CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: Πώς η Ελλάδα μπορεί να στείλει εκπρόσωπο στον όμιλο του νέου φορμάτ χωρίς προκριματικά

Ο Φώτης Ιωαννίδης
Ο Φώτης Ιωαννίδης EUROKINISSI SPORTS

Η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα στείλει τον πρωταθλητή της στα προκριματικά του αναμορφωμένου Champions League τη νέα σεζόν, όμως υπάρχουν και δύο ελεύθερα εισιτήρια για απευθείας παρουσία στον όμιλο των 36 ομάδων που μπορούν να καταλήξουν ακόμα και στο Σαν Μαρίνο..

Το αναμορφωμένο Champions League θα μπει στη ζωή μας από τη νέα σεζόν, φέρνοντας κοσμοϊστορικές αλλαγές. Οι όμιλοι θα αποτελέσουν παρελθόν για πρώτη φορά από την προηγούμενη αναμόρφωση του τουρνουά, το μακρινό 1992, δίνοντας τη θέση του στη League Stage, δηλαδή σε έναν όμιλο 36 ομάδων.

Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ είναι η επιθυμία της UEFA να έχει στον θεσμό ομάδες των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έχουν περισσότερους από τέσσερις εκπροσώπους.

Μέχρι τώρα, αυτό ήταν εφικτό αν σύλλογος από προηγμένο πρωτάθλημα κατακτούσε Champions League ή Europa League και ταυτόχρονα δεν βρισκόταν σε θέση που δίνει εισιτήριο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από τη χώρα του. Αυτό σήμαινε ότι η χώρα αυτή έδινε εισιτήρια στους πρώτους τέσσερις της βαθμολογίας και η UEFA έδινε ένα εισιτήριο στον νικητή της δικής της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα, όσο πιο ισχυρό ήταν ένα πρωτάθλημα, τόσο περισσότερα εισιτήρια είχε στη διάθεσή του. Το σύνολο ήταν πάντα 32 ομάδες, εκ των οποίων οι έξι προέρχονταν από τα προκριματικά, είτε από το μονοπάτι των πρωταθλητών είτε από αυτό των μη πρωταθλητών.

Μόνο που για την αύξηση των ομάδων σε 36, η UEFA έπρεπε να βρει τρόπο με τον οποίο θα διέθετε τα επιπλέον τέσσερα εισιτήρια. Το ένα παραχωρήθηκε στη χώρα που κατέχει την 5η θέση στην κατάταξη της UEFA, ακόμα ένα κατέληξε στα προκριματικά και τα υπόλοιπα δύο είναι... ελεύθερα!

ΤΑ 36 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE 2024-2025

  • 1 στον νικητή του Champions League 2023-2024
  • 1 στον νικητή του Europa League 2023-2024
  • 10 στους πρωταθλητές πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 10 στην κατάταξη της UEFA
  • 6 στους δεύτερους πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 6 στην κατάταξη της UEFA
  • 5 στους τρίτους πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 5 στην κατάταξη της UEFA
  • 4 στους τέταρτος πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 4 στην κατάταξη της UEFA
  • 5 νικητές playoffs στο μονοπάτι των πρωταθλητών
  • 2 νικητές playoffs στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν

Στον όμιλο χωρίς προκριματικά ακόμα και ομάδα απ' το Σαν Μαρίνο

Τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια για τον όμιλο του Champions League θα καταλήξουν στις δύο χώρες που θα βρεθούν στην κορυφή της κατάταξης της UEFA, με μία σημαντική λεπτομέρεια. Η κατάταξη δεν θα αφορά την πενταετία, αλλά την προηγούμενη σεζόν.

Ως εκ τούτου, τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια για τον όμιλο του Champions League 2024-2025 θα καταλήξουν στις χώρες που θα έχουν την καλύτερη συγκομιδή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2023-2024, ανεξαρτήτως του τι είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια και το πόσο επιτυχημένες ή αποτυχημένες ήταν.

Σημασία έχει μόνο οι βαθμοί που της προσέφεραν οι εκπρόσωποί της τη σεζόν 2023-2024 και κατ' επέκταση θέση στον όμιλο του Champions League χωρίς προκριματικά μπορεί να πάρει ακόμα και ένας σύλλογος από το... Σαν Μαρίνο.

Πώς μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα

Η χώρα μας έχει κάνει καλή εκκίνηση στη φετινή σεζόν ως προς τη συγκομιδή της, αφού έστειλε τέσσερις εκπροσώπους στη φάση των ομίλων, χάνοντας μόνο τον Άρη. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν προσφέρει ήδη αρκετούς βαθμούς τόσο από τα προκριματικά όσο και στους ομίλους.

Οι 6,000 βαθμοί είναι η δεύτερη καλύτερη συγκομιδή από το 2015-2016, παρότι δεν έχει σταματήσει και η Ελλάδα μπορεί να έχει εκπροσώπους στην Ευρώπη ακόμα και το 2024.

Η φετινή βαθμολογία τη φέρνει στην 7η θέση της συνολικής κατάταξης της UEFA για το 2023-2024, όχι ιδιαίτερα μακριά από τις δύο κορυφαίες θέσεις που προσφέρουν από έναν εισιτήριο για τον όμιλο του νέου Champions League.

Στην κορυφή βρίσκεται η Τουρκία με 8,750 βαθμούς αλλά τρεις εκπροσώπους (έχει χάσει έναν) και στη 2η θέση η Γερμανία με 7,642 βαθμούς και επτά εκπροσώπους (δεν έχει χάσει κάποιον). Ακολουθεί το Βέλγιο που έχασε μια θέση έπειτα από τους μπόνους βαθμούς που πήρε η Γερμανία λόγω της πρόκρισης της Λειψίας στα νοκ άουτ του Champions League.

Ακριβώς πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται οι υπόλοιπες κορυφαίες χώρες της UEFA και από κάτω της Ολλανδία και Γαλλία που την καταδιώκουν, διεκδικώντας κι αυτές ένα από τα δύο εξτρά εισιτήρια.

Το έργο της χώρας μας μοιάζει πολύ δύσκολο, όμως προς το παρόν δείχνει ικανή να παραμείνει ψηλά στη φετινή κατάταξη της UEFA, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την τελική βαθμολογία και το κατά πόσο οι εκπρόσωποι της Ελλάδας συνεχίζουν να την τροφοδοτούν με βαθμούς.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ