CONFERENCE LEAGUE

Conference League: Το νέο φορμάτ στο οποίο θα αγωνίζονται οι ελληνικές ομάδες από το 2024

Το τρόπαιο του Conference League
Το τρόπαιο του Conference League © 2021 EMRAH GUREL / AP IMAGES

Η UEFA δεν προχωρά σε αλλαγές μόνο στη μορφή του Champions League από το 2024. Μεταβαλλει και το Europa Conference League, δηλαδή τη διοργάνωση όπου θα συμμετέχουν και θα προσπαθούν για διάκριση οι ελληνικές ομάδες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA έδωσε το "πράσινο φως" σε μία σειρά αλλάγων στις τρεις βασικές διασυλλογικές διοργανώσεις της, που αφορά κυρίως στη μορφή του πρώτου γύρου τους, της φάσης των ομίλων, καθώς και τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετέχουν από το καλοκαίρι του 2024.

Στον τρέχοντα κύκλο 2021-2024 τα Champions League, Europa League και Europa Conference League διεξάγονται με οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων και η τελική φάση κάθε διοργάνωσης περιλαμβάνει 32 ομάδων. Στον επόμενο κύκλο μεταξύ 2024 και 2027 οι τρεις διοργανώσεις θα έχουν έναν όμιλο, στον οποίο θα τοποθετούνται 36 ομάδες.

Η διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες ελληνικές ομάδες με ευρωπαϊκό "εισιτήριο" είναι το Europa Conference League. Με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή παρουσία της Ελλάδας στο UEFA ranking καθιστά απίθανο να αλλάξει η συνθήκη αυτή, αφού μια αξιοσημείωτη άνοδος το μόνο που θα μεταβάλλει είναι ο αριθμός των εκπροσώπων σε Champions League και Europa League.

Οι ομάδες στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA θα είναι πάντα περισσότερες (τρεις) αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την 15η θέση ή ίδιες με εκείνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (δύο) αν βρεθεί από τη 15η θέση και πάνω. Ωστόσο, ως... χωνευτήρι διοργανώσεων, όποια ομάδα αποκλειστεί στα προκριματικά των δύο κορυφαίων, θα καταλήξει κάποια στιγμή να αγωνίζεται σε προκριματικά ή ομίλους του Europa Conference League, με συνέπεια να έχει πολύ μεγάλη σημασία το νέο φορμάτ της διοργάνωσης.

Όπως συμβαίνει και με Champions League και Europa League, το νέο Europa Conference League θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο 36 ομάδων, αλλά σε αντίθεση με τις άλλες δύο διοργανώσεις, ο αριθμός των αγώνων θα παραμείνει ίδιος. Κάθε ομάδα θα δώσει έξι αγώνες, τρεις εντός έδρας και τρεις εκτός, παρότι στις άλλες δύο διοργανώσεις ο αριθμός αυξήθηκε σε οκτώ.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα προκύψουν οι αντίπαλοι κάθε ομάδας, το πιο πιθανό είναι να διεξαχθεί κάποιου είδους κλήρωση, η οποία ίσως περιλαμβάνει με κάποιον τρόπο και το UEFA ranking.

Όσο για την πρόκριση στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, η διαδικασία προς το παρόν βρίσκεται κάτω από πέπλο μυστηρίου. Η UEFA γνωστοποίησε ότι στο Champions League οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες οκτώ θέσεις της βαθμολογίας των 36 θα προκριθούν απευθείας στη φάση των 16 του τουρνουά. Οι 16 ομάδες που θα έπονται στο βαθμολογικό πίνακα, θα δώσουν αγώνες μπαράζ μεταξύ τους για μία θέση στα νοκ άουτ, πιθανότητατα με τη μορφή ισχυρών (από την 9η θέση μέχρι τη 16η) και ανίσχυρων (από την 19 μέχρι την 24η). Στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται ότι "παρόμοιες αλλαγές στο φορμάτ θα εφαρμοστούν και σε Europa League και Europa Conference League", χωρίς να προχωρά σε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το αν θα υπάρξει διασύνδεση με το Europa League.

Επιπροσθέτως, είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν αλλαγές στα προκριματικά και αν οι τέσσερις επιπλέον ομάδες στη διοργάνωση θα προκύψουν με τον ίδιο τρόπο που θα συμβεί για το Champions League ή θα υπάρξει τροποποίηση των ομάδων που καταλήγουν στη διοργάνωση ως αποκλεισμένες από το Europa League.

TAGS CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ