OPAP ARENA

Διευθύντρια Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού: "Στόχος μας η συνέχιση και ο σεβασμός στη μνήμη"

Διευθύντρια Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού: "Στόχος μας η συνέχιση και ο σεβασμός στη μνήμη"
PRINT SCREEN

Η διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Έφη Μαυροπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει το μουσείο και τις γνώσεις που θέλει να προσφέρει στη νέα γενιά.

Τελέστηκαν σήμερα (18/11) τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP Arena, παρουσία φυσικά του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη και οραματιστή του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Η διευθύντρια του Μουσείου, Έφη Μαυροπούλου, μίλησε στην ΕΡΤ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί και την αποστολή που έχει να διατηρήσει τη μνήμη του μικρασιατικού ελληνισμού και στις επόμενες γενιές.

Αναλυτικά όσα δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου στην ΕΡΤ: Για το Μουσείο που είναι έτοιμο και τα συγκινητικά εκθέματα: "Κατ αρχήν επειδή όλα τα εκθέματα έχουν μια καταπληκτική ιστορία και η προσπάθειά μας ήταν να τα στήριξουμε και να τα αναδείξουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναφέρουν ιστορίες, αλλά και να ξυπνούν μνήμες. Αυτός ήταν το μεγάλο μας στοίχημα. Θεωρώ ότι ο κάθε επισκέπτης, ακόμα και δεν έχει μικρασιατική καταγωγή, άλλωστε δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αυτούς είναι να συγκινηθεί να καταλάβει περισσότερα πράγματα για την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του μικρασιατικού ελληνισμού.

Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας το οποίο κατ' εμέ δεν διδαχθήκαμε έτσι όπως θα έπρεπε, οπότε επιτέλους έρχεται αυτό το μουσείο που για πρώτη φορά καλύπτει όλες τις περιοχές του μικρασιατικού ελληνισμού. Τον μικρασιατικό Πόντο, την Καπαδοκία, τα Παράλια και την Ανατολική Θράκη. Είναι ένας κοινός τόπος που μετά από 100 χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής για τον μικρασιατικό ελληνισμό".

Για ότι το μουσείο βρίσκεται σε ένα γήπεδο και για την συμπόρευση αθλητισμού και πολιτισμού: "Εμείς αποδεικνύουμε ότι συμπορεύονται. Η ΑΕΚ το έχει τονίσει πολλές φορές και το έχει κάνει πράξη. Το γήπεδο δεν είναι μόνο ένα αθλητικό κέντρο, αλλά είναι πολλά περισσότερα πράγματα. Αυτό πιστοποιούμαι σήμερα με την έναρξη του Μουσείου του προσφυγικού ελληνισμού".

Για τη σημασία που υπάρχει να αφήνουμε παρακαταθήκη στο μέλλον: "Πολύ σημαντικό, δείχνουμε με αυτό τον τρόπο, με αυτό το μουσείο, ότι ερχόμαστε από πολύ μακριά και μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές όλες αυτές τις μνήμες και την κουλτούρα για να φτάσουμε ακόμα μακρύτερα.

Αυτός είναι ένας από τους στόχους μας, η συνέχιση της μνήμης και σεβασμός στη μνήμη γιατί όπως έλεγε και άλλος ένας Μικρασιάτης νομπελίστας ποιητής μας, ο Γιώργος Σεφέρης, "ο άνθρωπος έχει ρίζες και όταν του τις κόβουν είναι σαν να τον ακρωτηριάζουν". Αυτή τη συνέχεια, το σεβασμό στις ρίζες και στη μνήμη, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό και να συνεχίσουμε κοιτώντας πίσω προς το μέλλον".

TAGS OPAP ARENA ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ