CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: Ο κορυφαίος Κουρτουά και ο Βλαχοδήμος

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στην αναμέτρηση με την Ντιναμό Κιέβου για την πρεμιέρα του Champions League
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στην αναμέτρηση με την Ντιναμό Κιέβου για την πρεμιέρα του Champions League AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Η συγκριτική καταγραφή των στατιστικών επιδόσεων του καλύτερου τερματοφύλακα της φετινής σεζόν στο Champions League, Τιμπό Κουρτουά με αυτές του Οδυσσέα Βλαχοδήμου αναδεικνύει και υπογραμμίζει και την εξαιρετική σεζόν που έκανε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ο Ελληνας κίπερ.

Ανυπέρβλητος ο Τιμπό Κουρτουά. Δεν ήταν μόνο η ανεπανάληπτη εμφάνιση του Βέλγου τερματοφύλακα στον σαββατιάτικο τελικό του Champions League, με τον ίδιο να αναγορεύεται σε MVP της αναμέτρησης, σπάζοντας κάθε ρεκόρ επεμβάσεων σε τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης, αλλά και η συνολική εικόνα και παρουσία του 30χρονου κίπερ που δικαιολογεί απόλυτα γιατί δεν είχε ταίρι τη φετινή σεζόν στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η σύγκριση όμως μαζί του – πάντα σε επίπεδο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης – είναι αυτή που δίνει περισσότερη αξία και στον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, ο οποίος προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του τόσο στο Champions League συγκεκριμένα όσο και συνολικά στην εστία της Μπενφίκα.

Κάτι που αναδεικνύεται από τη συγκριτική παράθεση διάφορων στατιστικών του Ελληνα κίπερ με τον κορυφαίο της φετινής διοργάνωσης Κουρτουά, αποκλειστικά και μόνο συνυπολογίζοντας τις επιδόσεις τους από τη φάση των ομίλων και μετά. Ο Βέλγος λοιπόν ήταν ο κορυφαίος σε αποκρούσεις φέτος, έχοντας συνολικά πραγματοποιήσει 54. Βάσει της δυσκολίας τους, οι 19 αξιολογούνται ως "δύσκολες". Μια περισσότερη είχε ο Ody.

Συνολικά, ο Βέλγος είχε 61 επεμβάσεις, τις περισσότερες από κάθε άλλον στο Champions League. Ακολούθησε στην 2η θέση ο Χερόνιμο Ρούλι της Βιγιαρεάλ με 41 και τρίτος ο Ελληνας διεθνής με 38. Κατά μέσο όρο ο Κουρτουά είχε 4,7 επεμβάσεις και αποκρούσεις ανά αγώνα, όντας τρίτος στη σχετική λίστα. Στην κορυφή, ήταν ο Βλαχοδήμος με 5,2.

Ενισχυτικά, ο Κουρτουά είχε το τρίτο υψηλότερο δείκτη Expected Goals on Target Conceded (GOTC) στη διοργάνωση, παρά ταύτα, δέχτηκε μόλις 14 γκολ. Ο Βλαχοδήμος χτύπησε… ταβάνι εδώ, όντας ο τερματοφύλακας η ομάδα του οποίου κατέγραψε το μεγαλύτερο GOTC με 23,42, με το παθητικό του να είναι 18 γκολ.

Σε τελικές από αντιπάλους εντός περιοχής, ο Κουρτουά κατέγραψε τις περισσότερες αποκρούσεις με 35, με τον κίπερ της Μπενφίκα να έπεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας έχοντας καταγράψει 26, ενώ οι δυο τους ήταν μοιράστηκαν την κορυφή των τερματοφυλάκων με τα περισσότερα clean sheets στη φετινή διοργάνωση, έχοντας 5, ο Βέλγος σε 13 παιχνίδια, ο Ελληνας, ο οποίος για την ιστορία είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του και στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια των καλοκαιρινών προκριματικών της Μπενφίκα.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ