ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Χρήστος Μανδάς: Από τον Κορυδαλλό στη Ρώμη, μια ανταλλαγή δρόμος

Ο Χρήστος Μανδάς με τη φανέλα του ΟΦΗ
Ο Χρήστος Μανδάς με τη φανέλα του ΟΦΗ EUROKINISSI

Ο Χρήστος Μανδάς γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είσαι πρώτος, έπειτα απαξιωμένος και τούμπαλιν. Στα άκρα δηλαδή από παιδί. Μην ξεχνάμε πως άρχισε την πορεία του στο ποδόσφαιρο ως φορ.

Και ξαφνικά ο Μανδάς στην Λάτσιο! Άπαντες περίμεναν πως ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κουνηθεί μεταγραφικά φέτος προς το εξωτερικό, αλλά ομολογουμένως τέτοιος κρότος δεν αναμενόταν από τους περισσότερους.

Ο 22χρονος, πράγματι, πρέπει να θεωρείται παίκτης των Ρωμαίων, αφού υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για άμεση ολοκλήρωση της μεταγραφής, με τον Μαουρίτσιο Σάρι να επιλέγει να τον κρατήσει στην ιταλική πρωτεύουσα και να μην τον παραχωρήσει δανεικό στον ΟΦΗ.

Αυστηρότητα και απαξίωση είναι δυο λέξεις βέβαια που ο Μανδάς τις γνωρίζει καλά. Μπορεί να του είχαν γίνει… τατουάζ στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, φρόντισε ωστόσο αντί να τις "παντρευτεί" και να τον ρίξουν, να τις κάνει βίωμα και μάθημα. Κάτι που απέδωσε καρπούς ως προς την εξέλιξή του και τον προβιβασμό του στο απαιτητικό παζάρι.

Παραγκωνισμένος που έγινε ανταλλαγή

Ο Μανδάς μπήκε από μικρός στα βάσανα, καθώς με την ένταξή του στον Ατρόμητο από την μεικτή Αθηνών και τον Αετό Κορυδαλλού θεωρήθηκε μεγάλο πρότζεκτ.

Ο Ατρόμητος μια τον πίστευε μια τον έβαζε στην ναφθαλίνη. Όπως έγινε πριν φύγει, που το συμβόλαιό του εξέπνεε και ο 22χρονος δεν έμπαινε καν αποστολή εκείνη την περίοδο.

Τότε ήταν που οι Περιστεριώτες ήθελαν τον Ναμπί του ΟΦΗ και η διοίκηση της κρητικής ομάδας "πάτησε" πάνω σε αυτό και συμπεριέλαβε στη συμφωνία για τον Άγγλο και τον Χρήστο Μανδά. Μια ανταλλαγή που την εξέλιξή της σε τέτοιο επίπεδο την πίστεψε ο παίκτης ο ίδιος, αλλά και η ομάδα που τον έκανε δικό της.

Ο Μανδάς ήξερε πού πήγαινε και πώς δεν θα παίζει, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Εντέλει, άρπαξε την ευκαιρία σε εκείνο το ματς με τον Ολυμπιακό, έπιασε και το πέναλτι του Χάμες. Καθιερώθηκε και έφτασε σε σημείο να γίνονται εκ νέου συζητήσεις για μεταγραφή στο εξωτερικό.

Μια ιστορία τελείως διαφορετική με εκείνη του αγώνα με την ΑΕΚ, όταν έπαιζε στο Περιστέρι. Όλοι θυμούνται αυτό το 3-2 που ο νυν πορτιέρε του ΟΦΗ έκανε λάθος, ο Ατρόμητος δέχθηκε το γκολ και το ξέσπασμα με τα δακρύων του Μανδά για την πλειοψηφία ήταν "ταφόπλακα" στην καριέρα του. Να που τα πράγματα ήρθαν αλλιώς...

Όσοι είναι κοντά στον πορτιέρε από την Αθήνα λένε πως είναι ένα είδους ανθρώπου που την πίκρα και την απογοήτευση τη μετατραπεί σε καύσιμο και δουλεύει αδιάκοπα.

Μεγάλο στήριγμα ο πατέρας του σε όλη αυτή την προσπάθεια που κατά τα λεγόμενα όσων γνωρίζουν δεν πρέπει να έχει χάσει ούτε ματς του Χρήστου. Ακόμη και σε αυτά που δεν αγωνιζόταν καθόταν μαζί του στην κερκίδα.

Η συμφωνία με τον προπονητή για το 50/50

Και κάτι από την παιδική του ηλικία. Ο Μανδάς δεν άρχισε την πορεία του στο ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας. Δεν «ψηνόταν» κιόλας να κάτσει κάτω από τα γκολπόστ.

Στον Αετό Κορυδαλλού έπαιζε φορ, αλλά μια φορά που έλειπε ο κίπερ, έκατσε στο τέρμα και τα πήγε πολύ καλά. Τότε ήταν που συμφώνησε με τον προπονητή του ένα ημίχρονο να το παίζει στην επίθεση κι ένα στο τέρμα.

Προετοιμασία με την πρώτη ομάδα του Ατρόμητου πήγε στα 15 προς 16 και κάπως έτσι άρχισε την πορεία του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και παρότι στις 17 Σεπτεμβρίου θα γίνει 22, πολλά από αυτά που έχει ζήσει -κυρίως τα αρνητικά- τον έκαναν 30άρη στην προσέγγιση που έχει στα πράγματα.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΦΗ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΤΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ