BUNDESLIGA

Bundesliga: Η Λειψία στο Champions League, σώθηκε στο 90+2' η Στουτγκάρδη του Μαυροπάνου

Οι παίκτες της Λειψίας πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Ρέιντζερς
Οι παίκτες της Λειψίας πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Ρέιντζερς © 2022 MATTHIAS SCHRADER / AP IMAGES

Η Λειψία κατάφερε να πάρει το τελευταίο "εισιτήριο" για το Champions League από την Bundesliga. Χαμένη η Φράιμπουργκ που περιορίστηκε στην 6η θέση, ανάμεσά τους η έκπληξη της σεζόν, Ουνιόν. Η Στουτγκάρδη σώθηκε στις καθυστερήσεις, έπεσε η Αρμίνια, μπαράζ η Χέρτα.

Η Λειψία κρατήθηκε με νύχια και με δόντια στην 4η θέση και συμπλήρωσε το καρέ απεσταλμένων της Bundesliga στο επόμενο Champions League. Η ισοπαλία 1-1 με την Αρμίνια δεν ήταν αρκετή για να την αποκαθηλώσει, αφού την ίδια στιγμή η Φράιμπουργκ έχυνε την καρδάρα με το γάλα στη βαθμολογικά αδιάφορη Λεβερκούζεν, για την τελευταία αγωνιστική της σεζόν.

Οι γηπεδούχοι βρήκαν το γκολ στο 70' χάρη στον Γιάνι Σέρα, ωστόσο ισοφαρίστηκαν στο τέλος από τον Γουίλι Όρμπαν. Το 1-1 δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει στην κατηγορία την ομάδα του Ζεμπάστιαν Βασιλειάδη (αγωνίστηκε σε όλο το παιχνίδι) και του τραυματία Στέφανος Καπίνο (εκτός αποστολής).

Η Φράιμπουργκ ήταν η μοναδική ομάδα ρεαλιστικά που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την γκέλα του συγκροτήματος του Ντομένικο Τεντέσκο, όμως απέτυχε. Ο εξαιρετικός Πάτρικ Σικ ήταν υπεύθυνος για το γκολ του Λούκας Αλάριο στο 53' και μπορεί η ομάδα του Κρίστιαν Στράιχ να ισοφάρισε στο 88' με τον Γιανίκ Χάμπερερ, στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Εσεκιέλ Παλάσιος έδωσε τη νίκη 2-1 στη Λεβερκούζεν. Η Φράιμπουργκ θα βρεθεί στους ομίλους του Europa League είτε μέσω κυπέλλου (παίζει τελικό με τη Λειψία) είτε μέσω πρωταθλήματος.

Ανάμεσα σε Λειψία και Φράιμπουργκ τερμάτισε η Ουνιόν, η οποία νίκησε 3-2 την Μπόχουμ (η τελευταία, αδιάφορη γαρ, αγωνίστηκε χωρίς τους Βασίλη Λαμπρόπουλο και Κώστα Σταφυλίδη, τους οποίους αποχαιρέτισε προ ημερών, χωρίς να σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν αμφότεροι). Η ομάδα του Βερολίνου τερμάτισε στην 5η θέση και θα πάρει εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Η Στουτγκάρδη βρέθηκε μία ανάσα από τα μπαράζ με τον 3ο της 2. Bundesliga, όμως το 2-1 επί της Κολωνίας που διαμορφώθηκε στο τέλος έστειλε την ομάδα του Ντίνου Μαυροπάνου (που αγωνίστηκε σε όλο το παιχνίδι) στην ισοβαθμία με τη Χέρτα. Λόγω καλύτερης αμυντικής επίδοσης, οι Σουηβοί έχουν καλύτερη διαφορά τερμάτων και παραμένουν στην κατηγορία, με τους πρωτευουσιάνους να οδεύουν στα μπαράζ.

Για να σωθεί η Στουτγκάρδη πάντως χρειάστηκε η γκέλα της Χέρτα, σε ένα παιχνίδι που είχε μόνο μία ομάδα με αγωνιστικό ενδιαφέρον στο χορτάρι. Η Ντόρτμουντ βρέθηκε στο γήπεδο για να αποχαιρετήσει τον κόσμο της για τη φετινή σεζόν, αλλά κυρίως τον Έρλινγκ Χάλαντ, που του χρόνου θα φοράει τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Χέρτα βρήκε ευκαιρία να προηγηθεί με πέναλτι του Ισάκ Μπελφοντίλ στο 18'. Το "αντίο" στον Νορβηγό επιθετικό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς να σκοράρει κι έτσι στο 68' εκτέλεσε πέναλτι και έστειλε την μπάλα για 86η φορά σε 89 παιχνίδια με τους Βεστφαλούς σε όλες τις διοργανώσεις. Ο... διάδοχός του, ο 17χρονος Γιουσουφά Μουκοκό, ολοκλήρωσε την ανατροπή και έγραψε το 2-1 που έστειλε τη Χέρτα στα μπαράζ παραμονής.

Η αναμέτρηση της Βόλφσμπουργκ με την Μπάγερν είχε μόνο εξωαγωνιστικό ενδιαφέρον. Το τελικό 2-2 πιθανότατα θα είναι το τελευταίο παιχνίδι στο οποίο αναγράφεται ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι ως σκόρερ των Βαυαρών, αφού όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο Όλιβερ Καν όσο και ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, ο Πολωνός επιθετικός απέρριψε την πρόταση ανανέωσης. Παρ' όλα αυτά, σκόραρε για 35η φορά στο πρωτάθλημα και χρίστηκε αρχισκόρερ για έβδομη φορά, επίδοση με την οποία ισοφάρισε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ.

Η ταυτότητα της Bundesliga 2021-2022

  • Πρωταθλητής: Μπάγερν
  • Champions League (όμιλοι): Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν, Λειψία
  • Europa League (όμιλοι): Φράιμπουργκ, Ουνιόν
  • Europa Conference League (playoffs): Κολωνία
  • Μπαράζ παραμονής: Χέρτα
  • Υποβιβασμός: Αρμίνια, Γκρόιτερ Φιρτ
  • Προβιβασμός: Σάλκε
  • 1ος σκόρερ: Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπάγερν) - 35 γκολ

Τα αποτελέσματα της 34ης αγωνιστικής

Η τελική βαθμολογία της Bundesliga 2021-2022

TAGS BUNDESLIGA ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΛΑΝΤ ΜΠΑΓΕΡΝ ΛΕΙΨΙΑ ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΒΣΚΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ