".

Για τα playoffs της Football League το 2012 προτάθηκε η απαλλαγή των Ιωαννίδη, Κάμπαξη και Αμπάρκιολη και των "8" που επίσης κατηγορήθηκαν καθώς δεν είναι σίγουρο ότι επιτεύχθηκε ο σκοπός αν και υπήρχε πρόθεση, η κατηγορία μετατρέπεται σε πλημμέλημα και έχει παραγραφεί, ενώ δεν προκύπτει δόλος βάσει των εκθέσεων των παρατηρητών. Για τους παρατηρητές διαιτησίας υποστήριξε ότι δεν είναι κατηγορούμενοι και οι εκθέσεις τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως τεκμήριο αλήθειας. Για τους Σπάθα και Γιάχο προτάθηκε η αθώωση τους με βάση την έκθεση των παρατηρητών.

Για τον τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός-Αστέρας και το χέρι του Μανιάτη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Λακαφώσης: "Η κατηγορία έγινε μετά την κατάθεση Αλαφούζου, με τον γνωστό τρόπο, για όποιον αγώνα θυμόμαστε λέμε. Αν υπήρχαν στοιχεία ότι οι οκτώ είχαν προσυμφωνήσει με τον Γιάχο να διαιτητεύσει με τον τρόπο που είχε υποσχεθεί, θα του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τότε. Υπάρχουν συνομιλίες τον Μάιο του 2012 που προκύπτει ότι ο Μαρινάκης δεν είχε καμία εκτίμηση στον Γιάχο. Αν ήταν ο Γιάχος συμφωνημένος το 2012, δεν θα επιχειρούνταν στη συνέχεια η αποδόμηση του. Δεν τύχαινε της εκτίμησης του Ολυμπιακού ο Γιάχος, είχαν στραφεί δημοσιογράφοι εις βάρος του κατά προτροπή Μαρινάκη και Θεοδωρίδη".

Υπενθυμίζεται ότι οι 28 κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι κατά περίσταση με τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα) και της κακουργηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων.

Τα 28 πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ήταν τα εξής:

Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)

Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

Άρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ)

Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ)

Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής)

Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής)

Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League)

Γιάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League)

Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League)

Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League)

Θανάσης Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League)

Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League)

Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια)

Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας)

Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)

Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου)

Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)

Γιάννης Κομπότης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός)

TAGS ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΒΕΡΟΙΑ ΕΠΟ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ