COPA LIBERTADORES

Copa Libertadores: Ο τελικός της Παλμέιρας με τη Φλαμένγκο είναι ένα ντέρμπι των superclubs

Το τρόπαιο του Copa Libertadores 2020 στο "Μαρακανά", Ρίο ντε Ζανέιρο | Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021
Το τρόπαιο του Copa Libertadores 2020 στο "Μαρακανά", Ρίο ντε Ζανέιρο | Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 © 2021 RICARDO MORAES/ASSOCIATED PRESS

Η Παλμέιρας του Φελίπε Μέλο, του Λουίζ Αντριάνο, του Γουεβέρτον και φυσικά του Αμπέλ Φερέιρα αντιμετωπίζει τη Φλαμένγκο του Γκαμπριέλ Μπαρμπόζα, του Νταβίντ Λουίζ, του Ντιέγκο και φυσικά του Μπρούνο Βιάνα στον αποψινό τελικό του Copa Libertadores 2021. Οι δύο τελευταίοι κάτοχοι του τροπαίου αποδεικνύουν γιατί αποτελούν τα superclubs της ηπείρου.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την τελευταία φορά που μια ομάδα είχε διατηρήσει για πάνω από μία σεζόν το βαρύτιμο τρόπαιο του Copa Libertadores στην προθήκη της. Ήταν η Μπόκα Τζούνιορς το 2000 και το 2001, έπειτα από μία δεκαετία που οι ομάδες από τη Βραζιλία είχαν αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους για πρώτη φορά στον κορυφαίο διασυλλογικό ποδοσφαιρικό θεσμό της Νότιας Αμερικής.

Είκοσι χρόνια μετά, ομάδες από την Αργεντινή έχουν κατακτήσει έξι φορές το τρόπαιο και από τη Βραζιλία δέκα. Μαζί με τη φετινή, αφού στο "Σεντενάριο" του Μοντεβίδεο το Σάββατο (22:00, COSMOTE SPORT 8 HD, live από το SPORT24) θα αναμετρηθούν Παλμέιρας και Φλαμένγκο, δηλαδή οι δύο προηγούμενες κάτοχοι του τίτλου.

Για δεύτερη σερί χρονιά, ο τελικός είναι υπόθεση της Βραζιλίας. Για ένα πέναλτι, το ίδιο θα ήταν και οι ημιτελικοί, όμως η Μπαρτσελόνα από το Εκουαδόρ απέκλεισε τη Φλουμινένσε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των προημιτελικών, αποτρέποντας το ντέρμπι "Φλα-Φλου" στην επόμενη φάση.

Ο εύκολος δρόμος προς τον τελικό

Δεν υπήρχε σύγκριση, όμως. Οι δύο φιναλίστ έφτασαν στον τελικό χωρίς ήττα στα νοκ άουτ. Η Παλμέιρας τα έδωσε όλα στη φάση των ομίλων, με πέντε νίκες και μία εντός έδρας ήττα από τη Ντεφένσα ι Χουστίσια με το συναρπαστικό 3-4 κι ενώ όλα είχαν κριθεί για την πρωτιά. Ακολούθησε η κλήρωση στη φάση των 16 με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και δύο νίκες με 1-0, ενώ στη συνέχεια η ομάδα του Σάο Πάουλο εξελίχθηκε σε εξολοθρευτή συμπατριωτισσών της.

Αρχικά ήταν η Σάο Πάουλο, την οποία υπέταξε με 3-0 εντός έδρας, ύστερα από την ισοπαλία 1-1 στο "Μορουμπί". Στη συνέχεια ήρθε ο μεγάλος αντίπαλος, η σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια Βραζιλίας για το 2021, Ατλέτικο Μινέιρο. Το 0-0 του αγώνα στο (κεκλεισμένων των θυρών λόγω μέτρων για την πανδημία) "Άλιαντς Παρκ" μετέφερε το ενδιαφέρον στο (μισογεμάτο) "Μινεϊράο", όπου οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 52' με τον Εντουάρντο Βάργκας.

Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα έχει μάθει να μην το βάζει κάτω ποτέ και με τον Ντουντού ισοφάρισε στο 68', προβάδισμα που κράτησε σχετικά εύκολα μέχρι τέλους. Το εκτός έδρας γκολ μετράει ακόμα σε αυτό τουρνουά (η CONMEBOL ανακοίνωσε ότι από τη νέα σεζόν δεν θα ισχύει ο συγκεκριμένος κανόνας) κι έτσι η "βερντάο" πήρε την πρόκριση για τον τελικό, με το 14ο σερί εκτός έδρας παιχνίδι χωρίς ήττα στη διοργάνωση, επίδοση που συνιστά κατάρριψη του ρεκόρ που κατείχε η επόμενη αντίπαλός της.

Η Φλαμένγκο τα πήγε κάπως χειρότερα στη φάση των ομίλων, από όπου προκρίθηκε με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες, όμως πάτησε γκάζι στα νοκ άουτ. Αρχικά διέλυσε τη Ντεφένσα ι Χουστίσια με 4-1 στο παιχνίδι του Ρίο ντε Ζανέιρο (1-0 ο πρώτος αγώνας) και στην επόμενη φάση ήταν πιο καταιγιστική. Διέλυσε με 4-1 την Ολίμπια στην Ασουνσιόν και με 5-1 στο "Μαρακανά".

Στα ημιτελικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, όπου ελλείψει παικτών όπως ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόζα και ο Έβερτον Ριμπέιρο λόγω κλήσεων στις εθνικές ομάδες, ανέλαβε δράση ο Μπρούνο Ενρίκε. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός σημείωσε τα γκολ στο 2-0 της Βραζιλίας και τα άλλα δύο γκολ στο 2-0 του Γκουαγιακίλ, αποτυπώνοντας επί χόρτου τη διαφορά των 100.000.000 ευρώ στα έξοδα του βραζιλιάνικου συλλόγου για το 2021, σε σχέση με τα 2.500.000 των πρωταθλητών Εκουαδόρ.

Το 6/6 στα νοκ άουτ συνοδεύτηκε από ρεκόρ που αναπλήρωσαν αυτό που έχασε από την Παλμέιρας, αφού ισοφάρισε το καλύτερο σερί χωρίς ήττα στη διοργάνωση και ο Ρενάτο Πορταλούπι έγινε ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στο Copa Libertadores.

Η σύνδεση με την Ελλάδα

Ο Φερέιρα ανέλαβε προπονητής του ΠΑΟΚ τον Ιούνιο του 2019, με την ελληνική ομάδα να τον αγοράζει από την Μπράγκα για 2.000.000 ευρώ. Ποτέ δεν κατάφερε να κρατήσει τον αήττητο νταμπλούχο στα επίπεδα του Ραζβάν Λουτσέσκου και έπειτα από μία γεμάτη σεζόν και κάτι παραπάνω ήρθε το τέλος. Αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ στις 30 Οκτωβρίου του 2020 για να αναλάβει την Παλμέιρας την ίδια μέρα. Λίγες εβδομάδες αργότερα την είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Copa Libertadores. Στον ένα χρόνο που βρίσκεται στον πάγκο της "βερντάο", ο Πορτογάλος προπονητής τα πηγαίνει σχεδόν άψογα, αφού διεκδικεί ξανά το κορυφαίο διασυλλογικό τρόπαιο της ηπείρου, διεκδίκησε σχεδόν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα και κατέκτησε το Copa do Brasil.

Ο Μπρούνο Βιάνα της Φλαμένγκο μονομαχεί με τον Λαουτάρο Εσκαλάντε της Ντεφένσα ι Χουστίσια για τη φάση των 16 του Copa Libertadores 2021 στο "Νορμπέρτο Τομαγκέλο", Μπουένος Άιρες | Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021
Ο Μπρούνο Βιάνα της Φλαμένγκο μονομαχεί με τον Λαουτάρο Εσκαλάντε της Ντεφένσα ι Χουστίσια για τη φάση των 16 του Copa Libertadores 2021 στο "Νορμπέρτο Τομαγκέλο", Μπουένος Άιρες | Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 © 2021 GUSTAVO GARELLO/ASSOCIATED PRESS

Στον αντίποδα, ο Μπρούνο Βιάνα βρέθηκε στον Ολυμπιακό στα τέλη Αυγούστου του 2016, παίρνοντας μεταγραφή από την Κρουζέιρο. Οι κακές εμφανίσεις τον έβαλαν σε "μαύρη λίστα" και τον έστειλαν στην Μπράγκα (του Φερέιρα) ως δανεικό το 2017-2018. Οι Πορτογάλοι τον αγόρασαν τη νέα σεζόν, στηρίχθηκαν πάνω του και το φετινό Φεβρουάριο τον παραχώρησαν δανεικό στη Φλαμένγκο. Ο 26χρονος Βραζιλιάνος υπήρξε βασικό στέλεχος στο πρωτάθλημα Καριόκα, ωστόσο στη συνέχεια έχασε τη θέση του. Πλέον είναι αλλαγή του Λουίζ.

Οι παίκτες που γνωρίζουμε από την Ευρώπη

Οι δύο σύλλογοι αποτελούν ίσως τους πιο εύρωστους στη Βραζιλία τα τελευταία δύο χρόνια και κατά συνέπεια έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν βετεράνους που ψάχνουν και δεν βρίσκουν ένα καλό τελευταίο συμβόλαιο στην Ευρώπη ή ακόμα και Νοτιοαμερικανούς στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους που τα βρήκαν σκούρα στη "γηραιά ήπειρο".

Το πιο τρανό παράδειγμα από πλευράς Παλμέιρας είναι ο αρχηγός της, Φελίπε Μέλο, ο οποίος άρχισε την καριέρα του στη Φλαμένγκο, πέρασε 12 χρόνια στην Ευρώπη (μεταξύ άλλων σε Φιορεντίνα, Γιουβέντους, Γαλατάσαραϊ, Ίντερ) και το 2017 επέστρεψε στην πατρίδα του, για λογαριασμό της "βερντάο". Παρότι 38, αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ομάδας και από τους κορυφαίους παίκτες σε επιτυχημένες μακρινές μεταβιβάσεις στο Brasileirão.

Ο Λουίζ Αντριάνο πέρασε πολλά χρόνια στην επίθεση της Σαχτάρ και από το 2019 βρίσκεται στην Παλμέιρας, ενώ για ένα διάστημα ήταν συμπαίκτης στη Μίλαν με τον υπαρχηγό της Παλμέιρας, τον Παραγουανό στόπερ Γκουστάβο Γκόμες που δεν πήρε ευκαιρίες στην Ιταλία. Ο Ζόρζε δεν έπιασε ποτέ στη Μονακό ή στην Πόρτο και τη Βασιλεία όπου παραχωρήθηκε δανεικός, ενώ πιο γεμάτη καριέρα στη Γαλλία είχε ο Ντανίλο με τη Νις, έχοντας παίξει Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο νωρίτερα.

Ο Νταβίντ Λουίζ της Φλαμένγκο σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα για τα ημιτελικά του Copa Libertadores 2021 στο "Μονουμεντάλ", Γκουαγιακίλ | Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Νταβίντ Λουίζ της Φλαμένγκο σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα για τα ημιτελικά του Copa Libertadores 2021 στο "Μονουμεντάλ", Γκουαγιακίλ | Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 © 2021 FRANKLIN JACOME/ASSOCIATED PRESS

Το "οπλοστάσιο" της Φλαμένγκο είναι ακόμα πιο γεμάτο από βετεράνους, ίσως γιατί πρόσφατα πούλησε τα μεγάλα ταλέντα της (Βινίσιους, Ρεϊνιέρ, Λούκας Πακετά) και συγκέντρωσε χρήματα για ξόδεμα. Ο Λουίζ έγινε η τελευταία τέτοια προσθήκη τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Ντιέγκο ήταν η... πρώτη από το υπάρχον ρόστερ, αφού αγωνίζεται στη Φλαμένγκο από το 2016 και είναι η ομάδα όπου έχει τις πιο πολλές συμμετοχές και γκολ στην καριέρα του, αφήνοντας πίσω Πόρτο, Βέρντερ, Γιουβέντους, Ατλέτικο, Φενέρμπαχτσε.

Ο Φιλίπε Λουίς απέτυχε σε δύο τελικούς Champions League με την Ατλέτικο, όμως πήρε τελικά ηπειρωτικό τρόπαιο στη "Φλα" το 2019. Ο Τιάγκο Μαΐα ήταν επιλογή του Μαρσέλο Μπιέλσα στη Λιλ, αλλά από τον Ιανουάριο του 2020 είναι δανεικός στη Φλαμένγκο. Αντρέας Περέιρα και Κένεντι παραχωρούνται δανεικοί εδώ και χρόνια από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι και βρέθηκαν να συνυπάρχουν στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ενώ ο Μπρούνο Ενρίκε πήγε στη Βόλφσμπουργκ με πολλά όνειρα και χρήματα, αλλά επέστρεψε γρήγορα στη Βραζιλία. Ο Μαουρίσιο Ίσλα βρίσκεται στη Φλαμένγκο από το 2020 και οι Βραζιλιάνοι είναι ο πρώτος επαγγελματικός σύλλογος από τη Νότια Αμερική του Χιλιανού μπακ, ο οποίος είχε 13 χρόνια στην Ευρώπη. Τέλος, στο τέρμα βρίσκεται ο Ντιέγκο Άλβες, ο τερματοφύλακας που έχει το ρεκόρ αποκρούσεων σε πέναλτι στη La Liga με τα γάντια της Βαλένθια.

Γουεβέρτον - Μπαρμπόζα: Η μεγάλη μονομαχία

Στα 33, ο Γουεβέρτον δεν έχει φύγει ακόμα από τα σύνορα της Βραζιλίας και πιθανότατα να μην το πράξει ποτέ, παρότι είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας στη χώρα του και στην εθνική βρίσκεται πίσω μόνο από τον Έντερσον και τον Άλισον. Από το 2017 έχει καταφέρει να καταγράψει 7 συμμετοχές, ίσως περισσότερες από όσες θα περίμενε όταν έχει να συναγωνιστεί τέτοιους συμπαίκτες.

Αποτελεί το κλειδί για το πραγματιστικό παιχνίδι του Φερέιρα στην Παλμέιρας. Η ομάδα του μένει πίσω και υπερασπίζεται μαζικά τον τερματοφύλακα, εξουδετερώνοντας την πλειονότητα του επιθετικού ταλέντου των αντιπάλων ομάδων. Όταν δεν τα καταφέρνει, υπάρχει ο Γουεβέρτον που με τις επεμβάσεις του συνήθως κρατάει το μηδέν.

Για να μην πετύχει αυτή η τακτική, η Παλμέιρας πρέπει να αντιμετωπίσει αντίπαλο με τόσο επιθετικό ταλέντο, που είναι αδύνατο να συγκρατήσει. Η Φλαμένγκο είναι ο κρυπτονίτης της, αφού στα τελευταία εννέα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων, η "Φλα" έχει πέντε νίκες και τα υπόλοιπα τέσσερα ήρθαν ισόπαλα, εκ των οποίων πήρε το ένα στα πέναλτι.

Ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόζα της Φλαμένγκο πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ολίμπια για τα προημιτελικά του Copa Libertadores 2021 στο "Μανέ Γκαρίντσα", Μπραζίλια | Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόζα της Φλαμένγκο πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ολίμπια για τα προημιτελικά του Copa Libertadores 2021 στο "Μανέ Γκαρίντσα", Μπραζίλια | Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 © 2021 EVARISTO SA/ASSOCIATED PRESS

Ο ηγέτης της επίθεσης της Φλαμένγκο ακούει σε πολλά ονόματα, αλλά συνήθως καταλήγει στο Γκαμπριέλ Μπαρμπόζα, αφήνοντας πίσω το Γκάμπι και πολύ πιο πίσω το ευφάνταστο Γκαμπιγκόλ, με το οποίο προσπάθησε να συστηθεί στους φιλάθλους της Ευρώπης. Ήταν το 2016 όταν η Ίντερ έκλεισε deal ύψους 30.000.000 ευρώ με τη Σάντος για την αγορά του. Σε 9 παιχνίδια σκόραρε μόλις μία φορά μέχρι να δοθεί δανεικός στην Μπενφίκα, όπου έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα ως αλλαγή του Αντρίγια Ζίβκοβιτς και δεν είχε άλλη συμμετοχή στην Primeira Liga.

Το 2018 πήγε δανεικός στη Σάντος όπου σε 53 αγώνες σημείωσε 27 γκολ και τη νέα χρονιά βρέθηκε στη Φλαμένγκο, όπου με 43 γκολ σε 59 αγώνες την οδήγησε στην κατάκτηση του Copa Libertadores. Η Βραζιλία έπρεπε να είναι μόνιμα η ποδοσφαιρική στέγη του και όταν το αποδέχθηκε, δεν ξαναέφυγε από εκεί. Συνέχισε το σκοράρισμα κατά ριπάς και έφτασε τα 32 γκολ σε 42 αγώνες μέσα στο 2021, δέκα εκ των οποίων στο Copa Libertadores, όπου φιγουράρει στην κορυφή των σκόρερ.

Η επιτυχία θα έχει και συνέχεια

Η εποχή των superclubs έφτασε και στη Νότια Αμερική, όπως γράφει ο Τιμ Βίκερι στο ESPN. Παλμέιρας, Φλαμένγκο και Ατλέτικο Μινέιρο έχουν δώσει 36 αγώνες στο φετινό Copa Libertadores και έχουν ηττηθεί μόλις μία φορά. Αθροιστικά.

Οι δύο πρώτες είχαν κυριαρχήσει στο πρωτάθλημα Βραζιλίας και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου και τώρα μοιάζει να προστίθεται σε αυτό το γκρουπ και η τρίτη, ύστερα και από τις απαραίτητες μεταγραφικές δαπάνες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σύλλογοι από άλλες χώρες ή και άλλοι βραζιλιάνικοι σύλλογοι.

Ο προπονητής της Παλμέιρας, Αμπέλ Φερέιρα, πανηγυρίζει την κατάκτηση του Copa Libertadores 2020 απέναντι στη Σάντος στο "Μαρακανά", Ρίο ντε Ζανέιρο | Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021
Ο προπονητής της Παλμέιρας, Αμπέλ Φερέιρα, πανηγυρίζει την κατάκτηση του Copa Libertadores 2020 απέναντι στη Σάντος στο "Μαρακανά", Ρίο ντε Ζανέιρο | Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 © 2021 MAURO PIMENTEL/ASSOCIATED PRESS


Ο Φερέιρα έχει εμφυσήσει μία νοοτροπία επιμονής στους παίκτες του, που δεν το βάζουν κάτω και που τα δίνουν όλα για όσο διαρκεί ένας αγώνας, χωρίς να κοιτάζουν το ποιόν του αντιπάλου. Η Φλαμένγκο φέτος επικράτησε για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή στα έξι παιχνίδια κόντρα στο Trio de Ferro του Σάο Πάουλο (Παλμέιρας, Κορίνθιανς, Σάο Πάουλο), δείχνοντας τα δόντια της ενόψει τελικού. Ο προπονητής της έχει οδηγήσει ήδη τη Φλουμινένσε σε τελικό το 2008 και έχει πανηγυρίσει με την Γκρέμιο το τρόπαιο το 2017, με συνέπεια να έχει γευτεί κι αυτός την επιτυχία όπως ο Φερέιρα.

Ο τελικός της Παλμέιρας με τη Φλαμένγκο θα αναδείξει έναν νικητή, όμως δεν αποκλείεται η επόμενη ευκαιρία του ηττημένου να έρθει μόλις του χρόνου. Εξάλλου, πρόκειται για τις δύο τελευταίες κατόχους του τροπαίου. Ο νικητής θα φτάσει τα τρία τρόπαια, όσα οι πιο πετυχημένες ομάδες της Βραζιλίας στο θεσμό (Σάο Πάουλο, Σάντος, Γκρέμιο). Όποιος κι αν είναι αυτός, η συνέχεια αναμένεται εξίσου σπουδαία.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS COPA LIBERTADORES ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ