BUNDESLIGA

Bundesliga: Αφετηρία με διαφορετικούς προπονητές για τους περσινούς πρωτοπόρους

Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν ως ο νέος προπονητής της Μπάγερν
Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν ως ο νέος προπονητής της Μπάγερν © 2020 MATTHIAS SCHRADER/AP IMAGES

Η Bundesliga ξεκινάει την Παρασκευή (13/8), με τους περσινούς πρωτοπόρους να ρίχνονται στη μάχη του γερμανικού πρωταθλήματος έχοντας στον πάγκο τους νέο προπονητή.

Η αυλαία της Bundesliga ανοίγει την Παρασκευή (13/8, 21:30, Novasports Prime) με την αναμέτρηση ανάμεσα στην Γκλάντμπαχ και την Μπάγερν. Οι 18 ομάδες μπαίνουν σε έναν μαραθώνιο 34 αγωνιστικών διεκδικώντας την περίφημη "σαλατιέρα", όπως ονομάζεται το τρόπαιο του γερμανικού πρωταθλήματος.

Η Μπάγερν θεωρείται, όπως κάθε χρόνο, το απόλυτο φαβορί, έτσι και φέτος θα διεκδικήσει το 32o τίτλο της ιστορίας της. Ωστόσο, από κοντά βρίσκονται άλλες ομάδες όπως η Ντόρτμουντ και η Λειψία, οι οποίες θα προσπαθήσουν να μπουν... σφήνα και να χαλάσουν την κυριαρχία των Βαυαρών.

Ένα απ' τα χαρακτηριστικά του φετινού πρωταθλήματος είναι οι αλλαγές των προπονητών. Συγκεκριμένα, οκτώ ομάδες ξεκινούν με νέο προπονητή τη σεζόν. Μάλιστα, με καινούργιο πρόσωπο στον πάγκο θα βρίσκονται οι έξι πρωτοπόροι του περσινού πρωταθλήματος. Ας δούμε μία μία τις περιπτώσεις.

Μπάγερν: Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Πριν ακόμη τελειώσει η περσινή σεζόν η Μπάγερν είχε συμφωνήσει με το νέο της προπονητή. Ο Χάνσι Φλικ μετά από μία επιτυχημένη πορεία, η οποία είχε ως κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Champions League το 2020, άφησε τους Βαυαρούς, ώστε να συνεχίσει στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας, ως ο αντικαταστάτης του Γιόαχιμ Λεβ.

Η Μπάγερν έκανε το μεγάλο μπαμ και πήρε στην Allianz Arena, τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Πρόκειται για έναν απ' τους πολλά υποσχόμενους προπονητές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο νεαρότερος τεχνικός στην ιστορία της Bundesliga έφτιαξε το όνομά του στη Χόφενχαϊμ, με την οποία έφτασε στο Champions League, ενώ μετακινήθηκε στη συνέχεια στη Λειψία με εντυπωσιακές πορείες.

Πλέον, είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω, εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία του στην πιο επιτυχημένη ομάδα της Γερμανίας και φυσικά με στόχο την κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος. Τι κι αν είναι μικρότερος σε ηλικία από κάποιους παίκτες της Μπάγερν, έχει κερδίσει τον σεβασμό πολλών και μένει να "μεγαλώσει" ακόμη περισσότερο το όνομά του.

Λειψία: Τζέσι Μαρς

Η Λειψία έχασε τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, όμως βρήκε έναν προπονητή, ο οποίος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον προκάτοχό του. Έτσι, τον πάγκο των Rotten Bullen ανέλαβε ο Αμερικανός, Τζέσι Μαρς. Ο 47χρονος είναι της σχολής του Ραλφ Ράνγκνικ, του ανθρώπου που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στις ομάδες της Red Bull.

Ο Τζέσι Μαρς το 2019 στον πάγκο της Ζάλτσμπουργκ
Ο Τζέσι Μαρς το 2019 στον πάγκο της Ζάλτσμπουργκ © 2019 FRANCISCO SECO, FILE/AP IMAGES

Ο Μαρς ήταν βοηθός προπονητής του Ράνγκνικ στη Λειψία τη σεζόν 2019/2019, ενώ ακολουθήσε ξεχωριστή πορεία στη συνέχεια στη Ζάλτσμπουργκ. Έχει υπάρξει πρώτος προπονητής επίσης σε ομάδες του MLS, στους Μόντρεαλ Ίμπακτ και στους New York Red Bulls. Πλέον, καλείται να συνεχίσει το καλό του έργο σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο και συγκεκριμένα σε μία ομάδα με απαιτήσεις, όπως είναι η Λειψία.

Ντόρτμουντ: Μάρκο Ρόζε

Η Ντόρτμουντ μετά την απόλυση του Λούσιεν Φαβρ κατά τη διάρκεια της σεζόν, πορεύθηκε στο δεύτερο μισό της σεζον με υπηρεσιακό προπονητή τον Έντιν Τέρζιτς. Οι Βεστφαλοί δεν έμειναν με τον 38χρονο Γερμανό στον πάγκο και τη νέα σεζόν, δίνοντάς του ωστόσο το πόστο του τεχνικού διευθυντή.

Αντίθετα, από νωρίς φρόντισαν να φτάσουν σε συμφωνία με τον Μάρκο Ρόζε. Ο Ρόζε ανήκει επίσης στη σχολή του Ράνγκνικ, καθώς στο παρελθόν ήταν προπονητής της πρώτης ομάδας της Ζάλτσμπουργκ, όπως και τμημάτων υποδομής των Αυστριακών.

Στην Αυστρία κατέκτησε μέχρι και το νταμπλ, ενώ πετυχημένη πορεία είχε και στην Bundesliga με την Γκλάντμπαχ στην οποία βρισκόταν για δύο σεζόν. Μάλιστα, με τα πουλάρια κατάφερε να προκριθεί στο Champions League φτάνοντας έως και τη φάση των 16 της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Βόλφσμπουργκ: Μαρκ Φαν Μπόμελ

Ο Μαρκ Φαν Μπόμελ μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής στη Γερμανία με τη φανέλα της Μπάγερν, όπου αγωνιζόταν απ' το 2006 έως το 2011. Έπειτα από περίπου 10 χρόνια ο Ολλανδός επιστρέφει στην Bundesliga ως προπονητής πλέον αναλαμβάνοντας την τέταρτη της περσινής βαθμολογίας, με τις προσδοκίες να είναι μεγάλες και τους λύκους να συμμετέχουν επίσης στους ομίλους του Champions League.

Ο Φαν Μπόμελ δίνει οδηγίες σε αγώνα της Αϊντχόφεν στο Europa League
Ο Φαν Μπόμελ δίνει οδηγίες σε αγώνα της Αϊντχόφεν στο Europa League © 2019 PETER DEJONG/AP IMAGES

Για τον Φαν Μπόμελ αυτή θα είναι η δεύτερη του ομάδα ως πρώτος προπονητής, καθώς απ' το καλοκαίρι του 2018 έως τον Δεκέμβριου του 2019 ήταν στην Αϊντχόφεν. Εκ τότε δεν έχει βρεθεί σε άλλον πάγκο. Μία κίνηση με ρίσκο, αλλά ο Φαν Μπόμελ είναι γνώστης της γερμανικής πραγματικότητας και έχει τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει.

Άιντραχτ: Όλιβερ Γκλάσνερ

Ο Όλιβερ Γκλάσνερ οδηγήσε τη Βόλφσμπουργκ στους ομίλους του Champions League, όμως δεν συνέχισε στους λύκους. Αντ' αυτού μετακινήθηκε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία μάλιστα τερμάτισε κάτω απ' την προηγούμενη του ομάδα την περσινή σεζόν.

Ο 46χρονος τεχνικός έχει συνεργαστεί επίσης με τον Ράνγκνικ, καθώς απ' το 2012 έως το 2014 ήταν βοηθός προπονητής στην Ζάλτσμπουργκ, συνεργάτης του Ρότζερ Σμιντ. Με τη Βόλφσμπουργκ είχε δύο επιτυχημένες σεζόν και τώρα θα αναλάβει να διεκδικήσει μία θέση στο Champions League της επόμενης σεζόν, αλλά και θα κυνηγήσει πορεία στην Ευρώπη μέσω του Europa League.

Μπάγερ Λεβερκούζεν: Ζεράρντο Σεοάνε

Νέο πρόσωπο στην Bundesliga είναι ο νέος προπονητής της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ζεράρντο Σεοάνε. Ο 42χρονος Ελβετό-Ισπανός είναι έτοιμος για να κάνει το βήμα παραπάνω, ενώ προέρχεται από τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελβετίας με τους Γιούνγκ Μπόις.

Ο Σεοάνε στον πάγκο των Γιούνγκ Μπόις
Ο Σεοάνε στον πάγκο των Γιούνγκ Μπόις © 2021 INA FASSBENDER/AP IMAGES

Ο Σεοάνε εκτός από μία επιτυχημένη εγχώρια πορεία θα αναζητήσει και επιτυχίες στην Ευρώπη, καθώς οι ασπιρίνες έχουν προκριθεί στους ομίλους του Europa League. O 42χρονος προπονητής έχει δουλέψει επίσης στην Λουκέρνη, ξεκινώντας μάλιστα απ' τα τμήματα υποδομής.

Με νέα πρόσωπα Γκλάντμπαχ και Κολωνία

Εκτός των ομάδων του περσινού Top 6 ακόμη δύο ομάδες ξεκινούν στη σεζόν με νέο πρόσωπο στον πάγκο τους. Νέος προπονητής στην Γκλάντμπαχ είναι ο Άντι Χίτερ, ο οποίος τις τελευταίες τρεις σεζόν ήταν στην τεχνική ηγεσία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης σημειώνοντας σημαντικό έργο. Στόχος είναι να καθοδηγήσει την Γκλάντμπαχ ξανά εντός 6άδας, καθώς φέτος έχει μείνει εκτός Ευρώπης.

Η Κολωνία σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς χρειάστηκε την διαδικασία των μπαράζ κόντρα στη Χόλσταϊν Κίελ για να παραμείνει στην κατηγορία. Οι τράγοι ξεκινούν από νέα αφετηρία με την ελπίδα για μία καλύτερη χρονιά έχοντας στον πάγκο τους τον πρώην προπονητή της Πάντερμπορν, Στέφεν Μπάουμγκαρντ.

TAGS BUNDESLIGA ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΑΓΕΡΝ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΛΕΙΨΙΑ ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ