BUNDESLIGA

Bundesliga: Η μάχη του τίτλου έχει πάρει φωτιά στο πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

Ο Γκορέτσκα πανηγυρίζει γκολ του στην αναμέτρηση της Μπάγερν με την Βέρντερ
Ο Γκορέτσκα πανηγυρίζει γκολ του στην αναμέτρηση της Μπάγερν με την Βέρντερ 2022 AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ ηγούνται στη βαθμολογία της Bundesliga, ενώ Ουνιόν, Λειψία και Φράιμπουργκ ακολουθούν από κοντά στο πιο συναρπαστικό γερμανικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Την περσινή σεζόν μετά από 22 αγωνιστικές η Μπάγερν βρισκόταν στην κορυφή με 52 πόντους στο +7 από τη δεύτερη Ντόρτμουντ, στο +11 από την τρίτη Λεβερκούζεν και στο +18 από Λειψία, Χόφενχαϊμ και Φράιμπουργκ που ακολουθούσαν. Ωστόσο, τα πράγματα φέτος είναι αρκετά διαφορετικά.

Η Μπάγερν επικράτησε 3-0 της Ουνιόν για την 22η αγωνιστική κάνοντας μία εμφάνιση-statement. Διέλυσε τον αντίπαλό της (3.56xG - 0.34xG) και παρέμεινε στην κορυφή της Bundesliga. Ωστόσο, δεν είναι μόνη.

Συγκατοικεί με την Ντόρτμουντ στους 46 βαθμούς και οι διαφορές στις πιο κάτω θέσεις είναι μικρές. Για τους Βερολινέζους τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς απέχουν τρεις βαθμούς από την κορυφή με 43 πόντους, ενώ ακολουθούν Λειψία με 42 και Φράιμπουργκ με 41 πόντους.

Τα πράγματα στην κορυφή είναι ρευστά, ενώ την επόμενη αγωνιστική η Ντόρτμουντ φιλοξενεί τη Λειψία στο Signal Iduna Park (3/3, 21:30). Φυσικά τα φώτα θα πέσουν στο klassiker της 26ης στροφής του πρωταθλήματος με την Μπάγερν να υποδέχεται τους Βεστφαλούς (1/4, 16:30).

Μπάγερν: Η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος

Η Μπάγερν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα δέκα συνεχόμενες φορές. Κάποιες σεζόν πανηγύρισε τον τίτλο εύκολα, κάποιες άλλες όχι τόσο. Φέτος, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Οι Βαυαροί την περασμένη αγωνιστική ηττήθηκαν 3-2 από την Γκλάντμπαχ επιτρέποντας σε Ντόρτμουντ και Ουνιόν να την φτάσουν.

Οι παίκτες του Νάγκελσμαν αντέδρασαν άμεσα. Στο σημαντικό παιχνίδι κόντρα στην Ουνιόν κυριάρχησαν απόλυτα, πήραν τη νίκη με 3-0, δεν έχασαν περαιτέρω έδαφος και άφησαν πίσω τους αντιπάλους τους. Οι Βαυαροί έχουν μεγάλο όπλο τους την επιθετική τους γραμμή.

Ο Κινγκσλέ Κομάν της Μπάγερν πανηγυρίζει με τον Τόμας Μίλερ γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βόλφσμπουργκ για την Bundesliga 2022-2023 στη "Φόλκσβαγκεν Αρένα", Βόλφσμπουργκ | Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
Ο Κινγκσλέ Κομάν της Μπάγερν πανηγυρίζει με τον Τόμας Μίλερ γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βόλφσμπουργκ για την Bundesliga 2022-2023 στη "Φόλκσβαγκεν Αρένα", Βόλφσμπουργκ | Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 © 2023/MICHAEL SOHN/AP IMAGES

Συνολικά στο πρωτάθλημα η Μπάγερν έχει πετύχει 64 γκολ, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα. Μάλιστα, είναι η πιο απειλητική ομάδα της Bundesliga, καθώς έχει 41,67xG, δίχως να υπολογίζουμε τα πέναλτι.

Επιπλέον, έχει δεχθεί συνολικά 21 τέρματα, τα λιγότερα από τον καθένα, ενώ είναι από τις ομάδες που απειλούνται και λιγότερο με 19,68xG κατά (χωρίς τα πέναλτι). Δεν είναι άλλωστε τυχαία το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου μία ακόμη φορά, παρά τις εσωτερικές έριδες που δημιουργούνται συχνά και αποπροσανατολίζουν του σκοπού.

Ντόρτμουντ: Από τις πιο νεανικές ομάδες στοχεύει στον 9ο τίτλο

Τελευταία φορά που η Ντόρτμουντ κατέκτησε το τρόπαιο ήταν τη σεζόν 2011/12. Οι Βεστφαλοί έχουν σοβαρές πιθανότητες να τα καταφέρουν ξανά. Ο Έντιν Τέρζιτς έχει ένα νεανικό σύνολο γεμάτο αστεράκια. Υπολείπονται μεν σε εμπειρία, αλλά διψούν για διακρίσεις.

Την Ντόρτμουντ καθοδηγούν ποδοσφαιριστές όπως ο Μπέλιγχαμ (19), ο Αντεγέμι (21), ο Μουκοκό (18) και ο Μάλεν (24). Ο τρόπος παιχνιδιού των Βεστφαλών είναι απόλυτα προσαρμοστικός.

Είναι στην 4η θέση μεταξύ των ομάδων της Bundesliga σε επιθέσεις με 10+ πάσες, ενώ είναι στην κορυφή των άμεσων επιθέσεων (ξεκινάει από το δικό της μισό και κάθετα με μακρινή μπαλιά ή γρήγορη εναλλαγή, φτάνει σε τελική ή ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή) . Μπορούν να ελέγξουν τον ρυθμό σε κατοχή, αλλά και ταχύτητα.

Οι παίκτες της Ντόρτμουντ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στη Λεβερκούζεν
Οι παίκτες της Ντόρτμουντ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στη Λεβερκούζεν 2023 AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η Ντόρτμουντ έχει πετύχει 42 γκολ και την ίδια ώρα είναι η δεύτερη ομάδα που απειλεί περισσότερο στο πρωτάθλημα. Συνολικά έχει 38,95xG, χωρίς να υπολογίζονται τα πέναλτι. Έχει δεχθεί 27 γκολ, τα 22 σε open play, έναν τομέα που χρειάζονται βελτίωση.

Οι επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα τα παιχνίδια κόντρα σε Λειψία και Μπάγερν θα καθορίσουν πολλά για την πορεία των Βεστφαλών στο φετινό πρωτάθλημα.

Ουνιόν: Το Ανατολικό Βερολίνο ζει το όνειρο

Η Ουνιόν ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από την Μπάγερν στην Allianz Arena, όμως συνεχίζει να ζει το όνειρο. Η ομάδα του Βερολίνου είναι στο -3 από την κορυφή και έχει αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση.

Όπλο της είναι φυσικά η έδρα. Στο An der alten Försterei είναι αήττητη έχοντας επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες, ενώ το πιο δυνατό της χαρακτηριστικό είναι η άμυνά της.

Οι παίκτες της Ουνιόν πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Χόφενχαϊμ για την Bundesliga 2022-2023 στο "Φέρστερεϊ", Βερολίνο | Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023
Οι παίκτες της Ουνιόν πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Χόφενχαϊμ για την Bundesliga 2022-2023 στο "Φέρστερεϊ", Βερολίνο | Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 © 2023/MICHAEL SOHN/AP IMAGES


Έχει δεχθεί 27 γκολ, όσα η Ντόρτμουντ και η Λειψία, όπως απειλείται λιγότερο σε σχέση με τους αντιπάλους της. Συγκεκριμένα είναι η ομάδα με τον χαμηλότερο αριθμό xG κατά (16,96), χωρίς να υπολογίζουμε τα πέναλτι. Οδηγός η τριάδα στην άμυνα που επιλέγει ο Ουρς Φίσερ και δύσκολα εγκαταλείπει.

Κύριος στόχος πάντως παραμένει η πρόκριση στο UEFA Champions League της επόμενης περιόδου. Θα είναι η πρώτη φορά της αν τα καταφέρει. Πάντως ήδη εντυπωσιάζει στην Ευρώπη, καθώς απέκλεισε τον Άγιαξ και συνεχίζει στους 16 του Europa League.

Η Λειψία ψάχνει την ευκαιρία, η Φράιμπουργκ παραμονεύει για την τετράδα

Η Λειψία βρίσκεται στο -4 από την κορυφή και είναι εν δυνάμει διεκδικήτρια του πρωταθλήματος, το οποίο θα είναι το πρώτο στην ιστορία της. Σημαντικό παιχνίδι είναι εκείνο της επόμενης εβδομάδας κόντρα στην Ντόρτμουντ, καθώς με ήττα μπορεί να χάσει την επαφή με την κορυφή.

Η χρονιά για τους ταύρους ξεκίνησε περίεργα. Οι ήττες με 4-0 από την Άιντραχτ και 4-1 από την Σαχτάρ στις αρχές του Σεπτεμβρίου έφεραν την απόλυση του Ντομένικο Τεντέσκο, με τον Μάρκο Ρόζε να αναλαμβάνει. Στο ντεμπούτο του επικράτησε 3-0 της Ντόρτμουντ, με τους ταύρους να έχουν βελτιωθεί πολύ από τότε.

Οι παίκτες της Λειψίας πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Ρεάλ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2022-2023 στη "Ρεντ Μπουλ Αρένα", Λειψία | Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022
Οι παίκτες της Λειψίας πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Ρεάλ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2022-2023 στη "Ρεντ Μπουλ Αρένα", Λειψία | Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 © 2022 MATTHIAS SCHRADER/ASSOCIATED PRESS

Μετά την 13η αγωνιστική η Φράιμπουργκ καθιερώθηκε στην πεντάδα. Η ήττα από την Ουνιόν στην έδρα της στις 11 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει βαθμολογικό πλήγμα, που θα κληθεί να σβήσει στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Έχει τα φόντα να το πετύχει, καθώς διαθέτει από τις καλύτερες επιθέσεις (36,19xG) και άμυνες (19,6 xG κατά) της Bundesliga και παίκτες όπως ο Βέρνερ και ο Ενκουνκού.

Η Φράιμπουργκ παραμονεύει από την πέμπτη θέση. Είναι στο -5 από την κορυφή και ρεαλιστικός της στόχος είναι η 4άδα. Έχει διαφορά τριών πόντων από την έκτη Άιντραχτ και θέλει να εκμεταλλευτεί γκέλες των από πάνω για να χωθεί σε θέση που οδηγεί στο Champions League.

Η εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στην Λεβερκούζεν την Κυριακή (26/2) της κόστισε βαθμολογικά, αφού θα μπορούσε να συνεχίσει να βρίσκεται πάνω από τη Λειψία. Πάντως, ζει επίσης το όνειρο και ευρωπαϊκά αναμένεται να ζήσει μεγάλες βραδιές, αφού κληρώθηκε με τη Γιουβέντους στη φάση των 16 του Europa League.

Δώδεκα αγωνιστικές απομένουν για το φινάλε της Bundesliga. Η κούρσα έχει πάρει "φωτιά", Μπάγερν και Ντόρτμουντ ηγούνται, όμως οι ομάδες που ακολουθούν είναι κοντά και προσφέρουν ένα από τα πιο συναρπαστικά γερμανικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.

TAGS BUNDESLIGA ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΕΙΨΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ